Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Potential of using Tritordeum grain
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Streszczenie
Tritordeum to nowe zboże, powstałe podobnie jak pszenżyto w wyniku hybrydyzacji międzygatunkowej. Jako nowy gatunek charakteryzuje się odmiennymi parametrami technologicznymi, jakościowymi oraz odżywczymi ziarna. Ponieważ zboże to ma wysoką wartość odżywczą może być z powodzeniem wykorzystane do produkcji wyrobów spożywczych o podwyższonej wartości żywieniowej, w szczególności w diecie osób z nietolerancją glutenu pszennego. Obecnie ziarno i produkty jego przetwórstwa nie są dostępne na polskim rynku. Jest to związane z tym, że nie uprawia się go w Polsce. Aby wprowadzić go do uprawy należy poznać wymagania klimatyczne, glebowe oraz agrotechniczne zboża oraz stworzyć rynek zbytu ziarna i jego przetworów. Potencjał odżywczy ziarna, ale także jego potencjalnie wyższa wartość paszowa predysponują Tritordeum do uprawy i szerszego wykorzystania w Polsce.
Abstract
Tritordeum is a new type of grain, similar to triticale, as a result of interspecies hybridization. As a new species, it is characterized by different technological, quality and nutritional parameters of the grain. Since this cereal has a high nutritional value, it can be successfully used in the production of food products with increased nutritional value, especially in people with wheat gluten intolerance. Currently, grain and its processing products are not available on the Polish market. This is due to the fact that this species is not cultivated in our country. Introducing it to cultivation in Poland requires the creation of a market for the sale of grain and its products. It is also necessary to learn about its requirements regarding the climate, soil conditions and agrotechnics so that farmers can cultivate it effectively. The nutritional potential of grain, as well as its potentially higher fodder value, predispose Tritordeum to cultivation and wider use in Poland.
Słowa kluczowe
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Keywords
Tritordeum
cultivation
nutritional value
Bibliografia
[1] Alvarez J.B., J. Ballesteros, H.O. Arriaga, L.M. Martin. 1995. The rheological properties and baking performances of flours from hexaploid tritordeums. Journal of Cereal Science, 21(3), 291-299. [2] Alvarez J.B., L.A.C. Campos, A. Martín, J.A. Sillero, L.M. Martín. 1999. Genetic analysis of prolamins synthesised by the hch genome and their effects on gluten strength in hexaploid tritordeum. Euphytica, 107(3), 177-184. [3] Atienza S.G., J. Ballesteros, A. Martín, D. Hornero-Méndez. 2007. Genetic variability of carotenoid concentration and degree of esterification among tritordeum (× Tritordeum Ascherson et Graebner) and durum wheat accessions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(10), 4244-4251. [4] Cubero J.I., A. Martin, T. Millan., A. Gómez-Cabrera, A. De haro, 1986. Tritordeum: A New Alloploid of Potential Importance as a Protein Source Crop 1. Crop science, 26(6), 1186-1190. [5] Eliášová M., L. Paznocht. 2017. Total phenolic content and antioxidant activity of tritordeum wheat and barley. Agronomy Research, 15(Special Issue II), 1287-1294. [6] Küçük F., S.A.D.e. Bayram, S. Soylu. 2018. Tritordeum hat ve Çeşitlerinin Konya Sulu ve Kuru Şartlarına Adaptasyonunun Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 7(2), 23-31. [7] Martinek P., L. Ohnoutková, T. Vyhnánek, J. Bednář. 2003. Characteristic s of wheat-barley hybrids (X Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-european climatic conditions. Biuletyn IHAR, 226/227, 87-95. [8] Mattera M.G., D. Hornero-Méndez, S.G. Atienza. 2020. Carotenoid content in tritordeum is not primarily associated with esterification during grain development. Food Chemistry, 310, 125847. doi.org/10.1016/j. foodchem.2019.125847 [9] Nitride C., G. D’Auria, A. Dente, V. Landolfi, G. Picariello, G. Mamone, M. Blandino, R. Romano, P. Ferranti. 2022. Tritordeum as an Innovative Alternative to Wheat: A Comparative Digestion Study on Bread. Molecules, 27(4), 1308. https://doi. org/10.3390/molecules27041308 [10] Parus A. 2013. Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych. Postępy Fitoterapii, 1: 48-53. [11] Paznocht L., Z. Kotíková, M. Šulc, J. Lachman, M. Orsák, M. Eliášová, P. Martinek. 2018. Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains. Food Chemistry, 240, 670-678. [12] Pedrazzani C., F. Vanara, D.R. Bhandari, R. Bruni, B. Spengler, M. Blandino, L. Righetti. 2021. 5-n-Alkylresorcinol Profiles in Different Cultivars of einkorn, emmer, Spelt, Common Wheat, and Tritordeum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 69(47), 14092-14102. [13] Russo F., G. Riezzo, A. Orlando, M. Linsalata, B. D’Attoma, L. Prospero, A. Ignazzi, G.A. Giannelli. 2022. Comparison of the Low-FOD- MAPs Diet and a Tritordeum-Based Diet on the Gastrointestinal Symptom Profile of Patients Suffering from Irritable Bowel Syndrome-Diarrhea Variant (IBS-D): A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 14, 1544. https://doi.org/10.3390/nu14081544 [14] Sánchez-León S., C. Haro, M. Villatoro, L. Vaquero, I. Comino, A.B. González-Amigo, S. Vivas, J. Pastor, S. Sousa, B. B. Landa, F. Barro 2021. Tritordeum breads are well tolerated with preference over gluten-free breads in non-celiac wheat-sensitive patients and its consumption induce changes in gut bacteria. Journal of the Science of Food and Agriculture, 101(8), 3508-3517. [15] Sillero J.C., J.B. Alvarez, L.M. Martin. 1997. Differential effects of the endosperm protein fractions from tritordeum on the SDS-sedimentation volume. Cereal Research Communications, 25(2): 141-147. [16] Słowik E. 2018. Nowe zboże tritordeum- mieszaniec pszenicy i jęczmienia. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5: 20-23. [17] Starčević K., L. Krstulović, D. Brozić, M. Maurić, Z Stojević., Ž. Mikulec, M. Bajić, T. Mašek. 2015. Production performance, meat composition and oxidative susceptibility in broiler chicken fed with different phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(6),1172-1178. [18] Suchowilska E., W. Radawiec, M. Wiwart. 2021. Tritordeum – the content of basic nutrients in grain and the morphological and anatomical features of kernels. International Agrophysics, 35(4), 343-355. [19] Vaquero L., I. Comino, S. Vivas, L. Rodríguez-Martín, M.J. Giménez, J. Pastor, C. Sousa, F. Barro. 2018. Tritordeum: A novel cereal for food processing with good acceptability and significant reduction in gluten immunogenic peptides in comparison with wheat. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(6):2201-2209. [20] Zdaniewicz M., A. Pater, O. hrabia, R. Duliński, M. Cioch-Skoneczny. 2020.Tritordeum malt: An innovative raw material for beer production. Journal of Cereal Science, 96, 103095.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-3 , nr katalogowy 137882
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH