Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Cereal flakes – raw materials, technology production and nutritional value
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
Streszczenie
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością mało przetworzoną. Do tego typu produktów można zaliczyć jednoskładnikowe płatki zbożowe. Do ich produkcji wykorzystywane są ziarniaki zbóż właściwych oraz pseudozbóż. Proces technologiczny produkcji płatków zbożowych składa się z kilku etapów, takich jak: czyszczenie i sortowanie ziarna, obłuskiwanie, obróbka hydrotermiczna, zgniatanie, suszenie i chłodzenie. Spożywanie płatków zbożowych zalecane jest w profilaktyce wielu chorób. Są one źródłem białka, skrobi, błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Praca ma charakter przeglądowy, a jej tematyka obejmuje: definicję płatków zbożowych, charakterystykę surowców z jakich są produkowane, technologię produkcji przedstawioną na przykładzie płatków owsianych zwykłych, omówienie wartości odżywczej i wymagań jakościowych jakie muszą spełniać płatki zbożowe oraz możliwości ich wykorzystania.
Abstract
In recent years, it is being observed increase of paying attention to law-processed food. To this type of food belong single-ingredient cereal flakes. Kernels of cereals and pseudocereals are used for their production. The technological process of cereal flakes production consists of several stages, such as: grain cleaning and sorting, hulling, hydrothermal treatment, crushing, drying, and cooling. Eating cereal flakes is recommended for the prevention of many diseases. They are a source of protein, starch, dietary fiber, minerals, and B vitamins. The review-article include topics, such as: definition of cereal flakes, characteristics of raw materials from which they are produced, technology production presented on the example of ordinary oat flakes, discussion of the nutritional value and quality requirements that must be met by cereals and the possibilities of their use.
Słowa kluczowe
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
Keywords
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
Bibliografia
[1] Achremowicz B., M. Gibiński. 2010. Przetwory owsiane cennym składnikiem naszej diety, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 54(7): 13-15. [2] Achremowicz B., A. Ceglińska, T. haber, J. Hołownia, K. Just, M. Obiedziński. 2015. Ogólna charakterystyka i technologiczne wykorzystanie nasion szarłatu. Część II. Technologiczne wykorzystanie nasion szarłatu. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2: 105-111. [3] Achremowicz B., A. Ceglińska, T. Haber, P. Karpiński, M. Obiedziński, M. Truszkowska. 2016. Ogólna charakterystyka komosy ryżowej oraz możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1: 68-77. [4] Achremowicz B., A. P. Kuczyński, C. Puchalski, R. Wiśniewski, J. Kaszuba. 2016. Porównanie jakości płatków owsianych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Nauka Przyroda Technologie, 10(3): #28. [5] Achremowicz B., T. Haber, J. Kaszuba, C. Puchalski, R. Wiśniewski. 2016. Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Część I. Porównanie składu chemicznego i mineralnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2: 97-102. [6] Bartnikowska E. 1997. Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Przemysł Spożywczy. 51(5): 43-44. [7] Berski W., B. Achremowicz, H. Gambuś, R. Sabat, A. Wywrocka-Gurgul. 2017. Skład chemiczny i charakterystyka kleikowania płatków owsianych różnego pochodzenia. Acta Agrophysica, 24 (3): 379-393. [8] Christa K., M. Soral-Śmietana. 2007. Gryka – cenny surowiec w produkcji żywności funkcjonalnej. Przemysł Spożywczy, 61(12): 36-37. [9] Czerwińska D. 2011. Wartość odżywcza i walory zdrowotne płatków zbożowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 55(3): 13-15. [10] Czerwińska D. 2015. Walory żywieniowe płatków owsianych i ich zastosowanie. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 59(2): 6-8. [11] Filipiak-Florkiewicz A., A. Florkiewicz, K. Dereń. 2016. Zawartość składników bioaktywnych w wybranych przetworach zbożowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, 2: 194-202. [12] Gawęcki J., W. Obuchowski. 2016. Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań. [13] Gibiński M., D. Gumul, J. Korus. 2005. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (45): 49-60. [14] Gryszczyńska A. 2009. Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii, 4: 229-238. [15] Harasym J. 2015. Jeszcze raz o miłce abisyńskiej (Eragrostis tef) – cennym afrykańskim zbożu. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 59 (10): 10-13. [16] Internet 1. http://www.coboru.gov.pl/ [data dostępu: 15.07.2022]. [17] Internet 2. https://www.stoislaw.com.pl/ pl/aktualnosci/364-jak-powstaja-platki- owsiane-w-mlynach-w-stoislawiu [data do- stępu: 10.07.2022]. [18] Internet 3. https://efsa.onlinelibrary.wiley. com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1462 [data dostępu 25.07.2022]. [19] Kaźmierczak A., I. Bolesławska, J. Przysławski. 2011. Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. Nowiny Lekarskie, 80(3): 192-198. [20] Kępińska A. 2015. Jęczmień – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w produkcji spożywczej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 59(3): 17-18. [21] Korzeniowska-Ginter R., A. Kamińska. 2014. Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86: 124-132. [22] Kowalewski W. 1998. Technologia przerobu owsa na płatki dla zakładów o małej i średniej zdolności przerobowej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 42(8): 13-17. [23] Kowalewski W., J. Kiryluk. 1995. Technologia produkcji płatków owsianych. W: Owies, chemia i technologia (red. h. Gąsiorowski). PWRiL, Poznań. [24] Kuczyński A. P., B. Achremowicz, C. Puchalski. 2015. Porównanie lepkości pozornej kleików otrzymanych z błyskawicznych płatków zbożowych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (103): 75-86. [25] Kunachowicz K., B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow. 2021. Tabele składu wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa. [26] Michalska A, H. Zieliński. 2007. Produkty reakcji Maillarda w żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2(51): 5-16. [27] Orkusz A., Garaszczuk A. 2018. Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia. Nauki Inżynierskie i Technologie, 4 (31): 52-64. [28] Panasiewicz M., K. Zawiślak, P. Sobczak, A. Misiura. 2009. Zmiana wybranych cech geometrycznych płatków jęczmiennych pod wpływem różnych zabiegów hydrotermicznych. Inżynieria Rolnicza, 2 (111): 139-146. [29] Piechowiak T., M. Balawejder. 2018. Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 62(6): 34-36. [30] Pijanowski E., M. Dłużewski, Dłużewska A., Jarczyk A. 1996. Ogólna Technologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. [31] PN-82A-74037 – Przetwory zbożowe – Płatki owsiane. [32] Rzedzicki Z. 2006. Charakterystyka składu chemicznego wybranych przetworów owsianych. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 239: 269-280. [33] Sobczyk M. 2012. Wpływ dodatku płatków jęczmiennych na jakość ciasta i pieczywa pszennego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 570: 87-96. [34] Sobczyk M., T. Haber, K. Witkowska. 2010. Wpływ dodatku płatków owsianych na jakość ciasta i pieczywa pszennego. Acta Agrophysica, 16(2): 423-433. [35] Starowicz M., H. Zieliński. 2019. How Maillard Reaction Influences Sensorial Properties (Color, Flavor and Texture) of Food Products. Food Reviews International, 35(8): 707-725. [36] Szafrańska A. 2009. Zmiany kwasowości tłuszczowej w trakcie przechowywania wybranych przetworów zbożowych (kasze i płatki). Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 64: 105-120. [37] Zawiślak K., M. Panasiewicz, J. Grochowicz, P. Sobczak. 2005. Założenia technologiczne do produkcji nowej generacji galanterii spożywczej. Inżynieria Rolnicza, 9 (9): 413-418. [38] Żurek N. 2018. Wartość dietetyczna nasion amarantusa. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 62(3): 32-33.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-4 , nr katalogowy 138731
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH