Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
Streszczenie
Witaminy należą do niezbędnych składników odżywczych, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Spełniają one ważne funkcje, które decydują o prawidłowym funkcjonowaniu człowieka i jego zdrowiu. W artykule omówiono funkcje poszczególnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (ADEK) oraz rozpuszczalnych w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C). Żywność pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce, produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, grzyby, orzechy i nasiona oraz tłuszcze roślinne obfituje w różne witaminy. W artykule wymieniono produkty pochodzenia roślinnego, które stanowią bogate źródło poszczególnych witamin. Ze względu na zawartość witamin i innych składników odżywczych u osób stosujących mieszaną dietę produkty pochodzenia roślinnego powinny stanowić ¾ wszystkich spożywanych w ciągu dnia produktów
Abstract
Vitamins are essential nutrients that must be supplied with food. They perform important functions that determine the proper functioning of a man and his health. In the article are discussed the functions of individual fat-soluble vitamins (ADEK) and water-soluble vitamins (B vitamins and vitamin C). Food of plant origin, i.e. vegetables, fruits, cereal products, dry legume seeds, potatoes, mushrooms, nuts and seeds as well as vegetable fats are rich in various vitamins. The article lists products of plant origin, which are a rich source of individual vitamins. Due to the content of vitamins and other nutrients in people using a mixed diet, products of plant origin should constitute ¾ of all products consumed during the day
Słowa kluczowe
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
Keywords
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
Bibliografia
[1] Banyś Karolina, Monika Knopczyk, Barbara Bobrowska-Korczak. 2020. „Znaczenie kwasu foliowego dla zdrowia organizmu człowieka”. Farmacja Polska 76 (2): 79-87. [2] Bienia Bernadetta, Anna Bogacz, Magdalena Dykiel, Barbara Krochmal-Marczak. 2022. „Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych”. Herbalism 1 (8): 105-118. [3] Czerwińska Dorota. 2021. „Zasady żywienia. Cz. 1 i Cz. 2”. Warszawa: Wydawnictwo WSiP. [4] Danielewska Alicja, Beata Bujalska. 2021. „Rośliny i ich potencjał prozdrowotny oraz przemysłowy”. Lublin: Wydawnictwo Naukowe Tygiel. [5] Doroszko Marta, Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk. 2018. „Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych”. Kosmos, 67 (2): 415-423. [6] Goluch Zuzanna, Gabriela Haraf, Sandra Lis. 2019. „Znaczenie orzechów w diecie człowieka”. Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu 4 (35): 9-27. [7] Gwóźdź Ewelina, Piotr Gębczyński. 2015. „Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów”. Postępy Fitoterapii (16) 4: 268-271. [8] Halczuk Krzysztof, Bolesław Karwowski. 2022. „Witamina B12 – czy jest nam potrzebna?”. Farmacja Polska 78 (9): 527–535. [9] Kapusta-Duch Joanna. 2020. „Właściwości prozdrowotne warzyw kapustnych na przykładzie jarmużu (Brassica oleracea L. var. acephala)”. [w:] Kowalski Stanisław, Gabriela Zięć, Iwona Drożdż. 2020. „Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta”. 67-75 Kraków: Wydawnictwo UR. [10] Kobus-Cisowska Joanna, Agnieszka Zawadzka. 2020. „Procesy wpływające na zawartość witaminy D w grzybach". Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4 (102): 69-79. [11] Moszak Małgorzata, Agnieszka Zawada, Marian Grzymisławski. 2018. „Właściwości oraz zastosowanie oleju rzepakowego i oleju z amarantusa w leczeniu zaburzeń metabolicznych związanych z otyłością”. Forum Zaburzeń Metabolicznych 53-64. [12] Nurzyńska-Wierdak Renata. 2022. „Capsicum annuum L. (papryka roczna): Roślina o wyjątkowych związkach bioaktywnych, potencjale nutraceutycznym i fitoterapeutycznym”. Annales Horticulturae 31 (4): 17-28. [13] Postuła Marek. 2020. „Dlaczego nie można zapominać o witaminie C?”. Kardiologia w Praktyce 14 (3-4): 60-62. [14] Rybarczyk Monika, Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michalowska. 2020. „Dynia – bogate źródło związków bioaktywnych”. Przemysł Spożywczy 74 (6): 25-31. [15] Skowron Marta, Jolanta Zalejska-Fiolka, Urszula Błaszczyk, Ewa Birkner. 2018. „Właściwości prozdrowotne oleju rzepakowego i oliwy”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72: 1104-1113. [16] Sopata Katarzyna. 2021. „Rośliny wpływające na procesy krzepnięcia krwi". Herbalism 7 (1): 59-67. [17] Szyperek Mata. 2019. „Czas na ziemniaki”. Warzywa i Owoce Miękkie 12, 40-42. [18] Wawer Iwona, Katarzyna Paradowska. 2022. „Luteina i astaksantyna jako dietetyczne wsparcie terapii”. Postępy Fitoterapii 1, 33-39. [19] Wawryka Joanna, Zygmunt Zdrojewicz. 2016. „Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych”. Pediatria i Medycyna Rodzinna 12 (4): 394-403. [20] Wiśniewska Klaudia, Diana Wolańska-Buzalska, Katarzyna Wolnicka. 2020. „Diety roślinne – charakterystyka, zalecenia oraz postawy konsumenckie”. Przemysł Spożywczy 74 (05): 40-43.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-7-8 , nr katalogowy 145002
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH