Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego
Possibilities of Utilization of Cereal Grain By-Products
10.15199/65.2018.12.8
Krzysztof Dziedzic
Maria Różańska
Danuta Górecka
Marzanna Hęś
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 117682
10.15199/65.2018.12.8
Streszczenie
Dążeniem producentów żywności jest produkcja bezodpadowa. Możliwości zagospodarowania produktów ubocznych są ściśle związane z rozwojem nauki oraz technologii. To, co jest produktem ubocznym dla jednego zakładu produkcyjnego, może stanowić podstawowy surowiec w kolejnym łańcuchu produkcyjnym. W ostatnich latach zaobserwowano wzrost wykorzystania ziarna zbóż, a w konsekwencji zwiększenie ilości powstających produktów ubocznych. Wysoka koncentracja składników odżywczych i bioaktywnych stwarza możliwości ich wykorzystania nie tylko do celów paszowych, ale również jako dodatki do żywności innowacyjnej. W pracy przedstawiono możliwości zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu zbożowo- -młynarskiego.
Abstract
Non-waste production is one of the main goals of food industry. The possibilities of utilizing by-products are closely related to the development of science and technology. The by-product of one production plant can be the basic raw material in the next production chain. In the recent years ithere was observed an increase of production of cereal grain based food, accompanied by generation of large amounts of various by-products. High concentration of nutrients and bioactive substances allows for using of these products not only for feed production, but also as additives for innovative or functional food. In this work authors showed possibilities to use of by-products obtained from cereal industry.
Słowa kluczowe
przemysł zbożowy
produkty odpadowe
skład
wykorzystanie w żywności
Keywords
grain industry
byproducts
composition
use in food products
Bibliografia
[1] Arshad M.U., F.M. Anjum, T. Zahoor. 2007. "Nutritional assessment of cookies supplemented with defatted wheat germ". Food Chemistry 102 : 123-128. [2] Bergmans M.E.F., G. Beldman, H. Gruppen, A.G.J. Voragen. 1996. "Optimisation of the selective extraction of (Glucurono)arabinoxylans from wheat bran: use of barium and cal cium hydroxide solution at elevated temperatures". Journal of Cereal Science 23 : 235-245. [3] Bhosale S., D. Vijayalakshmi. 2015. "Processing and nutritional composition of rice bran". Current Research in Nutrition and Food Science 3 : 74-80. [4] Bond N. 2004. "Rice milling". In: Rice: Chemistry and Technology. Champagne E.T. (ed.), AACC International, Inc., St. Paul, MN, USA. [5] Boonloh K., U. Kukongviriyapan, P. Pannangpetch, B. Kongyingyoes, L. Senggunprai, A. Prawan, S. Thawornchinsombut, V. Kukongviriyapan. 2015. "Rice bran protein hydrolysates prevented interleukin-6- and high glucose-induced insulin resistance in HepG2 cells". Food & Function 6 : 566-573. [6] Bratt K., K. Sunnerheim, S. Bryngelsson. 2003. "Avenanthramides in oats (Avena sativa L.) and structureantioxidant activity relationships". Journal of Agriculture and Food Chemistry 51 : 594-600. [7] Chen Ch.-Y., P.E. Milbury, H.-K. Kwak, F.W. Collins, P. Samuel, J.-B. Blumberg. 2004. "Avenanthramides and Phenolic Acids from Oats Are Bioavailable and Act Synergistically with Vitamin C to Enhance Hamster and Human LDL Resistance to Oxidation". Journal of Nutrition 134 : 1459-1466. [8] Curti E., E. Carini, G. Bonacini, G. Tribuzio, E. Vittadini. 2013. "Effect of the addition of bran fractions on bread properties". Journal of Cereal Science 57: 325-332. [9] Das M., S. Gupta, V. Kapoor, R. Banerjee, S. Bal 2008. "Enzymatic polishing of rice a new processing technology". LWT - Food Science and Technology 41 : 2079-2084. [10] Devlin J.P.A., K.D. Hargrave 1985. Pulmonary and antiallergic drugs; design and synthesis. In: Pulmonary and Antiallergic Drugs. Devlin J.P.A. (ed.), Wiley, Chichester. [11] Dexter J.E., P.J. Wood 1996. "Recent applications of debranning of wheat before milling". Trends in Food Science & Technology 7 : 35-41. [12] Dietrych-Szóstak D., W. Olszek 1998. "Natural antioxidants from buckwheat seeds var. Hruszowska". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 7 (48) : 148-150. [13] Dziedzic K, D. Górecka 2010. "Zawartość składników odżywczych w kaszy gryczanej prażonej i produktach ubocznych". Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 3 : 133-137. [14] Dziedzic K, D. Górecka, Marques A., Rudzińska M., Podolska G. 2015. "Content of phytosterols in raw and roasted buckwheat groats and by-products". Czech Journal of Food Science 33 : 424-430. [15] Dziedzic K., A. Szwengiel, D. Górecka, M. Rudzińska, J. Korczak, J. Walkowiak 2016. "The effect of processing on the phytosterols content in buckwheat groats and byproducts". Journal of Cereal Science 69 : 25-31. [16] Emmons C.L., D.M. Peterson 2001. "Antioxidant activity and phenolics content of oat as affected by cultivar and location". Crop Science 41 : 1676-1681. [17] Fardet A. 2010. "New hypotheses for the health protective mechanisms of wholegrain cereals: what is beyond fibre?". Nutrition Research Reviews 23 : 65-134. [18] Filipiak-Florkiewicz A., A. Florkiewicz, K. Dereń 2016. "Zawartość składników bioaktywnych w wybranych przetworach zbożowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLIX 2 : 194-202. [19] Gambuś H., E. Pisulewska, F. Gambuś 2003. "Zastosowanie produktów przemiału owsa nieoplewionego do wypieku chleba". Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 229 : 283-290. [20] Gąsiorowski H. 1998. "Współczesny pogląd na walory fizjologiczno-żywieniowe owsa". Przegląd Zbożowo-Młynarski 42 (12) : 2-3. [21] Górecka D., K. Dziedzic, Sell S. 2010. "Wpływ zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na zawartość błonnika pokarmowego". Nauka. Przyroda Technologie 4 (2) : 1-9. [22] Harasym J., R. Olędzki, J.J. Pietkiewicz 2011. "Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarnach owsa (Avena Sativa L.)". Nauki Inżynierskie i Technologie. Engineering Sciences and Technologies 3 : 71-89. [23] Hęś M., D. Górecka, K. Dziedzic 2012. "Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products". Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 11 : 167-174. [24] Hęś M., A. Szwengiel, K. Dziedzic, J. Le Thanh Blicharz, D. Kmiecik, Górecka D. 2017. "The effect of buckwheat hull extract on lipid oxidation in frozen- stored meat product". Journal of Food Science 82 : 882-889. [25] Holasova M., V. Fiedlerova, H. Smrcinova, M. Orsak, J. Lachman, S. Vavreinova 2002. "Buckwheat - the source of antioxidant activity in functional foods". Food Research International 35 : 207-211. [26] Huang Q., C.X. Shi, Y.B. Su, Z.Y. Liu, D.F. Li, L. Liu, C.F. Huang, X.S. Piao, C.H. Lai 2014. "Prediction of the digestible and metabolizable energy content of wheat milling byproducts for growing pigs from chemical composition". Animal Feed Science and Technology 196 : 107-116. [27] Iqbal J., M. Minhajuddin, Z.H. Beg 2003. "Suppression of 7,12-dimethylbenz[alpha] anthracene-induced carcinogenesis and hypercholesterolaemia in rats by tocotrienol-rich fraction isolated from rice bran oil". European Journal of Cancer Prevention 12 : 447-453. [28] Jiang Y., T. Wang 2005. "Phytosterols in cereal by-products". JAOCS - Journal of the American Oil Chemists’ Society 82 : 439-444. [29] Johnson L.A., May J.B. 2003. Wet milling: the basis for corn biorefineries. In: Corn: Chemistry and Technology. White P.J., Johnson L.A. (eds.), American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN, USA.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117682 "Możliwości wykorzystania ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH