Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2019 - zeszyt 1
Substancje zanieczyszczające w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych - regulacje prawne
Contaminants in cereal grains and cereal products - law regulations
Karolina Dąbkowska
nr katalogowy: 118511
Streszczenie
Celem poniższego artykułu było przedstawienie aktualnej sytuacji w zakresie regulacji prawnych dotyczących dopuszczalnych poziomów zawartości substancji zanieczyszczających występujących w ziarnie zbóż przeznaczonych na cele konsumpcyjne oraz na cele paszowe. Ponadto przedstawiono wybrane wyniki badań dotyczących występowania substancji skażających występujących w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych w ostatnich latach w Polsce.
Abstract
The aim of this article was to present the current situation in terms of regulations regarding the permissible levels of contaminants in cereal grains for consumption and feed purposes. In addition, the results of selected research on the presence of contaminants occurring in grain and cereal grains in recent years in Poland are presented.
Słowa kluczowe
mikotoksyny
metale ciężkie
pestycydy
akryloamid
alkaloidy sporyszu Contaminants in cereal grains and
Keywords
mycotoxins
heavy metals
pesticides
acrylamide
ergot alkaloids
Bibliografia
[1] Bryła M., A. Waśkiewicz, G. Podolska, J. Szymczyk, R. Jędrzejczak, K. Damaziak, A. Sułek. 2016. Occurrence of 26 Mycotoxins in the Grain of Cereals Cultivated in Poland 8(6), 160. [2] Buczkowska M., J. Domagalska, A. Żelazko, A. Rogalska, P. Nowak. 2015. Przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności w latach 2008-2013 na podstawie raportów RASFF. Problemy Higieny i Epidemiologii 96(2), 364-369. [3] Dobosz B., K. Król, K. Lar, A. Mroczek, E. Zbrojkiewicz, R. Złotkowska. 2017. Występowanie mikotoksyn w przetworach zbożowych znajdujących się w obrocie handlowym na terenie województwa śląskiego w latach 2013-2015. Medycyna Środowiskowa 20 (1), 34-40. [4] Dołhańczuk-Śródka A., M. Wacławek. 2007. Translokacja cezu-137 w środowisku. Chemia i Inżynieria Ekologiczna 14 (52), 147-168. [5] Dyrektywa 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych. [6] FoodDrinkEuropeAcrylamide Toolbox 2013. [7] Fiłon J., J. Ustymowicz-Farbiszewska, J. Karczewski. 2013. Lead content in cereal products as a population health threat marker: a case study in the province of Podlasie. Journal of Elementology 18 (3), 391-401. [8] Gnusowski B., A. Nowacka, I. Giza, U. Sztwiertnia, B. Łozowicka, P. Kaczyński, E. Szpyrka, J. Rupar, Rogozińska K., Kuźmenko A. 2008. Kontrola pozostałości środków ochrony roślin w materiałach paszowych pochodzenia roślinnego w roku 2007. Postępy w ochronie roślin 48 (4), 1190-1193. [9] Gnusowski B., A. Nowacka, U. Rzeszutko, J. Jurys, B. Łozowicka, P. Kaczyński, E. Rutkowska, M. Jankowska, E. Szpyrka, K. Rogozińska, J. Rupar, A. Kurdziel, M. Słowik-Borowiec, A. Kuźmenko, J. Szala. 2012. Badania pozostałości środków ochrony roślin w paszach pochodzenia roślinnego w roku 2010. Postępy w ochronie roślin 52 (1), 119-122. [10] Kot A., S. Zaręba, L. Wyszogrodzka-Koma. 2009. Ocena skażenia ołowiem zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków z regionu lubelskiego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(65), 86-91. [11] Krolak E., B. Krupa, K. Sarnowska, J. Karwowska. 2008. Isotopes: caesium-137 and potassium-40 in soils of the powiat of Garwolin [Province of Mazowsze]. Journal of Elementology 13 (1), 81-90. [12] Lukanowski A., C. Sadowski. 2008. Fusarium langsethiae on kernels of winter wheat in Poland-Occurrence and mycotoxigenic abilities. Cereal Research Communications 36B, 453-457. [13] Maciejewski P., W. Robak. 2008. Zagrożenia radiologiczne w Polsce 2 (148), 41-57. [14] Mruczyk K., J. Jeszka. 2013. Porównanie zawartości ochratoksyny A (OTA) i zearalenonu (ZEA) w produktach zbożowych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. Nauka Przyroda Technologie 7 (3), 48. [15] Pettersson H., T. Börjesson, L. Persson, C. Lerenius, G. Berg, G. Gustafsson. 2008. T-2 and HT-2 toxins in oats grown in northern Europe. Cereal Research Communications 36, 591-592. [16] Rothkaehl J. 2018. Kolejne zmiany w regulacjach prawnych unijnych istotne dla młynarzy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2, 6-7. [17] Rothkaehl J., A. Szafrańska. 2016. Nowe regulacje prawne dotyczące obecności sporyszu i alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 60 (1), 24-27. [18] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. [19] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) Nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy. [20] Rozporządzenie Komisji (UE ) Nr 594/2012 z dnia 5 lipca 2012 r. zmieniające rozporządzenie (WE) Nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych zanieczyszczeń ochratoksyną A, polichlorowanymi bifenylami o działaniu niepodobnym do dioksyn i melaminą w środkach spożywczych. [21] Rozporządzenie Komisji (UE ) Nr 488/2014 z dnia 12 maja 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) Nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych. [22] Rozporządzenie Komisji (UE ) 2015/1005 z dnia 25 czerwca 2015 r. zmieniające rozporządzenie (WE) Nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu w niektórych środkach spożywczych. [23] Rozporządzenie Komisji (UE ) 2015/1940 z dnia 28 października 2015 r. zmieniające rozporządzenie (WE) Nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów przetrwalników buławinki czerwonej w niektórych nieprzetworzonych zbożach oraz w odniesieniu do przepisów dotyczących monitorowania i sprawozdawczości. [24] Rozporządzenie Komisji (UE ) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności. [25] Rozporządzenie Rady (EWG) Nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności. [26] Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego I Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG. [27] Rozporządzenie Rady (WE) Nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej w Czarnobylu. [28] Scientific report of EFSA Update on acrylamide levels in food from monitoring years 2007 to 2010 European Food Safety Authority European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. [29] Staniak S. 2014. Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności. Polish Journal of Agronomy 19, 36-45. [30] Stanisławczyk R., M. Rudy, B. Świątek. 2010. Występowanie mikotoksyn w zbożach i przetworach zbożowych znajdujących się w placówkach handlowych województwa podkarpackiego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (73), 58-66. [31] Sprawozdanie z działalności Agencji Rynku Rolnego w 2016 roku. Agencja Rynku Rolnego. [32] Sprawozdanie z działalności Agencji Rynku Rolnego w 2012 roku. Agencja Rynku Rolnego. [33] Walczak M., K. Kwiatek. 2015. Sporysz jako źródło niebezpiecznych alkaloidów w zbożowych materiałach żywnościowych i paszowych. Życie Weterynaryjne 90 (4), 242-243. [34] Wilczek-Jagiello A. 2015. Aflatoksyny - zagrożenie czyhające w ziarnach zbóż. Hodowca Drobiu 4, 36-38. [35] Wojciechowska-Mazurek M., K. Starska, E. Brulinska-Ostrowska, M. Plewa, U. Biernat, K. Karlowski. 2008. Monitoring zanieczyszczenia żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia. Część I. Produkty zbożowe pszenne, warzywne, cukiernicze oraz produkty dla niemowląt i dzieci [2004] 59 (3), 251-266. [36] Zachara A., L. Juszczak. 2016. Zanieczyszczenie żywności wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi-wymagania prawne i monitoring. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (106), 5-20. [37] Zalecenie Komisji (UE ) 2017/84 z dnia 16 stycznia 2017 r. w sprawie monitorowania węglowodorów olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 118511 "Substancje zanieczyszczaj..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2019-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH