Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Mąka żarnowa odkrywana na nowo
Stone-ground flour being found once again
Anna Diowksz
nr katalogowy: 115167
Streszczenie
W ostatnich dekadach rośnie popularność produktów z mąki żarnowej. W tej technologii zboże miele się między specjalnie żłobionymi kamieniami młyńskimi. W młynie żarnowym fragmenty otrębów mieszają się z mąką i nie udaje się ich całkowicie oddzielić od mąki, podobnie jak i cząstek zarodków ziarna. Dzięki temu mąka żarnowa, w porównaniu z mąką uzyskiwaną w przemysłowych młynach walcowych, cechuje się znacznie większą zawartością błonnika i towarzyszących mu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz pochodzących z zarodków fitosteroli, tokoferoli, witamin grupy B i nienasyconych tłuszczów. Jednak dla konsumenta przyzwyczajonego do konwencjonalnego pieczywa jakość wyrobów z mąki żarnowej może wydać się gorsza. Obecność frakcji otrębów osłabia strukturę ciasta chlebowego, przez co bochenki mają zazwyczaj mniejszą objętość, a miękisz gorszą elastyczność, jest ciężki, bardziej zwarty. Chleby mają jednak bogatszy bukiet smakowo-zapachowy, a skórka jest bardziej chrupiąca. Dla świadomego konsumenta, charakterystyczny wygląd i struktura pieczywa z mąki żarnowej dowodzą jego unikalnych walorów prozdrowotnych. Jednoczesne stosowanie zakwasów zapobiega zagrożeniu obecności mikotoksyn, poprawia strukturę oraz wzbogaca aromat chleba z mąki żarnowej, a także zwiększa biodostępność związków mineralnych.
Abstract
Over the past few decades the popularity of stone-ground flour products has been growing. In stone milling the grain passes between corrugated stone wheels. During stone milling bran particles, and germ constituents as well, are dispersed into flour streams, making it impossible to refine later. Due to this fact, stone-ground flour, in comparison to industrial roller-milled one, has much more dietary fibre accompanied by vitamins, minerals and antioxidants, but also germ rich in phytosterols, tocopherols, B group vitamins and unsaturated fats. However, for a consumer usually having regular bread, the quality of stone-ground flour products might seem worse. The presence of bran particles weakens the dough structure, usually resulting in lower bread volume and dense, more compact crumb of poor elasticity. But bread is richer in aroma and has a crispy crust. For a conscious consumer, a characteristic appearance and a structure of stone-ground flour bread prove its unique health-promoting properties. Simultaneous usage of sourdough prevents micotoxins contamination, improves bread structure, enriches aroma and elevates minerals bioavailability in stone-ground flour bread.
Słowa kluczowe
mąka żarnowa
otręby
zarodki
jakość pieczywa
walory prozdrowotne
Keywords
stone-ground flour
bran
germ
bread quality
health-promoting properties
Bibliografia
1. Abecassis J., C. David, L. Fontaine, B. Taupier- Letage, P. Viaux. 2008. A multidisciplinary approach to improve the quality of organic wheat-bread chain. 16th IFOAM Organic World Congress, Modena, Italy, . http://orgprints.org/12529 2. Cacak-Pietrzak G., A. Ceglińska, K. Jończyk, J. Kuś. 2008. Wykorzystanie wybranych odmian pszenicy ozimej z uprawy ekologicznej do produkcji pieczywa. Fragmenta Agronomica, XXV, 1(97), 67-74. 3. David C., J. Abecassis, M. Carcea, F. Celette, J.K. Friedel, G. Hellou, J. Hiltbrunner, M. Messmer, V. Narducci, J. Peigne, M.F. Samson, A. Schweinzer, I.K. Thomsen, A. Thommen. 2012. Organic Bread Wheat Production and Market in Europe. W: Sustainable Agriculture Reviews (red. E. Lichtfouse) Springer Science+Business Media Dordrecht. 4. David C., F. Celette, J. Abecassis, M. Carcea, D. Dubois, J.K. Friedel, G. Hellou, P. Jeuffroy, M.-H. Mäder, I.K. Thomsen. 2012. Techniques to improve technological and sanitary quality. http://orgprints.org/20850/ 5. Decker E., G. Beecher, J. Slavin, H.E. Miller, L. Marquart. 2002. Whole grains as a source of antioxidants. Cereal Foods World, 47, 370-373. 6. Diowksz A. 2004. Biokonserwacja pieczywa dzięki zastosowaniu zakwasu. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 4, 12-14. 7. Diowksz A. 2006. Błonnik pokarmowy - wielofunkcyjny kompleks składników. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 9, 26-30. 8. Diowksz A. 2006. Pieczywo na zakwasie kluczem do zdrowia. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 1, 8-11. 9. Gelinas P., K. Dessureault, R. Beauchemin. 2006. Stones adjustment and the quality of stoneground wheat flour. International Journal of Food Science, 39, 459-463. 10. Kihlberg I., L. Johansson, A. Kohler, E. Risvik. 2004. Sensory qualities of whole wheat pan bread - influence of farming system, milling and baking technique. Journal of Cereal Science, 39, 67-84. 11. Rana R., C. Tricase, L. Padalino, M. Mastromatteo, M.A. Del Nobile, A. Conte. 2014. Milling process of cereal grains and quality of flours. International Journal of Sciences, 4, 75-82. 12. Salmenkallio-Marttila M., K. Katina, K. Autio. 2001. Effects of bran fermentation on quality and microstructure of high-fibre wheat bread. Cereal Chemistry, 78, 429-435. 13. Slavin J. 2003. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proceedings of the Nutrition Society, 62, 129-134. 14. Slavin J. 2004. Whole grains and human health. Nutrition Research Reviews, 17, 1-12. 15. Staniak S. 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Polish Journal of Agronomy, 19, 25-35. 16. Stracke B.A., J. Eitel, B. Watzl, P. Mäder, C.E. Rüfer. 2009. Influence of the production method on phytochemical concentrations in whole wheat (Triticum aestivum L.): a comparative study. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 10116-10121.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 115167 "Mąka żarnowa odkrywana na..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH