Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 3
Wielkanoc w wersji light i vege
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130936
Streszczenie
Wielkanocne potrawy są bardzo urozmaicone. Większość z nich charakteryzuje się dużą wartością kaloryczną, z powodu stosowanych składników i dodatków. W celu ograniczenia kaloryczności wielkanocnych potraw i zwiększenia ich walorów zdrowotnych można wykorzystywać do ich sporządzania produkty mniej kaloryczne. W artykule scharakteryzowano jajka przepiórcze, chude ryby, mięso królicze, mięso indyków, a także sosy niskotłuszczowe. Przedstawiono też przykłady wielkanocnych potraw przygotowanych z tych produktów. Uwzględniając aktualne trendy żywieniowe, omówiono też możliwości przygotowywania potraw wielkanocnych w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.
Abstract
Easter dishes are very varied. Most of them are characterized by a high caloric value, due to the calories content of the ingredients and additives used. In order to reduce the caloric value of Easter dishes and increase their health benefits, less caloric products can be used to prepare them. In the article were characterized quail eggs, lean fish, rabbit meat, turkey meat, as well as low-fat sauces. Examples of Easter dishes prepared with these products were also presented. Taking into account current dietary trends, the possibilities of preparing Easter dishes in vegetarian and vegan versions were also described.
Słowa kluczowe
Wielkanoc
potrawy
wartość kaloryczna
jaja przepiórcze
chude ryby
mięso królicze i indycze
wegetarianizm
Keywords
Easter
dishes
caloric value
quail eggs
lean fish
rabbit and turkey meat
vegetarianism
Bibliografia
[1] Adamski Marek, Joanna Kuźniacka, Emilia Kowalska, Joanna Kucharska-Gaca, Mirosław Banaszak, Milena Biegniewska. 2017. „Effect of storage time on the Quality of Japanese quail eggs (Coturnix coturnix japonica)”. Polish Journal of Natural Sciences 32 (1): 27-37. [2] Borkowska Henryka. 2019. „Tradycje święta Wielkiej Nocy”. Wieś Mazowiecka. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, 04, 34-35. [3] Cybulska-Futkowska Joanna. Marta Walęcka-Zdroik. 2004. „Wielkanocne potrawy kuchni domowej”. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka. [4] Głodek Elżbieta, Marian Gil. 2017. „Wartość odżywcza i dietetyczna oraz profil Kwasów tłuszczowych mięsa króliczego”. Gospodarka Mięsna 02, 40-41. [5] Kinae Naohide, Hideki Masuda, Il Shik Shin, Michiyo Furugori, Kayoko Shimoi. 2000. „Functional properties of wasabi and horseradish”. Biofactors 13, 1-4: 265-269. [6] Ołubiec-Opatowska Ewa, Ewa Czarniecka-Skubina. 2017. „Żywieniowe tradycje świąteczne – dawniej i współcześnie". Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula 54 (3) Turystyka III: 74-89. [7] Pałka Sylwia, Zuzanna Siudak, Michał Kmiecik, Konrad Kozioł, Józef Bieniek. 2017. „Charakterystyka cech użytkowych i jakości mięsa królików termondzkich białych hodowanych w Polsce”. Roczniki Naukowe Zootechniki 44 (2): 177-181. [8] Pieszka Marek, Maciej Pompa-Roborzyński, Jolanta Baran. 2017. „Surowce i produkty drobiarskie a zdrowie konsumenta". Wiadomości Zootechniczne 55 (4): 118-123. [9] Pomianowski Janusz, Żmijewski Tomasz, Adam Wiżk. 2020. „Effect of fishing season on the fatty acid profile of Baltic herring”. Proceedings of the Nutrition Society 79 (OCE2), E300. [10] Rokicki Tomasz. 2006. „Wartość mięsa jagnięcego. Gospodarka Mięsna 7, 14-15. [11] Skałecki Piotr, Mariusz Florek, Agnieszka Kaliniak. 2017. „Wartość użytkowa ryb polskiej akwakultury”. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy. 35 (4): 27-36. [12] Szymanderska Hanna. 2003. „Zupy”. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka. [13] Śląska-Grzywna Beata, Dariusz Andrejko, Monika Stoma, Agnieszka Dudziak, Agnieszka Kamińska, Agnieszka Sagan. 2015. „Preferencje konsumentów na rynku ryb i przetworów rybnych”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 17 (2): 230-236. [14] Traczyk Iwona, Mirosław Jarosz. 2010. „Współczesne poglądy na żywienie wegetariańskie”. Żywienie Człowieka i Metabolizm 37(1): 66–78.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-3 , nr katalogowy 130936
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
29.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH