Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
POLISH TECHNICAL REVIEW
|
Rocznik 2021 - zeszyt 2
PRODUCTION AND SUPPLY OF CEREAL GRAINS IN POLAND AND THEIR IMPORTANCE AND USE IN POLISH ECONOMY
PRODUKCJA ORAZ PODAŻ ZIARNA ZBÓŻ W POLSCE ORAZ JEGO ZNACZENIE I WYKORZYSTANIE
10.15199/180.2021.2.2
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 132386
10.15199/180.2021.2.2
Streszczenie
Cereals belong to the most important arable crops with 72% of arable land sown. This is due to the great importance of the grains obtained from them, which determines the food security of our country. Grain harvest is the basis for nourishing the country's population both directly through food use, as well as using it for animal feed. A new direction of grain management is the possibility of using surplus supply or grain that does not meet the quality requirements of food and feed processing for energy purposes.
Abstract
Zboża należą do najważniejszych roślin uprawnych, których powierzchnia zasiewów gruntów ornych wynosi 72%. Wynika to z dużego znaczenia pozyskiwanego z nich ziarna, które stanowi o bezpieczeństwie żywnościowym naszego kraju. Zbiory ziarna stanowia podstawę wyżywienia ludności kraju zarówno bezpośrednio poprzez spożywcze wykorzystanie, jak również przeznaczanie go na paszę dla zwierząt. Nowym kierunkiem zagospodarowania ziarna jest możliwość wykorzystania nadwyżek podażowych lub ziarna niespełniającego wymogów jakościowych przetwórstwa spożywczego i paszowego na cele energetyczne.
Słowa kluczowe
grain production
supply
food security
Keywords
produkcja ziarna
podaż
bezpieczeństwo żywnościowe
Bibliografia
[1] Eurostat,2019.https://ec.europa.eu/eurostat/statisticsexplained/ index.php?title=File:Production_of_cereals_by_main_producing_ Member_States,_2019_(%25_share_of_EU27_totals)_AFF2020. png [2] Jaśkiewicz B., Sułek A., 2017. Kierunki zmian produkcji zbóż w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(1), 66-73. [3] Wójcik I., Doroszewski A., Wróblewska E., Koza P., 2019. Susza rolnicza w uprawie zbóż jarych w Polsce w latach 2006–2017. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 19, 77–95. [4] Stanisławska J. Kurzawa I., 2016. Spożycie pieczywa i produktów zbożowych w gospodarstwach domowych według grup społoczno-ekonomicznych w Polsce. Studia i Prace WNEiZ US, 43, 391-402. [4] Buksa K., Nowotna A., Gambuś H., 2012. Analiza towaroznawcza i skład chemiczny ziarna wybranych polskich odmian żyta pochodzących z trzech kolejnych lat uprawy. Acta Agrophysica, 19 (2), 265-276. [5] Nordlund E, Heiniö RL, Viljaen K., 2013. Flavour and stability of rye grain fractions in relation to their chemical composition. Food Rev. Int., 54, 48-56. [6] Gani A, Wani SM, Masoodi FA i in. (2012) Whole-grain cereal bioactive compounds and their health benefits: A review. J. Food. Proces. Technol. 3: 146-56. [7] Björk I., Östman E., Kristensen M., 2012. Cereal grains for nutrition and health benefits: Overview of results from in-vitro Polish Technical Review No. 2/2021 23 animal and human studies in the health grain project. Trends Food Sci. Technol., 25, 87-100. [8] Łysoń E., Biel W., 2016. Ocena składu chemicznego ziarna wybranych odmian żyta z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 23(3), 91 – 101. [9] Szawara-Nowak G., 2013. Bioaktywne składniki pieczywa. Towarozn. Probl. Jakości, 3, 103–115. [10] Litwinek D., Gambuś H., Sabat R., 2015 Porównanie jakości i wartości odżywczej mąki żytniej, pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału. Technologiczne kształtowanie jakości żywności. Red. KM Wójciak, ZJ Dolatowski. Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków, 171-180. [11] Tomoło J., Dziki D., Różyło R., 2013.Zmiany tekstury pieczywa żytniego podczas przechowywania. Czas. Naukowo- Kulturalne, 2, 143-154. [12] Pietruszka M., Szopa J., 2014. Agricultural Distillates from Polish Varieties of Rye. Czech J. Food Sci., 32(4), 406–411. [13] Wang S., Thomas K.C., Ingledew W.M., 1997. Sosulski Rye and triticale as feedstock for fuel ethanol Cereal Chem., 74, 621-625. [14] Stanisz M., Sapińska E., Pielech-Przybylska K., 2009. Charakterystyka zanieczyszczeń występujących w spirytusach surowych. Zeszyty Naukowe Chemia Spożywcza i Biotechnologia, 1058, 105–121. [15] Harasym J., Pieciuń T., 2010. Nietypowe słody piwowarskie– przegląd. Nauki Inżynierskie i Technologie, 92, 77-91. [16] GUS 2020. Rolnictwo w 2019 roku. https://stat.gov.pl/obszarytematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/ [17] Urban R., 2006 Stan głównych działów gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do Unii Europejskiej Sektor zbożowy, mięsny i napojów. Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytutu Badawczy, 25, 57-66. [18] Burczyk H., 2011. Przydatność zbóż na potrzeby produkcji energii odnawialnej – w świetle wyników doświadczeń. Problemy Inżynierii Rolniczej, 3, 43-51. [19] Piechota T., Sawińska Z., Kowalski M., 2017. Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian żyta ozimego uprawianego przeznaczeniem na biogaz. Fragm. Agron. 34(2), 67–74. [20] Bielski S., Jankowski K., Budzyński W., 2014. The energy efficiency of oil seed crops production and their biomass conversion into liquid fuels. Przem. Chem., 93(12) 2270–2273. [21] Głowacka A., Zych M., Żołnierczuk J., 2016. Środowiskowe i ekonomiczne skutki wykorzystania ziarna owsa na cele energetyczne. Inżynieria Ekologiczna. Vol. 49: 117–123 [22] Piasecka I., Knozowski P., Ropińska P., 2017. Badanie i ocena możliwości wykorzystania na cele energetyczne rozdrobnionych ziaren zbóż wiechlinowatych. Acta Scientiarum Polonorum. Technica Agraria, 16 (1-2), 47–57. [23] Popczyk J., 2011. Energetyka alternatywna. Wyd. Dolnośl. WSPT, Polkowice.
Zeszyt
POLISH TECHNICAL REVIEW- e-zeszyt (pdf) 2021-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
0.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2021-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH