Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
Streszczenie
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe należą do niezbędnych składników odżywczych. W artykule przedstawiono najważniejsze dla człowieka funkcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (alfa-linolenowy, EPA, DHA) i omega-6 (linolowy) oraz ich walory prozdrowotne. Omówiono występowanie tych kwasów tłuszczowych w żywności. Zwrócono uwagę na oleje oraz ryby i owoce morza jako bogate źródła kwasów. Wskazano na alternatywne sposoby zwiększania spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym stosowanie nasion chia, glonów, biofortyfikacji i wzbogacania żywności. Odpowiednia zawartość w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych (choroby układu sercowo-naczyniowego, otyłość, nowotwory) oraz chorób neurodegeneracyjnych.
Abstract
Polunsaturated fatty acids are among the essential nutrients. The most important functions of omega-3 (Ralpha-linolenic, EPA, DHA) and omega-6 (linoleic) polyunsaturated fatty acids and their health-promoting properties are presented. In the article are discussed the occurrence of these fatty acids in food. Attention was paid to oils and fish and seafood as rich sources of these nutrients. Aternative ways to increase polyunsaturated fatty acids intake were indicated, including the importance of chia seeds, algae, biofortification, and food fortification The appropriate content of polyunsaturated fatty acids in the diet plays a role in the prevention of civilization diseases (cardiovascular diseases, obesity, cancer) and neurodegenerative diseases.
Słowa kluczowe
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
Keywords
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
Bibliografia
[1] Biernacka Patrycja, Tokarczyk Grzegorz. 2021. „Owoce morza – źródło substancji odżywczych". Przemysł Spożywczy 75 (10): 31-34. [2] Ciećko Justyna, Adrianna Romańska, Marek Kowalczyk, Piotr Domaradzki, Monika Kędzierska-Matysek, Anna Teter, Piotr Skałecki, Mariusz Florek, Małgorzata Dmoch, Michał Kondraciuk. 2021. „Ocena profilu kwasów tłuszczowych olejów roślinnych wykorzystywanych w żywieniu człowieka i kosmetyce". Wybrane zagadnienia z zakresu produkcji surowców, żywności i kosmetyków, s. 10-22. [3] Durmuş Mustafa. 2018. „Fish oil for human health: omega-3 fatty acid profiles of marine seafood species". Food Science and Technology 39, 454-461. [4] Elbahnasawy Amr Samir, Emiliya Ramzievna Valeeva, Eman Mustafa El- -Sayed, Natalya Vladimirovna Stepanova. 2019. „Protective effect of dietary oils containing omega-3 fatty acids against glucocorticoid-induced osteoporosis". Journal of Nutrition and Health 52 (4): 323-331. [5] Kaniewski Ryszard, Janusz Jankowiak, Karolina Zajączek. 2019. „Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno". Postępy Fitoterapii 3, 204-207. [6] Kapoor Bharat, Dhriti Kapoor, Shristy Gautam, Rahul Singh, Savita Bhardwaj. 2021. „Dietary polyunsaturated fatty acids (pufas): uses and potential health benefits". Current Nutrition Report 10, 232–242. [7] Karbowska Joanna, Zdzisław Kochan. 2018. „Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym". Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 72, 307-317. [8] Lange Klaus W. 2020. „Omega-3 fatty acids and mental health". Global Health Journal 4 (1): 18-30. [9] Le Divellec Jacques. 2004. „Ryby i owoce morza 400 przepisów”. Warszawa: Wydawnictwo Laurousse Polska. [10] Łoźna Karolina, Agnieszka Kita, Marzena Styczyńska, Jadwiga Bierna. 2012. „Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”. Problemy Higieny i Epidemiologii 93(4): 871-875 [11] Marciniak-Łukasiak Katarzyna, Iwona Szymańska, Milena Kupiec, Maciej Brzeski, Anna Żbikowska. 2020. „Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji żywności". Przemysł Spożywczy 74 (9): 19-23. [12] Melilli Maria Grazia, Antonella Pagliaro, Salvatore Scandurra, Carla Gentile, Vito Di Stefano. 2020. „Omega-3 rich foods: Durum wheat spaghetti fortified with Portulaca oleracea". Food Bioscience 37, 100730. [13] Õnnela Luhila, Tiina Paalme, Kristel Tanilas, Inga Sarand. 2022. „Omega-3 fatty acid and B12 vitamin content in Baltic alga". Algal Research. 67, 102860. [14] Przygoda Beata, Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow. 2020. „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [15] Sąsiadek Wojciech, Michalski Jacek, Ulatowski Piotr. 2018. „Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach". Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 542, 161-176. [16] Shahidi, Fereidoon, Priyatharini Ambigaipalan. 2018. „Omega-3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits". Annual Review of Food Science And Technology 9, 345-381. [17] Woźniak Małgorzata, Iwona Batyk, Piotr Niewiadomski. 2018. „Zawartość podstawowych składników odżywczych oraz profil kwasów tłuszczowych w mięśniach wybranych gatunków ryb z uwzględnieniem ich pochodzenia". Problemy Higieny i Epidemiologii 99 (1): 74-77.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-11-12 , nr katalogowy 146336
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH