Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Potencjał wykorzystania niekonwencjonalnych mikroorganizmów w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 139100
10.15199/64.2022.4.1
piwowarstwo
niekonwencjonalne mikroorganizmy
technologia fermentacji
brewing
unconventional microorganisms
fermentation technology
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Niekonwencjonalne norweskie drożdże typu Kveik – wykorzystanie w technologii piwowarskiej
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
Kinga Adamenko
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 137297
10.15199/64.2022.2.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
drożdże Kveik
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
Kveik yeast
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-8
Niekonwencjonalny przekładnik napięciowy ułamkowej mocy
Stanisław SZKÓŁKA
Grzegorz WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 45648
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2016-9
Unconventional cavity forming using a machine tool
Ján MORAVEC
nr katalogowy: 100124
10.15199/24.2016.9.11
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Life Cycle Assessment of unconventional hydrocarbons deposits of shale and tight gas production in Poland
Monika Wójcik
Paweł Gładysz
Wojciech Kostowski
Krzysztof Łodziński
nr katalogowy: 140180
10.15199/17.2022.10.3
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Life Cycle Assessment of unconventional hydrocarbons deposits of shale and tight gas production in Poland
Monika Wójcik
Paweł Gładysz
Wojciech Kostowski
Krzysztof Łodziński
nr katalogowy: 140180
10.15199/17.2022.10.3
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2018-10
Use of magnetic field in sheet metal shearing
Ján MORAVEC
nr katalogowy: 116583
10.15199/24.2018.10.6
shearing
sheet metal
unconventional methods
magnetic field
cięcie
blacha
niekonwencjonalne metody
pole magnetyczne
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-3
Paliwa gazowe niekonwencjonalne – nawanianie
Grzegorz Rosłonek
nr katalogowy: 136792
10.15199/17.2022.3.2
nawaniacz
nawaniacz bezsiarkowy
paliwa niekonwencjonalne
biogaz
biometan
wodór
syntetyczny gaz ziemny
reakcje addycji
odorant
sulfur-free odorant
unconventional fuels
biogas
biomethane
hydrogen
synthetic natural gas
addition reactions
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-3
Paliwa gazowe niekonwencjonalne – nawanianie
Grzegorz Rosłonek
nr katalogowy: 136792
10.15199/17.2022.3.2
nawaniacz
nawaniacz bezsiarkowy
paliwa niekonwencjonalne
biogaz
biometan
wodór
syntetyczny gaz ziemny
reakcje addycji
odorant
sulfur-free odorant
unconventional fuels
biogas
biomethane
hydrogen
synthetic natural gas
addition reactions
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-9
Zabezpieczenie zwarciowe sieci z niekonwencjonalnymi źródłami energii. Ścieżki dojścia i droga do rozwiązania problemów
Bogdan Kasztenny
nr katalogowy: 133216
10.15199/74.2021.9.6
zabezpieczenie elektroenergetyczne
niekonwencjonalne źródło energii
odpowiedź zwarciowa
zabezpieczenie zwarciowe linii
zabezpieczenie na bazie stanu przejściowego
Power System Protection
unconventional source
short-circuit response
Line Protection Challenge
Transient-based Line Protection
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-9
Zabezpieczenie zwarciowe sieci z niekonwencjonalnymi źródłami energii. Ścieżki dojścia i droga do rozwiązania problemów
Bogdan Kasztenny
nr katalogowy: 133216
10.15199/74.2021.9.6
zabezpieczenie elektroenergetyczne
niekonwencjonalne źródło energii
odpowiedź zwarciowa
zabezpieczenie zwarciowe linii
zabezpieczenie na bazie stanu przejściowego
Power System Protection
unconventional source
short-circuit response
Line Protection Challenge
Transient-based Line Protection
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-11-12
Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC
Justyna Szczepańska
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 111191
10.15199/64.2017.11-12.3
wysokie ciśnienie hydrostatyczne
soki owocowe i warzywne
drobnoustroje
enzymy
5-HMF
bezpieczeństwo
jakość
high hydrostatic pressure
fruit and vegetable juices
microorganisms
enzymes
5-HMF
safety
quality
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-11
Disc-type permanent magnet electrical machines
Anatolij AFONIN
nr katalogowy: 31297
OPAKOWANIE 2007-I
Modern Packaging - Design, Functionality and Information
Ewa Jerzyk
nr katalogowy: 25075
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
MIKROORGANIZMY STOSOWANE W BIOAUGMENTACJI GLEB SKAŻONYCH ZWIĄZKAMI AROMATYCZNYMI
Żaneta Swędzioł
Agnieszka Mrozik
Daniel Wasilkowski
nr katalogowy: 70865
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-3
Ręcznik papierowy czy suszarka?
nr katalogowy: 125559
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-5
Wpływ niekonwencjonalnego zbrojenia na wytrzymałość pianobetonu nieautoklawizowanego
Yuriy Famulyak
Mykhaylo Delyavskyy
Justyna Sobczak-Piąstka
nr katalogowy: 113887
10.15199/33.2018.05.05
pianobeton
niekonwencjonalne zbrojenie
wytrzymałość
ściskanie.
foam concrete
unconventional types of reinforcement
strength
compression.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2016-10
Lab-on-a-chip jako uniwersalne narzędzie do hodowli i badań potencjału biologicznego mikroorganizmów
Agnieszka PODWIN
Wojciech KUBICKI
Jan A. DZIUBAN
nr katalogowy: 101674
10.15199/13.2016.10.21
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 137357
10.15199/48.2022.05.27
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 137357
10.15199/48.2022.05.27
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Anna Żbikowska
Iwona Szymańska
Katarzyna Żbikowska
nr katalogowy: 123066
10.15199/65.2019.10.4
OPAKOWANIE 2010-I
Polyolefine Composite Film Containing Mineral Raw Materials - Biologically Active
Bohdan Czerniawski
Wojciech Kalinowski
Anna Sip
nr katalogowy: 50913
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Wpływ promieniowania mikrofalowego na stopień eliminacji mikroorganizmów w wierzchniej warstwie gleby
Paweł KIEŁBASA
Krzysztof PIKUL
Sławomir KURPASKA
Marek OSTAFIN
Mirosław ZAGÓRDA
nr katalogowy: 111037
10.15199/48.2017.12.27
promieniowanie mikrofalowe
mikroorganizmy
dezynfekcja
ekologia.
microwave radiation
microorganisms
disinfection
ecology.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Production of metal nanoparticles by microorganisms. Wytwarzanie nanocząstek metali przez mikroorganizmy
Monika Ostrowska
Jacek Lipok
nr katalogowy: 76896
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-3
Wykorzystanie niekonwencjonalnych technik decyzyjnych do poprawy działania zabezpieczenia odległościowego linii napowietrznej WN o zmiennych w szerokich granicach zdolnościach przesyłowych, część II
Adrian HALINKA
Marcin NIEDOPYTALSKI
nr katalogowy: 83027
10.12915/pe.2014.03.04
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-3
Wykorzystanie niekonwencjonalnych technik decyzyjnych do poprawy działania zabezpieczenia odległościowego linii napowietrznej WN o zmiennych w szerokich granicach zdolnościach przesyłowych, część I
Adrian HALINKA
Marcin NIEDOPYTALSKI
nr katalogowy: 83026
10.12915/pe.2014.03.03
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-8
Metody molekularne w detekcji i identyfikacji mikroorganizmów w zakładach przemysłu celulozowo-papierniczego
Katarzyna Dybka-Stępień
Anna Otlew ska
nr katalogowy: 121929
10.15199/54.2019.8.2
mikroorganizmy
metody molekularne
celulozownie i papiernie
microorganisms
molecular methods
pulp and paper mills
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYTY POLIMEROWE O ZWIĘKSZONEJ ODPORNOŚCI NA DZIAŁANIE MIKROORGANIZMÓW
Regina Jeziórska
nr katalogowy: 70873
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZASTOSOWANIE METOD KLASYCZNYCH I MOLEKULARNYCH DO IDENTYFIKACJI MIKROORGANIZMÓW ŚRODOWISKA NATURALNEGO
Katarzyna Rajkowska
nr katalogowy: 70870
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNEGO USUWANIA ODOROWYCH ZWIĄZKÓW LOTNYCH Z POMIOTU KURZEGO
Katarzyna Durka
Beata Gutarowska
Sebastian Borowski
Bogumił Brycki
Daria Rembisz1
Marta Kleczyk
nr katalogowy: 70866
GAZETA CUKROWNICZA 2013-4
Badania mikrobiologiczne cukru w kontekście jego wykorzystania w różnych branżach przemysłu spożywczego
Małgorzata Kowalska
Ewelina Małczak
nr katalogowy: 78747
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-7
Ogniwa fotowoltaiczne o niekonwencjonalnych kształtach
Ryszard PAWLAK
Ryszard KAWCZYŃSKI
Ewa KORZENIEWSKA
Marcin LEBIODA
Adam ROSOWSKI
Jacek RYMASZEWSKI
Maciej SIBIŃSKI
Mariusz TOMCZYK
Maria WALCZAK
nr katalogowy: 77987
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Spark discharge in water for bacteria inactivation
Tomasz IZDEBSKI
Mirosław DORS
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 75318
CHŁODNICTWO 2011-4
Mikroorganizmy z naszych lodówek - gorący temat w zimnym środowisku
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
Joanna Królasik
Beata Paziak-Domańska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 59185
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-11
Rozkład materii organicznej w warunkach beztlenowych przy zastosowaniu immobilizacji mikroorganizmów metanogennych dla produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz Wałowski
nr katalogowy: 129224
10.15199/17.2020.11.1
immobilizacja
mikroorganizmy
biogaz rolniczy
złoże porowate
immobilization
microorganisms
agricultural biogas
porous bed
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Zanieczyszczenia pyłowe jako nośnik mikroorganizmów w aspekcie bezpieczeństwa stosowania półmasek filtrujących
Katarzyna Majchrzycka
Małgorzata Okrasa
Anita Jachowicz
Justyna Szulc
Paweł Kozikowski
Beata Gutarowska
nr katalogowy: 146066
10.15199/62.2023.11.10
pył organiczny/nieorganiczny
mikroorganizmy
półmaski filtrujące
bezpieczeństwo stosowania
kompostownia
cementowania
organic/inorganic dust
microorganisms
filtering facepiece respirators
cement plant
composting facility
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-7-8
Co dalej z kolejami dużych prędkości?
Janusz Dyduch
Jerzy Kisilowski
Andrzej Krzyszkowski
nr katalogowy: 105371
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-3
Spis treści / Contents
nr katalogowy: 83088
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-8
Situation analysis of electric field on boundary-line of solid state electrode and gas
Karol MARTON
Jozef BALOGH
Jaroslav PETRÁŠ
Jaroslav DŽMURA
nr katalogowy: 53751
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-1
Skoncentrowane pole mikrofalowe (CMF) jako niekonwencjonalna metoda utrwalania płynnych produktów spożywczych w ramach "teorii płotkowej"
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Łukasz BOBAK
Krzysztof NĘCKA
Stanisław LIS
Piotr NAWARA
Paulina WRONA
nr katalogowy: 96013
10.15199/48.2016.01.27
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
DEZYNFEKCJA METODĄ ZAMGŁAWIANIA Z UŻYCIEM NANOCZĄSTEK SREBRA – DOBÓR WARUNKÓW
Daria Rembisz
Katarzyna Zduniak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
nr katalogowy: 70893
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Durability of polymer-modifi ed cement materials exposed to activated sludge in sewage treatment plants
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 75755
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-7
Rola mikroorganizmów zawartych w oleju napędowym w korozji mikrobiologicznej stali pokrytej powłoką niklową
TOMASZ SŁOMCZYŃSKI
MARIA ŁEBKOWSKA
nr katalogowy: 52909
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-6
Influence of alloying elements on adhesion of corrosion relevant microorganisms
Judit Telegdi
nr katalogowy: 114414
10.15199/40.2018.6.2
corrosion relevant microorganisms
iron alloys
influence of metal ions on microbial adhesion
microbiologically influenced corrosion
fluorescence microscopy
and atomic force microscopy.
mikroorganizmy związane z korozją
stopy żelaza
wpływ jonów metalu na adhezję miokroorganizmów
korozja biologiczna
mikroskopia fluorescencyjna
mikroskopia sił atomowych
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część II: Pomiar tarcia przędz z włókien odcinkowych
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141991
10.15199/60.2023.1.2
tarcie
współczynnik tarcia
friction
coefficient of friction
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Charakterystyka wybranych metod izolacji i identyfikacji drobnoustrojów w żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 146034
10.15199/65.2023.11.3
identyfikacja mikroorganizmów
PCR
MALDI-TOF MS
cytometria przepływowa
podłoża chromogenne
identification of microorganisms
PCR
MALDI-TOF MS
flow cytometry
chromogenic microbial substrates
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-4
Piwa owocowe – korzyści i zagrożenia związane z wykorzystaniem owoców w technologii piwowarstwa
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 144701
10.15199/64.2023.4.1
piwa owocowe
biofilm
zanieczyszczenia piwa
bezpieczeństwo żywności
fruit beers
biofilm
beer contamination
food safety
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-3
Microstructural study of the composite nickel based, containing different Al amounts, sintered by an unconventional technique and forged
HOUCEME BENDRISS
SAID BOUDEBANE
SAMIA LEMBOUB
AISSA BENSELHOUB
nr katalogowy: 149597
10.15199/28.2024.3.1
Ni-based composite
unconventional sintering
disintegration
consolidation
microstructure
precipitates
microhardness
kompozyt na bazie niklu
spiekanie niekonwencjonalne
dezintegracja
konsolidacja
mikrostruktura
wydzielenia
mikrotwardość
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Experimental verification of the modified special payload “Fowler” in unconventional applications
Radosław Warchoł
Maciej Gędziorowski
Marek Piecuch
Mariusz Magier
nr katalogowy: 146063
10.15199/62.2023.11.7
explosive charge
cumulative phenomenon
explosively formed projectile
explosives
explosively generated projectile
directional fragmentation charge
ładunek wybuchowy
zjawisko kumulacji
pocisk formowany wybuchowo
materiały wybuchowe
EFP (explosively generated projectile)
DFC (directional fragmentation charge)
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-8
Unconventional forming of tube ends
Ján MORAVEC
nr katalogowy: 109127
10.15199/24.2017.8.23
forming
machine tool
unconventional methods of for ming
tubes
kształtowanie
obrabiarka
niekonwencjonalne metody kształtowania
rury
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Computer program for quantitative identification of microscope images of cells in biological suspension of selected strains of microorganisms
Paweł Kiełbasa
Anna Miernik
Michał Rad
nr katalogowy: 141858
10.15199/48.2023.02.36
computer program
quantitative identification
pathogens
microorganisms
program komputerowy
ilościowa identyfikacja
patogeny
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-6
Trwałość tworzyw cementowych modyfi kowanych polimerami poddanych działaniu mikroorganizmów
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 68366
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Environmental safety assessment of waste products-based detergents used for lubricants. Ocena bezpieczeństwa dla środowiska preparatów myjących do smarów na bazie surowców odpadowych
Iwona Szwach
Renata Kulesza
Ewa Sabura
nr katalogowy: 79852
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Efektywność usuwania związków organicznych ze ścieków produkcyjnych
Anna Kasprzak
nr katalogowy: 44000
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Mikroorganizmy prowadzące biodegradację wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach czynnych i dennych
Jakub Paprocki
nr katalogowy: 137724
10.15199/17.2022.5.3
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
biodegradacja
mikroorganizmy
osad czynny
osad denny.
polycyclic aromatic hydrocarbons
biodegradation
microorganisms
activated sludge
bottom sediment.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Wpływ niskotemperaturowej plazmy na biologiczne właściwości ziarna
Tomasz CZAPKA
Ryszard KACPRZYK
Leszek KORDAS
Wojciech PUSZ
nr katalogowy: 72316
GAZETA CUKROWNICZA 2012-5
Mikrobiologiczne bezpieczeństwo wysłodków
Małgorzata Kowalska
Ewelina Kacprzak
nr katalogowy: 72015
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOROZJA BIOLOGICZNA BETONU JAK SZCZEGÓLNY PRZYPADEK KOROZJI. NEGATYWNY WPŁYW MIKROORGANIZMÓW NA BETON
Justyna Zapała
nr katalogowy: 70850
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-9
Unconventional EPR studies of powder coatings
PIOTR PISIAK
BOGUMIŁ CIENIEK
IRENEUSZ STEFANIUK
nr katalogowy: 150481
10.15199/40.2024.9.5
EPR
paints
free radicals
paramagnetic centers
EPR
farby
wolne rodniki
centra paramagnetyczne
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-9
Unconventional EPR studies of powder coatings
PIOTR PISIAK
BOGUMIŁ CIENIEK
IRENEUSZ STEFANIUK
nr katalogowy: 150481
10.15199/40.2024.9.5
EPR
paints
free radicals
paramagnetic centers
EPR
farby
wolne rodniki
centra paramagnetyczne
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Zmiany aktywności heterotrofi cznych i nitryfi kacyjnych bakterii tlenowych w osadzie zdezintegrowanym
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 113378
10.15199/17.2018.4.5
dezintegracja hydrodynamiczna
aktywność mikroorganizmów tlenowych
test szybkości poboru tlenu
hydrodynamic disintegration
activity of aerobic microorganisms
oxygen uptake rate test
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-7
Mycie i dezynfekcja – efektywność i skuteczność działania środków myjących wobec drobnoustrojów
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 127262
środki myjące
surfaktanty
mycie
dezynfekcja
przetrwalniki
cleaning agents
surfactants
washing
disinfection
spores
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 1. Warunki powstawania korozji
Anna Sałek
nr katalogowy: 47541
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-1
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne w garbarniach - zagrożenie dla przetwarzanego surowca, wyrobów skórzanych oraz zdrowia pracowników zakładów garbarskich
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Anita Śnioszek
nr katalogowy: 82171
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZWÓJ MIKROORGANIZMÓW NA TEKSTYLIACH Z WŁÓKIEN NATURALNYCH PO DEZYNFEKCJI METODĄ RADIACYJNĄ
Beata Gutarowska
Waldemar Machnowski
Jan Perkowski
Henryk Wrzosek
nr katalogowy: 70854
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Wpływ stężenia anionowego związku powierzchniowo czynnego na skład mikroorganizmów osadu czynnego
Bogdan Wyrwas
Izabela Kruszelnicka
Dobrochna Ginter-Kramarczyk
nr katalogowy: 62284
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-12
Zabytki na podłożu papierowym jako środowisko życia mikroorganizmów
JOANNA KARBOWSKA - BERENT
nr katalogowy: 95822
10.15199/54.2015.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Filamentous microorganisms in the bulked activated sludges Mikroorganizmy nitkowate występujące w spuchniętych osadach czynnych
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 97247
10.15199/62.2016.3.20
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-3
Effectiveness of selected ionic liquids affecting microorganisms causing "in can" degradation of emulsion paints
ALICJA MICHALCZYK
ANNA CIENIECKA-ROSŁONKIEWICZ
nr katalogowy: 97186
10.15199/40.2016.3.1
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-5
The structure of the porosity of the cement mortar CEM I exposed to microorganisms
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 91115
10.15199/40.2015.5.3
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-6
Przegląd wybranych zniszczeń biologicznych fotografii srebrowo-żelatynowych na podłożach celulozowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
Krystyna Pałubicka
nr katalogowy: 138043
10.15199/54.2022.6.2
papier
celuloza
pochodne celulozy
odbitki fotograficzne
negatywy
mikroorganizmy
pleśnie
owady
rybik cukrowy
paper
cellulose
cellulose derivatives
photographic prints
negatives
microorganisms
moulds
insects
silverfish
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część I: Pomiar włochatości przędz i parametrów wytrzymałościowych bezwęzłowych zaplatanych połączeń końców nitek
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141990
10.15199/60.2023.1.1
włochatość przędz
błędy przędzy
zrywność przędzy
połączenia bezwęzłowe
przewijanie
przewijarka automatyczna
połączenia zaplatane
splatarka
hairiness of yarns
faults of yarns
breakage of the yarn
unknotted joints
cross winding
automatic winding machine
splicing joints
splicer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Oddziaływanie wysokich ciśnień na jakość i trwałość dań gotowych i produktów mięsnych
Barbara Krzysztofik
nr katalogowy: 116672
10.151.99/65.2018.10.6
utrwalanie żywności
wysokie ciśnienie (HPP)
żywność minimalnie przetworzona
food preservation
high pressure (HPP)
minimally processed food
AURA 2017-6
Miedź - wpływ na rośliny, zwierzęta, zdrowie człowieka i rola mikroorganizmów
Agnieszka MATŁOKA
Sławomir BINKOWSKI
Beata DUDZIŃSKA-BAJOREK
Jerzy SIEPAK
Szymon NOWACZYK
Iwona BINKOWSKA
nr katalogowy: 106262
10.15199/2.2017.6.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Naturalne konserwanty pochodzenia drobnoustrojowego
Ewelina Pawlikowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 115041
10.15199/65.2018.7.6
biokontrola
metabolity
bakterie kwasu mlekowego
drożdże
biocontrol
metabolites
lactic acid bacteria
yeasts
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ wielkości komórek na dezintegrację drożdży piekarniczych w młynie perełkowym
Agnieszka Trawińska
Anna Kacprowicz
Marek Solecki
nr katalogowy: 109322
10.15199/62.2017.9.16
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Modelling of a single-phase induction motor with a 50Hz/150Hz magnetic frequency converter
Ryszard GOLEMAN
nr katalogowy: 146752
10.15199/48.2023.12.53
single-phase induction motor
magnetic frequency converter
modelling
jednofazowy silnik indukcyjny
magnetyczny przekształtnik częstotliwości
modelowanie
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część II: Pomiar tarcia przędz z włókien odcinkowych
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141991
10.15199/60.2023.1.2
tarcie
współczynnik tarcia
friction
coefficient of friction
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
OPAKOWANIE 2018-2
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ MAP na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 12-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 2.
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 112379
10.15199/42.2018.2.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
The influence of low-temperature plasma on the electromagnetic spectrum structure of the selected liquid
Paweł Kiełbasa
Tomasz Dróżdż
Anna Miernik
Sławomir Kurpaska
nr katalogowy: 141409
10.15199/48.2023.01.63
cold plasma
electromagnetic spectrum structure
microorganisms
zimna plazma
struktura widma elektromagnetycznego
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
The influence of low-temperature plasma on the electromagnetic spectrum structure of the selected liquid
Paweł Kiełbasa
Tomasz Dróżdż
Anna Miernik
Sławomir Kurpaska
nr katalogowy: 141409
10.15199/48.2023.01.63
cold plasma
electromagnetic spectrum structure
microorganisms
zimna plazma
struktura widma elektromagnetycznego
mikroorganizmy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
The influence of low-temperature plasma on the electromagnetic spectrum structure of the selected liquid
Paweł Kiełbasa
Tomasz Dróżdż
Anna Miernik
Sławomir Kurpaska
nr katalogowy: 141409
10.15199/48.2023.01.63
cold plasma
electromagnetic spectrum structure
microorganisms
zimna plazma
struktura widma elektromagnetycznego
mikroorganizmy
AURA 2022-8
Właściwości biologiczne gleby jako czuły parametr jej żyzności i urodzajności
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Patrycja M. KRASOWSKA
nr katalogowy: 138767
10.15199/2.2022.8.2
gleba
żyzność
właściwości biologiczne
płodozmian
uprawa gleby
nawożenie
soil
fertility
biological properties
crop rotation
soil cultivation
fertilization
AURA 2022-8
Właściwości biologiczne gleby jako czuły parametr jej żyzności i urodzajności
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Patrycja M. KRASOWSKA
nr katalogowy: 138767
10.15199/2.2022.8.2
gleba
żyzność
właściwości biologiczne
płodozmian
uprawa gleby
nawożenie
soil
fertility
biological properties
crop rotation
soil cultivation
fertilization
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
beer
sour
acid
brewery
yeasts
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część I: Pomiar włochatości przędz i parametrów wytrzymałościowych bezwęzłowych zaplatanych połączeń końców nitek
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141990
10.15199/60.2023.1.1
włochatość przędz
błędy przędzy
zrywność przędzy
połączenia bezwęzłowe
przewijanie
przewijarka automatyczna
połączenia zaplatane
splatarka
hairiness of yarns
faults of yarns
breakage of the yarn
unknotted joints
cross winding
automatic winding machine
splicing joints
splicer
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część I: Pomiar włochatości przędz i parametrów wytrzymałościowych bezwęzłowych zaplatanych połączeń końców nitek
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141990
10.15199/60.2023.1.1
włochatość przędz
błędy przędzy
zrywność przędzy
połączenia bezwęzłowe
przewijanie
przewijarka automatyczna
połączenia zaplatane
splatarka
hairiness of yarns
faults of yarns
breakage of the yarn
unknotted joints
cross winding
automatic winding machine
splicing joints
splicer
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część I: Pomiar włochatości przędz i parametrów wytrzymałościowych bezwęzłowych zaplatanych połączeń końców nitek
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141990
10.15199/60.2023.1.1
włochatość przędz
błędy przędzy
zrywność przędzy
połączenia bezwęzłowe
przewijanie
przewijarka automatyczna
połączenia zaplatane
splatarka
hairiness of yarns
faults of yarns
breakage of the yarn
unknotted joints
cross winding
automatic winding machine
splicing joints
splicer
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Konwersja fotonów światła wygenerowanego poprzez wzbudzoną radiacyjnie fotoluminescencję na energię elektryczną w ogniwach izo-fotowoltaicznych (i-PV) nowym wyzwaniem dla bezpieczeństwa energetycznego
Witalis Pellowski
Agnieszka Iwan
Krzysztof A. Bogdanowicz
nr katalogowy: 139298
10.15199/48.2022.09.38
ogniwa fotowoltaiczne
bateria jądrowa
scyntylacja
promieniowanie
bezpieczeństwo energetyczne.
photovoltaic cells
nuclear battery
scintillation
radiation
energy security.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Konwersja fotonów światła wygenerowanego poprzez wzbudzoną radiacyjnie fotoluminescencję na energię elektryczną w ogniwach izo-fotowoltaicznych (i-PV) nowym wyzwaniem dla bezpieczeństwa energetycznego
Witalis Pellowski
Agnieszka Iwan
Krzysztof A. Bogdanowicz
nr katalogowy: 139298
10.15199/48.2022.09.38
ogniwa fotowoltaiczne
bateria jądrowa
scyntylacja
promieniowanie
bezpieczeństwo energetyczne.
photovoltaic cells
nuclear battery
scintillation
radiation
energy security.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Konwersja fotonów światła wygenerowanego poprzez wzbudzoną radiacyjnie fotoluminescencję na energię elektryczną w ogniwach izo-fotowoltaicznych (i-PV) nowym wyzwaniem dla bezpieczeństwa energetycznego
Witalis Pellowski
Agnieszka Iwan
Krzysztof A. Bogdanowicz
nr katalogowy: 139298
10.15199/48.2022.09.38
ogniwa fotowoltaiczne
bateria jądrowa
scyntylacja
promieniowanie
bezpieczeństwo energetyczne.
photovoltaic cells
nuclear battery
scintillation
radiation
energy security.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Metody wykrywania biofilmu na linii produkcyjnej
Sylwia Mierzejewska
Joanna Piepiórka-Stepuk
Mariusz Wlazło
nr katalogowy: 112320
10.15199/65.2018.2.2
biofilm
higiena
metody oceny
biofilm
hygiene
evaluation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-8
Odkształcalność metalicznych stopów metali wytwarzanych niekonwencjonalnymi metodami spiekania
JACEK BOROWSKI
TOMASZ RYBAK
HANNA WIŚNIEWSKA-WEINERT
VOLF LESZCZYNSKI
nr katalogowy: 53506
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-1
Niekonwencjonalna metoda korekty siły w wieszaku drogowego wiaduktu łukowego
Krzysztof Żółtowski
Mikołaj Binczyk
Przemysław Kalitowski
nr katalogowy: 96326
10.15199/33.2016.01.19
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-1
Niekonwencjonalne parametry fizyczne przędz wyznaczane za pośrednictwem zestawów aparaturowych oferowanych przez firmę USTER TECHNOLOGIES A.G. Część I: Pomiar włochatości przędz i parametrów wytrzymałościowych bezwęzłowych zaplatanych połączeń końców nitek
Stanisław Lewandowski
Robert Drobina
nr katalogowy: 141990
10.15199/60.2023.1.1
włochatość przędz
błędy przędzy
zrywność przędzy
połączenia bezwęzłowe
przewijanie
przewijarka automatyczna
połączenia zaplatane
splatarka
hairiness of yarns
faults of yarns
breakage of the yarn
unknotted joints
cross winding
automatic winding machine
splicing joints
splicer
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Stabilność mikrobiologiczna i energetyczna biomasy przeznaczonej do termochemicznej konwersji w procesie zgazowania
Małgorzata Hawrot-Paw
Adam Koniuszy
Damian Pizoń
Andrzej Karbowy
nr katalogowy: 113854
10.15199/62.2018.5.9
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-11
Biofilmy i osady w systemach dystrybucji wody pitnej
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 129226
10.15199/17.2020.11.3
biofilmy
osady
mikroorganizmy
fosforany chlorowanie
korozja
biofilms
microorganisms
phosphates
chlorination
corrosion
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-6
Application of the UHF method for partial discharges measurement in high voltage cable lines
Michał KONARSKI
Paweł WĘGIEREK
nr katalogowy: 120460
10.15199/48.2019.06.16
cable lines diagnostics
partial discharges
unconventional methods of partial discharges measurement
UHF electromagnetic method.
diagnostyka linii kablowych
wyładowania niezupełne
niekonwencjonalne metody detekcji wyładowań niezupełnych
metoda elektromagnetyczna UHF.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Experimental verification of the modified special payload “Fowler” in unconventional applications
Radosław Warchoł
Maciej Gędziorowski
Marek Piecuch
Mariusz Magier
nr katalogowy: 146063
10.15199/62.2023.11.7
explosive charge
cumulative phenomenon
explosively formed projectile
explosives
explosively generated projectile
directional fragmentation charge
ładunek wybuchowy
zjawisko kumulacji
pocisk formowany wybuchowo
materiały wybuchowe
EFP (explosively generated projectile)
DFC (directional fragmentation charge)
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-3
Risks caused by microbiologically influenced corrosion in diesel fuel storage tanks
MICHAŁ KUNA
ANDRZEJ MISZCZYK
nr katalogowy: 147713
10.15199/40.2024.3.1
microbiologically influenced corrosion
MIC
fuel storage tanks
biofilm
microorganisms
korozja wzbudzona przez mikroorganizmy
MIC
zbiorniki magazynowe paliw
biofilm
mikroorganizmy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Niekonwencjonalny sposób unieszkodliwiania pestycydów
Jolanta Biegańska
nr katalogowy: 68542
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-10
Cienkowarstwowe ogniwa słoneczne w aplikacjach elastycznych
Maciej SIBIŃSKI
Sylwia WALCZAK
nr katalogowy: 80145
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-8
Ocena metody przygotowania wsadu na odkształcalność stopu AZ91
Maria GĄSIORKIEWICZ
Stanisław ZIÓŁKIEWICZ
nr katalogowy: 78607
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-3
STRUKTURA WARSTW POWIERZCHNIOWYCH PO NIEKONWENCJONALNYM NISKOTEMPERATUROWYM AZOTOWANIU JONOWYM STOPU TYTANU Ti6Al4V
TADEUSZ FRĄCZEK
MICHAŁ OLEJNIK
KRYSTIAN MAŹNIAK
nr katalogowy: 75241
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-1
Analiza możliwości otrzymania walcówki o strukturze z efektem TRIP na linii kontrolowanego chłodzenia Stelmor
ZBIGNIEW MUSKALSKI
SYLWIA WIEWIÓROWSKA
WIESŁAW KOZACZEK
ROMAN JAKUBCZAK
ŁUKASZ SZUBERT
nr katalogowy: 57968
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-7
BADANIA NAD NOWĄ GENERACJĄ FUNKCJONALNYCH STOPÓW ALUMINIUM DLA ENERGETYKI
BEATA SMYRAK
TADEUSZ KNYCH
ANDRZEJ MAMALA
PIOTR ULIASZ
MICHAŁ JABŁOŃSKI
PIOTR OSUCH
MARZENA PIWOWARSKA
ANDRZEJ NOWAK
nr katalogowy: 54012
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-11
Przegląd argumentów naukowych przeciwko stosowaniu piorunochronów aktywnych
Karol ANISEROWICZ
nr katalogowy: 94702
10.15199/48.2015.11.02
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-10
Zastosowanie metody UHF do detekcji i analizy zjawiska wyładowań niezupełnych
Michał KUNICKI
nr katalogowy: 101201
10.15199/48.2016.10.14
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
CHŁODNICTWO 2018-4
Niska temperatura - sposób na przedłużenie trwałości żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 115885
10.15199/8.2018.4.3
psychrotrofy
psychrofile
chłodzenie
zamrażanie
białka CSP
psychrotrophic
psychrophilic
cooling
freezing
CSP proteins
CHŁODNICTWO 2021-1
Zagrożenie mikrobiologiczne w środowisku pomieszczeń
Magdalena Korta-Pepłowska
Maria Jolanta Chmiel
Krzysztof Frączek
nr katalogowy: 130459
jakość powietrza
mikroorganizmy
środowisko pomieszczeń.
air quality
microorganisms
indoor environment
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-4
Bioremediacja wód gruntowych – usuwanie żelaza i manganu
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 131444
10.15199/17.2021.4.2
bioremediacja
żelazo
mangan
woda
mikroorganizmy
bioremediation
iron
manganese
water
microorganisms
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Can microorganisms play a beneficial role in oil spill clean-up?
Oliwia Zegrocka-Stendel
nr katalogowy: 141948
10.15199/17.2023.2.3
oil spill
hydrocarbons
metabolism
enzymes
bacteria
consortium
bioremediation
wycieki ropne
węglowodory
metabolizm
enzymy
bakterie
konsorcja bakteryjne
bioremediacja
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Can microorganisms play a beneficial role in oil spill clean-up?
Oliwia Zegrocka-Stendel
nr katalogowy: 141948
10.15199/17.2023.2.3
oil spill
hydrocarbons
metabolism
enzymes
bacteria
consortium
bioremediation
wycieki ropne
węglowodory
metabolizm
enzymy
bakterie
konsorcja bakteryjne
bioremediacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-12
Automation design of multi-unit electromechanical structures of magnetic separators
Mykhaylo ZAGIRNYAK
Iryna SHVEDCHIKOVA
Sergiy TKACH
nr katalogowy: 88217
10.12915/pe.2014.12.74
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-10
Generator oscylacji chaotycznych o układzie RL- dioda jako przetwornik rezystancja - napięcie
Volodymyr KUCHERUK
Zygmunt L. WARSZA
Volodymyr SEVASTYANOW
Wiktoria MANKOWSKA
nr katalogowy: 80175
CHŁODNICTWO 2013-5
Ozonowanie, czy promieniowanie ultrafioletowe? Niekonwencjonalne techniki utrwalania żywności zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 76710
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2a
Comparison of selected performances of biological and electronic information processing structures
Miha MOŠKON
Nikolaj ZIMIC
Martin STRAŽAR
Miha MRAZ
nr katalogowy: 74424
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Badanie wyładowań niezupełnych w olejowym transformatorze energetycznym zespoloną metodą elektryczno-akustyczną
Zbigniew GACEK
Marek SZADKOWSKI
Grzegorz MALITOWSKI
Franciszek WITOS
nr katalogowy: 55842
CHŁODNICTWO 2016-11
Zastosowanie niekonwencjonalnych źródeł ciepła w instalacjach ciepłej wody
Grzegorz Krzyżaniak
nr katalogowy: 102544
10.15199/8.2016.11.2
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-1
The influence of unconventional ion nitriding corrosion resistance of steel 316L
Milena Pilarska
Michał Olejnik
Katarzyna Ryszko
Tadeusz Frączek
nr katalogowy: 96105
10.15199/40.2016.1.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-10
Wielomodułowy system monitoringu wyładowań niezupełnych oparty na metodach EA, HF i UHF
Krzysztof WALCZAK
Wojciech SIKORSKI
Wiesław GIL
nr katalogowy: 101189
10.15199/48.2016.10.02
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Papierowe ozdoby na świąteczną choinkę
Marzanna Marcinkowska
nr katalogowy: 135092
papier
bibułka
tektury
zdobienie
choinka
tradycja
paper
tissue paper
cardboard
decoration
Christmas tree
tradition
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Papierowe ozdoby na świąteczną choinkę
Marzanna Marcinkowska
nr katalogowy: 135092
papier
bibułka
tektury
zdobienie
choinka
tradycja
paper
tissue paper
cardboard
decoration
Christmas tree
tradition
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Papierowe ozdoby na świąteczną choinkę
Marzanna Marcinkowska
nr katalogowy: 135092
papier
bibułka
tektury
zdobienie
choinka
tradycja
paper
tissue paper
cardboard
decoration
Christmas tree
tradition
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Evaluation of availability of extruded starch to adsorption cuprum, lead and zinc ions. Ocena przydatności ekstrudatów skrobiowych do adsorpcji jonów miedzi, ołowiu i cynku
Ewa Tomaszewska-Ciosk
Mirosław Anioł
Wioletta Drożdż
Hanna Boruczkowska
nr katalogowy: 76881
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-14-15
Organizmy ekstremofilne w biotechnologii
Agnieszka Stradecka
nr katalogowy: 99498
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH