Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 7
Roślinne substytuty produktów mięsnych
Plant-based meat substitutes
10.15199/65.2024.7.3
Oskar Nowak
Joanna Ciborska
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 149401
10.15199/65.2024.7.3
Streszczenie
od początku XXi wieku wyraźnie zaznacza się trend wprowadzania na rynek roślinnych zamienników produktów mięsnych. Są one wybierane przez konsumentów przez wzgląd na środowisko naturalne, wartość odżywczą oraz kwestie etyczne. produkty te są obecne nawet w najmniejszych sklepach i zyskują na popularności dzięki swojej wartości odżywczej i różnorodności. Wśród popularnych roślinnych zamienników mięsa i produktów mięsnych znajdują się tradycyjne produkty otrzymywane z soi, tj. tofu, tempeh, produkty zawierające teksturowane białko roślinne oraz produkty na bazie grzybów. Te produkty oferują alternatywne źródła białka i innych ważnych składników odżywczych, jednocześnie zmniejszając ryzyko niedoborów żywieniowych. producenci stale wprowadzają innowacje, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów.
Abstract
Since the beginning of the 21st century, there has been a clear trend of introducing plant substitutes for meat products to the market. They are chosen by consumers who pay special attention to the natural environment, nutritional value of food as well as ethical issues. These products are present even in the smallest stores and are gaining popularity thanks to their nutritional value and diversity. popular plant substitutes for meat products include traditional soy products, such as tofu, and tempeh, products containing texturized vegetable protein and mushroom-based products. These products offer alternative sources of protein and other important nutrients while reducing the risk of nutritional deficiencies. manufacturers are constantly introducing innovations to meet the growing demands of consumers.
Słowa kluczowe
analogi mięsa
roślinne substytuty
rynek
rozwój
Keywords
meat analogues
plant-based substitutes
market
development
Bibliografia
[1] Aaslyng m.D., R. Højer. 2021. introducing Tempeh as a New plant-Based protein Food item on the Danish market Nutrtion and Health. Foods 10(11) : 1-12. [2] Asioli D., m. Banovic, m.A. Barone, S. Grasso, m.R. Naygar Jr. 2022. european consumers’ valuation for hybrid meat: Does information matter? 2021, Appl econ perspect policy : 1-19. [3] Bakhsh A., S. lee, F-Y. lee, Y-H. Hwang, S-T. Joo. 2021. Traditional plant-based meat Alternatives, Current, and Future perspective: a Review. Journal of Agriculture & Life Science 55(1) : 1-10. [4] Baune m.C., N. Terjunga, m.C. Tülbek, F. Boukid. 2022. Textured vegetable proteins (TVp): Future foods standing on their merits as meat alternatives. Future Foods 6 : 1-2. [5] Bazaluk o., o. Yatsenko, o. Zakharchuk, A. ovcharenko, o. Khrystenko, V. Nitsenko. 2020. Dynamic Devel opment of the Global organic Food. market and opportunities for Ukraine, Sustainability 12(17) : 1-3. [6] Boukid, F. 2021. plant-based meat analogues: from niche to mainstream. Eur. Food Res. Technol. 247 (2) : 297-308. [7] Cornet, S.H.V., S.J.e. Snel, F.K.G. Schreuders, R.G.m. van der Sman, m. Beyrer, A.J. van der Goot. 2022. Thermo-mechanical processing of plant proteins using shear cell and high-moisture extrusion cooking. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 62 (12) : 3264-3280. [8] Dakin C.B., e.A. Ching, e. Teperman, C. Klebl, m. moshel, B. Bastian. 2021. prescribing vegetarian or f lexitarian diets leads to sustained reduction in meat intake. Appetite 164 : 1-3. [9] Derbyshire e. 2017. Flexitarian Diets and Health: A Review of the evidence-Based literature Frontiers in Nutritions. Nutritional Insight Ltd. 56 (3) : 2, 13. [10] FAo, 1991. protein quality evaluation. Report of the Joint FAo/WHo expert Consultation. FAo Food and Nutrition paper, 51, Rome, italy [11] Gadzała K., T. lesiów. 2019. Wybrane aktualne trendy żywieniowe, nauki inżynierskie i technologie. Engineering Sciences and Technologies 2(33) : 11-18. [12] Grasso S., S. Jaworska. 2021. part meat and part plant: Are Hybrid meat products Fad or Future? Foods 2020, 9(12) : 1-2. [13] Hoffmann m., m. Górnicka, H. Jędrzejczyk. 2009. Zamienniki białka zwierzęcego Część ii, produkty so jowe, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Postępy Techniki i Przetwórstwa Spożywczego 2/2009 : 118-123. [14] Hong Chuan l., J.N. Kwan. 2022. przegląd bibliometryczny i kierunki przyszłych badań związa nych z weganizmem: podejście jakościowe. International Journal of Disease Reversal and Prevention 4(1) : 1-4. [15] Kee W.K., o.G. Hock, S.l.S. Yee, l.er. Khye. 2022. Application of Fungi as meat Alternatives in industry: mini Review. Journal of Experimental Biology and Agricultural Science 10(4) : 728-736. [16] Kent G., l. Kehoe, a. Flynn, j. Walton. 2021. plant-based diets: a review of the definitions and nutrition al role in the adult diet, School of Food and Nutritional Sciences. Proceedings of the Nutrition Society 81(1) : 62-67, 70-72. [17] Kołodziejczak K., A. onopiuk, A. Szpicer, A. połtorak. 2021. meat Analogues in the perspective of Recent Scientific Research: A Review. Foods 2022 11(1) : 1-4. [18] Kyriakopoulou K., J.K. Keppler, A.J. van der Goot and R.m. Boom. 2021. Alternatives to meat and Dairy. Annual Review of Food Science and Technology : 12, 29-50. [19] maningat C.C., T. Jeradechachai, m.R. Buttshaw. 2022. Textured wheat and pea proteins for meat alter native applications. Cereal Chem. 99 (1) : 37-66. [20] perez-Cueto F.J.A. 2021. Nudging plant-based meals through the menu. International Journal of Gas tronomy and Food Science 24 : 1-3. [21] pleban B, m. pleban. 2022. Rynek Roślinnych Zamienników mięsa – Sytuacja i potencjał Rozwoju Rynku polskiego w Kontekście Trendów Światowych. insightout lab, onemulti : 2-6. [22] Quorn – products, https://www.quorn.co.uk/products, [Dostęp: 29.05.2024] [23] Shivanna K. R. 2023. plant and fungal-based meat analogues for mitigating the impacts of global warming. Soc. 103 (2) : 93-99. [24] Singh A., S. Nandan. 2024. Handbook of plant-Based meat Analogs, Chapter 6 – Fungi-based meat analogs. Innovation, Technology and Quality : 99-119. [25] Singh U., p. Tiwari, S. Kelkar, D. Kaul, A. Tiwari, m. Kapri, S. Sharma. 2023. edible mushrooms: A sustain able novel ingredient for meatanalogs. eFood 4(6) : 1-4. [26] Wilk m. 2017. Soja źródłem cennych składników żywieniowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 24, 2 (111) : 16-25. [27] Zhang J., l. liu, H. liu, A. Yoon, S.S.H. Rizvi, Q. Wang. 2019. Changes in conformation and quality of vegetable protein during texturization process by extrusion. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 59 (20) : 3267-3280.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-7 , nr katalogowy 149401
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH