Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Akrylamid - substancja zanieczyszczająca, powstająca w produktach zbożowych
Acrylamide - contaminative substance developing in cereal products
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 111948
Streszczenie
Akrylamid tworzy się w reakcjach Maillarda, zwanych też reakcjami nieenzymatycznego brązowienia, zachodzących pomiędzy cukrami redukującym (prostymi) a aminokwasami, szczególnie asparaginą. Reakcje te mają miejsce podczas smażenia i pieczenia ziemniaków lub podczas wytwarzania produktów spożywczych na bazie zbóż, np. wypieku pieczywa chlebowego, cukierniczego (ciastek, krakersów, herbatników, pierników) czy wytwarzania płatków śniadaniowych. Na podstawie badań oraz monitoringu, wykonanych na zlecenie Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń, stwierdzono, że akrylamid występujący w żywności zwiększa ryzyko rozwoju raka u konsumentów wszystkich grup wiekowych. W związku z tym w dniu 21.11.2017 roku zostało wydane Rozporządzenie Komisji (UE ) nr 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 rok ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akr ylamidu w żywności.
Abstract
Acrylamide develops in Maillard’s reaction also named as non-enzymic browning, occurring between reducing sugars and amino acids, particularly asparagine. Such reactions take place during frying and baking potatoes as well as during making foodstuffs based on cereal e.g. during baking process of breadstuff and fine bakery wares (cookies, crackers, biscuits, gingerbread), and breakfast cereals. With reference to stated possibility to increase the risk of cancer with consumers of all age groups caused by acrylamide appearing in food, based on a range of research as well as monitoring process conducted upon the order of Joint Experts Commission FAO / WHO of Food Additives and Contamination, The European Committee issued the European Committee Regulation of 20 Nov 2017 establishing mitigation measures and benchmarks used for limiting presence of acrylamide in food.
Słowa kluczowe
akrylamid
asparagina
metody redukcji w produktach spożywczych
produkty zbożowe
Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE )
Keywords
acrylamide
asparaginum
reduction method in foodstuffs
cereal products
European Committee Regulation.
Bibliografia
[1] Amrein T.M., B. Schonbachler, F. Escher, R. Amado. 2004. Acrylamide gingerbread: critical factors for formation and possible ways for reduction. J. Agric. Food Chem. 52: 4282-4288. [2] Biuletyn Informacyjny Zarządu Głównego Stowarzyszenia Młynarzy RP Nr 46/2017 z dnia 28.11.2017 r. [3] F riedman M., C.E. Levin, 2008. Review of methods for the reduction of dietary content and toxicity of acrylamide. J. Agric. Food Chem. 56: 6113-6140. [4] Gertchen M., A. Tajner-Czopek, A. Kita, E. Rytel, A. Pęksa, J. Miedzianka, J. Bronkowska, J. Wyka. 2016. Wpływ dodatku czosnku w produkcji frytek na zawartość akrylamidu i wybrane cechy jakościowe. Bromat. Chem. Toksykol. - XLIX, 3: 276-281. [5] H alford N.G., T.Y. Curtis, N. Muttucumaru, J. Postles, J.S. Elmore, D.S. Mottram. 2012. The acrylamide problem: a plant and agronomic science issue. J. Exp. Botany 63(8): 2841-2851. [6] Keramat J., A. LeBail, C. Prost, M. Jafari. 2011. Acrylamide in Baking Products: A Review Article. Food Bioprocess Technol. 4(4): 530-543. [7] Lea P.J., I. Sodek, M.A. Parry, P.R. Shewry, N.G. Halford. 2007. Asparagine in plants. Annals of Applied Biology 150(1): 1-26. [8] Muttucumaru N., N.G. Halford, J.S. Elmore, A.T. Dodson, M. Parry, P.R. Shewry, D.S. Mottram. 2006. The formation of high levels of acrylamide during the processing of flour derived from sulfate-deprived wheat. J. Agric. Food Chem. 54(23): 8951-8955. [9] Pyrzanowski K., J. Michałowicz, D. Pingot, D. Bukowska. 2013. Charakterystyka metod biologicznych, chemicznych i fizycznych ograniczających obecność akrylamidu w żywności. Bromat. Chem. Toksykol. XLVI, 2: 216-224. [10] Rachwał D., E. Nebesny. 2012. Redukcja zawartości akrylamidu w produktach spożywczych. Bromat. Chem. Toksykol. XLV, 2: 219-227. [11] Rice J.M. 2005. The carcinogenicity of acrylamide. Mutation Research. 580: 3-20. [12] Rothkaehl J. 2017. Wkrótce rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności. Przegląd Zbożowo- -Młynarski 5: 9. [13] Rozporządzenie Komisji (UE ) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akrylamidu w żywności. [14] Tareke E., P. Rydberg, P. Karlsson, S. Eriksson, M. Tornqvist. 2002. Analysis of acrylamide, a carcinogen formed in heated foodstuffs. J. Agric. Food Chem. 50: 4998-5006. [15] Tajner-Czopek A., A. Kita, G. Lisińska. 2008. Zawartość akrylamidu we frytkach w zależności od temperatury i czasu smażenia. Zesz. Probl. Podstaw Nauk Roln. 530: 371-379. [16] Ż yżylewicz D., E. Nebesny, J. Oracz. 2010. Akrylamid - powstawanie, właściwości fizykochemiczne i biologiczne. Bromat. Chem. Toksykol. XLIII, 3: 415-427.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111948 "Akrylamid - substancja za..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH