Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-5
Technologia złoża fluidalnego pyrofluidTM jako najlepsza metoda termicznej utylizacji osadów ściekowych
Małgorzata Chodur
nr katalogowy: 25811
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-10
Analiza dwuetapowego suszenia kukurydzy
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
Antoni RYNIECKI
Jolanta WAWRZYNIAK
nr katalogowy: 14150
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-4
Podstawowe wiadomości o tworzeniu ciasta i suszeniu makaronu
nr katalogowy: 20100
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-13
Współczesne przechowalnictwo ziarna cz. II
Lesław Janowicz
Adam Kupczyk
Monika Janowicz
nr katalogowy: 106475
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Suszenie pianowe nowe kierunki w suszeniu żywności
Ewa Jakubczyk
nr katalogowy: 60531
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4
Suszarki sublimacyjne do żywności
DOROTA WITROWA-RAJCHERT
nr katalogowy: 34572
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-4
Suszenie żywności w niskiej temperaturze
MAŁGORZATA RZĄCA
DOROTA WITROWA-RAJCHERT
nr katalogowy: 25470
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-4
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 1.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131499
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
OPAKOWANIE 2009-2
Suszenie granulatu PET
nr katalogowy: 41631
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-1
Suszenie mikrofalowe żywności
Małgorzata Nowacka
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 65293
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Zużycie energii w łączonych technikach suszenia mięsa indyka
Jolanta Gawałek
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 102847
10.15199/65.2016.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Effective fluidized bed drying materials from the Geldart D group Efektywne suszenie fluidalne materiałów z grupy D wg Geldarta
Anita Kamińska-Pękala
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 105266
10.15199/62.2017.4.31
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-4
Energooszczędne rozwiązania w suszarniach powlekanych papierów i tektur. Część 1.
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 131499
GAZETA CUKROWNICZA 2004-1
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 1414
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-7-8
Dobre, bo suszone
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 85460
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-7
Reologiczne podstawy kształtowania cech ciasta makaronowego
Wiktor OBUCHOWSKI
nr katalogowy: 20050
OPAKOWANIE 2005-1
Wybrane urządzenia do recyklingu materiałowego odpadów opakowaniowych z tworzyw polimerowych
Jan Gołębiewski
nr katalogowy: 11055
OPAKOWANIE 2005-1
Wybrane urządzenia do recyklingu materiałowego odpadów opakowaniowych z tworzyw polimerowych
Jan Gołębiewski
nr katalogowy: 11055
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-3
Uwarunkowania słonecznego suszenia osadów ściekowych
JACEK SZCZYGIEŁ
PIOTR KRAWCZYK
nr katalogowy: 16541
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2005-12
Suszenie na życzenie
jaz
nr katalogowy: 13168
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-11
XV Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa (IDS 2006)
D. Piotrowski
nr katalogowy: 22405
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-10
Jakość nasion rozpuszczalnych w silosie metalowym
Tomasz KRIEGER
Magdalena RUDZIŃSKA
Antoni RYNIECKI
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
nr katalogowy: 6430
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-2
Prasowanie impulsowe - równoczesne prasowanie i suszenie wstęgi papieru
Mariusz Reczulski
Włodzimierz Kawka
nr katalogowy: 4548
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2016-7
Suszenie słońcem - przegląd stosowanych technologii
BEATA GRABOWSKA
JACEK KASPERSKI
nr katalogowy: 99856
10.15199/9.2016.7.5
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-8-9
Produkcja elektrod otulonych ze stali i materiałów specjalnych - dobór i nakładanie masy otulinowej
SKOŁYSZEWSKI A.
ŁUKSZA J.
SZAJDING K.
nr katalogowy: 16925
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-5
Wpływ suszenia próżniowo-mikrofalowego na wydajność i jakość utrwalonych owoców i warzyw
D. Piotrowski
A. Figiel
nr katalogowy: 14584
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-6
Jakość ziarna zbóż i kukurydzy w okresie przechowywania
nr katalogowy: 60166
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2020-5
Niezawodne gratowanie, mycie i suszenie części w 15-sekundowym cyklu
nr katalogowy: 126451
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-9
Zmywarka wózkowa Multi Washer kontra zmywarka tunelowa
nr katalogowy: 139351
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-11-12
Zielona herbata - najstarszy (po wodzie) napój świata
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 64619
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-3
Sterowanie procesem mikrofalowego suszenia wybranych owoców i warzyw
Bogusława ŁAPCZYŃSKA-KORDON
Stanisław LIS
Marcin TOMASIK
nr katalogowy: 118963
10.15199/48.2019.03.18
suszenie mikrofalowe
modelowanie
sterowanie automatyczne.
microwave drying
modeling
automatic control.
GOSPODARKA WODNA 2008-4
Wpływ czynników atmosferycznych na beton w świetle badań jego gazoszczelności
BARBARA MATLAK
nr katalogowy: 34330
MATERIAŁY BUDOWLANE 2007-6
Targi, konferencje
nr katalogowy: 27014
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-10
Ręcznik bardziej higieniczny
nr katalogowy: 101388
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-4
Warunki i procesy zachodzące w trakcie suszenia makaronu
nr katalogowy: 66834
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
XXII Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa (IDS 2022) w Worcester
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 139112
10.15199/64.2022.4.6
suszenie owoców i warzyw
wykłady przewodnie
sesje
główne tematy
fruit and vegetable drying
keynote lectures
sessions
main topics
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
XXII Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa (IDS 2022) w Worcester
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 139112
10.15199/64.2022.4.6
suszenie owoców i warzyw
wykłady przewodnie
sesje
główne tematy
fruit and vegetable drying
keynote lectures
sessions
main topics
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-5
Zachowawcze suszenie i rozdrabnianie suszonego materiału w poziomej, rotacyjnej suszarce cienkowarstewkowej
ADAM SKOCZYLAS
LEOKADIA LESZCZYŃSKA
JANUSZ DZIAK
nr katalogowy: 42972
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-3
Susze ziołowe i przyprawy jako źródło mikotoksyn
KATARZYNA JANDA-ULFIG
KRZYSZTOF ULFIG
nr katalogowy: 33817
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Nowoczesny system suszenia firmy PAVAN S.r.l. - nowatorskie rozwiązania
nr katalogowy: 29986
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2007-2
Tissue bez cylindra Yankee? Alternatywa dla TAD technologia ADT
nr katalogowy: 24401
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Suszenie biomasy parą przegrzaną do celów produkcji brykietowanego paliwa odnawialnego
ZDZISŁAW PAKOWSKI
BEATA KRUPIŃSKA
ROBERT ADAMSKI
nr katalogowy: 28821
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-4
Substancje konserwujące w procesie peklowania
Adam Kostecki
nr katalogowy: 125972
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz. II
Halina Makała
nr katalogowy: 145095
przyprawy
zioła przyprawowe
metody fałszowania
niezgodności autentyczności
kontrole
spices
spice herbs
counterfeiting methods
authenticity discrepancies
controls
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-9
Preparatyka katalizatorów hydroodsiarczania CoMo/AI20 3 z surowców odzyskanych w procesie przeróbki zużytych katalizatorów
JERZY WALENDZIEWSKI
JERZY GRZECHOWIAK
BOHDAN RADOMYSKI
nr katalogowy: 108240
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Technologie mikrokapsułkowania - nowe trendy
Damian Kawka
Elżbieta Dłużewska
Magdalena Maszewska
nr katalogowy: 113393
10.15199/65.2018.4.3
metody mikrokapsułkowania
suszenie rozpyłowe
cyklodekstryny
gaz w stanie nadkrytycznym
microencapsulation methods
spray drying
cyclodextrins
supercritical gas
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Suszenie materiałów ziarnistych w aparacie silosowym
Dominika Boroń
Anita Kamińska-Pękala
nr katalogowy: 123956
10.15199/62.2019.12.6
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-2
Materiały - Urzadzenia - Technologie
nr katalogowy: 65794
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Procesy suszenia w przemyśle owocowo-warzywnym i wykorzystanie wytłoków
Olgierd Lossman
nr katalogowy: 65499
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-7
Pulsacyjne pole elektryczne (PEF) - zastosowanie w produkcji żywności projektowanej
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 69905
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-7
Porady praktyczne dla powodzian na przykładzie Wilkowa
Robert Wójcik
nr katalogowy: 53085
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-11
Czy cena kawy zawsze idzie w parze z jakością? Przypadek Kopi Luwak
Małgorzata Bartelak
nr katalogowy: 87339
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-10
Puffing - technologia i jakość
Agnieszka Mularczyk
nr katalogowy: 87296
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-4
Wykończenia fluorowęglowe z efektem LAD
HEIKO WÜNSCHE
nr katalogowy: 44487
CHŁODNICTWO 2009-4
Kinetyka suszenia sublimacyjnego piekarskiej kultury starterowej
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 44073
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-8
Wpływ promieniowania mikrofalowego na składniki bioaktywne i strukturę żywności Cz. II. Cieplne utrwalanie i suszenie żywności
Marcin Kidoń
Tomasz Pawlak
Antoni Ryniecki
nr katalogowy: 86357
CHŁODNICTWO 2013-8
Możliwości zastosowania pomp ciepła w procesach suszenia
ANDRZEJ GRZEBIELEC
nr katalogowy: 78732
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-2
Walory żywieniowe płatków owsianych i ich zastosowanie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 89324
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Przeżywalność bakterii probiotycznych suszonych rozpyłowo w skali ćwierćtechnicznej
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 108065
10.15199/65.2017.7.5
L. rhamnosus
suszenie rozpyłowe w skali ćwierćtechnicznej
masło kakaowe
L. rhamnosus
spray drying in ¼
-technical scale
cocoa butter
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2010-1
Sterownik S7-200 i modem MD720-3
Rafał Lipowski
nr katalogowy: 50064
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-1
Próżniomierz ultradźwiękowy
ALEKSANDER ZAWADA
PIOTR KONARSKI
nr katalogowy: 40890
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2009-1
Wykorzystanie wiedzy eksperckiej do tworzenia binarnej macierzy diagnostycznej w zadaniu detekcji uszkodzeń suszarki granulatu
Irena Osiak
nr katalogowy: 40869
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2009-4
Wpływ obróbki cieplnej na odkształcalność włókien PAN w aspekcie zmian ich mikrostruktury
PIOTR MARCZAK
EWA MARCZAK
nr katalogowy: 44496
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2009-1
Zielone paliwo - owoc TIA
Michael Gilluck
nr katalogowy: 41800
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności
JACEK KONDRATOWICZ
EWA BURCZYK
MAŁGORZATA JANIAK
nr katalogowy: 41437
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Przeżywalność suszenia sublimacyjnego przez bakterie fermentacji mlekowej i drożdże
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 41436
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-1
Najnowsze rozwiązania techniczne w tekturnicach
PAWEŁ CIECHANOWSKI
ALEKSANDER KLEPACZKA
nr katalogowy: 41058
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Sugar Industry
nr katalogowy: 48680
OPAKOWANIE 2021-3
Barwy druku. Offset arkuszowy. Lakiery część 3.
Ewa Rajnsz
nr katalogowy: 130914
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-1
Roczny spis treści miesięcznika "Przegląd Zbożowo-Młynarski" Rocznik LVII - 2013 r.
nr katalogowy: 81776
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Roczny spis treści miesięcznika "Przegląd Zbożowo-Młynarski" Rocznik LVII - 2013 r.
nr katalogowy: 81097
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-5
Energooszczędne suszar nie konwekcyjne masy celulozowej
nr katalogowy: 84547
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Koncepcja technologiczna otrzymywania tripolifosforanu sodu o kontrolowanej gęstości nasypowej
Marcin Banach
Zygmunt Kowalski
Katarzyna Gorazda
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 59841
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Wpływ sposobu suszenia na wybrane właściwości suszy z owoców i warzyw
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 77522
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
Wykorzystanie ultradźwięków jako techniki wspomagania procesu suszenia owoców i warzyw
Dorota Konopacka
Witold Płocharski
Karolina Siucińska
Stefan J. Kowalski
Dominik Mierzwa
nr katalogowy: 93613
10.15199/64.2015.9.3
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 1)
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 127380
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Suszenie płatków zbożowych
nr katalogowy: 79516
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-2
Jeszcze o papierach higienicznych
K. Głowacki
nr katalogowy: 96872
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Osłony konwekcyjne maszyn z cylindrem Yankee – nowe rozwiązania
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 137712
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-5
Zwiększenie wydajności maszyn do produkcji bibułki tissue za pomocą pokrycia technologicznego walca tisQ.X
Torsten Bellaire
nr katalogowy: 143430
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Wpływ procesu suszenia hydroksyapatytu na jego właściwości powierzchniowe
Agnieszka Sobczak-Kupiec
Zbigniew Wzorek
Alicja Michalik-Zym
Piotr Radomski
nr katalogowy: 61058
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-3
Przetwarzanie i utrwalanie mięsa w dziejach świata (część II )
nr katalogowy: 75375
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-11
Modelowanie mielenia w celu zmniejszenia zużycia energii oraz określenia wpływu zmiennych procesu na drukowność papieru metodą inkjet Część 1. Model przewidujący smarność oraz właściwości mielonych mas
Jerzy W. Skowroński
nr katalogowy: 55398
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Katarzyna Sobecka
nr katalogowy: 101010
10.15199/65.2016.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Experimental and numerical analysis of coal drying in new type of impact dryer Analiza doświadczalna i numeryczna procesu suszenia węgla w nowym typie suszarki uderzeniowo-wirowej
Joanna Bigda
Karina Ignasiak
Krzysztof Słowik
nr katalogowy: 90652
10.15199/62.2015.4.9
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-6
Nowoczesne linie do odwadniania i suszenia mas włóknistych Cz. 2. Instalacje do suszenia mas włóknistych w płatkach
nr katalogowy: 126942
AURA 2016-10
Błękitny węgiel alternatywą dla tradycyjnego paliwa kopalnego
Aleksander SOBOLEWSKI
nr katalogowy: 101258
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Zastosowanie polialkoholi cukrowych do obróbki osmotycznej owoców z pigwy w technologii wytwarzania chipsów
Natalia Kita
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 120367
10.15199/65.2019.5.6
susze owocowe
liofilizacja
suszenie konwekcyjno-mikrofalowo- próżniowe
dried fruit
freeze-drying
convective-microwave- vacuum drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-10
Nowa metoda na kwaśną serwatkę
nr katalogowy: 87250
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Doświadczenia z pracy solarnych suszarni osadów ściekowych w Polsce
Krzysztof Iskra
Łukasz Krawczyk
Jan M. Miodoński
nr katalogowy: 111820
10.15199/17.2018.1.7
osady ściekowe
słoneczne suszenie
termiczne metody
promieniowanie słoneczne
sewage sludge
solar drying
thermal methods
solar energy radiation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Zawartość wybranych metabolitów wtórnych i zdolność przeciwutleniająca ziela Mentha × piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus suszonego próżniowo
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 124474
10.15199/62.2020.1.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Miód w proszku - sposoby otrzymywania i najnowsze osiągnięcia
Katarzyna Samborska
Alicja Barańska
nr katalogowy: 125597
10.15199/65.2020.3.4
suszenie rozpyłowe
nośnik
przemiana szklista
spray drying
carrier
glass transition
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-1
Beznapięciowe suszenie dzianin w rozcięciu i w worku
nr katalogowy: 111860
OPAKOWANIE 2021-1
Pakowanie przekąsek z suszonych owoców z Ishida
nr katalogowy: 130152
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Wpływ sposobów suszenia w produkcji i przechowywaniu żywności na wybrane właściwości fizykochemiczne truskawek
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
Emilia Janiszewska-Turak
nr katalogowy: 121989
10.15199/65.2019.8.8
truskawki
suszenie
zawartość wody
aktywność wody
właściwości mechaniczne
struktura
barwa
strawberries
drying
water content
water activity
mechanical properties
structure
colour
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Research of the energy parameters of the vibro-ozonation complex
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Serhii Hrushetskyi
nr katalogowy: 143739
10.15199/48.2023.06.08
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibro-ozonating complex
ozone concentration
vibration acceleration
ziarno
wibro-ozonowanie.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Research of the energy parameters of the vibro-ozonation complex
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Serhii Hrushetskyi
nr katalogowy: 143739
10.15199/48.2023.06.08
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibro-ozonating complex
ozone concentration
vibration acceleration
ziarno
wibro-ozonowanie.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-9
Zastosowanie włóknistego bemitu do wytwarzania powłok w platynowych katalizatorach do dopalania zanieczyszczeń w gazach
ZOFIA JAWQRSKA-GALAS
STANISŁAW JANIAK
JÓZEF WRZYSZCZ
nr katalogowy: 107311
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-3
Kontrola procesu krystalizacji mocznika za pomocą mierników izotopowych
JAN MARCINIAK
STANISŁAW IWAŃCZUK
ROMAN POSŁUSZNY
JAN NAWROT
nr katalogowy: 105895
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-2
Drukarz sitodrukowy
Iwona Romanowska-Słomka
nr katalogowy: 65748
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-9
Tani i efektywny sposób zapewnienia jakości wilgotnego ziarna zbóż paszowych
nr katalogowy: 62040
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-3
Iberyjska obróbka w naturze
Marcin Zatyka
nr katalogowy: 119304
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-9
Ocena jakości i trwałości powłok farb fasadowych
Artur Pałasz
nr katalogowy: 128047
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-5
Zwiększenie wydajności maszyn do produkcji bibułki tissue za pomocą pokrycia technologicznego walca tisQ.X
Torsten Bellaire
nr katalogowy: 143430
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-10
Suszenie izolacji transformatorów rozdzielczych z wykorzystaniem medium ciekłego
Piotr PRZYBYŁEK
Hubert MORAŃDA
Hanna MOŚCICKA-GRZESIAK
Ireneusz KOWNACKI
Rafał ZAWISZ
nr katalogowy: 116288
10.15199/48.2018.10.04
transformator
suszenie
ester syntetyczny
izolacja celulozowa.
transformer
drying
synthetic ester
cellulose insulation.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-12
Analiza barwy suszonej cebuli
Ewa Golisz
Weronika Gas
Małgorzata Jaros
nr katalogowy: 117613
10.15199/64.2018.12.1
cebula
suszenie
barwa
onion
drying
colour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-3
Znaczenie badań polimorfizmu substancji farmaceutycznych
Marta Łaszcz
Kinga Trzcińska
Magdalena Bodziachowska-Panfil
Wioleta Maruszak
nr katalogowy: 66455
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Osłony konwekcyjne maszyn z cylindrem Yankee – nowe rozwiązania
Mariusz Reczulski
nr katalogowy: 137712
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-10
Leraclen® ATR i Lerabilt® 268 – niskotemperaturowe, alkaliczne produkty do odtłuszczania przed cynkowaniem ogniowym i galwanicznym
Tomasz Świerczyński
nr katalogowy: 139913
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Zastosowanie sita molekularnego 3A do poprawy stanu układu izolacyjnego transformatora energetycznego
Mateusz Cybulski
Piotr Przybyłek
nr katalogowy: 139696
10.15199/48.2022.10.22
transformator
układ izolacyjny
suszenie
sito molekularne.
transformer
insulation system
drying
molecular sieve.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Zastosowanie sita molekularnego 3A do poprawy stanu układu izolacyjnego transformatora energetycznego
Mateusz Cybulski
Piotr Przybyłek
nr katalogowy: 139696
10.15199/48.2022.10.22
transformator
układ izolacyjny
suszenie
sito molekularne.
transformer
insulation system
drying
molecular sieve.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Zagospodarowanie tkanki mięsno-kostnej do produkcji protein
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
Katarzyna Fela
nr katalogowy: 110062
10.15199/62.2017.10.3
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-6
Morfologia powierzchni zgorzeliny na stopach TiAl pokrytych żywicą zawierającą fl uor
ALEKSANDER GIL
ZBIGNIEW ŻUREK
ADAM STAWIARSKI
JAROSŁAW DĄBEK
nr katalogowy: 60372
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
SUSZENIE, USZLACHETNIANIE I FUNKCJONALIZACJA w jednym kroku
nr katalogowy: 123531
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-2
Z glutaminianem sodu czy bez?
Joanna Szaciło
Kamil Szaciło
nr katalogowy: 104155
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-3
Mielenie a zdolność pr zyjmowania farby dr ukowej
MONIKA KUŹNICKA
JANINA LEKS-STĘPIEŃ
nr katalogowy: 90285
10.15199/54.2015.3.3
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Suszenie biomasy
nr katalogowy: 80311
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Zagrożenie wybuchem pyłów w zakładach młynarskich
nr katalogowy: 98709
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-11
W kierunku Gospodarki Obiegu Zamkniętego – Odzysk wody ze ścieków galwanicznych
Anna Kowalik-Klimczak
Monika Makowska
Monika Łożyńska
nr katalogowy: 134338
gospodarka obiegu zamkniętego
oczyszczanie ścieków
odzysk wody
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-11
W kierunku Gospodarki Obiegu Zamkniętego – Odzysk wody ze ścieków galwanicznych
Anna Kowalik-Klimczak
Monika Makowska
Monika Łożyńska
nr katalogowy: 134338
gospodarka obiegu zamkniętego
oczyszczanie ścieków
odzysk wody
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-11
W kierunku Gospodarki Obiegu Zamkniętego – Odzysk wody ze ścieków galwanicznych
Anna Kowalik-Klimczak
Monika Makowska
Monika Łożyńska
nr katalogowy: 134338
gospodarka obiegu zamkniętego
oczyszczanie ścieków
odzysk wody
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
The impact of the selected methods of drying beef on the quality of the finished product
Tymoteusz Mysakowski
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118818
10.15199/65.2019.2.4
dried beef
beef jerky
meat snacks
drying
chamber drier
convective drying
suszona wołowina
beef jerky
przekąski mięsne
suszenie
suszarka komorowa
suszenie konwekcyjne
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Jagoda kamczacka - wartościowy surowiec do suszenia
Dorota Konopacka
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
Jan Piecko
Witold Płocharski
nr katalogowy: 123885
10.15199/64.2019.12.3
jagoda kamczacka
suszenie
skład chemiczny
blue honeysuckle
drying
chemical composition
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-10
Odwadnianie papierów tissue metodą nadmuchową Wpływ prędkości nieogrzanego powietrza na końcową suchość papierów
Mariusz Reczulski
Piotr Pospiech
Kinga Troszczyńska
nr katalogowy: 145762
10.15199/54.2023.10.1
papiery tissue
metoda nadmuchowa
suchość papieru
tissue papers
impinging jet method
paper dryness
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Pełny smak, zero alkoholu ze Schmidt-Bretten GmbH
nr katalogowy: 112837
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-5
Sięgamy po wędzone
Mariusz S. Kubiak
Tomasz Borowy
nr katalogowy: 67375
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-12
Wpływ dymu wędzarniczego na barwę produktu i straty dostępnej lizyny
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 95688
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
CHŁODNICTWO 2024-6
Rewolucja w dziedzinie przechowywania żywności
nr katalogowy: 151957
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-10
Zastosowanie mikrofalowych metod pomiaru wilgotności do kontroli procesu wytwarzania tektury falistej
Włodzimierz Szewczyk
Paweł Pełczyński
Łukasz Sobański
nr katalogowy: 116736
10.15199/54.2018.10.2
tektura falista
mikrofalowy miernik wilgotności
kontrola procesu sklejania
pomiar ilości wilgoci
corrugated board
microwave moisture meter
control of the gluing process
measurement of the amount of moisture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Czipsy z buraków ćwikłowych jako żywność prozdrowotna
Katarzyna Mikołajczyk-Bator
Janusz Czapski
nr katalogowy: 105832
10.15199/65.2017.5.7
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-1
Technologie płaskiego punktu w procesie wykonania form fleksograficznych
SVITLANA KHADZHYNOVA
nr katalogowy: 111896
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-11
Biuletyn Instytutu Metali Nieżelaznych
nr katalogowy: 110804
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-10
Stabilność katalizatorów Pd-Pb/nośnik w atmosferze wodoru i tlenu
STANISŁAW KARSKI
nr katalogowy: 106167
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-11
Niepożądane rozdrabnianie i segregacja
Ewa Domian
Jan Cenkier
Mariusz Wojnowski
nr katalogowy: 80680
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2011-11
Kotły na biopaliwa stałe - problemy eksploatacyjne
GRZEGORZ OJCZYK
nr katalogowy: 63608
GAZETA CUKROWNICZA 2013-1
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 74580
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-10
Wygoda w kuchni
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 94059
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Substantiation of modes of drying alfalfa pulp by active ventilation in a laboratory electric dryer
Anatolii SPIRIN
Ihor KUPCHUK
Ihor TVERDOKHLIB
Yurii POLIEVODA
Kateryna KOVALOVA
Victor DMYTRENKO
nr katalogowy: 137332
10.15199/48.2022.05.02
suszenie miazgi lucerny
gorące powietrze.
periods of drying
process parameters
specific load of pulp material
warm air.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Substantiation of modes of drying alfalfa pulp by active ventilation in a laboratory electric dryer
Anatolii SPIRIN
Ihor KUPCHUK
Ihor TVERDOKHLIB
Yurii POLIEVODA
Kateryna KOVALOVA
Victor DMYTRENKO
nr katalogowy: 137332
10.15199/48.2022.05.02
suszenie miazgi lucerny
gorące powietrze.
periods of drying
process parameters
specific load of pulp material
warm air.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-12
Ewolucja standardów bezpieczeństwa żywności: od tradycji do nowoczesności
Agnieszka Wryk
nr katalogowy: 146433
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-7
Urządzenia do usuwania wilgoci z kory w przemyśle celulozowym
MARIUSZ RECZULSKI
nr katalogowy: 149572
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2017-5
Modelowanie współspalania węgla i biomasy w kotle energetycznym
MONIKA ZAJEMSKA
DOROTA MUSIAŁ PAWEŁ URBAŃCZYK
ANNA POSKART
GRZEGORZ GOLAŃSKI
nr katalogowy: 105793
10.15199/9.2017.5.1
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-11
Charakterystyka oraz specyfika produkcji szynek surowo dojrzewających
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena J. Baryczka
Filip Sadowski
nr katalogowy: 110532
CHŁODNICTWO 2010-4
Technologiczne aspekty procesu liofilizacji
Jacek Kondratowicz
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 51213
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Characteristics of separators and some limitations for electrostatic separation of polymer blends Charakterystyka separatorów i niektórych uwarunkowań separacji elektrostatycznej składników mieszanin polimerowych
Marian Żenkiewicz
Tomasz Żuk
nr katalogowy: 82429
10.12916/przemchem.2014.220
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Technology for preparation of algae extract. Part 1. Raw material Technologia przygotowania ekstraktów glonowych. Cz. I. Surowiec
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
Edward Rój
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85701
10.12916/przemchem.2014.1215
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-10
Ekstrakcja wody z elektroizolacyjnych materiałów włóknistych do metanolu
Piotr PRZYBYŁEK
nr katalogowy: 87421
10.12915/pe.2014.10.05
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-5
Ocena degradacji elastomerów estrowych na podstawie wskaźnika szybkości płynięcia MFR
Konrad Kwiatkowski
Magdalena Kwiatkowska
nr katalogowy: 71622
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-8
Sonotroda do maceracji materiałów roślinnych
Piotr Gawryś
Paweł Kogut
Łukasz Krzemiński
Bohdan Młynarski
nr katalogowy: 70169
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-5a
Modelowanie procesu wytwarzania urządzeń elektroenergetycznych z izolacją kompozytową
Krzysztof KASZA
Łukasz MATYSIAK
nr katalogowy: 67776
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-10
Modelowanie mielenia w celu zmniejszenia zużycia energii oraz określenia wpływu zmiennych procesu na drukowność papieru metodą inkjet Część 3. Model przewidujący właściwości zorientowanych arkuszy papieru (DSF)
Jerzy W. Skowroński
nr katalogowy: 63484
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-10
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 14 i 15 z 2011 r.)
nr katalogowy: 63079
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-9
Suszenie owoców i warzyw z wykorzystaniem energii mikrofal
Dariusz Piotrowski
Wojciech Praga
nr katalogowy: 62812
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym Cz. 10. Makarony błyskawiczne
Agnieszka Wójtowicz
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 79519
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Bezkontaktowa technika pomiaru PIV
Marek Jakubowski
Monika Sterczyńska
Józef Dresner
nr katalogowy: 74716
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-8
Technologia COOK-CHILL
Marzena Tomaszewska
nr katalogowy: 53483
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2010-5
Słoneczne systemy ogrzewania powietrza – przegląd współczesnych technologii
MAGDALENA NEMŚ
nr katalogowy: 52018
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-4
Odkształcenia kół zębatych w procesie nawęglania niskociśnieniowego z hartowaniem w gazie pod wysokim ciśnieniem
Konrad Dybowski
Piotr Kula
Jacek Sawicki
Robert Pietrasik
nr katalogowy: 57104
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2010-11
Wpływ procesów konserwacji na jakość tkanin, przeznaczonych dla szpitalnictwa
Andrzej Sapieja
Barbara Binkowska Romualda Marszałek
Agnieszka Patejuk-Duda
nr katalogowy: 56084
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Produkcja wyrobów mięsnych z owocami
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 124495
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-5
"Mapa drogowa" - Proponowane technologie i co dalej?
Krzysztof Głowacki
Aleksander Klepaczka
nr katalogowy: 120346
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-1
Przechowywanie i jakość ziarna
Lesław Janowicz
Monika Janowicz
nr katalogowy: 103874
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Mikrokapsułkowanie jako metoda stabilizowania olejów jadalnych
Dorota Ogrodowska
Sylwester Czaplicki
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 102845
10.15199/65.2016.12.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Exergy analysis of microwave drying process Analiza egzergetyczna suszenia mikrofalowego
Joanna Skoneczna-Łuczków
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 102386
10.15199/62.2016.11.6
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-2
Biuletyn Instytutu Metali Nieżelaznych
nr katalogowy: 96837
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Ocena zawartości azotanów w mięsie drobiowym poddanym obróbce termicznej
Sylwia Bagińska
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Małgorzata Krasowska
Sławomir Obidziński
Gabriela Woroniecka
nr katalogowy: 136788
10.15199/62.2022.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Ocena zawartości azotanów w mięsie drobiowym poddanym obróbce termicznej
Sylwia Bagińska
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Małgorzata Krasowska
Sławomir Obidziński
Gabriela Woroniecka
nr katalogowy: 136788
10.15199/62.2022.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-3
Ocena zawartości azotanów w mięsie drobiowym poddanym obróbce termicznej
Sylwia Bagińska
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Małgorzata Krasowska
Sławomir Obidziński
Gabriela Woroniecka
nr katalogowy: 136788
10.15199/62.2022.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-2
Metoksylowany kondensat mocznikowo-formaldehydowy jako płyn przeciw zamarzaniu węgla kamiennego
DOMINIK NOWAK
JUTA OLSZÓWKA
ZYGMUNT HEHN
nr katalogowy: 107811
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-11
Osuszanie hydratu dwutlenku tytanu po filtracji
MAGDALENA OLSZAK-HUMIENIK
JANINA MOŻEJKO
nr katalogowy: 107537
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-5
Krystalizacja CaCl2*2H20 z płynu odpadowego po regeneracji amoniaku w przemyśle sodowym
MIECZYSŁAW TRYPUĆ
ROMAN BUCZKOWSKI
nr katalogowy: 106678
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-4
Historia zawodu rzeźnika i cechów rzeźniczych w zarysie
Aleksandra Marciniak
Marian Winiarski
nr katalogowy: 83746
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-9
Wybrane metody suszenia osadów ściekowych
Olgierd Lossman
nr katalogowy: 86678
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2014-5
Wpływ sposobu hartowania na wielkość odkształceń detali wykonanych ze stali 16MnCr5 nawęglanych niskociśnieniowo
KONRAD DYBOWSKI
PIOTR KULA
RADOMIR ATRASZKIEWICZ
BARTŁOMIEJ JANUSZEWICZ
ADAM RZEPKOWSKI
KRZYSZTOF JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 86422
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-8
Nowe wymagania Unii Europejskiej dotyczące stosowania wybranych dozwolonych substancji dodatkowych w przetwórstwie mięsa
Piotr Szymański
nr katalogowy: 86268
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-12
Zawartość wilgoci w papierze
nr katalogowy: 64869
AURA 2012-8
Idzie lato - chroń włosy
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 69874
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH