Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Biofortification of cereals in iodine as a method of preventing its deficiency in humans
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
Streszczenie
Produkty przetwórstwa zbóż, a głównie pieczywo, stanowią istotne źródło energii, składników odżywczych i prozdrowotnych. Ostatecznie na wartość odżywczą pieczywa wpływ ma wiele czynników, ale najważniejszym jest podstawowy surowiec jakim jest ziarno. Odpowiednie zaopatrzenie roślin w trakcie wzrostu i gleba zasobna w różne składniki pokarmowe sprawiają, że konsumenci mogą spożywać pieczywo o wyższej wartości odżywczej. Dotyczy to zwłaszcza ważnych mikroelementów, na które w ostatnim czasie zwraca się większą uwagę. Częstotliwość niedoboru jodu i schorzeń tarczycy nim powodowanych znacząco się zwiększa. Perspektywa zwiększenia zawartości tego pierwiastka w produktach spożywczych, w tym produktach przetwórstwa zbóż, wydaje się być ważnym elementem profilaktyki niedoboru jodu. badania naukowe dowodzą, że istnieje możliwość biofortyfikacji zbóż w jod, który następnie konwertowany jest w ziarnie i nie jest tracony w procesie wypieku. Celem niniejszej pracy jest ocena możliwości zwiększenia zawartości jodu w produktach zbożowych poprzez stosowanie różnych form tego pierwiastka i metod jego aplikacji na rośliny na podstawie najnowszej literatury naukowej.
Abstract
Cereal processing products, mainly bread, are an important source of energy, nutrients and health-promoting ingredients. Ultimately, the nutritional value of bread is influenced by many factors, but the most important is the basic raw material, which is grain. Appropriate supply of plants during growth and soil rich in various nutrients means that consumers can eat bread with a higher nutritional value. This is especially true of important micronutrients, which have received more attention recently. The frequency of iodine deficiency and iodine-related thyroid disorders is increasing significantly. The prospect of increasing the content of this element in food products, including cereal processing products, seems to be an important element in the prevention of iodine deficiency. Scientific research proves that it is possible to biofortify cereals into iodine, which is then converted in the grain and is not lost in the baking process. The aim of this study was to assess the possibility of increasing the iodine content in cereal products by using various forms of this element on the basis of the latest scientific literature.
Słowa kluczowe
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
Keywords
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
Bibliografia
[1] Andersson M., V. Karumbunathan, M.B. Zim mermann. 2012. Global iodine status in 2011 and trends over the past decade. The Journal of Nutrition 142,744-750. doi:10.3945/jn.111.149393 [2] Bailey R.L., K.P. Jr West, R.E. Black. 2015. The epidemiology of global micronu-trient deficiencies. Annals of Nutrition and Metabolisn 66(Suppl. 2), 22-33. doi:10.1159/000371618 [3] Branca F., M. Ferrari. 2002. Impact of micronutrient deficiencies on growth: the stunting syndrome. Annals of Nutrition and Metabolism, 46(Suppl. 1), 8-17. [4] Cakmak I., , M. Marzorati, P. Van den Abbeele, K. Hora, H. T. Holwerda, M. A. Yazici, G. Du Laing. 2020. Fate and bioaccessibility of iodine in food prepared from agronomically biofortified wheat and rice and impact of cofertilization with zinc and selenium. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68(6), 1525-1535. [5] Cakmak I., C. Prom-U-Thai, L. R. G. Guil-herme, A. Rashid, K. H. Hora, A. Yazici, Ozturk. 2017. Iodine biofortification of wheat, rice and maize through fertilizer strategy. Plant and Soil, 418, 319-335. [6] Duborská E., M. Matulová, T. Vaculovič, Matúš, M. Urík. 2021. Iodine Fractions in Soil and Their Determination. Forests 12(11), 1512. https://doi.org/10.3390/f12111512 [7] Duborská E., M. Šebesta, M. Matulová, Zvěřina, M. Urík. 2022. Current Strategies for Selenium and Iodine Biofortification in Crop Plants. Nutrients 14(22), 4717. [8] Duborská E., M. Urík, M. Bujdoš, J. Kubová. 2016. Aging and Substrate Type Effects on Iodide and Iodate Accumulation by Barley (Hordeum vulgare L.). Water Air Soil Pollu-tion. 227, 407. [9] Gonzali S., C. Kiferle, P. Perata. 2017. Iodine biofortification of crops: agronomic biofortification, metabolic engineering and iodine bioavailability. Curr Opin Biotech 44:16-26. doi:10.1016/j. copbio.2016.10.004 [10] Huan -Xin W., W. Jingke, Y. Wen-bin, Xiang-w u, Z. Hang. 2003. Capacity and degree of iodine absorbed and enriched by vegetable from soil. Journal of Environmental Sciences 15, 107-111. [11] Letunova S.V., E.M. Korobova, S.A. Aleksieyeva. 1987. Iodine concentration in soil microorganisms. In: Arbeitstagung Mengen – und Spuren Elemente. Ed.: M. Anke. – Marx Universität, Leipzig, 11-14. [12] Pearce E.N., M. Andersson, M.B. Zimmermann. 2013. Global iodine nutrition: where do we stand in 2013? Thyroid 23:523-528. doi:10.1089/thy.2013.0128 [13] Pekarskas J. 2005. Pekarskas J. (2005) Ekologinio ūkininkavimo įtaka dirvožemio agrocheminėms savybėms ir augalų mity-bos problemų sprendimams. Akademija: Kauno, 107. [14] Strzetelski P., F. Brzóska, W. Brzezinski. 2005. Iodine content of green fodder and cereal crops in Poland. Annales of Animal Science 1, 171-180. [15] Winger R. J., J. König, D. A. House. 2008. Technological issues associated with iodine fortification of foods. Trends in Food Science & Technology,19(2), 94-101. [16] Zou C., Y. Du, A. Rashid, H. Ram, E. Savas-li, P. J. Pieterse, I. Cakmak. 2019. Simultaneous biofortification of wheat with zinc, iodine, selenium, and iron through foliar treatment of a micronutrient cocktail in six countries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67(29), 8096-8106.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-3 , nr katalogowy 143486
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH