Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2004-12
Profilaktyka chorób układu krążenia
A. Cichocka
nr katalogowy: 7239
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Dieta śródziemnomorska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136717
dieta śródziemnomorska
zdrowie
właściwości prozdrowotne
Mediterranean diet
health
health-promoting properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Dieta śródziemnomorska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136717
dieta śródziemnomorska
zdrowie
właściwości prozdrowotne
Mediterranean diet
health
health-promoting properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
ATEST - OCHRONA PRACY 2018-1
Pomoc przedsiębiorstwom w poprawie stanu zdrowia pracowników: Holandia (4)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 111595
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
ATEST - OCHRONA PRACY 2021-6
Analiza studiów przypadku dotyczących pracy z przewlekłymi dolegliwościami układu mięśniowo-szkieletowego (5) Lekcja 137
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 131973
ATEST - OCHRONA PRACY 2021-6
Analiza studiów przypadku dotyczących pracy z przewlekłymi dolegliwościami układu mięśniowo-szkieletowego (5) Lekcja 137
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 131973
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-7-8
Prozdrowotne efekty konsumpcji truskawek
Anna Zasowska-Nowak
Piotr Nowak
nr katalogowy: 86175
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 105090
ATEST - OCHRONA PRACY 2022-10
Zaburzenia mięśniowo-szkieletowe a różnorodność siły roboczej: czynniki ryzyka i inicjatywy profilaktyczne w określonych grupach pracowników (2)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 139729
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Potencjał wykorzystania owsa
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
oats
agricultural factors
yield
grain quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PROBLEMY JAKOŚCI 2020-3
Od postawy prozdrowotnej w stoczni jachtowej do ograniczania zagrożeń na stanowisku pracy formierza-laminiarza
Anna DEMBICKA
Katarzyna Anna MOŁAS
nr katalogowy: 125624
10.15199/46.2020.3.2
zdrowie
ergonomia
kultura bezpieczeństwa
zagrożenia
jakość pracy
formierz-laminiarz
health
ergonomics
safety culture
threats
quality of work
laminator
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o korzystnym wpływie na zdrowie
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139606
10.15199/65.2022.9.6
buraki
betanina
układ krążenia
tlenek azotu
beetroot
betanin
cardiovascular system
nitric oxide
AURA 2023-8
Niezwykła odżywcza i prozdrowotna moc nasion komosy ryżowej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 144508
10.15199/2.2023.8.2
komosa ryżowa
nasiona
składniki odżywcze
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
quinoa
seeds
nutrients
nutritional value
health-promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Amarantus - skład chemiczny i wartość prozdrowotna
Ewelina Łysoń
Wioletta Biel
nr katalogowy: 106760
10.15199/65.2017.6.9
amarantus
skład chemiczny
właściwości prozdrowotne
amaranth
chemical composition
health- -promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 144368
ziarna zbóż
związki bioaktywne
substancje prozdrowotne
cereal grains
bioactive compounds
health-promoting substances
AURA 2021-12
Zasady oceny oddziaływania na zdrowie w kontekście ochrony środowiska
Anna TARGOSZ
nr katalogowy: 134978
zdrowie publiczne
czynniki środowiskowe chorób cywilizacyjnych
badanie skutków zdrowotnych
skutki ekologiczne projektów gospodarczych
walory krajobrazowe
tereny zielone
public health
environmental factors of civilization illnesses
testing health consequences
ecological consequences of economic projects
landscape assets
green areas
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-11
The role of fuzzy modeling in creation of knowledge base’s for intelligent decision’s support systems hydrometeorological phenomenon threat
TATIANA TRETYAKOVA
nr katalogowy: 47711
AURA 2024-8
Orzech włoski – królewskie drzewo
Janusz R. MROCZEK
Eryka PIĘTA
nr katalogowy: 149941
10.15199/2.2024.8.2
orzech włoski
właściwości odżywcze i prozdrowotne
wykorzystanie w kosmetyce
walnut
nutritional and health-promoting properties
use in cosmetics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Charakterystyka właściwości prozdrowotnych wybranych gatunków grzybów i ocena ich dostępności na rynku lokalnym Warszawy
Katarzyna Świąder
Marta Wojda
Anna Piotrowska
Joanna Rachtan-Janicka
nr katalogowy: 128782
10.15199/65.2020.10.6
grzyby
produkty z grzybów
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
mushrooms
mushroom products
nutritional value
health properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-12
The improved tool in the process of evaluation of electromagnetic therapy
Mira LISIECKA-BIEŁANOWICZ
Andrzej KRAWCZYK
Adam LUSAWA
nr katalogowy: 56658
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
spices
diet
nutrition
health
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1b
Using Data Mining to Investigate Dental Cancer Claiming Data
Hsiao-Hui Li
Shu-Li
WANG Yung-Yen CHIANG
Shin-Kuo
FU
nr katalogowy: 74351
ATEST - OCHRONA PRACY 2014-6
Angielski dla behapowców - Lekcja 54.
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 84962
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Superfood aspekty prawne i żywieniowe
Anna Gramza-Michałowska
Bartosz Kulczyński
Marzena Grdeń
nr katalogowy: 106752
10.15199/65.2017.6.3
superfood
superżywność
związki bioaktywne
działanie prozdrowotne
superfood
bioactive compounds
health- -promoting effect
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Kasza jaglana - wartość żywieniowa oraz właściwości prozdrowotne
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
nr katalogowy: 111728
10.15199/65.2018.1.9
kasza jaglana
wartość odżywcza
żywność prozdrowotna
millet groat
nutritive value
health-promoting food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Owies – walory odżywcze i właściwości prozdrowotne
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 146324
owies
przetwory z owsa
właściwości prozdrowotne
oats
oat products
health-promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-6
Zdrowie a styl życia, cz. 2
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 45293
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-10
Wszechstronnie odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145620
suche nasiona roślin strączkowych
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
dry legumes
nutritional value
health benefits
culinary use
AURA 2024-6
Wymiar ekonomiczny, środowiskowy i prozdrowotny
Hubert BEDNARZ
Julia KACPRZAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 149241
10.15199/2.2023.6.2
4-dniowy tydzień pracy
wydajność pracy
efektywność pracy
korzyści środowiskowe
korzyści prozdrowotne
4-day workweek
work productivity
work efficiency
environmental benefits
health benefits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PROBLEMY JAKOŚCI 2023-6
Satysfakcja klienta z usług medycznych świadczonych w publicznej jednostce ochrony zdrowia
Urszula BALON
Mariusz GIEMZA
nr katalogowy: 146597
10.15199/46.2023.6.2
satysfakcja pacjenta
PASAT
EUROPAP
MUSA
patient satisfaction
PASAT
EUROPAP
MUSA
PACKAGING REVIEW 2024-2
THE PAPER PACKAGING REVOLUTION: A SHIFT TOWARDS SUSTAINABILITY AND INNOVATION
ELENA KNIGHT
nr katalogowy: 148909
PACKAGING REVIEW 2024-2
THE PAPER PACKAGING REVOLUTION: A SHIFT TOWARDS SUSTAINABILITY AND INNOVATION
ELENA KNIGHT
nr katalogowy: 148909
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-9
Wybrane metody badania jakości powietrza
Patrycja Wiercińska
Robert Cichowicz
nr katalogowy: 139593
10.15199/9.2022.9.5
zanieczyszczenie powietrza
pył zawieszony
jakość powietrza
metody pomiarowe
air pollution
particulate matter
air quality
measurement methods
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-9
Wybrane metody badania jakości powietrza
Patrycja Wiercińska
Robert Cichowicz
nr katalogowy: 139593
10.15199/9.2022.9.5
zanieczyszczenie powietrza
pył zawieszony
jakość powietrza
metody pomiarowe
air pollution
particulate matter
air quality
measurement methods
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2022-9
Wybrane metody badania jakości powietrza
Patrycja Wiercińska
Robert Cichowicz
nr katalogowy: 139593
10.15199/9.2022.9.5
zanieczyszczenie powietrza
pył zawieszony
jakość powietrza
metody pomiarowe
air pollution
particulate matter
air quality
measurement methods
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Narażenie pracowników zajmujących się instalacją, serwisem oraz demontażem systemów fotowoltaicznych na szkodliwe czynniki fizyczne
Dariusz BACZYŃSKI
Piotr HELT
Piotr KAPLER
Paweł PIOTROWSKI
Sylwester ROBAK
nr katalogowy: 111068
10.15199/48.2017.12.58
bezpieczeństwo i higiena pracy
system fotowoltaiczny
czynniki szkodliwe
zapobieganie zagrożeniom zdrowotnym
occupational safety and health
photovoltaic system
harmful factors
preventing adverse health effects
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Narażenie pracowników zajmujących się instalacją, serwisem oraz demontażem systemów fotowoltaicznych na szkodliwe czynniki biologiczne, chemiczne i psychofizyczne
Dariusz BACZYŃSKI
Piotr HELT
Piotr KAPLER
Paweł PIOTROWSKI
Sylwester ROBAK
nr katalogowy: 111067
10.15199/48.2017.12.57
bezpieczeństwo i higiena pracy
system fotowoltaiczny
czynniki szkodliwe
zapobieganie zagrożeniom zdrowotnym
occupational safety and health
photovoltaic system
harmful factors
preventing adverse health effects.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-6
Ekstrakty roślinne: dodatek wspierający zdrowie oraz bezpieczeństwo żywności
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 146648
10.15199/64.2023.6.1
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo żywności
fortyfikacja żywności
plant derivatives
food safety
food fortification
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Owies jako źródło składników odżywczych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 108632
owies
składniki odżywcze
profilaktyka
oats
nutrients
prophylaxis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Właściwości korozyjne wybranych lutowi bezołowiowych
MARCIN GROBELNY
NATALIA SOBCZAK
KRYSTYNA PIETRZAK
KATARZYNA MAKOWSKA
nr katalogowy: 58815
AURA 2018-8
Mieszkanie jako element środowiska ludzkiego
Kinga BONENBERG
nr katalogowy: 115301
zdrowie środowiskowe
zdrowy dom
ekologia wnętrz
zagrożenie środowiskowe
environmental health
healthy house
ecological interior-design
environmental hazard
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2006-14-15
Gniazdo przyszłości
nr katalogowy: 19397
AURA 2024-5
Dzień Polskiej Niezapominajki
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 148570
niezapominajka
roślina chroniona
właściwości prozdrowotne
symbol
Dzień Polskiej Niezapominajki
forget-me-not
protected plant
health-promoting properties
symbol
Polish Forget-me-not Day
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-10
Czynniki szkodliwe na stanowisku pracy związanym z walcowaniem wyrobów
Jarosław PIĄTKOWSKI
Robert WIESZAŁA
nr katalogowy: 87710
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Normatywne pomiary czynników szkodliwych na stanowisku pracy operatora obrabiarek sterowanych numerycznie
Dariusz MIKA
Joanna MICHAŁOWSKA
nr katalogowy: 102608
10.15199/48.2016.12.25
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-4
Influence of colour of shading obstacles on indoor daylighting
Jiří PLCH
Jitka MOHELNÍKOVÁ
nr katalogowy: 59117
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Sery z mleka krów ras lokalnych jako cenne źródło składników odżywczych*
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Anna Teter
Joanna Barłowska
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 120369
10.15199/65.2019.5.7
mleko
rasy lokalne
wartość odżywcza
przydatność technologiczna
milk
local breeds
nutritional value
technological suitability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Właściwości prozdrowotne berberyny
Bartosz Kulczyński
Andrzej Sidor
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 148173
10.15199/65.2024.4.4
Berberyna
berberys zwyczajny
składniki bioaktywne
choroby metaboliczne
Berberine
barberry
bioactive components
metabolic diseases
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Właściwości zdrowotne mięty i jej zastosowanie w różnych obszarach
Beata Bondyra- -Wiśniewska
Aleksandra Wedziuk-Reszka
nr katalogowy: 151420
10.15199/65.2024.11.6
mint
peppermint
peppermint oil
health properties
mięta
mięta pieprzowa
olejek miętowy
właściwości zdrowotne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Właściwości zdrowotne mięty i jej zastosowanie w różnych obszarach
Beata Bondyra- -Wiśniewska
Aleksandra Wedziuk-Reszka
nr katalogowy: 151420
10.15199/65.2024.11.6
mint
peppermint
peppermint oil
health properties
mięta
mięta pieprzowa
olejek miętowy
właściwości zdrowotne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych
Agnieszka Leszczu-Piankowska
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 111087
10.15199/65.2017.12.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren
Bohdan Achremowicz
Joanna Kaszuba
Adam P. Kuczyński
nr katalogowy: 102721
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Modification of the colour of dessert strawberries subjected to pulse electric field
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewa Korzeniewska
nr katalogowy: 140867
10.15199/48.2022.12.68
PEF
electric field
strawberries
colour
food preservation
PEF
pole elektryczne
truskawki
barwa
utrwalanie żywności
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Modification of the colour of dessert strawberries subjected to pulse electric field
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewa Korzeniewska
nr katalogowy: 140867
10.15199/48.2022.12.68
PEF
electric field
strawberries
colour
food preservation
PEF
pole elektryczne
truskawki
barwa
utrwalanie żywności
ATEST - OCHRONA PRACY 2019-5
Bezpieczna praca z niebezpiecznymi chemikaliami w firmach farmaceutycznych (4)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 120021
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Joanna Barłowska
nr katalogowy: 110158
10.15199/65.2017.10.2
kazeina
białka serwatkowe
peptydy
kwasy tłuszczowe
witaminy
składniki mineralne
casein
whey proteins
peptides
fatty acids
vitamins
elements
CHŁODNICTWO 2014-7
Czynniki wpływające na bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności przechowywanej w warunkach chłodniczych
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 85762
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-7
Znaczenie przestrzegania praw pacjenta w szpitalu w ogólnej ocenie placówki medycznej
Sandra KRYSKA
Anna REJ-KIETLA
nr katalogowy: 114876
10.15199/48.2018.7.2
prawa pacjenta
jakość usług zdrowotnych
jakość w ochronie zdrowia
patient rights
quality of health services
quality in health care
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg owocowych
Andrzej Cendrowski
Zuzanna Dombrowska
nr katalogowy: 142044
10.15199/64.2023.1.4
jabłko
miazga
sok
obróbka wstępna
zamrażanie
tłoczenie
apple
pulp
juice
pre-treatment
freezing
pressing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg owocowych
Andrzej Cendrowski
Zuzanna Dombrowska
nr katalogowy: 142044
10.15199/64.2023.1.4
jabłko
miazga
sok
obróbka wstępna
zamrażanie
tłoczenie
apple
pulp
juice
pre-treatment
freezing
pressing
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2019-2
Odzież ochronna podczas pracy na stanowisku wytapiacza metali
PIOTR KAMIŃSKI
ROBERT DROBINA
nr katalogowy: 118755
10.15199/60.2019.02.1
odzież robocza
ekspozycja
czynniki szkodliwe
work clothes
exposure
harmful factors
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Mąka żarnowa odkrywana na nowo
Anna Diowksz
nr katalogowy: 115167
mąka żarnowa
otręby
zarodki
jakość pieczywa
walory prozdrowotne
stone-ground flour
bran
germ
bread quality
health-promoting properties
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-5
Biuletyn Instytutu Metali Nieżelaznych - NOWOŚCI TECHNOLOGICZNE, WIADOMOŚCI GOSPODARCZE
nr katalogowy: 35576
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-8
Tradycyjne produkty mięsne Podkarpacia
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 115605
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Aldehydy i wpływ wybranych czynników na ich zawartość w piwie
Krzysztof Kucharczyk
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 63322
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ANALIZA CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 137698
produkty mięsne
proces grillowania
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
źródła i środki zaradcze
meat products
grilling process
polycyclic aromatic hydrocarbons
sources and remediation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ANALIZA CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 137698
produkty mięsne
proces grillowania
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
źródła i środki zaradcze
meat products
grilling process
polycyclic aromatic hydrocarbons
sources and remediation
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
Ergonomiczne wymogi i specyfika OŚWIETLENIA HAL ORAZ POMIESZCZEŃ w zakładach przetwórstwa mięsa
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 143579
ergonomia środowiska pracy
oświetlenia hal produkcyjnych
oświetlenie typu LED
ergonomics of the working environment
lighting of production halls
LED lighting.
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
Ergonomiczne wymogi i specyfika OŚWIETLENIA HAL ORAZ POMIESZCZEŃ w zakładach przetwórstwa mięsa
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 143579
ergonomia środowiska pracy
oświetlenia hal produkcyjnych
oświetlenie typu LED
ergonomics of the working environment
lighting of production halls
LED lighting.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Katarzyna Kucharek
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 123532
10.15199/65.2019.11.4
zioła i przyprawy
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
herbs and spices
microbiological contamination
pathogens
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
Research on the Intercommunication of Healthy Records and Hospital Medical Records
Guang DONG
Weili SHI
Jing LIU
Yinlong HU
nr katalogowy: 66615
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2023-11
Proces destylacji a możliwość przedostania się niebezpiecznych substancji do powietrza oraz metody ich detekcji i pomiaru
PATRYCJA WIERCIŃSKA
ROBERT CICHOWICZ
nr katalogowy: 145992
10.15199/9.2023.11.5
niebezpieczne substancje
gorzelnie
etanol
zanieczyszczenie powietrza
pył zawieszony
jakość powietrza
ekspozycja na środowisko
metody pomiarowe
hazardous substances
distillery
ethanol
air pollution
particulate matter
air quality
environmental exposure
measurement methods
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Wykorzystanie polisacharydów jako materiałów powłokowych w procesach mikrokapsułkowania
Ewelina Drozińska
Aleksandra Kanclerz
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 119833
10.15199/65.2019.4.5
mikrokapsułkowanie
polisacharydy
błonnik pokarmowy
materiał powłokowy
microencapsulation
polysaccharides
dietary fiber
coating material
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-4
Wpływ przemian poubojowych na kruchość mięsa wołowego
Marian Gil
Mariusz Rudy
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 119685
ATEST - OCHRONA PRACY 2005-10
Bhp w sieci
nr katalogowy: 8237
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-2
Health, safety and environmental aspects during welding and allied processes - Leonardo da Vinci project
Joanna Wyciślik
Jolanta Matusiak
nr katalogowy: 89585
10.15199/24.2015.2.5
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-2
Health, safety and environmental aspects during welding and allied processes - Leonardo da Vinci project
Joanna Wyciślik
Jolanta Matusiak
nr katalogowy: 89585
10.15199/24.2015.2.5
ATEST - OCHRONA PRACY 2005-11
Bhp w sieci
nr katalogowy: 8279
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2014-1
Recycling of electronic waste - new approach
Marcin Szwech
Michał Kotarba
Małgorzata Jakubowska
nr katalogowy: 82068
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-3
Sympozjum produktowe Frutarom Health
Adam Bogacz
nr katalogowy: 90193
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Optymalizacja mikrofalowo wspomaganej ekstrakcji substancji bioaktywnych z tarczycy bajkalskiej przy użyciu planu doświadczeń Boksa i Behnkena
Lin Cheng
Li-min Yang
Mei Han
nr katalogowy: 114208
10.15199/62.2018.6.19
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
AURA 2020-9
Wiesiołek – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127930
10.15199/2.2020.9.1
wiesiołek
nasiona
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
evening primrose
seeds
nutritional value
pro-health properties
healing properties
AURA 2020-9
Wiesiołek – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127930
10.15199/2.2020.9.1
wiesiołek
nasiona
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
evening primrose
seeds
nutritional value
pro-health properties
healing properties
PACKAGING REVIEW 2023-4
Evaluating Safety factors in corrugated Packaging for extreme environmental conditions
TOMASZ GARBOWSKI
nr katalogowy: 146801
10.15199/42.2023.4.1
safety factors
corrugated board
packaging strength
współczynniki bezpieczeństwa
tektura falista
nośność opakowania
OPAKOWANIE 2006-7
Suplementy żywnościowe marki Health Essentials dla sieci Aldi - przykład dobrego opakowania
nr katalogowy: 17945
PROBLEMY JAKOŚCI 2020-4
Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia w zarządzaniu przedsięwzięciami budowlanymi
Jerzy OBOLEWICZ
Adam BARYŁKA
nr katalogowy: 126033
obiekty budowlane
bezpieczeństwo
ochrona zdrowia
zarządzanie
proces budowlany
construction works
safety
health protection
management
construction process
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Impact of external wall insulation of office buildings on the interior microclimate
Magdalena Nakielska
Anna Kaczmarek
nr katalogowy: 151121
10.15199/33.2024.10.12
mikroklimat
budynek biurowy
PMV
PPD
komfort cieplny
microclimate
office building
PMV
PPD
thermal comfort
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Characteristics of polyunsaturated fatty acids ethyl esters with high alpha-linolenic acid content as a component of biologically active health-promoting supplements Charakterystyka estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego jako składnika biologicznie aktywnych preparatów prozdrowotnych
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Katarzyna Czyż
Andrzej Vogt
Bożena Patkowska-Sokoła
Kaja Sokoła
Robert Bodkowski
Anna Wyrostek
Katarzyna Roman
nr katalogowy: 87928
10.12916/przemchem.2014.1923
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
OPAKOWANIE 2009-I
Health Safety of Materials and Articles Intended to Come into Contact With Food
Zofia Pogorzelska
nr katalogowy: 42511
AURA 2018-6
Stan środowiska a zdrowie środowiskowe
Kinga BONENBERG
nr katalogowy: 114096
zdrowie środowiskowe
ryzyko zdrowotne
medycyna środowiskowa
skażenie środowiska
polityka redukcji środowiskowych zagrożeń zdrowia
environmental health
health risk
environmental medicine
environmental pollution
policy of reducing environmental hazards to health
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-4
Ocena realizacji strategii na rzecz poprawy jakości zdrowia psychicznego w Polsce
Mira LISIECKABIEŁANOWICZ
nr katalogowy: 113219
ochrona zdrowia psychicznego
Narodowy Program Zdrowia (NPZ) na lata 2016-2020
Narodowy Program Ochrony Zdrowia Psychicznego (NPOZP)
mental health protection
National Health Programme (NPZ) for 2016-2020
National Mental Health Protection Programme (NPOZP)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Justyna Szwejda- Grzybowska
nr katalogowy: 51970
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARCH 4TH WORLD ENGINEER'S DAY
nr katalogowy: 147961
ATEST - OCHRONA PRACY 2010-6
Angielski dla behapowców lekcja 6
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 52368
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Świadomość konsumentów dotycząca zdrowego odżywiania
Magdalena Siuba-Strzelińska
nr katalogowy: 124145
10.15199/65.2019.12.5
dieta
zachowania konsumentów
bezpieczeństwo żywności
diets
consumer behavior
food safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-8
Problemy jakości mięsa drobiowego
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 133028
mięso drobiu
jakość zdrowotna
wartość przetwórcza
czynniki jakości
poultry meat
health quality
processing value
quality factors
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-3
Ultraviolet radiation effect on certain insulation materials
Lech SUBOCZ
nr katalogowy: 33591
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Jagoda kamczacka - wartościowy surowiec do suszenia
Dorota Konopacka
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
Jan Piecko
Witold Płocharski
nr katalogowy: 123885
10.15199/64.2019.12.3
jagoda kamczacka
suszenie
skład chemiczny
blue honeysuckle
drying
chemical composition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Trendy w produkcji żywności
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 126050
10.15199/65.2020.4.5
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Procesy korozyjne bezołowiowych stopów lutowniczych typu SnZn
MARCIN GROBELNY
NATALIA SOBCZAK
nr katalogowy: 72693
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-6
Multicore underground power line health monitoring using optical fiber bragg grating
M Hazwan WAHAB
Mohammad Syuhaimi AB RAHMAN
Ahmad Asrul IBRAHIM
A H AHMAD ABAS
Norhidayah AHMAD
nr katalogowy: 149010
10.15199/48.2024.06.48
Network monitoring
Fiber bragg grating
Passive optical network
P2MP
Monitorowanie sieci
Siatka Bragga z włókna
Pasywna sieć optyczna
P2MP
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
Narzędzia promocji w hotelarstwie (cz. I)
Arletta Kowalik
nr katalogowy: 131721
marketing mix
narzędzia promocji
promocja
reklama
reklama internetowa
marketing mix
promotion tools
promotion
advertising
internet advertising
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
Narzędzia promocji w hotelarstwie (cz. I)
Arletta Kowalik
nr katalogowy: 131721
marketing mix
narzędzia promocji
promocja
reklama
reklama internetowa
marketing mix
promotion tools
promotion
advertising
internet advertising
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-5
Basis of the necessity of the thermal modelling and analysis of its problem
Aleksandr N. SEMENENKO
Aleksandr I. MAKSIMKIN
Saygid U. UVAISOV
Marina A. LASKOVETS
Waldemar WÓJCIK
Paweł KOMADA
Akmaral TLESHOVA
Róża WERYŃSKA-BIENIASZ
nr katalogowy: 105442
10.15199/48.2017.05.28
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Polifenole prozdrowotne w chmielu oraz w granulatach i ekstraktach chmielowych
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 32208
PROBLEMY JAKOŚCI 2010-4
Jakość opieki zdrowotnej
Justyna Grudziąż-Sękowska
nr katalogowy: 51039
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Ocena chemicznego zanieczyszczenia terenu przeznaczonego pod budowę zakładu przemysłowego
Daniela Špirková
Katarina Teplická
nr katalogowy: 132185
10.15199/62.2021.6.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Ocena chemicznego zanieczyszczenia terenu przeznaczonego pod budowę zakładu przemysłowego
Daniela Špirková
Katarina Teplická
nr katalogowy: 132185
10.15199/62.2021.6.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Ocena chemicznego zanieczyszczenia terenu przeznaczonego pod budowę zakładu przemysłowego
Daniela Špirková
Katarina Teplická
nr katalogowy: 132185
10.15199/62.2021.6.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Ocena chemicznego zanieczyszczenia terenu przeznaczonego pod budowę zakładu przemysłowego
Daniela Špirková
Katarina Teplická
nr katalogowy: 132185
10.15199/62.2021.6.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 148662
10.15199/65.2024.5.4
pozostałości poprodukcyjne
zrównoważony rozwój
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-9
Experimental Investigation of Graphene-Based Sensor for Exhaled Breath Performances
N.H. Shamsudin
Muhammad Hidri bin Nazri
Siti Amaniah Mohd Chachuli
Siti Aisah Mat Junos
MF Sulaima
M.C. Razali
Nursabillilah Mohd Ali
S.S.M. Isa
nr katalogowy: 150367
10.15199/48.2024.09.28
Graphene
breath sensor
Drop Casting Method
non-invasive
Grafen
Cienka Warstwa
Metoda Osadzania Metodą Dropcast
Ludzki Oddech
PROBLEMY JAKOŚCI 2019-12
Jakość usług i bezpieczeństwo pacjenta w sektorze opieki zdrowotne
Agnieszka KISTER
nr katalogowy: 124117
10.15199/46.2019.12.2
jakość usług zdrowotnych
bezpieczeństwo pacjenta
błędy medyczne i administracyjne
zdarzenia niepożądane
quality of health services
patient safety
medical and administrative errors
undesirable occurrences
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Intelligent support system for e-Health
Larysa GLOBA
Ivan ISHCHENKO
Andrii ZAKHARCHUK
nr katalogowy: 102644
10.15199/48.2016.12.60
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-2
Real Time Prototype to Measure Structural Acceleration and Tilt of High-Rise Building
M. E. HAQUE
M. F. M. ZAIN
M.A. HANNAN
M.JAMIL
MD. ASIKUZZAMAN
nr katalogowy: 89375
10.15199/48.2015.02.40
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH