Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 5
Dobrodziejstwa mąki Przetwory mączne i ich wykorzystanie w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 105500
Mąka pszenna jest surowcem powszechnie wykorzystywanym do produkcji potraw. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze z nich, czyli pierogi, naleśniki i makarony. Uwzględniono rodzaje mąk stosowanych do przygotowania tych potraw. Omówiono rodzaje ciast sporządzanych z mąki i sposoby ich przygotowania. Ze względu na neutralny smak i zapach ciasta do sporządzania farszów do pierogów i naleśników oraz jako dodatek do makaronów można wykorzystywać różne produkty, takie jak mięso, ryby i inne owoce morza, sery, jaja, suche nasiona strączkowe, warzywa, owoce, grzyby i orzechy. Przedstawiono przykładowe potrawy sporządzone z pierogów, naleśników i makaronów. Pierogi i naleśniki w zależności od rodzaju farszu, a dania z makaronów zależnie od dodatków, mogą być spożywane w formie przekąsek, dań głównych oraz deserów. Ponadto makarony dodaje się do zup i rozmaitych sałatek. Jako dodatek do zup można też wykorzystywać pierogi. Możliwości kulinarnego wykorzystania pierogów, naleśników i makaronów są bardzo duże, co świadczy o wszechstronności tych przetworów mącznych. Słowa kluczowe: mąka, ciasto, pierogi, naleśniki, makarony, dodatki, potrawy Title: Benefit flour Abstract The wheat flour is a raw material widely used in the production of the dishes. In the article were characterized the most popular ones, dumplings, pancakes and pasta. Also were discribed the types of flour used to prepare these dishes, the types of dough made with flour and the process of their making. Due to the neutral taste and aroma of the dough, like the stuffing for dumplings and pancakes or like the pasta additives can be used the different products, such as meat, fish and other seafood, cheese, eggs, legumes, vegetables, fruit, mushrooms and nuts. The examples of dishes made with dumplings, pancakes and pasta were shown. Dumplings and pancakes, depending on the type of stuffing and pasta depending on the additives, can be eaten as starters, main dishes and dess[...]
Bibliografia
[1] Bardi Carla. 2016. "Makarony. 100 sprawdzonych przepisów". Warszawa: Wydawnictwo Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. [2] Czerwińska Dorota. 2010. "Charakterystyka mąk makaronowych". Przegląd Zbożowo-Młynarski 54 (8): 11-12. [3] Czerwińska Dorota. 2014. "Charakterystyka i wykorzystanie kulinarne makaronów". Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (1): 11-12. [4] Czerwińska Dorota. 2010. "Mąki niechlebowe i ich zastosowanie". Przegląd Zbożowo-Młynarski 54 (5): 10-11. [5] Eames Ian, Peng T. Khaw, Yann Bouremel. 2016. "How to make the perfect pancake." Mathematics Today 52 (1): 26‒29. [6] Grabowiecki M. 2004. "Naleśniki a la geniusz". Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 11: 88-89. [7] Guttman Naomi, F. Sciacca. 2013. "The magic of dumplings: bringing pierogi into the (New) World". In Wrapped & Stuffed Foods: Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2012. [8] Józefiak Ryszard. 2001. "Z mąki, jajek i wody..." Top Agrar Polska 11: 80-82. [9] Konarzewska Małgorzata. 2016. "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem". Warszawa: Wydawnictwo WSiP-Rea. [10] Kałuski Paweł. 2004. "Pierogi w letniej kreacji". Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 7: 20-25. [11] Kościuszko Jan. 2004. "Polskie czy ruskie, ale pierogi." Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy (10): 80- 81. [12] Lemanowicz Katarzyna. 2015. "Pierogi" coś z niczego". Gospodarka Mięsna 67 (6): 42-45. [13] Lizambard Martine. 2010. "Naleśniki. Słodkie, słone i pikantne". Warszawa: Wydawnictwo RM. [14] Maszkiewicz, M. 2003. "Naleśniki w roli głównej lub na deser." Wieś Kujawsko- Pomorska. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 25: 44-45. [15] Szymanderska Hanna. 2010. "Makarony, pierogi i naleśniki". Warszawa: Wydawnictwo Multico. [16] Trojan Eleonora. 2006. "Pierogi. Potrawy z mąki". Warszawa: Wydawnictwo AA. [17] Tudorica Carmen M., Victor Kuri, Charles S. Brennan. 2002. "Nutritional and physicochemical characteristics of dietary fiber enriched pasta". Journal of Agricultural and Food Chemistry 16, 50 (2): 347-356. [18] Wieczerzak A. 2005. "Pierogi nie lubią eksperymentów" Nowości Gastronomiczne 3 (10): 34‒35.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105500 "Dobrodziejstwa mąki Przet..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH