Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 10
Uniwersalne dodatki
Universal Additives
nr katalogowy: 116446
Streszczenie
Ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Służą do sporządzania zup, dodatków do drugich dań (ziemniaki z wody, frytki, placki, pyzy, kluski ziemniaczane), sałatek oraz przekąsek i bezmięsnych dań głównych. Asortyment potraw, które można sporządzić z surowych ziemniaków jest duży. Ziemniaki dobrze komponują się zarówno z mięsem, rybami, serami, jak i różnymi warzywami oraz grzybami. Przygotowywanie frytek, różnego rodzaju klusek oraz placków ziemniaczanych ze świeżych ziemniaków jest praco- i czasochłonne. Dlatego też wytwarza się półprodukty – mrożone, garmażeryjne, gotowe do podgrzania oraz przetwory z suszu ziemniaczanego. Te półprodukty z ziemniaków zaliczane są do żywności wygodnej. Frytki, placki ziemniaczane i kluski ziemniaczane można dodawać do rozmaitych potraw, tworząc gotowe dania. Podobnie jak w przypadku ziemniaków świeżych, liczba potraw, które można przygotować z dodatkiem półproduktów ziemniaczanych jest bardzo duża.
Abstract
The potatoes have versatile culinary use. They are used for preparation soups, as additives to second courses (boiled and baked potatoes, chips, potato pancakes, potato noodles), salads, also starters and no-meat main courses. The assortment of dishes which can be made from raw potatoes is large. Potatoes blend well with meat, fish, cheese, various vegetables and mushrooms. The preparation of chips, various kinds of noodles and potato pancakes with fresh potatoes is labour-intensive and time-consuming. Therefore semi-finished potato products: frozen, ready-made, cooked-chilled products and dried potato products are produced. This semi-finished products from potatoes are classified as the convenience food. Chips, potato pancakes and potato noodles can be added to different dishes, creating ready meals. Similarly, as in the case of fresh potatoes, the amount of dishes that can be prepared with the addition of potato semi-finished products is very large.
Słowa kluczowe
ziemniaki
frytki
placki
kluski
półprodukty ziemniaczane
żywność wygodna
potrawy
Keywords
potatoes
chips
pancakes
noodles
potato semi-finished products
convenience food
dishes
Bibliografia
[1] Keijbets Martin J. H. 2008. "Potato processing for the consumer: developments and future challenge". Potato Research 51 (3): 271-281. [2] Kmiecik Dominik, Joanna Kobus-Cisowska, Marta Rybicka, Józef Korczak. 2014. "Spożycie smażonych produktów ziemniaczanych przez studentów zamieszkałych w domach rodzinnych i akademikach." Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (1): 203-207. [3] Kmiecik Dominik, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak. 2014. "Ocena jakości mrożonych ziemniaczanych produktów smażonych dostępnych na polskim rynku". Nauka Przyroda Technologie 8 (4): 58. 1-12. [4] "Kuchnia polska". Praca zbiorowa. 2005. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. [5] Lisińska Grażyna. 2004. "Przetwory ziemniaczane spożywcze: wielkość produkcji, wartość żywieniowa". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 500: 57-68. [6] Lisińska Grażyna. 2006. "Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 511: 81-94. [7] Lutz Behrendt, Stumpf Jens. 2010. "Ziemniaki. Kuchnia na co dzień i od święta." Warszawa: Wydawnictwo Multico. [8] Mozolewski Wacław, Monika Radzymińska, Tomasz Łazicki. 2014. "Jakość ziemniaka spożywczego w opinii konsumentów." Biuletyn IHAR 272, 5-16. [9] Nowacki Wojciech. 2016. "Rynek ziemniaków jadalnych w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju." Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 18 (1): 196-201. [10] Postolski Jacek. 2005. "Mrożona żywność wygodna. Cz. 2. Mrożone półprodukty i wyroby przekąskowe." Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 2: 62-67. [11] "Potrawy z ziemniaków". Opracowanie zbiorowe. 2013. Warszawa: Wydawnictwo Buchmann. [12] Szydłowska Marta. 2013. "Placki ziemniaczane." Warszawa: Wydawnictwo SBM. [13] Wroniak Justyna. 2007. "Jakość ziemniaków na stole konsumenta." Ziemniak Polski 1, 8-12. [14] Zgórska Kazimiera. 2013. "Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 3/4: 5-9.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116446 "Uniwersalne dodatki..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH