Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 3
Perspektywa rozwoju uprawy i wykorzystania orkiszu w Polsce
Prospects for the development of spelled cultivation and use in Poland
10.15199/61.2024.3.2
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 148945
10.15199/61.2024.3.2
Streszczenie
W ostatnich latach odnotowuje się wzrost zainteresowania produktami spożywczymi, które charakteryzują się wyższą wartością odżywczą. Trend ten zauważalny jest także wśród konsumentów pieczywa i produktów zbożowych, co widoczne jest we wzroście liczby osób zainteresowanych produktami wytwarzanymi z ziarna pszenicy orkisz. Ziarno to różni się składem chemicznym od ziarna pszenicy zwyczajnej i ma wyższą wartość odżywczą. Wiele badań naukowych potwierdza wyższą zawartość witamin z grupy B oraz białka. Podjęto więc próbę usystematyzowania obecnego stanu wiedzy na temat możliwości uprawy i wykorzystania ziarna pszenicy orkisz z uwzględnieniem jego wartości odżywczej i potencjału dalszego rozwoju rynku do produktów wytwarzanych z mąki tego zboża.
Abstract
In recent years, there has been an increase in interest in food products that have a higher nutritional value. This trend is also noticeable among consumers of bread and cereal products, which is reflected in the increase in the number of people interested in products made from spelled wheat grain. The grain differs in terms of its chemical composition and has a higher nutritional value compared to common wheat grain. Many scientific studies confirm the higher content of B vitamins and protein in spelled grain compared to common wheat. Therefore, an attempt was made to systematize the current state of knowledge on the possibilities of growing and using spelled wheat grain, taking into account its nutritional value and the potential for further market development for products made from spelled flour
Słowa kluczowe
orkisz
jakość
wartość technologiczna
Keywords
spelled
quality
technological value
Bibliografia
[1] Abdel-Aal E.S. 2008. Effects of baking on protein digestibility of organic spelt products determined by two in vitro digestion methods. LWT-Food Science and Technology, 41(7), 1282-1288. [2] Abdel-Aal E.S.M., I. Rabalski. 2008. Effect of baking on nutritional properties of starch in organic spelt whole grain products. Food chemistry, 111(1), 150-156. [3] Bonafaccia G., V. Galli, R. Francisci, V. Mair, V. Skrabanja, I. Kreft. 2000. Characteristics of spelt wheat products and nutritional value of spelt wheat-based bread. Food Chemistry, 68(4), 437-441. [4] Burgos M.S., M.M. Messmer, P. Stamp, J.E. Schmid. 2001. Flooding tolerance of spelt (Triticum spelta L.) compared to wheat (Triticum aestivum L.) – a physiological and genetic approach. Euphytica 122:287–295. [5] Chrenková M., Z. Čerešňáková, A. Sommer, Z. Gálová, V. Král’ová. 2000. Assessment of nutritional value in spelt (Triticum spelta L.) and winter wheat (Triticum aestivum L.) by chemical and biological methods. Czech Journal of Animal Science, 45, 133-137. [6] Golijan J. M., S.S. Lekić, B.P. Dojčinović, A.M. Dramićanin, D.D. Milinčić, M. Pešić, M.B., Barać, A.Ž. Kostić. 2022. Mineral and nutritional assessments of soybean, buckwheat, spelt, and maize grains grown conventionally and organically. International Food Research Journal, 29(3), 646-658. [7] Mankevičienė A., D. Jablonskytė-Raščė, S. Maikštėnienė. 2014. Occurrence of mycotoxins in spelt and common wheat grain and their products. Food Additives & Contaminants: Part A, 31(1), 132-138. [8] Nurmi T., L. Nystrom, M. Edelmann, A.M. Lampi, V. Piironen. 2008. Phytosterols in wheat genotypes in the HEALTHGRAIN diversity screen. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(21), 9710-9715. [9] Rachoń L., G. Szumiło. 2009. Comparison of chemical composition of selected Winter wheat species. Journal of Elementology, 14 (1): 135-146. [10] Rapp M., H. Beck, H. Gütler, W. Heilig, N. Starck, P. Römer, C. Cuendet, F. Uhlig, H. Kurz, T. Würschum, C.F.H. Longin. 2017. Spelt: Agronomy, quality, and flavor of its breads from 30 varieties tested across multiple environments. Crop Science, 57(2), 739-747. [11] Ratajczak K., H. Sulewska, S. Grażyna, P. Matysik. 2020. Agronomic traits and grain quality of selected spelt wheat varieties versus common wheat. Journal of Crop Improvement, 34(5), 654-675. [12] Ruibal-Mendieta N.L., R. Rozenberg, D.L. Delacroix, G. Petitjean, A. Dekeyser, C. Baccelli, J. Quetin-Leclercq. 2004. Spelt (Triticum spelta L.) and winter wheat (Triticum aestivum L.) wholemeals have similar sterol profiles, as determined by quantitative liquid chromatography and mass spectrometry analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(15), 4802-4807. [13] Takač V, V. Tóth, M. Rakszegi, S. Mikić, M. Mirosavljević, A. Kondić-Špika. 2021. Differences in Processing Quality Traits, Protein Content and Composition between Spelt and Bread Wheat Genotypes Grown under Conventional and Organic Production. Foods., 10(1), 156. https://doi. org/10.3390/foods10010156 [14] Takač V., V. Tóth, M. Rakszegi, P. Mikó, S. Mikić, M. Mirosavljević. 2022. The Influence of Farming Systems, Genotype and Their Interaction on Bioactive Compound, Protein and Starch Content of Bread and Spelt Wheat. Foods, 11, 4028. https://doi. org/10.3390/foods11244028 [15] Wójtowicz A., A. Oniszczuk, , K. Kasprzak, M. Olech, M. Mitrus, T. Oniszczuk. 2020. Chemical composition and selected quality characteristics of new types of precooked wheat and spelt pasta products. Food chemistry, 309, 125673.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-3 , nr katalogowy 148945
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH