Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Błękitna pleśń
Blue Mould
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 116976
Streszczenie
Sery podpuszczkowe wytwarza się z mleka krowiego, owczego lub koziego. Różnią się m.in. smakiem, aromatem, strukturą i podatnością na topnienie. W zależności od konsystencji sery te dzielą się na miękkie (camembert, brie, blue cheese, bryndza, feta) oraz sery półtwarde i twarde (sery żółte typu holenderskiego, szwajcarskiego, włoskiego, angielskiego, bałkańskiego). W artykule scharakteryzowano poszczególne grupy serów podpuszczkowych, podano przykłady najpopularniejszych serów. Omówiono możliwości ich wykorzystania do przygotowania potraw oraz podano przykłady różnych potraw sporządzanych z dodatkiem tych serów. Sery podpuszczkowe należą do produktów spożywczych o wszechstronnym wykorzystaniu kulinarnym. Należące do tej grupy produktów sery są wykorzystywane jako składnik przekąsek, kanapek, zup, potraw mięsnych, potraw rybnych, pizzy, dań makaronowych, pierogów, naleśników, zapiekanek, potraw warzywnych, sałatek oraz deserów. Asortyment potraw przygotowanych z wykorzystaniem serów podpuszczkowych jest ogromny.
Abstract
Rennet cheeses are produced from cow’s, sheep’s or goat’s milk. They vary in taste, aroma, texture and susceptibility to melting. Depending on the consistency, they can be divided into soft (camembert, brie, blue cheese, bryndza cheese, feta) and semisolid or hard cheeses (Dutch cheese, Swiss, Italian, English, Balkanian style). In the article the different groups of rennet cheeses and examples of the most popular ones are described. Also their use for food preparation is discussed and there are given examples of various dishes prepared with the addition of these cheeses. Rennet cheeses are food products with versatile culinary use. Belonging to this group of products, they are used as an ingredient of appetizers, sandwiches, soups, meat dishes, fish dishes, pizza, pasta dishes, dumplings, pancakes, casseroles, vegetable dishes, salads and desserts. The range of dishes prepared with the use of rennet cheeses is huge.
Słowa kluczowe
sery podpuszczkowe dojrzewające
sery miękkie
sery twarde
wykorzystanie kulinarne
Keywords
rennet ripened cheeses
soft cheeses
hard cheeses
culinary use
Bibliografia
[1] Adamczewski Piotr. 2015. "Jest ser!". Warszawa: Wydawnictwo Bernardinum. [2] Gaucheron Frédéric. 2011. "Milk and dairy products: a unique micronutrient combination". Journal of the American College of Nutrition 30 (5): 400S-409S. [3] Kotkowska Gabriela. 2001. "Sery francuskie". Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 05:14-19. [4] Krzyżanowska M. 2002. "Sery francuskie". Żywność, Żywienie, Życie. SGGW w Warszawie 1, 9-11. [5] Kycia Katarzyna. 2008. "Czynniki kształtujące teksturę serów topionych". Żywność Nauka Technologia Jakość 15 (3): 5-17. [6] Lajos Mari, Karoly Hemzo. 1992. "Potrawy z sera i jaj". Gorzów Wielkopolski: Wydawnictwo Kleks. [7] Lucey John A. 2008. "Some perspectives on the use of cheese as a food ingredient". Dairy Science Technology 88 (4-5): 573-594. [8] Martinez Laura. 2007. "The everything cheese book". USA, Avon: Adams Media. [9] Musiał Wiesław. 2006. "Oscypek jako produkt regionalny Karpat Polskich". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 8 (3): 96-100. [10] Roux Michel. 2017. "Cheese. The essential guide to cooking with cheese, over 100 Recipes". London: Publisher Quadrille Publishing Ltd. [11] Seremak-Bulge Jadwiga. 2007. "Topione i dojrzewające złoto. Rynek serów i perspektywy jego rozwoju". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 04, 26-28. [12] Solowiej Bartosz. 2007. "Analiza tekstury analogów serów topionych z dodatkiem preparatów serwatkowych". Żywność Nauka Technologia Jakość 14 (5): 292-300. [13] Spiel Jadwiga Anna, Katarzyna Ząbek, Jerzy Borowski, Mateusz Równy. 2014. "Ocena fizykochemiczna organoleptyczna oraz preferencje konsumenckie sera owczego podpuszczkowego twardego krótko dojrzewającego wyprodukowanego w gospodarstwie ekologicznym". Towaroznawcze Problemy Jakości 3, 38-51. [14] Śmietana Zbigniew, Krzysztof Bohdziewicz, Wojciech Derengiewicz. 2006. "Ogólna charakterystyka wybranych rodzajów sera". Przegląd Mleczarski 05, 4-6.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116976 "Błękitna pleśń..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH