Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Agata Marzec
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 148950
10.15199/61.2024.3.6
owady jadalne
produkty na bazie zbóż
wzbogacanie żywności
wartość odżywcza
edible insects
cereal-based products
food fortification
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Mikrobiologiczne zagrożenia występujące w ziarnie zbóż i produktach zbożowych
Anna Czubaszek
Jerzy Kuchciak
nr katalogowy: 116499
zboża i produkty zbożowe
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
mikotoksyny
cereals and cereal products
microbial contamination
mycotoxins
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Błonnik - niezbędne włókno roślinne
Krystyna Nowak
nr katalogowy: 37625
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Analiza spożycia produktów zbożowych w latach 2009-2019
Anna Czubaszek
Barbara Gazda
nr katalogowy: 128433
pieczywo
mąka
makaron i produkty makaronowe
kasze i ziarna zbóż
ryż
spożycie
bread
flour
pasta and pasta products
groats and cereal grains
rice
consumption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Analiza spożycia produktów zbożowych w latach 2009-2019
Anna Czubaszek
Barbara Gazda
nr katalogowy: 128433
pieczywo
mąka
makaron i produkty makaronowe
kasze i ziarna zbóż
ryż
spożycie
bread
flour
pasta and pasta products
groats and cereal grains
rice
consumption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Wybrane determinanty spożycia produktów zbożowych w polskich gospodarstwach domowych
Marlena Piekut
nr katalogowy: 109910
konsumpcja
mąka
pieczywo
ryż
płatki śniadaniowe
makarony
consumption
flour
bread
rice
flakes
pasta
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego
Krzysztof Dziedzic
Maria Różańska
Danuta Górecka
Marzanna Hęś
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 117682
10.15199/65.2018.12.8
przemysł zbożowy
produkty odpadowe
skład
wykorzystanie w żywności
grain industry
byproducts
composition
use in food products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Nowe regulacje prawne dotyczące obecności sporyszu i alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych
Jadwiga Rothkaehl
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 96582
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Znaczenie białka ziarna zbóż i jego wartość biologiczna w diecie ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 146325
białko
wartość biologiczna białka
białko roślinne
białko zbóż
produkty wysokobiałkowe
protein
biological value of protein
vegetable protein
cereal protein
high-protein products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Współczesne trendy w spożyciu wybranych produktów zbożowych
Marlena Pielak
Ewa Ołubiec-Opatowska
Ewa Czarniecka-Skubina
Danuta Jaworska
nr katalogowy: 114466
10.15199/66.2018.6.7
produkty zbożowe
preferencje konsumenckie
potrawy
cereal products
consumer preferences
dishes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
Jan Grajewski
Magdalena Twarużek
Bogusław Gnusowski
Anna Nowacka
Michał Raczkowski
nr katalogowy: 110958
produkty uboczne zbożowe
pasza
badanie
składniki odżywcze
mikotoksyny
środki ochrony roślin
cereal by-products
feed
testing
nutritive constituents
micotoxins
pesticides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-1
Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych przetworów zbożowych
Joanna Czerech
Iwona Konopka
nr katalogowy: 124787
związki fenolowe
właściwości przeciwutleniające
ziarno zbóż
pseudozboża
phenolic compounds
antioxidative properties
cereal grain
pseudocereals
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 144368
ziarna zbóż
związki bioaktywne
substancje prozdrowotne
cereal grains
bioactive compounds
health-promoting substances
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż
Monika Ogórkiewicz
nr katalogowy: 127381
zboża
kwasy fenolowe
odmiana
warunki uprawy
cereals
phenolic acids
variety
growing conditions
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Akrylamid - substancja zanieczyszczająca, powstająca w produktach zbożowych
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 111948
akrylamid
asparagina
metody redukcji w produktach spożywczych
produkty zbożowe
Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE )
acrylamide
asparaginum
reduction method in foodstuffs
cereal products
European Committee Regulation.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 133704
białko zbóż
białko paszowe
plon białka
produkcja białka paszowego
foder protein
protein yield
feed protein
production
cereal protein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Produkty uboczne przetwórstwa zbóż na cele paszowe - ocena jakości i wymagania
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 121646
produkty przetwórstwa zbóż
pasza
badanie
podstawowy skład chemiczny
aminokwasy
sód
cereal by products
feed
testing
basic nutrients
amino acids
sodium
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Substancje zanieczyszczające w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych - regulacje prawne
Karolina Dąbkowska
nr katalogowy: 118511
mikotoksyny
metale ciężkie
pestycydy
akryloamid
alkaloidy sporyszu Contaminants in cereal grains and
mycotoxins
heavy metals
pesticides
acrylamide
ergot alkaloids
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Właściwości zdrowotne pełnoziarnistych produktów zbożowych
Aleksandra Wedziuk-Reszka
Beata Bondyra-Wiśniewska
nr katalogowy: 149824
10.15199/61.2024.4.3
produkty zbożowe
produkty pełnoziarniste
błonnik pokarmowy
składniki bioaktywne
dietoprofilaktyka
dietoterapia
grain products
whole grains
dietary fiber
bioactive compounds
dietary prevention
dietotherapy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Pseudozboża w żywności bezglutenowej
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Elżbieta Dłużewska
nr katalogowy: 116123
10.15199/65.2018.9.8
pseudozboża
dieta bezglutenowa
celiakia
pseudocereals
gluten free diet
coeliac disease
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-2
PRODUCTION AND SUPPLY OF CEREAL GRAINS IN POLAND AND THEIR IMPORTANCE AND USE IN POLISH ECONOMY
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 132386
10.15199/180.2021.2.2
grain production
supply
food security
produkcja ziarna
podaż
bezpieczeństwo żywnościowe
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-2
PRODUCTION AND SUPPLY OF CEREAL GRAINS IN POLAND AND THEIR IMPORTANCE AND USE IN POLISH ECONOMY
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 132386
10.15199/180.2021.2.2
grain production
supply
food security
produkcja ziarna
podaż
bezpieczeństwo żywnościowe
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Ziarno zbóż i produkty jego przetwórstwa, jako źródło selenu w diecie ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 136189
selen
selenometionina
selenocysteina
zawartość selenu
formy selenu
selenium
selenomethionine
selenocysteine
selenium content
forms of selenium
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Ziarno zbóż i produkty jego przetwórstwa, jako źródło selenu w diecie ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 136189
selen
selenometionina
selenocysteina
zawartość selenu
formy selenu
selenium
selenomethionine
selenocysteine
selenium content
forms of selenium
OPAKOWANIE 2010-9
Rozkład wytworów papierniczych oraz donic z masy papierowej z dodatkiem otrębów zbożowych w wybranych rodzajach gleby
Izabela Modzelewska
Maciej Pietrzak
nr katalogowy: 54382
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Produkcja ziarna zbóż w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 138729
produkcja ziarna
bezpieczeństwo żywnościowe
pasze
grain production
food security
feed
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Produkcja ziarna zbóż w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 138729
produkcja ziarna
bezpieczeństwo żywnościowe
pasze
grain production
food security
feed
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Produkcja ziarna zbóż w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 138729
produkcja ziarna
bezpieczeństwo żywnościowe
pasze
grain production
food security
feed
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Akryloamid w produktach ziemniaczanych i zbożowych
Ewa Sicińska
nr katalogowy: 44005
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Mykotoksyny - niebezpieczne zanieczyszczenie ziarna i produktów zbożowych
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 111949
pleśnie
mykotoksyny
zboża
produkty przemiału
filamentous fungi
mycotoxins
cereal
milling products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-9
Analiza środowiskowa spoiwa hydraulicznego na bazie popiołu lotnego z energetyki na podstawie normy PN-EN 15804
Michał Piasecki
nr katalogowy: 109457
10.15199/33.2017.09.31
ocena środowiskowa
LCA
CCP
spoiwa hydrauliczne
zrównoważone wyroby.
environmental assessment
LCA
UPS
hydraulic binders
sustainable materials.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Płatki śniadaniowe – co o nich wiemy?
Milena Sadowska
Aniela Schefler
Agata Witczak
Kamila Pokorska-Niewiada
nr katalogowy: 146326
płatki śniadaniowe
technologia produkcji płatków śniadaniowych
breakfast cereals
breakfast cereal production technology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-4
Płyty na bazie gipsu we współczesnym budownictwie
Ołeksij Kopyłow
nr katalogowy: 113314
10.15199/33.2018.04.06
gips
płyty
okładziny ścienne
właściwości użytkowe.
gypsum
boards
wall claddings
functional properties.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Stosowanie modelu gospodarki o obiegu zamkniętym i czystszych technologii na przykładzie polskiego koncernu rolno-spożywczego Farmutil
Henryk Stokłosa
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 120217
10.15199/62.2019.5.3
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-1
Laboratoryjne urządzenie do uwłókniania słomy zbożowej. Cz. II
ZDZISŁAW CZAPLICKI
STANISŁAW STRZELECKI
KAZIMIERZ RUSZKOWSKI
nr katalogowy: 65534
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Rynek produktów z aronii czarnoowocowej i jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Alicja Turowska
nr katalogowy: 137302
10.15199/64.2022.2.5
aronia czarnoowocowa
jagoda kamczacka
asortyment
rynek
black chokeberry
blue honeysuckle
assortment
market
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Rynek produktów z aronii czarnoowocowej i jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Alicja Turowska
nr katalogowy: 137302
10.15199/64.2022.2.5
aronia czarnoowocowa
jagoda kamczacka
asortyment
rynek
black chokeberry
blue honeysuckle
assortment
market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wybrane aspekty produkcji mieszanek zbożowych (międzygatunkowych i międzyodmianowych) warunkujących wysoki plon i dobrą jakość w uprawie ekologicznej
Danuta Leszczyńska
Piotr Kostiw
nr katalogowy: 148052
10.15199/61.2024.2.5
mieszanki zbożowe
bioróżnorodność
plon i jakość ziarna
uprawa ekologiczna
cereal mixtures
biodiversity
grain yield and quality
organic farming
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Problem nadwyżki ziarna zbóż na rynku związany z jego importem z Ukrainy
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 147205
10.15199/61.2024.1.1
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
cereal market
production profitability
cereal import
cereal grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Problem nadwyżki ziarna zbóż na rynku związany z jego importem z Ukrainy
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 147205
10.15199/61.2024.1.1
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
cereal market
production profitability
cereal import
cereal grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Problem nadwyżki ziarna zbóż na rynku związany z jego importem z Ukrainy
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 147205
10.15199/61.2024.1.1
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
cereal market
production profitability
cereal import
cereal grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Problem nadwyżki ziarna zbóż na rynku związany z jego importem z Ukrainy
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 147205
10.15199/61.2024.1.1
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
cereal market
production profitability
cereal import
cereal grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Problem nadwyżki ziarna zbóż na rynku związany z jego importem z Ukrainy
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 147205
10.15199/61.2024.1.1
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
cereal market
production profitability
cereal import
cereal grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Problem nadwyżki ziarna zbóż na rynku związany z jego importem z Ukrainy
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 147205
10.15199/61.2024.1.1
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
cereal market
production profitability
cereal import
cereal grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
millet
nutritional value
feed value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
millet
nutritional value
feed value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
millet
nutritional value
feed value
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Influence of forming and heat treatment parameters on chosen properties of Ni-Al based PM products
KATARZYNA FLUDZIŃSKA
STEFAN SZCZEPANIK
nr katalogowy: 27532
MATERIAŁY BUDOWLANE 2005-10
PN-EN 13279-1, czyli rewolucja na rynku tynków gipsowych
Sławomir Chłądzyński
nr katalogowy: 10705
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2020-2
EVALUATION AND CHOICE OF A WRAPPER FOR PACKING PRODUCTS USING THE AHP METHOD
Robert CIEŚLAK
Julia KAŁUŻNA Katarzyna PETA
Marcin SUSZYŃSKI
Marcin WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 126917
10.15199/160.2020.2.2
AHP – Analytical Hierarchy Process
wrapper
assessment
AHP – Analytical Hierarchy Process
owijarka
ocena
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2020-2
EVALUATION AND CHOICE OF A WRAPPER FOR PACKING PRODUCTS USING THE AHP METHOD
Robert CIEŚLAK
Julia KAŁUŻNA Katarzyna PETA
Marcin SUSZYŃSKI
Marcin WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 126917
10.15199/160.2020.2.2
AHP – Analytical Hierarchy Process
wrapper
assessment
AHP – Analytical Hierarchy Process
owijarka
ocena
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-11
Spotkanie zbożowe regionu Emilia Romagna organizowane przez ASS.IN.CE
nr katalogowy: 6439
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-10
Z życia Międzynarodowego Stowarzyszenia Nauki i Technologii Zbóż (ICC)
LESZEK MOŚCICKI
nr katalogowy: 14155
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-11
50. Jubileuszowa Konferencja ICC. Wyzwania przyszłości dla produktów zbożowych
Anna Dio
nr katalogowy: 12844
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Ocena składu parówek na podstawie deklaracji producenta
Tomasz Żmijewski
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 142574
10.15199/65.2023.3.5
parówki
skład surowcowy
skład chemiczny
jakość
sausages
ingredients
chemical composition
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Ocena składu parówek na podstawie deklaracji producenta
Tomasz Żmijewski
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 142574
10.15199/65.2023.3.5
parówki
skład surowcowy
skład chemiczny
jakość
sausages
ingredients
chemical composition
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Ocena składu parówek na podstawie deklaracji producenta
Tomasz Żmijewski
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 142574
10.15199/65.2023.3.5
parówki
skład surowcowy
skład chemiczny
jakość
sausages
ingredients
chemical composition
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Zagrożenia związane z występowaniem dioksyn i polichlorowanych bifenyli w ziarnach i produktach zbożowych
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 116500
dioksyny
polichlorowane bifenyle
skażenia
Keywords: dioxins
polychlorinated biphenyls
contamination
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-4
PROBLEMS OF DESTABILISATION OF THE CEREAL MARKET IN POLAND RELATED TO THE WAR SITUATION IN UKRAINE
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 146681
10.15199/180.2023.4.2
cereal market
production profitability
cereal imports
cereal grain
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-4
PROBLEMS OF DESTABILISATION OF THE CEREAL MARKET IN POLAND RELATED TO THE WAR SITUATION IN UKRAINE
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 146681
10.15199/180.2023.4.2
cereal market
production profitability
cereal imports
cereal grain
rynek zbóż
opłacalność produkcji
import zbóż
ziarno zbóż
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-1-2
Dieta bez laktozy
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-1-2
Dieta bez laktozy
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
OPAKOWANIE 2009-I
Bioplastics Frequently Asked Questions
Ronald Scharathow
nr katalogowy: 42503
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ nawożenia na zawartość azotu mineralnego w glebach użytków zielonych i upraw rolniczych o przeznaczeniu paszowym
Anna Watros
Halina Lipińska
Wojciech Lipiński
Przemysław Tkaczyk
Jaromir Krzyszczak
Piotr Baranowski
nr katalogowy: 117217
10.15199/62.2018.11.17
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Rynek produktów na bazie jabłek
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Kinga Kienc
nr katalogowy: 132376
10.15199/64.2021.3.4
jabłka
asortyment
rynek
produkty jabłkowe
apples
assortment
market
apple products
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Rynek produktów na bazie jabłek
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Kinga Kienc
nr katalogowy: 132376
10.15199/64.2021.3.4
jabłka
asortyment
rynek
produkty jabłkowe
apples
assortment
market
apple products
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Rynek produktów na bazie jabłek
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
Kinga Kienc
nr katalogowy: 132376
10.15199/64.2021.3.4
jabłka
asortyment
rynek
produkty jabłkowe
apples
assortment
market
apple products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-7
Roślinne substytuty produktów mięsnych
Oskar Nowak
Joanna Ciborska
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 149401
10.15199/65.2024.7.3
analogi mięsa
roślinne substytuty
rynek
rozwój
meat analogues
plant-based substitutes
market
development
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-1
Spożycie wybranych przetworów zbożowych, w zależności od przychodów netto w gospodarstwach domowych w latach 2010-2014
Beata Borkowska
Beata Pyryt
nr katalogowy: 103876
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-9
Odporność profili budowlanych z kompozytów polimerowych zbrojonych łuskami zbóż na grzyby domowe
Ewa Sudoł
Ewelina Kozikowska
Maria Goron
nr katalogowy: 139465
10.15199/33.2022.09.08
kompozyty polimerowe
łuski
owies
proso
grzyby domowe
mikrostruktura
właściwości przy zginaniu.
polymer composites
husks
oat
millet
fungi
microstructure
bending properties.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-10
Combustion hazards from building materials
Anna A. Stec
nr katalogowy: 87517
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-6
Wysokonapełnione kompozyty z tworzyw recyklatowych do zastosowań na wyroby elektrotechniczne
Zenon TARTAKOWSKI
Janusz MICHALSKI
nr katalogowy: 52955
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
FUNGI CONTAMINATION OF DAIRY PLANT THAT MANUFACTURES YOGURT AND YOGURT-DRINK PRODUCTS
Zhou Fang
Zhao Hongfei
Qi Dan
Zhang Limin
Zhan Haining
Zhang Bolin
Jadwiga Moneta
Zdzislawa Libudzisz
nr katalogowy: 70864
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-4
NOWE METODY PRECYZYJNEGO KSZTAŁTOWANIA WYROBÓW METALOWYCH WYCISKANIEM NA ZIMNO
JAN RICHERT
MARCIN MROCZKOWSKI
MARCIN MAŚLANKA
nr katalogowy: 51087
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-12
ICC rozwija działalność w Ameryce Południowej
LESZEK MOŚCICKI
nr katalogowy: 31909
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Produkcja wyrobów mięsnych z owocami
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 124495
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
expiry date
consumers
food products
survey research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
expiry date
consumers
food products
survey research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
expiry date
consumers
food products
survey research
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-12
Badania laboratoryjne w kontroli jakości mięsa i jego przetworów
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 117810
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Integrated microsensor array for the recognition of tea and herbal products
PATRYCJA CIOSEK
WOJCIECH WRÓBLEWSKI
nr katalogowy: 35619
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2008-8
Problems during rolling of Feni type alloys
STANISLAV NĚMEČEK
TOMÁŠ MUŽÍK
PAVEL PODANÝ
JAROSLAV TUČEK
JOSEF MACHÁČEK
ČESTMÍR KAHOVEC
nr katalogowy: 37269
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Aktualne wymagania i wyniki monitorowania jakości pasz zbożowych
Waldemar Korol
Jolanta Rubaj
Sławomir Walczyński
Grażyna Bielecka
nr katalogowy: 149829
10.15199/61.2024.4.6
zboża paszowe
produkty uboczne
podstawowy skład chemiczny
makroelementy
mikroelementy
pierwiastki śladowe
substancje niepożądane
grain feed
cereal by-products
basic nutrients
macro- and microelements
trace elements
undesirable substances
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-10
New constructions of dryers for production of environmentally safe cereal products at reduced specific energy consumption
Igor Bezbah
Aleksandr Zykov
Valentyna Bandura
Petr Osadchuk
Yurii Paladiichuk
Igor Mazurenko
nr katalogowy: 145786
10.15199/48.2023.10.21
drying
grain
thermosiphons
energy consumption
suszenie
ziarno
termosyfony
zużycie energii
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym
Piotr Kostiw
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 143485
zboża
pszenica
postęp hodowlany
potencjał plonowania
wartość technologiczna ziarna
cereals
wheat
breeding progress
yield potential
technological value of grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym
Piotr Kostiw
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 143485
zboża
pszenica
postęp hodowlany
potencjał plonowania
wartość technologiczna ziarna
cereals
wheat
breeding progress
yield potential
technological value of grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym
Piotr Kostiw
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 143485
zboża
pszenica
postęp hodowlany
potencjał plonowania
wartość technologiczna ziarna
cereals
wheat
breeding progress
yield potential
technological value of grain
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MYCOTOXINS IN CEREAL GRAIN AS A RESULT OF INFECTION OF CEREALS BY FUSARIUM FUNGI
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 147956
10.15199/180.2024.1.2
mycotoxins
fungal diseases of cereals
fusarium head blight
cereal grain
food safety
toxicity
mykotoksyny
choroby grzybowe zbóż
fuzarioza kłosów
ziarno zbóż
bezpieczeństwo żywnościowe
toksyczność
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MYCOTOXINS IN CEREAL GRAIN AS A RESULT OF INFECTION OF CEREALS BY FUSARIUM FUNGI
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 147956
10.15199/180.2024.1.2
mycotoxins
fungal diseases of cereals
fusarium head blight
cereal grain
food safety
toxicity
mykotoksyny
choroby grzybowe zbóż
fuzarioza kłosów
ziarno zbóż
bezpieczeństwo żywnościowe
toksyczność
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 105090
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-10
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 2. Słoma zbożowa, ryżowa i kukurydziana, esparto, bambus i trzcina pospolita
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128768
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
słoma zbożowa
słoma ryżowa
słoma kukurydziana
esparto
bambus
trzcina pospolita
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
cereal straw
rice straw
corn straw
esparto
bamboo
common reed
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-10
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 2. Słoma zbożowa, ryżowa i kukurydziana, esparto, bambus i trzcina pospolita
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128768
10.15199/54.2018.9.2
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
słoma zbożowa
słoma ryżowa
słoma kukurydziana
esparto
bambus
trzcina pospolita
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
cereal straw
rice straw
corn straw
esparto
bamboo
common reed
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2023-6
Bezskurczowy materiał polimerobetonowy do wyrobów elektroizolacyjnych
Bronisław Szubzda
Grzegorz Paściak
Tadeusz Mączka
Konrad Kozieł
nr katalogowy: 143589
10.15199/74.2023.6.2
polimerobeton
PMMA
izolatory
skurcz technologiczny
polymer concrete
PMMA
insulators
technological shrinkage
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2023-6
Bezskurczowy materiał polimerobetonowy do wyrobów elektroizolacyjnych
Bronisław Szubzda
Grzegorz Paściak
Tadeusz Mączka
Konrad Kozieł
nr katalogowy: 143589
10.15199/74.2023.6.2
polimerobeton
PMMA
izolatory
skurcz technologiczny
polymer concrete
PMMA
insulators
technological shrinkage
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-2
BrauBeviale pod znakiem kreatywnej kultury piwa (2) Najciekawsze oferty targowe dla polskiego sektora napojów*
M. J. Przegalińska
nr katalogowy: 89764
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-3
Analysis of precipitation strengthening process in 2xxx aluminium alloys
Grażyna Mrówka-Nowotnik
Jan Sieniawski
Andrzej Nowotnik
Andrzej Gradzik
nr katalogowy: 99367
10.15199/28.2016.3.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
-
nr katalogowy:
-
nr katalogowy:
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-12
Zagospodarowanie ubocznych produktów spalania w Polsce
Zbigniew Chrzanowski
Daniel Masłowski
nr katalogowy: 88795
10.15199/33.2014.12.01
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Zawartość mykotoksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż w zależności od technologii uprawy i płodozmianu
EDYTA ALEKSANDROWICZ
nr katalogowy: 150885
10.15199/61.2024.5.3
Fusarium
mykotoksyny
pszenica
płodozmian
uprawa
Fusarium
mycotoxins
wheat
crop rotation
cultivation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Perspektywa rozwoju uprawy i wykorzystania orkiszu w Polsce
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 148945
10.15199/61.2024.3.2
orkisz
jakość
wartość technologiczna
spelled
quality
technological value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Nowe zboże tritordeum - mieszaniec pszenicy i jęczmienia
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 116498
krzyżowanie
plon
alergenność
luteina
crossing
yield
allergenicity
lutein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Skrobia żytnia - budowa, właściwości i metody badań
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 113063
skrobia
amyloza
amylopektyna
właściwości skrobi
retrogradacja
DSC
starch
amylose
amylopectin
starch properties
retrogradation
DSC
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Pszenżyto – krajowa produkcja ziarna i możliwe kierunki jego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 134853
wartość paszowa
wykorzystanie spożywcze
produkcja ziarna
feed value
food use
grain production
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Pszenżyto – krajowa produkcja ziarna i możliwe kierunki jego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 134853
wartość paszowa
wykorzystanie spożywcze
produkcja ziarna
feed value
food use
grain production
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Pszenżyto – krajowa produkcja ziarna i możliwe kierunki jego wykorzystania
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 134853
wartość paszowa
wykorzystanie spożywcze
produkcja ziarna
feed value
food use
grain production
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-10
Carbonated concrete blocks for CO2 captation
Luc Courard
Véronique Parmentier
Frédéric Michel
nr katalogowy: 94199
10.15199/33.2015.10.35
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9b
Mobile Commerce System Integrated with Augmented Reality and Interactive Multimedia
Shuo Fang Liu
Meng Hsuan Lee
nr katalogowy: 70688
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-6
Przegląd wybranych klasyfikacji wyrobów budowlanych i urządzeń z uwagi na ich odporność na gradobicie
Kamil Słowiński
nr katalogowy: 138070
10.15199/33.2022.06.01
odporność na gradobicie
rejestr gradowy
klasyfikacja HW (HR).
hail resistance
hail register
HW (HR) classification
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-6
Przegląd wybranych klasyfikacji wyrobów budowlanych i urządzeń z uwagi na ich odporność na gradobicie
Kamil Słowiński
nr katalogowy: 138070
10.15199/33.2022.06.01
odporność na gradobicie
rejestr gradowy
klasyfikacja HW (HR).
hail resistance
hail register
HW (HR) classification
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-6
Przegląd wybranych klasyfikacji wyrobów budowlanych i urządzeń z uwagi na ich odporność na gradobicie
Kamil Słowiński
nr katalogowy: 138070
10.15199/33.2022.06.01
odporność na gradobicie
rejestr gradowy
klasyfikacja HW (HR).
hail resistance
hail register
HW (HR) classification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Wykorzystanie badań eye trackingowych do oceny postrzegania wzrokowego znakowania produktów spożywczych
Maria Sielicka-Różyńska
Joanna Brzezińska
nr katalogowy: 130593
10.15199/65.2021.2.3
eye tracking
okulografia
uwaga wzrokowa
znakowanie
ciastka zbożowe
eye tracking
oculography
visual attention
labeling
cereal cookies
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Wykorzystanie badań eye trackingowych do oceny postrzegania wzrokowego znakowania produktów spożywczych
Maria Sielicka-Różyńska
Joanna Brzezińska
nr katalogowy: 130593
10.15199/65.2021.2.3
eye tracking
okulografia
uwaga wzrokowa
znakowanie
ciastka zbożowe
eye tracking
oculography
visual attention
labeling
cereal cookies
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-3
Rynek produktów z dzikiej róży
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 149357
10.15199/64.2024.3.4
dzika róża
witamina C
asortyment
rynek
rosehip
vitamin C
assortment
market
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH