Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Współczesne trendy w spożyciu wybranych produktów zbożowych
Contemporary Trends in the Consumption of Selected Cereal Products
10.15199/66.2018.6.7
Marlena Pielak
Ewa Ołubiec-Opatowska
Ewa Czarniecka-Skubina
Danuta Jaworska
nr katalogowy: 114466
10.15199/66.2018.6.7
Streszczenie
Celem prezentowanych w artykule badań było przedstawienie współczesnych trendów w spożyciu wybranych produktów zbożowych w Polsce. Przeprowadzono w 2017 r. badania ankietowe na grupie 1330 konsumentów z województwa mazowieckiego. Dotyczyły one rodzajów i częstotliwości spożycia produktów zbożowych oraz ich kulinarnego wykorzystania. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że najpopularniejszymi produktami zbożowymi w badanej grupie respondentów były płatki kukurydziane i owsiane oraz muesli. Ryż biały był popularniejszy niż kasze. Wśród najczęściej spożywanych kasz, zwykle raz w miesiącu, respondenci wymieniali gryczaną i jęczmienną. Kasze, ryż i makaron respondenci zazwyczaj wykorzystują jako dodatek do zup lub drugiego dania obiadowego. Chleb żytni był równie popularny jak chleb pszenny. Prozdrowotne rodzaje pieczywa, pieczywo dietetyczne i chrupkie były najmniej popularne wśród ankietowanych.
Abstract
The aim of the work was to present contemporary trends in the consumption of the selected cereal products in Poland. The survey questionnaires were conducted in 2017 year on the group of 1330 consumers from the Mazovian province. They concerned the kinds and the frequency of consumption of cereal products and their culinary usage. On the basis of the results of the conducted studies it was affirmed that the most popular cereal products consumed by studied respondents were corn and oat flakes and muesli. White rice was more popular than groats. Among the most commonly consumed groats, usually once a month, respondents mentioned buckwheat and barley. The respondents usually use groats, rice and pasta as the element of the soups, or additives to second dinner dish. Rye bread was equally popular as wheaten bread. Health-promoting types of bread, dietetics and crisp bread were less popular among the respondents.
Słowa kluczowe
produkty zbożowe
preferencje konsumenckie
potrawy
Keywords
cereal products
consumer preferences
dishes
Bibliografia
[1] Alexandratos Nikos, Jelle Bruinsma. 2012. "World Agriculture Towards 2003/2050: The 2012 Revision". Global Perspective Studies Team, ESA Working Paper, 12-03. Agricultural Development Economics Division Food and Agriculture Organization of the United Nations. www.fao.org/economic/esa: 1-147. [2] Borowska Aldona, Barbara Kowrygo. 2013. Innowacyjność produktowa na przykładzie sektora piekarskiego. Warszawa: Wyd. SGGW. [3] Budżety Gospodarstw Domowych w latach 1975-2015. Budżety Gospodarstw Domowych w latach 1976-2015. Warszawa: GUS. [4] Czarnocińska Jolanta, Katarzyna Zaborowicz, Grzegorz Galiński, Paulina Kaźmierczak, Karolina Górska, Paweł Durczewski. 2016. "Ocena częstotliwości spożycia produktów spożywczych przez studentów zależnie od ich wiedzy żywieniowej". Problemy Higieny i Epidemiologii 97 (4) : 348-351. [5] Golub Alla, James J. Binkley. 2005. "Consumer Choice of Breakfast Cereals". Cooperative Agreement "Purchase Patterns of Foods with Salient Nutrition Characteristics": 1-15 https://www.aae.wisc.edu/fsrg/web/FSRG%20papers/18b%20Golub%20Binkley. pdf, dostęp: 25.04.2017. [6] Górska-Warsewicz Hanna. 2006. "Rozwój produktów zbożowych". Przegląd Zbożowo- -Młynarski (10) : 5. [7] Jeznach Maria, Agnieszka Koperska. 2016. "Wybrane aspekty zachowań nabywców innowacyjnych makaronów w świetle przeprowadzonych badań". Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 45 (1) : 140-149. [8] Jeżewska-Zychowicz Marzena, Maria Królak. 2015. "Innowacyjne produkty zbożowe z dodatkiem błonnika a zachowania konsumentów". Marketing i Rynek, Konsumpcja i innowacje (luty) : 244-254. [9] Kawka Alicja. 2010. "Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia, Jakość 3 (70) : 25-43. [10] Koleśnikow Michał. 2014. Spożycie kasz nieznacznie wzrosło. Czy to już stały trend? portalspożywczy.pl, 9.09.2014 dostęp: 25.04.2017. [11] Korzeniowska-Ginter Renata, Anna Galuhn, Paweł Macierzyński. 2011. "Preferencje konsumentów makaronów". Zeszyty Naukowe UE w Poznaniu 206 : 185-191. [12] Laskowski Wacław, Ewa Świstak. 2014. Spożycie a wielkość miejscowości zamieszkania, rozdz. 5.7. W Zmiany we wzorcach spożycia w Polsce, 84-107. Warszawa: Wyd. Laskowski. [13] Laskowski Wacław. 2015. Wartość odżywcza diety Polaków oraz jej zmiany. W Współczesne kierunki działań prozdrowotnych Wolska-Adamczyk Agata (red.) , 57-72. Warszawa: Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia. [14] Łuczak Miłosz, Wiktor Obuchowski. 2009. "Kryzys ekonomiczny a produkcja, handel i spożycie wyrobów makaronowych". Przegląd Zbożowo-Młynarski (11) : 25-26. [15] Mauracher Christine, Margherita Gerolimetto. 2012. "Analysis of Food Consumption in Europe. Via Time Series Clustering". Universitá Ca’ Foscari Venezia. Corso di Laurea magistrale in Economia Tesi di Laurea: 50-53. [16] Rocznik Statystyczny Rolnictwa, 2007, 2014, 2016. Roczniki Branżowe. GUS, Warszawa. [17] Rybowska Agnieszka. 2015. "Konsument na rynku kasz". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 17, 3 : 344- 348. [18] Sekuła Włodzimierz, Zbigniew Niedziałek, Katarzyna Figurska, Monika Morawska, Teresa Boruc. 1997. Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1996 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Warszawa: IŻŻ. [19] Seremak-Bulge Jadwiga, Jerzy Rembeza, Wiesław Łopaciuk, Bogdan Judziński, Michał Jerzak, Marcin Krzemiński, Marcin Borek. 2006. Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen. Ekonomiczne i Społeczne Uwarunkowania Rozwoju Polskiej Gospodarki Żywnościowej po wstąpieniu Polski do UE. Instytut Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej. 38 : 20-22. Warszawa: PIB. [20] Świątkowska Monika. 2014. "Produkty zbożowe - powszednie i niezbędne". Biuletyn Informacyjny ARR 4 : 2-11. [21] Zielińska Helena, Kazimierz Zieliński. 2004. "Spożycie żywności w Polsce. Tendencje i determinanty zmian". Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 5 : 105-118.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114466 "Współczesne trendy w spoż..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH