Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOSYNTEZA STEROIZOMERÓW KWASU L- I D-MLEKOWEGO
Piotr Walczak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Anna Otlewska
Anna Rygała
Katarzyna Dybka
Patrycja Pietraszek
nr katalogowy: 70848
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Multiblock copolymers of e-caprolactone, poly(ethylene glycol), and lactic acid, with shape memory effect
MONIKA ZAWISZA-WASYLKÓW
RYSZARD UKIELSKI
PAWEŁ P. SOBECKI
nr katalogowy: 27592
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Propagacja bakterii kwasu mlekowego na potrzeby browarnictwa - dobór parametrów procesu
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
Olga Szczepanik
nr katalogowy: 109561
10.15199/64.2017.9.1
bakterie kwasu mlekowego
LAB
piwo kwaśne
propagacja
lactic acid bacteria
LAB
sour beer
propagation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Synthesis of racemic rosmarinic acid Synteza racemicznego kwasu rozmarynowego
Katarzyna Sidoryk
Olga Michalak
Marcin Cybulski
Piotr Cmoch
Katarzyna Mróz
Katarzyna Filip
Agnieszka Burzyńska-Prajzner
nr katalogowy: 99643
10.15199/62.2016.7.10
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Cydry polskie a importowane - porównanie składu kwasów organicznych. Cz. II
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 84837
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-4
Wstępna obróbka słomy pszenicznej rozpuszczalnikami eutektycznymi i ultradźwiękami
ANDREA ŠKULCOVÁ
MICHAL JABLONSKÝ
ALEŠ HÁZ
MILAN VRŠKA
nr katalogowy: 98096
10.15199/54.2016.4.2
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Chemiczne i enzymatyczne metody estryfikacji kwasu mlekowego
Urszula Dorosz
Ewa Pankalla
Danuta Gillner
nr katalogowy: 128494
10.15199/62.2020.10.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Chemiczne i enzymatyczne metody estryfikacji kwasu mlekowego
Urszula Dorosz
Ewa Pankalla
Danuta Gillner
nr katalogowy: 128494
10.15199/62.2020.10.10
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Wpływ warunków procesu hydrolizy modelowych pektyn cytrusowo-jabłkowych na wzrost bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum MILab393
Małgorzata Krzywonos
Hanna Pińkowska
Katarzyna Trzepak-Balicka
Paweł Wolak
nr katalogowy: 116816
10.15199/62.2018.10.24
CHŁODNICTWO 2013-7
Lody jogurtowe nośnikiem bakterii fermentacji mlekowej Czynniki warunkujące ich przeżywalność w medium lodowym
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 78017
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Zagospodarowanie serwatki kwasowej
Justyna Tarapata
Krzysztof Tomalik
Adriana Łobacz
Justyna Żulewska
nr katalogowy: 119413
10.15199/65.2019.3.4
serwatka kwasowa
zagospodarowanie serwatki
serwatka w proszku
procesy membranowe
acid whey
whey management
whey powder
membrane processes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-7
Wyselekcjonowane kultury starterowe jako uniwersalna metoda wpływania na jakość pieczywa
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Joanna Rozmierska
nr katalogowy: 69070
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Kwaszenie warzyw i owoców
Janusz Czapski
nr katalogowy: 131858
10.15199/65.2021.5.4
warzywa
owoce
fermentacja kwasu mlekowego
jakość
vegetables
fruits
lactic acid fermentation
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Kwaszenie warzyw i owoców
Janusz Czapski
nr katalogowy: 131858
10.15199/65.2021.5.4
warzywa
owoce
fermentacja kwasu mlekowego
jakość
vegetables
fruits
lactic acid fermentation
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Charakterystyka interakcji hydroksypropylometylocelulozy, chitozanu i lizozymu
Anna Zimoch
Andrzej Jarmoluk
Krzysztof Marycz
nr katalogowy: 59935
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Biologiczne utrwalanie żywności Bakterie kwasu mlekowego o właściwościach przeciwgrzybiczych
Urszula Błaszczyk
Paweł Satora
nr katalogowy: 101011
10.15199/65.2016.9.8
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Możliwości wykorzystania szczepów bakterii fermentacji mlekowej w utrwalaniu i pakowaniu minimalnie przetworzonych produktów owocowych i warzywnych
Aleksandra Ołdak
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93092
10.15199/64.2015.7-8.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Selected properties of biocomposite films produced on the basis of chitosan and sodium alginate polyelectrolite complexes.Wybrane właściwości filmów biokompozytowych wytwarzanych na bazie kompleksów polielektrolitowych chitozanu i alginianu sodu
Dominika Kulig
Ewa Brychcy
Natalia Ulbin-Figlewicz
Anna Zimoch
Krzysztof Marycz
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 77372
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Zmiany jakości mikrobiologicznej wybranych wyrobów mięsnych w czasie przechowywania w warunkach chłodniczych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Julia Walos
nr katalogowy: 57681
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Bakterie kwasu mlekowego - "nowa" mikroflora do fermentacji brzeczki piwnej
Aneta Walczak
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 94399
10.15199/64.2015.10.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Kultury starterowe w produkcji surowo dojrzewających wyrobów mięsnych
Paulina Kęska
Joanna Stadnik
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 100992
10.15199/65.2016.8.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ wybranych substancji bioaktywnych na zmienność wytrzymałości mechanicznej filmów wytwarzanych z ich udziałem biokompozytów hydroksypropylometylocelulozy
Jagoda Ambrozik-Hab
Karolina Semeriak
Anna Zimoch
Natalia Ulbin-Figlewicz
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 68131
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-1
Some properties of polylactide modified with polycaprolactone Wybrane właściwości polilaktydu modyfikowanego polikaprolaktonem
Marian Żenkiewicz
Piotr Rytlewski
Krzysztof Moraczewski
Rafał Malinowski
nr katalogowy: 103387
10.15199/62.2017.1.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Chemical composition, ultrastructure and cytotoxicity of hybrid alginate/chitosan hydrogels used for tissue engineering Skład chemiczny, ultrastruktura oraz cytotoksyczność hybrydowych hydrożeli alginianowo-chitozanowych przeznaczonych dla inżynierii tkankowej
Urszula Nowak
Aleksandra Mucha
nr katalogowy: 100392
10.15199/62.2016.8.29
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-5
Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym
Monika Zielińska
Monika Hoffmann
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 91473
10.15199/64.2015.5.1
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Studies on applicability of ion exchange resin and polymeric sorbents for selective adsorption of active substances from cabbage juice Badanie przydatności jonitów oraz sorbentów polimerowych do selektywnej adsorpcji substancji aktywnych z soku kapusty
Irena Grzywa-Niksińska
nr katalogowy: 84171
10.12916/przemchem.2014.662
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-5
Higiena uboju a innowacyjny KENOSAN LACTIC
Robert Palka
nr katalogowy: 91533
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-12
KENOSAN LACTIC - innowacyjna metoda dezynfekcji noży
nr katalogowy: 88424
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
FUNGI CONTAMINATION OF DAIRY PLANT THAT MANUFACTURES YOGURT AND YOGURT-DRINK PRODUCTS
Zhou Fang
Zhao Hongfei
Qi Dan
Zhang Limin
Zhan Haining
Zhang Bolin
Jadwiga Moneta
Zdzislawa Libudzisz
nr katalogowy: 70864
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Wydzielanie struwitu z rozcieńczonych wodnych roztworów zawierających jony fosforanowe(V) i kwas mlekowy
Anna Kozika
Andrzej Matynia
Agata Mazieńczuk
Krzysztof Piotrowski
nr katalogowy: 59878
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-11
Chmiel dla piwowarstwa
Jerzy Dwornikiewicz
nr katalogowy: 39535
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KWASU GENTYZYNOWEGO ORAZ GENTYZYNIANÓW SODU, WAPNIA, MIEDZI, CYNKU I KADMU
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-1
Nadwęglan sodu jako reagent do efektywnego oczyszczania ścieków przemysłowych
KRZYSZTOF BARBUSIŃSKI
nr katalogowy: 32449
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KOMPLEKSÓW KWASU P-KUMAROWEGO Z MANGANEM (II), CYNKIEM (II) I KADMEM (II)
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70884
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Marta Mitek
Dorota Zaręba
Karolina Gwardecka
Justyna Owczarska
nr katalogowy: 84838
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Tadeusz Szulc
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 68213
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-4-5
Zastosowanie powłok kompozytowych na bazie poli(3,4-etylenodioksytiofenu), kwasu krzemododekawolframowego i kwasu 4-benzopirolowego do ochrony stali X20Cr13 przed korozją
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 51241
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Synthesis of free fatty acids from plant oils rich in trienoic acids. Synteza wolnych kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych bogatych w kwasy trienowe
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Hanna Gwardiaka
Dawid Kucharski
Bożena Patkowska-Sokoła
Joana Tylus
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 78586
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Influence of lead alloy composition on grid corrosion in lead-acid batteries
BOGDAN CZAJKA
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 75762
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-5
Twarde powłoki tlenkowe na duralu
Ginter Nawrat
Gabriela Lach
Łukasz Nieużyła
nr katalogowy: 98246
10.15199/40.2016.5.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
PRZEGLĄD BADAŃ ELEKTRODIALITYCZNEGO ODZYSKU KWASU CHLOROWODOROWEGO I SKONCENTROWANEGO STRUMIENIA JONÓW METALI Z ROZTWORÓW ODPADOWYCH
MARTA WOLSKA
JAN MROZOWSKI
nr katalogowy: 104568
10.15199/67.2017.3.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Sorption properties of lignite for some acid dyes Zdolności sorpcyjne węgla brunatnego w stosunku do wybranych barwników kwasowych
Joanna Kyzioł-Komosińska
Agnieszka Dzieniszewska
Iwona Krzyżewska
nr katalogowy: 84170
10.12916/przemchem.2014.657
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Heat treatment influence on corrosion resistance of Fe28Al intermetallic phase
JANUSZ CEBULSKI
STANISŁAW LALIK
RAFAŁ MICHALIK
nr katalogowy: 27579
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-12
CORROSION OF COLD-DEFORMED BRASS IN ACID SOLUTIONS
ZORAN AVRAMOVIC
MILAN ANTONIJEVIC
nr katalogowy: 39832
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Synteza hydrożeli na bazie soli poli(kwasu asparaginowego) i poli(kwasu akrylowego) wykazujących strukturę przenikających się sieci polimerowych
Ryszard Grzesik
Marek Lukosek
Kamila Torchała
Łukasz Kotyrba
Jan Wójcik
nr katalogowy: 129563
10.15199/62.2020.12.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Synteza hydrożeli na bazie soli poli(kwasu asparaginowego) i poli(kwasu akrylowego) wykazujących strukturę przenikających się sieci polimerowych
Ryszard Grzesik
Marek Lukosek
Kamila Torchała
Łukasz Kotyrba
Jan Wójcik
nr katalogowy: 129563
10.15199/62.2020.12.3
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-7
EKSPERYMENTALNA CHARAKTERYSTYKA PROCESU ŁUGOWANIA Pb(II) Z ODPADOWYCH SZKIEŁ CRT W ROZTWORACH KWASU AZOTOWEGO(V)
ADRIANNA STRZAŁKOWSKA
BERNADETA GAJDA
JERZY SIWKA
nr katalogowy: 69579
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-2
Synteza dimerów i estolidów nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ich adduktówz bezwodnikiem maleinowym
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BARBARA CHMIELARZ
BOŻENNA KOSMACIŃSKA
MICHAŁ DYCZEWSKI
BOGDAN WIŚLICKI
BOŻENNA ZDRODOWSKA
nr katalogowy: 28169
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-12
Korozja i osadzanie się kamienia w instalacjach wodnych w przemyśle rafineryjnym oraz przemyśle wydobywczym ropy i gazu
BARBARA GAŹDZIK
nr katalogowy: 129417
10.15199/40.2020.12.1
inhibitor
korozja
kamień
woda
chłodzenie
inhibitor
corrosion
scale
water
cooling
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of moisture, temperature, genotype and sowing dates on protein content and amino acid profile in seeds of Andean lupine Wpływ wilgotności, temperatury, genotypu i terminu siewu na zawartość białka i profil aminokwasów w nasionach łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet)
Magda Aniołowska
Marta Gas
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 83694
10.12916/przemchem.2014.524
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Corrosion tests of grids
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 75761
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of non-conventional fatty oil resources in synthesis of biodiesel Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców oleistych w syntezie biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Anna Wondołowska-Grabowska
Edyta Stalmach
Marlena Szynal
Magdalena Leśniak
nr katalogowy: 101513
10.15199/62.2016.10.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Ewa Zastempowska
Kata rzyna Budzińska
Radomir Graczyk
nr katalogowy: 115533
10.15199/62.2018.8.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Dynamika zmian mikrobioty środowiska sianokiszonek przygotowanych z zastosowaniem folii nowej generacji
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Mirosław Kasperczyk
Piotr Kacorzyk
nr katalogowy: 115518
10.15199/62.2018.8.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zastosowanie biodegradowalnego polilaktydu PLA jako spoiwa do mas formierskich stosowanych w odlewnictwie
Mariusz Tryznowski
Artur Soroczyński
nr katalogowy: 128507
10.15199/62.2020.10.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Zastosowanie biodegradowalnego polilaktydu PLA jako spoiwa do mas formierskich stosowanych w odlewnictwie
Mariusz Tryznowski
Artur Soroczyński
nr katalogowy: 128507
10.15199/62.2020.10.23
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Ochrona stali X20Cr13 za pomocą powłoki kompozytowej poli (4,3-ethylenodioksytiofen)/ kwas benzopirolowy/kwas fosforomolibdenowy
LIDIA ADAMCZYK
ANDRZEJ KRÓLIKOWSKI
PAWEŁ J. KULESZA
nr katalogowy: 60967
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Synthesis and cytotoxic activity of betulin and betulinic acid esters with terpenic acids. Synteza i aktywność cytotoksyczna estrów betuliny i kwasu betulinowego z kwasami terpenowymi
Barbara Barycza
Aleksandra Pawlak
Dominik Poradowski
Bożena Obmińska-Mrukowicz
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 76888
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Synthesis of n-octyl caprylate in the presence of various catalysts Synteza kaprylanu n-oktylu w obecności różnych katalizatorów
Maria Kulawska
Maria Organek
Wiesław Organek
Marta Michalec
nr katalogowy: 102415
10.15199/62.2016.11.35
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-11
Synteza glutaranu dicykloheksylowego w obecności kwasu siarkowego i bez dodatku katalizatora
Mirosław Grzesik
Jerzy Skrzypek
Teresa Witczak
Maria Kulawska
Maria Madej-Lachowska
nr katalogowy: 72483
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2014-11
Odporność korozyjna nośnika masy elektroaktywnej akumulatora kwasowo ołowiowego - trudny kompromis?
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI
nr katalogowy: 87716
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-8
Charakterystyka elektryczna akumulatorów ołowiowych do zasilania rezerwowego
Ewa JANKOWSKA
Maciej KOPCZYK
Marek BARANIAK
nr katalogowy: 78504
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-12
WPŁYW KWASU CYTRYNOWEGO, MRÓWKOWEGO, OCTOWEGO NA JAKOŚĆ I STRUKTURĘ CYNKU ELEKTROLITYCZNEGO
MAŁGORZATA PACHOLEWSKA
MARIA SOZAŃSKA
nr katalogowy: 56263
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
ZWILŻALNOŚĆ I ODPORNOŚĆ KOROZYJNA ELEKTROLITYCZNYCH POWŁOK NIKLOWYCH MODYFIKOWANYCH W ALKOHOLOWYM ROZTWORZE KWASU MIRYSTYNOWEGO
EWA RUDNIK
MATEUSZ MADEJ
nr katalogowy: 104567
10.15199/67.2017.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Developing a new process for adipic acid production
Dawid Lisicki
Beata Orlińska
Kamil Peckh
Tomasz Martyniuk
Krzysztof Dziuba
nr katalogowy: 151024
10.15199/62.2024.10.7
kwas adypinowy
cykloheksanon
utlenianie
adipic acid
oxidation
cyclohexanone
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Kinetyka syntezy estru dicykloheksylowego kwasu bursztynowego katalizowana tytanianem tetrabutylowym i bez dodatku katalizatora zewnętrznego
Mirosław Grzesik
Jerzy Skrzypek
Anna Ptaszek
Maria Madej-Lachowska
nr katalogowy: 73278
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Zastosowanie elektrod Ti/TiO2-RuO2 modyfikowanych CeO2 w utlenianiu barwnika Acid Orange 7
Elżbieta Kuśmierek
Ewa Chrześcijańska
nr katalogowy: 71708
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Kinetics of the esterification of crotonic acid with octyl, decyl and dodecyl alcohols over phosphotungstic acid as a catalyst. Kinetyka estryfikacji kwasu krotonowego alkoholami oktylowym, decylowym oraz dodecylowym w obecności kwasu wolframofosforowego jako katalizatora
Jerzy Skrzypek
Maria Lachowska
Maria Kulawska
Aleksandra Kasprzyk-Mrzyk
Henryk Moroz
nr katalogowy: 77805
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Selected chemical and physical properties of Spanish sage seeds (Salvia hispanica L.) Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
Beata Zdybel
Agnieszka Sagan
Artur Przywara
nr katalogowy: 104012
10.15199/62.2017.2.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Use of modified SBA-15 and MCF mesoporous silicas as adsorbents for chlorogenic acid. A comparative study Stosowanie modyfikowanych mezoporowatych krzemionek SBA-15 oraz MCF jako adsorbentów kwasu chlorogenowego. Studium porównawcze
Michał Moritz
Małgorzata Geszke-Moritz
nr katalogowy: 95015
10.15199/62.2015.11.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Content of benzoic and cinnamic acid derivatives in fruits from Rosaceae family plants Analiza zawartości wybranych pochodnych kwasu benzoesowego i cynamonowego w owocach roślin z rodziny Rosaceae
Małgorzata Olek
Jakub Dziedzic
Jerzy Baron
Witold Żukowski
nr katalogowy: 99659
10.15199/62.2016.7.26
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-4
Badania odporności korozyjnej kolektora prądowego stacjonarnych akumulatorów kwasowo ołowiowych przeznaczonych do pracy w systemach pracy rezerwowej
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI
EWA JANKOWSKA
nr katalogowy: 90509
10.15199/40.2015.4.3
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Problem nowo pojawiających się zanieczyszczeń na przykładzie substancji perfluoroalkilowych
Anna Bojanowicz-Bablok
Aleksandra Hajduk*
Radosław Kalinowski
Radosław Walkowiak
nr katalogowy: 116815
10.15199/62.2018.10.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-8
Efektywne zastosowanie katalizatorów na matrycy poli(kwasu asparaginowego) w reakcji epoksydacji trans-stilbenu
JAN PIELICHOWSKI
EDYTA HEBDA
nr katalogowy: 47214
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Jakość mikrobiologiczna mieszanek sałat w czasie przechowywania chłodniczego
Monika Trząskowska
Małgorzata Rosikiewicz
nr katalogowy: 118715
10.15199/64.2019.1-2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-4-5
Ocena przydatności kwasu 4-aminobenzoesowego (4-ABA) do wytwarzania powłok ochronnych na stali nierdzewnej
ANNA PIETRUSIAK
LIDIA ADAMCZYK
HENRYK BALA
nr katalogowy: 42871
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-4
Role of phosphates in improvement of surface layer on titanium alloys for medical applications
ElŻBieta Krasicka-Cydzik
Agnieszka Kaczmarek
Katarzyna Arkusz
nr katalogowy: 62460
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-1
KINETIC STUDY OF ZINC LEACHING FROM SAL-AMMONIAC FLUX IN ACIDIC MEDIA
EMÍLIA SMINČÁKOVÁ
JARMILA TRPČEVSKÁ
JANA PIROŠKOVÁ
KATARÍNA BLAŠKOVÁ
nr katalogowy: 96151
10.15199/67.2016.1.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
The effect of pressing conditions and cooling dynamics of rapeseed oil as biofuel on its acid number Wpływ warunków tłoczenia i dynamiki schładzania oleju rzepakowego jako biopaliwa na jego liczbę kwasową
Barbara Łaska
Wojciech Golimowski
Florian Adamczyk
Piotr Pasyniuk
nr katalogowy: 93030
10.15199/62.2015.8.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Metody otrzymywania kwasu adypinowego o potencjalnym zastosowaniu przemysłowym
Dawid Lisicki
Gabriela Dobras
Beata Orlińska
Jan Zawadiak
nr katalogowy: 108312
10.15199/62.2017.7.7
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Optical sensor with liquid crystal sensitive element for amino acids detection
Waldemar WÓJCIK
Zinoviy MYKYTYUK
Mariya VISTAK
Gryhoriy BARYLO
Ruslan POLITANSKYI
Ivan DISKOVSKYI
Iryna KREMER
Mariya IVAKH
Wolodymyr KOTSUN
nr katalogowy: 125692
10.15199/48.2020.04.37
optical sensors
monitoring amino acids
biological objects.
sensory optyczne
monitorowanie aminokwasów
obiektów biologicznych.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych
EDWARD RÓJ
AGNIESZKA DOBRZYŃSKA-INGER
DOROTA KOSTRZEWA
KRZYSZTOF KOŁODZIEJCZYK
MICHAŁ SÓJKA
BOGUSŁAW KRÓL
ARTUR MISZCZAK
JAROSŁAW MARKOWSKI
nr katalogowy: 48415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Zastosowanie aktywowanych pirolizatów zużytych opon do usuwania wybranych herbicydów z roztworów wodnych
Krzysztof Kuśmierek
Andrzej Świątkowski
Tomasz Kotkowski
Robert Cherbański
Eugeniusz Molga
nr katalogowy: 126678
10.15199/62.2020.6.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Kwas szczawiowy w piwie
Agnieszka Salamon
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 127678
10.15199/64.2020.7–8.2
kwas szczawiowy
piwo
surowce
gushing
składnik antyodżywczy
oxalic acid
beer
raw materials
gushing
anti-nutritive component
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Kwas szczawiowy w piwie
Agnieszka Salamon
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 127678
10.15199/64.2020.7–8.2
kwas szczawiowy
piwo
surowce
gushing
składnik antyodżywczy
oxalic acid
beer
raw materials
gushing
anti-nutritive component
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Saponiny triterpenowe pochodzące z Centella asiatica L.
Monika Krzyżostan
Izabela Nowak
nr katalogowy: 148280
10.15199/62.2024.4.3
wąkrota azjatycka
saponiny triterpenowe
madekasozyd
azjatykozyd
kwas madekasowy
kwas azjatykowy
Centella asiatica
triterpene saponins
madecassoside
asiaticoside
madecassic acid
asiatic acid
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
Saponiny triterpenowe pochodzące z Centella asiatica L.
Monika Krzyżostan
Izabela Nowak
nr katalogowy: 148280
10.15199/62.2024.4.3
wąkrota azjatycka
saponiny triterpenowe
madekasozyd
azjatykozyd
kwas madekasowy
kwas azjatykowy
Centella asiatica
triterpene saponins
madecassoside
asiaticoside
madecassic acid
asiatic acid
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-12
Uszkodzenia zbiornikowej powłoki kwasoodpornej
JACEK BORDZIŁOWSKI
nr katalogowy: 111102
10.15199/40.2017.12.4
powłoki chemoodporne
zbiorniki przemysłowe
środowisko kwaśne
acid-proof coatings
industrial tanks
acidic environment
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Własności ochronne modyfi kowanych powłok kompozytowych typu PEDOT/ABA/PMo12 na stali nierdzewnej
LIDIA ADAMCZYK
ANNA PIETRUSIAK
nr katalogowy: 72688
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-11
Chelaty Fe(III)HJB i Fe(III)HBED jako efektywne nawozy mikroelementowe
JOANNA STEGIENT-NOWICKA
BERNARD MICHAŁEK
nr katalogowy: 55585
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Naturalne konserwanty pochodzenia drobnoustrojowego
Ewelina Pawlikowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 115041
10.15199/65.2018.7.6
biokontrola
metabolity
bakterie kwasu mlekowego
drożdże
biocontrol
metabolites
lactic acid bacteria
yeasts
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-1
BADANIA ODPORNOŚCI NA KOROZJĘ PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH STOPÓW MIEDZI W ATMOSFERZE SZTUCZNEGO POTU
MONIKA WALKOWICZ
nr katalogowy: 112177
10.15199/67.2018.1.2
miedź przeciwdrobnoustrojowa
stopy miedzi
utlenianie
syntetyczny pot
antimicrobial copper
copper alloys
oxidation
artificial human sweat
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Sen Shen
Xiaobing Hu
Junwei Jia
Weiyu Wang
nr katalogowy: 143971
10.15199/62.2023.6.5
wysokosprawna chromatografia cieczowa
konserwanty
żywność
high-performance liquid chromatography
preservatives
food
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-4
Usuwanie powłok miedzianych z elementów stalowych poddanych obróbce cieplno-chemicznej
Ginter Nawrat
Maciej Gonet
Gabriela Lach
Łukasz Nieużyła
Andrzej Koszorek
Paweł Nowak
Marek Pawlicki
nr katalogowy: 105023
10.15199/40.2017.4.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Antiproliferative properties of lipoamino acids Właściwości antyproliferacyjne lipoaminokwasów
Bożena Patkowska-Sokoła
Andrzej W. Lipkowski
Hanna Gwardiak
Robert Bodkowski
Katarzyna Czyża
Joanna Wietrzykd
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
nr katalogowy: 85693
10.12916/przemchem.2014.1178
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-12
EWOLUCJA PROCESU WYTWARZANIA KRATEK AKUMULATOROWYCH DO ZASTOSOWANIA W ROZRUCHOWYCH AKUMULATORACH OŁOWIOWYCH
MACIEJ KOPCZYK
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 73383
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Elektrochemiczne oznaczanie kwasu askorbinowego za pomocą elektrod Au/PANI
Piotr PROKARYN
Anna BARANIECKA
Jacek MARCZEWSKI
Dorota PIJANOWSKA
Piotr GRABIEC
nr katalogowy: 71354
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Badania odporności na korozję wyrobów dla motoryzacji. Część 1: Komora solna
MAREK MAŚLANKA
JOANNA WAŚ
nr katalogowy: 60960
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Oddziaływanie olejów napędowych zawierających FAME na systemy wtrysku paliwa typu CR oraz na tempo degradacji smarowych olejów silnikowych
Wiesława Urzędowska
Zbigniew Stępień
nr katalogowy: 60219
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-5
NOŚNIKI MAS AKTYWNYCH AKUMULATORÓW OŁOWIOWYCH VRLA DO ZASILANIA REZERWOWEGO
EWA JANKOWSKA
MACIEJ KOPCZYK
MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 76631
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-11
Wpływ stężenia składników w procesie elektroosadzania na właściwości ochronne powłok PEDOT/PyBA
LIDIA ADAMCZYK
ANNA PIETRUSIAK
nr katalogowy: 55613
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Technologia wytwarzania układu mikroprzepływowego do amperometrycznego pomiaru stężenia kwasu askorbinowego
Anna BARANIECKA
Marianna GÓRSKA
Beata KAZIMIERCZAK
Dariusz SZMIGIEL
Rafał SZCZYPIŃSKI
Filip ILNICKI
Jerzy KRUK
Władysław TORBICZ
Dorota G. PIJANOWSKA
Piotr GRABIEC
nr katalogowy: 55124
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Katalizatory procesu oksyetylenowania
JAN SZYMANOWSKI
nr katalogowy: 28715
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-4
Możliwości zwiększenia konsumpcji soków owocowych poprzez wprowadzenie nowych asortymentów – mętne soki śliwkowe
Monika Fastyn
Jarosław Markowski
Monika Mieszczakowska-Frąc
Witold Płocharski
nr katalogowy: 51264
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-5
Wpływ kwasu askorbinowego na generację wolnych rodników podczas ekspozycji na promieniowanie elektromagnetyczne eksponowane przez monitory LCD
Gabriela HENRYKOWSKA
Małgorzata LEWICKA1
Maria DZIEDZICZAK-BUCZYŃSKA
Krzysztof PACHOLSKI
Artur SZCZĘSNY
Andrzej BUCZYŃSKI
nr katalogowy: 84486
10.12915/pe.2014.05.048
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of salicylic acid on growth and grain yield of winter wheat Wpływ kwasu salicylowego na wzrost i plonowanie pszenicy ozimej
Zenon Woźnica
Robert Idziak
Zuzanna Sawińska
Łukasz Sobiech
nr katalogowy: 83691
10.12916/przemchem.2014.510
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
A direct catalytic reduction of palmitic acid to cetyl alcohol Bezpośrednia katalityczna redukcja kwasu palmitynowego do alkoholu cetylowego
Małgorzata I. Szynkowska
Aleksandra Jakubowska
Ewa Leśniewska
Jacek Góralski
nr katalogowy: 86113
10.12916/przemchem.2014.1414
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Comparison of phenolic acid contents in various wheat genotypes Porównanie profilu kwasów fenolowych w różnych genotypach pszenicy
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 88708
10.12916/przemchem.2014.2274
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2014-11
OTRZYMYWANIE ELEKTROLITYCZNYCH POWŁOK Zn-Mn W OBECNOŚCI ZWIĄZKÓW KOMPLEKSUJĄCYCH
KATARZYNA WYKPIS
JOLANTA NIEDBAŁA
JULIAN KUBISZTAL
BOŻENA BIERSKA-PIECH
nr katalogowy: 87794
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-9
Bezprądowe cynowanie miedzi z roztworów tiomocznikowych
Aneta ARAŹNA
Grażyna KOZIOŁ
Józef GROMEK
Jerzy BIELIŃSKI
nr katalogowy: 86900
10.12915/pe.2014.09.03
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Inhibition of corrosion of AISI 316L steel in concentrated acetic acid containing NaCl additions
HENRYK BALA
LIDIA ADAMCZYK
EDYTA OWCZAREK
nr katalogowy: 72685
CHŁODNICTWO 2012-9
Znaczenie pakowania oraz warunków przechowywania i dystrybucji w przedłużaniu trwałości twarogów kwasowych
KRZYSZTOF SIEMIANOWSKI
JERZY SZPENDOWSKI
KRZYSZTOF BOHDZIEWICZ
nr katalogowy: 71023
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WPŁYW POCHODNYCH KWASU BENZOESOWEGO NA ROZWÓJ BAKTERII SZCZEPU STAPHYLOCCOCUS AUREUS. BADANIA ZALEŻNOŚCI AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ OD STRUKTURY MOLEKULARNEJ.
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70892
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Variability of fatty acid composition of meat exposed to low-temperature argon plasma. Zmienność profilu kwasów tłuszczowych izolowanych z mięsa eksponowanego na działanie zimnej plazmy argonowej
Natalia Ulbin-Figlewicz
Dominika Kulig
Ewa Brychcy
Anna Zimoch
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 77341
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Epoxidation of spent vegetable oils with peracetic acid. Epoksydacja zużytych olejów roślinnych kwasem nadoctowym
Eugeniusz Milchert
Marlena Kłos
nr katalogowy: 76859
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Właściwości przetwórcze nowych kopolimerów estrowych o właściwościach elastomerowych na bazie surowców pochodzenia roślinnego
Magdalena Kwiatkowska
Inez Kowalczyk
Konrad Kwiatkowski
nr katalogowy: 95644
10.15199/28.2015.6.41
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2016-10
Innowacyjne systemy wyrównywania napięć na 12-woltowych akumulatorach ołowiowych pracujących w połączeniu szeregowym
Wojciech Grzesiak
Piotr Guzdek
Grzegorz Kołaszczyński
Piotr Maćków
Tomasz Maj
Artur Polak
Ewa Klugmann -Radziemska
Szymon Zawora
nr katalogowy: 101656
10.15199/13.2016.10.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of FT-NIR spectroscopy for determination of free fatty acid in the rapeseed oil Zastosowanie spektroskopii FT-NIR do ilościowego oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym
Izabela Semeniuk
Barbara Krzysiak-Warzała
Beata Koreń-Szwarc
nr katalogowy: 97893
10.15199/62.2016.4.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Kinetic studies on the synthesis of n- and iso-octyl octanoates over ion exchange resin catalysts Badania kinetyczne syntezy oktanianów (kaprylanów) n-oktylowych i izooktylowych w obecności żywic jonowymiennych jako katalizatorów
Maria Kulawska
Maria Organek
Wiesław Organek
nr katalogowy: 93023
10.15199/62.2015.8.26
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-4
The structure of porosity of the cement mortar containing nano-TiO2 after exposure to the sulphuric acid
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 119721
10.15199/40.2019.4.2
biogenic sulfuric acid
CEM II mortar
nano-TiO2 modifier
porosity structure
pore distribution
biogeniczny kwas siarkowy
zaprawa CEM II
modyfikator nano-TiO2
struktura porowatości
rozkład porów
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Biokonwersja glicerolu do kwasu cytrynowego
Ewelina Książek
Małgorzata Janczar-Smuga
Jerzy J. Pietkiewicz
nr katalogowy: 126685
10.15199/62.2020.6.22
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Nowe ogniobezpieczne polimery
ZBIGNIEW K. BRZOZOWSKI
nr katalogowy: 28744
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Kinetyka estryfikacji kwasu laurynowego n-heksanolem, n-oktanolem, n-dekanolem w obecności kwasu molibdenowofosforowego jako katalizatora
Łukasz Hamryszak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 121321
10.15199/62.2019.7.24
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-9
Wpływ różnych strumieni świetlnych pochodzących z lamp halogenowych i ledowych na intensywność fotosyntezy w obecności kwasu askorbinowego
Mateusz MIKOŁAJCZYK
Anita MIKOŁAJCZYK
nr katalogowy: 133228
10.15199/48.2021.09.04
źródło światła
lampa LED
lampa halogenowa
fotosynteza
luminous flux
LED lamp
halogen lamp
photosynthesis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-4
Zawartość związków fenolowych w produktach z truskawek oferowanych w handlu
Jan Oszmiański
Aneta Wojdyło
nr katalogowy: 34812
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-1
Urządzenie pomiarowe do określania zawartości biokomponentów w paliwie do napędu silników wysokoprężnych
Jacek GOŁĘBIOWSKI
Tomasz PROHUŃ
nr katalogowy: 23415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-7
Estry alifatycznych kwasów dikarboksylowych i kwasu cytrynowego. Nowoczesne, ekologiczne środki sieciujące dla bawełny.
ZYGMUNT HEHN
JOLANTA SAJEWICZ
ANDRZEJ GAWDZIK
nr katalogowy: 28411
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-2
Wpływ obecności kwasu butanotetrakarboksylowego w apreturze opartej na kwasach polikarboksylowych na jej właściwości użytkowe
nr katalogowy: 28172
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2019-1
Transakcyjność w procesach aktualizacji baz danych PZGiK
Paweł Szmajda
nr katalogowy: 118094
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Kinetics of the synthesis of octyl palmitates. Kinetyka syntezy palmitynianów oktylowych
Maria Kulawska
Jerzy Skrzypek
nr katalogowy: 78576
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH