Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Mąka żarnowa odkrywana na nowo
Anna Diowksz
nr katalogowy: 115167
mąka żarnowa
otręby
zarodki
jakość pieczywa
walory prozdrowotne
stone-ground flour
bran
germ
bread quality
health-promoting properties
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-11
Analysis on the efficiency of stone consolidation actions
Franziska Braun
Habil. Jeanette Orlowsky
nr katalogowy: 102301
10.15199/33.2016.11.07
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Wpływ mielonych nasion chia na właściwości reologiczne mieszanek z mąki pszennej
Agata Wojciechowicz-Budzisz
Krystyna Siekańska
Beata Włodarska
nr katalogowy: 149825
10.15199/61.2024.4.4
mąka pszenna
Salvia hispanica
chia
reologia
Mixolab
wheat flour
Salvia hispanica
chia
rheology
Mixolab
MATERIAŁY BUDOWLANE 2006-4
Mastyks grysowy SMA - prosta droga do nowoczesnej nawierzchni
P. Kurach
K. Szymaniak
nr katalogowy: 17572
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Ryzyko zastosowania materiału zastępczego w procesie rekonstrukcji zabytkowych murów kamiennych na zaprawie glinianej
Wojciech Terlikowski
Ewa Sobczyńska
Martyna Gregoriou-Szczepaniak
nr katalogowy: 140588
10.15199/33.2022.11.25
zabytkowe konstrukcje kamienne
zaprawa gliniana
konserwacja
ryzyko
kompatybilność.
ancient stone structures
earth-based mortar
conservation
risk
compatibility.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Ryzyko zastosowania materiału zastępczego w procesie rekonstrukcji zabytkowych murów kamiennych na zaprawie glinianej
Wojciech Terlikowski
Ewa Sobczyńska
Martyna Gregoriou-Szczepaniak
nr katalogowy: 140588
10.15199/33.2022.11.25
zabytkowe konstrukcje kamienne
zaprawa gliniana
konserwacja
ryzyko
kompatybilność.
ancient stone structures
earth-based mortar
conservation
risk
compatibility.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Ryzyko zastosowania materiału zastępczego w procesie rekonstrukcji zabytkowych murów kamiennych na zaprawie glinianej
Wojciech Terlikowski
Ewa Sobczyńska
Martyna Gregoriou-Szczepaniak
nr katalogowy: 140588
10.15199/33.2022.11.25
zabytkowe konstrukcje kamienne
zaprawa gliniana
konserwacja
ryzyko
kompatybilność.
ancient stone structures
earth-based mortar
conservation
risk
compatibility.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-7-8
Z tej mąki będzie chleb
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 121413
produkty zbożowe
mąka
zagęszczające właściwości mąki
pieczywo
makarony
wyroby mączne
kasze
cereals
flour
bread
pasta
pizza dough
thickenig properties of flour
groats
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Włoskie specjały
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 137467
kuchnia włoska
potrawy mączne
pizza
makarony
pierożki
pieczywo
mąka pszenna typ 00
semolina
Italian cuisine
flour dishes
pizza
pasta
dumplings
bread
wheat flour type 00
semolina
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Włoskie specjały
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 137467
kuchnia włoska
potrawy mączne
pizza
makarony
pierożki
pieczywo
mąka pszenna typ 00
semolina
Italian cuisine
flour dishes
pizza
pasta
dumplings
bread
wheat flour type 00
semolina
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-10
Gatunkowanie mąk pszennych w wybranych krajach anglojęzycznych
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 86957
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Jakość wybranych surowców makaronowych dostępnych na rynku polskim
Aldona Sobota
Piotr Zarzycki
Ewelina Kuzawińska
Anna Wirkijowska
Emilia Sykut-Domańska
nr katalogowy: 110957
semolina
mąka makaronowa
pszenica zwyczajna
pszenica durum
semolina
flour pasta
common wheat
durum wheat
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2021-1
NOWY ODDZIAŁ INTERSTONE W TRÓJMIEŚCIE
nr katalogowy: 131030
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-4
Nowe książki
nr katalogowy: 25161
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Ocena wartości wypiekowej ziarna i mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 121642
mixolab
ocena reologiczna
mąka
ziarno
wartość wypiekowa
mixolab
rheological properties
flour
grain
baking value
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-6
Harmoniczne napięcia i prądu generowane przez nowoczesne napędy stosowane w kopalniach kruszywa
Anna KOZIOROWSKA
Kazimierz KURYŁO
Jacek BARTMAN
nr katalogowy: 53023
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Wpływ nawożenia azotem na właściwości amylograficzne mąki z sorgo
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Marek Bury
nr katalogowy: 117560
sorgo
odmiany
nawożenie azotowe
właściwości amylograficzne
sorghum
cultivars
nitrogen fertilization
amylographic properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-11-12
Na wigilijnym stole
nr katalogowy: 129546
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Ocena wartości wypiekowej ziarna i mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 121641
mixolab
ocena reologiczna
mąka
ziarno
wartość wypiekowa
mixolab
rheological properties
flour
grain
baking value
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2024-2
Rewolucyjne rozwiązania do szybkiej rewitalizacji łazienek
nr katalogowy: 149897
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2007-20
Technika na codzień
nr katalogowy: 29701
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720 z produkcji ekologicznej
Grażyna Cacak-Pietrzak
Natalia Kępińska
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 126427
cechy fizyko-chemiczne
mąka żytnia
pieczywo
rolnictwo ekologiczne
wartość wypiekowa
physico-chemical characteristics
rye flour
bread
ecological farm
baking value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Wykorzystanie mixolabu do opracowania profili użytkowych mąki pszennej do produkcji wybranych rodzajów pieczywa
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 119593
mixolab
mąka pszenna
profile użytkowe mąki
wartość wypiekowa
mixolab
wheat flour
mixolab profile
baking quality
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
Numerical Simulation of ESWL with Single-pulse and Dual-pulse Based on 2D Unstructured Grid CE/SE Method
Xiaoyan ZHANG
Jingqiu CHEN
Yongxiang ZHANG
Chunxia WEI
nr katalogowy: 66621
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Granulowanie drobnoziarnistych odpadów z kopalń kruszyw skalnych dla potrzeb remineralizacji podłoża glebowego
Jacek Feliks
nr katalogowy: 109313
10.15199/62.2017.9.7
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Ocena ekstensograficzna jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 105089
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-1
Ocena farinograficzna, jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 103875
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Metody oznaczania zawartości białka i wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 98706
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Wpływ ciśnienia spływowego wody na stateczność skarp i zboczy
Marian Łupieżowiec
nr katalogowy: 150127
10.15199/33.2024.08.06
stateczność skarp i zboczy
woda gruntowa
ciśnienie spływowe
czynniki atmosferyczne
slope stability
ground water
seepage pressure
atmospheric factors
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Wpływ ciśnienia spływowego wody na stateczność skarp i zboczy
Marian Łupieżowiec
nr katalogowy: 150127
10.15199/33.2024.08.06
stateczność skarp i zboczy
woda gruntowa
ciśnienie spływowe
czynniki atmosferyczne
slope stability
ground water
seepage pressure
atmospheric factors
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101315
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-6
Inwestujemy w przyszłość
Maria Rochowicz
nr katalogowy: 60669
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-5
Dobrodziejstwa mąki Przetwory mączne i ich wykorzystanie w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 105500
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy ze zbiorów lat 2012-2014
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 96584
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
aromat
mąka
związki lotne
aroma
flour
volatile compounds
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-7-8
Nowe oblicze porcelany - projekt inspirowany... epoką kamienia
nr katalogowy: 121422
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej
Anna Szafr ańska
nr katalogowy: 109908
jakość mąki
precyzja metody
stopień uszkodzenia skrobi
wymagania jakościowe
flour quality
precision of the method
starch damage
quality requirements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
Różnice w ocenie produktów przemiału ziarna żyta i pszenicy za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 122802
mąka
ziarno
pszenica żyto
mixolab
wartość wypiekowa
flour
grain
wheat
rye
mixolab
baking value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720
Grażyna Cacak-Pietrzak
Kamila Rutkowska
nr katalogowy: 125849
żyto
mąka handlowa
cechy fizyko-chemiczne
wartość wypiekowa
pieczywo
jakość
rye
commercial flour
physico-chemical characteristics
baking value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Porównanie jakości mąk żytnich typ 720 różnych producentów
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 137883
mąka żytnia
zawartość białka
zawartość popiołu
liczba opadania
kwasowość
stopień rozdrobnienia
rye flour
protein content
ash content
falling number
acidity
degree of grinding
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Porównanie jakości mąk żytnich typ 720 różnych producentów
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 137883
mąka żytnia
zawartość białka
zawartość popiołu
liczba opadania
kwasowość
stopień rozdrobnienia
rye flour
protein content
ash content
falling number
acidity
degree of grinding
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Porównanie jakości mąk żytnich typ 720 różnych producentów
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 137883
mąka żytnia
zawartość białka
zawartość popiołu
liczba opadania
kwasowość
stopień rozdrobnienia
rye flour
protein content
ash content
falling number
acidity
degree of grinding
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Porównanie jakości mąk żytnich typ 720 różnych producentów
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 137883
mąka żytnia
zawartość białka
zawartość popiołu
liczba opadania
kwasowość
stopień rozdrobnienia
rye flour
protein content
ash content
falling number
acidity
degree of grinding
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-7
Clay mortars in traditional mansonry buildings of soft limestone – research on composition and structure
Aleksandra Gorączko
Marcin Gorączko
nr katalogowy: 149641
10.15199/33.2024.07.04
clay mortar
soft limestone
masonry buildings
building stone
zaprawy gliniane
opoka
budynki murowane
kamień budowlany
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-7
Clay mortars in traditional mansonry buildings of soft limestone – research on composition and structure
Aleksandra Gorączko
Marcin Gorączko
nr katalogowy: 149641
10.15199/33.2024.07.04
clay mortar
soft limestone
masonry buildings
building stone
zaprawy gliniane
opoka
budynki murowane
kamień budowlany
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ mikoryzacji na jakość technologiczną ciasta pszennego z dodatkiem liści rokitnika
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Magdalena Szkwara-Buliszak
nr katalogowy: 123784
mikoryza
rokitnik zwyczajny
pszenica
cechy farinograficzne
mycorrhiza
sea buckthorn
wheat
farinographic properties.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Performance of ground fault protection using Hall sensor under real conditions of operation
Bogdan MIEDZIŃSKI
Witold DZIERŻANOWSKI
Marcin HABRYCH
Hassan NOURI
nr katalogowy: 53402
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Wpływ roztworów lignosulfonianów na granulację mączki dolomitowej
Marcelina Jóźwiak
Ewa Pankalla
Weronika Kubica
Krzysztof Kozioł
Marta Huculak-Mączka
Dominik Nieweś
Marcin Biegun
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 138116
10.15199/62.2022.6.7
granulacja talerzowa
dolomit
lignosulfonian sodu i wapnia
plate granulation
dolomite
sodium and calcium lignosulfonate
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-10
Ground Fault Protection Methods of a Generator Stator
Ahmad Rizal SULTAN
Mohd Wazir bin MUSTAFA
nr katalogowy: 80166
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Charakterystyka technologiczna pszennych mąk pasażowych Cz. I. Skład chemiczny mąki
Grażyna Cacak-Pietrzak
Dariusz Dziki
Krzysztof Jończyk
nr katalogowy: 106434
pszenica
mąka pasażowa
popiół
białko
liczba opadania
wheat
flour form different grinding stages
ash
protein
falling number
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Anna Żbikowska
Iwona Szymańska
Katarzyna Żbikowska
nr katalogowy: 123066
10.15199/65.2019.10.4
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Ocena jakości handlowej mąki pszennej typ 450 krupczatka
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Sylwia Stępniewska
Klaudia Kuciara
nr katalogowy: 118510
pszenica
mąka handlowa
popiół
białko
gluten
aktywność amylolityczna
wheat
commercial flour
ash
protein
gluten
amylolytic activity
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9b
The Learnable Ant Colony Optimization to Satellite Ground Station System Scheduling Problems
Ke-wei YANG
Li-Ning XING
nr katalogowy: 70680
PROBLEMY JAKOŚCI 2017-9
Propozycja szybkiej metody oznaczania wody w wybranym produkcie tłuszczowym typu margaryna
Małgorzata KOWALSKA
Sławomir JANAS
nr katalogowy: 109367
10.15199/48.2017.9.4
margaryna
zawartość wody
proces suszenia
wilgotność
wagosuszarka
margarine
content of water
drying process
humidity
moisture analyser
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2010-5
Słoneczne systemy ogrzewania powietrza – przegląd współczesnych technologii
MAGDALENA NEMŚ
nr katalogowy: 52018
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-8
Concrete repair using two-stage concrete method
Hakim S. Abdelgader
Jarosław Górski
nr katalogowy: 92969
10.15199/33.2015.08.17
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-8
Investigations on Inter-System Ground Noise in LLRF System at FLASH Accelerator
Adam ABRAMOWICZ
Krzysztof CZUBA
nr katalogowy: 69774
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-5b
Online fractal identification of cable's ground fault traveling wave in mine
Wenhong LI
Xiuhua ZHANG
Xueguang QI
Shan ZHANG
nr katalogowy: 67828
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-5
Study on Improvement of Main Protection for Converter Ground Faults for Some HVDC Projects in China
Liu Dengfeng
Shi Dongyuan
Li Yinhong
nr katalogowy: 76785
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej typ 720 wyprodukowanej w krajowych młynach przemysłowych
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 118509
mąka żytnia
pentozany
krzywa pęcznienia
pieczywo żytnie
rye flour
pentosans
swelling curve
rye bread
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2015-2
Nowy wymiar gresów - tarasy i balkony - Grupa Końskie
Jan Adamus
Henryk Pieczarowski
nr katalogowy: 91576
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Czerstwienie pieczywa i sposoby jego spowalniania
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 81362
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Metody oznaczania wilgotności ziarna zbóż i przetworów zbożowych
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 96583
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-10
Problematyka kosztorysowania inwestycji budowlanych na przykładzie kamiennej, zabytkowej elewacji
Paweł Sobczyński
Zdzisława Owsiak
nr katalogowy: 116526
10.15199/33.2018.10.13
kosztorys
obiekty zabytkowe
roboty remontowe
kamienna elewacja.
cost estimate
listed buildings
renovationwork
stone façade.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2021-4
Zwiększenie izolacyjności termicznej budynków z elewacją kamienną na ruszcie stalowym
Józef Jasiczak
Marcin Kanoniczak1
nr katalogowy: 131315
10.15199/33.2021.04.02
elewacja z płyt kamiennych
podkonstrukcja stalowa
izolacyjność.
stone slab facade
steel substructure
insulation.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-1
Wpływ gęstości ziarna w stanie zsypnym na wartość technologiczną uzyskanej mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 124786
mąki pasażowe
przemiał pszenicy
wartość technologiczna
wartość wypiekowa
flour passages
grain milling
technological value
baking value of flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Właściwości reologiczne ciasta z jasnych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak -Pietrzak
Katarzyna Sujka
Ewa Małkińska
nr katalogowy: 119594
mąka pszenna
typ mąki
gluten
właściwości reologiczne ciasta
wheat flour
type of flour
gluten
dough rheological property
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Analiza właściwości sensorycznych, barwy i tekstury biszkoptów z substytutami mąki pszennej
Joanna Grad
Agata Marzec
nr katalogowy: 118819
10.15199/65.2019.2.5
biszkopt
żywność bezglutenowa
ocena sensoryczna
gęstość
sponge cake
gluten- free food
sensory evaluation
density
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-1
Papier kamienny
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 130101
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-1
Papier kamienny
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 130101
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2011-8
Metody badań impedancji ciała człowieka
Stefan Gierlotka
nr katalogowy: 61321
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Nowy młyn firmy Molino Naldoni Flour Mills wybudowany przez GEA-Golfetto Sangati
nr katalogowy: 123788
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Ocena amylograficzna mąki pszennej i żytniej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 101316
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Ocena jakości handlowych makaronów ekologicznych formy świderki
Grażyna Cacak-Pietrzak
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Emilia Lenart
nr katalogowy: 98707
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Zależność pomiędzy zawartością białka a cechami jakościowymi ziarna i mąki z pszenicy ozimej, w konwencjonalnym i ekologicznym systemie uprawy
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 98705
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-1
QUALITY CONTROL OF RAW MATERIALS IN THE MILL AND BAKERY
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 143032
10.15199/180.2023.1.1
grain
flour
baking value
farinograph
extensograph
fermentograph
alveograph
ziarno
mąka
wartość wypiekowa
farinograf
ekstensograf
fermentograf
alweograf
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-1
QUALITY CONTROL OF RAW MATERIALS IN THE MILL AND BAKERY
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 143032
10.15199/180.2023.1.1
grain
flour
baking value
farinograph
extensograph
fermentograph
alveograph
ziarno
mąka
wartość wypiekowa
farinograf
ekstensograf
fermentograf
alweograf
GOSPODARKA WODNA 2021-10
Zastosowanie metody taksonomii numerycznej do wyboru optymalnego rozwiązania posadowienia na przykładzie wału przeciwpowodziowego
MARTA KURIATA
AGNIESZKA DĄBSKA
nr katalogowy: 133544
wał przeciwpowodziowy
posadowienie
modyfikacja podłoża
taksonomia numeryczna
flood embankment
foundation
ground modification
numerical taxonomy
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Chińska firma młynarska Wudeli umacnia pozycję światowego lidera
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 136192
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Przykładowe profile temperatury wzdłuż gruntowych pionowych wymienników ciepła w systemie grzewczym z pompą ciepła
Piotr Rynkowski
nr katalogowy: 138543
10.15199/33.2022.07.14
pionowe gruntowe wymienniki ciepła
pompy ciepła.
vertical ground heat exchangers
heat pumps.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Przykładowe profile temperatury wzdłuż gruntowych pionowych wymienników ciepła w systemie grzewczym z pompą ciepła
Piotr Rynkowski
nr katalogowy: 138543
10.15199/33.2022.07.14
pionowe gruntowe wymienniki ciepła
pompy ciepła.
vertical ground heat exchangers
heat pumps.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Przykładowe profile temperatury wzdłuż gruntowych pionowych wymienników ciepła w systemie grzewczym z pompą ciepła
Piotr Rynkowski
nr katalogowy: 138543
10.15199/33.2022.07.14
pionowe gruntowe wymienniki ciepła
pompy ciepła.
vertical ground heat exchangers
heat pumps.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ gęstości siewu żyta uzyskanego w warunkach produkcji ekologicznej na jakość mąki
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Dariusz Błażejak
nr katalogowy: 141702
żyto
odmiany
enzymy amylolityczne
liczba opadania
amylaza
aktywność amylolityczna
rye
varieties
amylolytic enzymes
falling number
amylase
amylolytic activity
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ gęstości siewu żyta uzyskanego w warunkach produkcji ekologicznej na jakość mąki
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Dariusz Błażejak
nr katalogowy: 141702
żyto
odmiany
enzymy amylolityczne
liczba opadania
amylaza
aktywność amylolityczna
rye
varieties
amylolytic enzymes
falling number
amylase
amylolytic activity
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wpływ gęstości siewu żyta uzyskanego w warunkach produkcji ekologicznej na jakość mąki
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Dariusz Błażejak
nr katalogowy: 141702
żyto
odmiany
enzymy amylolityczne
liczba opadania
amylaza
aktywność amylolityczna
rye
varieties
amylolytic enzymes
falling number
amylase
amylolytic activity
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2023-6
Nowoczesne metody kompensacji ziemnozwarciowej – moduł MCI
Karol Witkowski
Leszek Witkowski
nr katalogowy: 143590
10.15199/74.2023.6.3
kompensacja ziemnozwarciowa
metody strojenia
moduł MCI
ground fault compensation
tuning methods
MCI module
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2023-6
Nowoczesne metody kompensacji ziemnozwarciowej – moduł MCI
Karol Witkowski
Leszek Witkowski
nr katalogowy: 143590
10.15199/74.2023.6.3
kompensacja ziemnozwarciowa
metody strojenia
moduł MCI
ground fault compensation
tuning methods
MCI module
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7b
A Novel EBG Structure with Embedded Meander Bridge and Its Applications on SI and PI
Zhaowen YAN
Wenlu YU
Jin CAO
Yansheng WANG
Yajing HAN
Toyobur RAHMAN
nr katalogowy: 69345
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-2
Ocena jednorodności produktu mokrej granulacji bębnowej
TADEUSZ GLUBA
ANDRZEJ OBRANIAK
nr katalogowy: 32990
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-12
Przemysł młynarski w krajach członkowskich Unii europejskiej na podstawie "Manual on the european Flour Milling Industry - 2008" wydawnictwo GAM
nr katalogowy: 39794
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-7
Modelowanie propagacji piorunowego zaburzenia elektromagnetycznego nad stratną ziemią
Mariusz GAMRACKI
nr katalogowy: 85369
10.12915/pe.2014.07.036
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Ocena alweograficzna, jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 106433
jakość mąki
ocena alweograficzna
precyzja metody
równania regresji
the quality of flour
alveograph evaluation
precision of the method
regression equations
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11a
Lightning Characteristics Based on Date Observed with Shanghai Lightning Location System, China
Si Wenrong
Zhang Jinxiu
Zheng Xu
Xiao Rong
nr katalogowy: 72105
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Modelling of heat transfer in the ground Modelowanie przenoszenia ciepła w gruncie
Krzysztof Kupiec
Barbara Larwa
Monika Gwadera
Tadeusz Komorowicz
nr katalogowy: 101523
10.15199/62.2016.10.30
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Comparative performance study of the Hall sensor based directional ground fault protection in MV mining network with ineffective earthing
Marcin HABRYCH
nr katalogowy: 100026
10.15199/48.2016.08.65
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-2
Wpływ wielkości kropel cieczy zwilżającej na właściwości produktu granulacji bębnowej
ANDRZEJ HEIM
TADEUSZ GLUBA
ANDRZEJ OBRANIAK
MICHAŁ BŁASZCZYK
ESTERA GAWOT-MŁYNARCZYK
nr katalogowy: 32996
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-9
O poprawie czułości zabezpieczeń ziemnozwarciowych dla sieci o małych prądach doziemnych
Piotr Olszowiec
nr katalogowy: 133219
10.15199/74.2021.9.9
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Hazardous step voltage nearby pole exited by high voltage surge
Jarosław WIATER
nr katalogowy: 111023
10.15199/48.2017.12.13
lightning
step voltage
Ground Potential Rise (GPR)
high voltage tests.
wyładowanie piorunowe
napięcie krokowe
wzrost potencjału ziemi
wysokonapięciowe badania.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-8
New approach to commissioning during upgrade of cathodic protection systems for above ground storage tanks in Jeddah Refi nery Department
MAREK WARTECKI
HUSAIN AL-MAHROUS
nr katalogowy: 37186
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-4
Calculation of electric shock current caused by touch and step voltage in grounding grids including climatic conditions
Roman SIKORA
Przemysław MARKIEWICZ
Ewa KORZENIEWSKA
Alyona NIKITINA
nr katalogowy: 148142
10.15199/48.2024.04.42
electric shock current
step voltage
touch voltage
human body impedance
grounding grid
prąd rażeniowy
napięcie krokowe
napięcie dotykowe
impedancja ciała człowieka
uziom
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-3
Iniekcje gruntowe w rewitalizacji obiektów zabytkowych. Wodoszczelność iniekcji gruntowych
Tomasz Błaszczyński
Bogumił Klimaszewski
nr katalogowy: 112712
10.15199/33.2018.03.27
iniekcje gruntowe
obiekty zabytkowe
wodoszczelność.
ground injections
listed objects
watertightness.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-6
Measurement of current flowing through a rail with the use of Ohm's method; determination of the impedance of a rail
Václav KOLÁŘ
Pavel BOJKO
Roman HRBÁČ
nr katalogowy: 77562
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3a
A Novel Arc Suppression Coil
Bo XU
Jun ZHANG
Xu CAI
Hong QIN
Dong Min XI
nr katalogowy: 75086
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-10
Ultrasonic white stick for detecting holes for blind people
ANDRZEJ KOS
WOJCIECH GELMUDA
nr katalogowy: 55008
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
"Jej wysokość" mąka kasztanowa
Wioletta Żmuda-Czerwonka
nr katalogowy: 122803
mąka kasztanowa
żywność
zdrowie
produkt
odżywianie.
chestnut flour
food
health
product
nutrition.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Compact CPW-Fed Broadband Circularly Polarized Monopole Antenna with Inverted L-shaped Strip and Asymmetric Ground Plane
Hussein Alsariera
Zahriladha Zakaria
A. A. M. Isa
Othman S. Al-Heety
M. Y. Zeain
Ahmed I. Abu-Khadrah
R. Alahnomi
Mussa Mabrok
nr katalogowy: 125665
10.15199/48.2020.04.10
broadband antenna
monopole antenna
circularly polarized (CP)
Axial Ratio (AR)
antena szerokopasmowa
antena cyrkularna
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
A mathematical model of an ultrahigh voltage transmission line taking into account overhead ground wires
Andriy CZABAN
Andrzej SZAFRANIEC
Heorhii LYSIAK
Vitaliy LEVONIUK
Vladyslav LYSIAK
nr katalogowy: 137789
10.15199/48.2022.06.05
model matematyczny
linia energetyczna
przewody odgromowy
wysokie napięcie
parametry rozłożone
równania linii długiej.
mathematical model
power line
overhead ground wires
high voltage
distributed parameters
long line equation.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
A mathematical model of an ultrahigh voltage transmission line taking into account overhead ground wires
Andriy CZABAN
Andrzej SZAFRANIEC
Heorhii LYSIAK
Vitaliy LEVONIUK
Vladyslav LYSIAK
nr katalogowy: 137789
10.15199/48.2022.06.05
model matematyczny
linia energetyczna
przewody odgromowy
wysokie napięcie
parametry rozłożone
równania linii długiej.
mathematical model
power line
overhead ground wires
high voltage
distributed parameters
long line equation.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
A mathematical model of an ultrahigh voltage transmission line taking into account overhead ground wires
Andriy CZABAN
Andrzej SZAFRANIEC
Heorhii LYSIAK
Vitaliy LEVONIUK
Vladyslav LYSIAK
nr katalogowy: 137789
10.15199/48.2022.06.05
model matematyczny
linia energetyczna
przewody odgromowy
wysokie napięcie
parametry rozłożone
równania linii długiej.
mathematical model
power line
overhead ground wires
high voltage
distributed parameters
long line equation.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Chińska firma młynarska Wudeli umacnia pozycję światowego lidera
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 136192
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2024-4
OPTYMALIZACJA PRZEPUSTOWOŚCI ŁĄCZA SATELITARNEGO ZA POMOCĄ UCZENIA MASZYNOWEGO
Ilia Zainutdinov
Rafał Krenz
nr katalogowy: 150416
10.15199/59.2024.4.26
Algorytmy adaptacyjne
komunikacja satelitarna
modelowanie predykcyjne
optymalizacja transmisji
uczenie maszynowe
Adaptive Algorithms
Machine Learning
Predictive Modeling
Satellite Communications
Transmission Optimization
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2024-4
OPTYMALIZACJA PRZEPUSTOWOŚCI ŁĄCZA SATELITARNEGO ZA POMOCĄ UCZENIA MASZYNOWEGO
Ilia Zainutdinov
Rafał Krenz
nr katalogowy: 150416
10.15199/59.2024.4.26
Algorytmy adaptacyjne
komunikacja satelitarna
modelowanie predykcyjne
optymalizacja transmisji
uczenie maszynowe
Adaptive Algorithms
Machine Learning
Predictive Modeling
Satellite Communications
Transmission Optimization
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna pszennych mąk pasażowych Cz. II . Właściwości reologiczne ciasta i jakość pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
MAŁGORZATA SOBCZYK
Dariusz Dziki
Krzysztof Jończyk
nr katalogowy: 108630
mąka pasażowa
wodochłonność
właściwości reologiczne
jakość pieczywa
flour from different grinding stages
water absorption
rheological properties
bread quality
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Detection of high resistive ground faults in MV mining networks basing on a phase relationship of selected current harmonics
Daniel PYDA
Bogdan MIEDZINSKI
Witold DZIERZANOWSKI
Hassan NOURI
Stas N. KHARIN
nr katalogowy: 72348
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-8
Wpływ rezystywności gruntu na zagrożenie piorunowe instalacji elektrycznej w obiekcie budowlanym
Tomasz KUCZYŃSKI
nr katalogowy: 69826
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-2
Polowo-obwodowa analiza podwójnego zwarcia doziemnego w uzwojeniu wzbudzenia turbogeneratora
Adam GOZDOWIAK
Piotr KISIELEWSKI
Ludwik ANTAL
nr katalogowy: 103791
10.15199/48.2017.02.14
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-2
Impact of tubular reluctance motor design parameters on the performance of ground penetrator for space missions
Michał DROGOSZ
Krzysztof BIEŃKOWSKI
Jerzy GRYGORCZUK
Bartosz KĘDZIORA
nr katalogowy: 103785
10.15199/48.2017.02.08
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Investigation of 3.1-10.6 GHz Circular Monopole Antenna with Modified Partial Ground Plane
Suthasinee LAMULTREE
Chalee JANSRI
Chuwong PHONGCHAROENPANICH
nr katalogowy: 125664
10.15199/48.2020.04.09
circular monople
modified ground plane
UWB antenna.
antena szerokopasmowa
antena jednobiegunowa
antena cyrkularna
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Performance of ground fault relay on Feedera incoming substation 15 short circuit in substation 14 Plaju utilities PT. Pertamina (Persero) refinery unit III Plaju – Sungai Gerong
Kiagus Ahmad Roni
Taufik Barlian
Zulkifli Saleh
Bengaawan Alfaresi
Fadilah
Asri Indah Lestari
Muhammad Ustadzo
nr katalogowy: 139657
10.15199/48.2022.10.13
Switchbreaker
Relay
Feeder A
Substation.
przekażniki ziemnozwarciowe
błąd uziemienia
zwarcia
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Performance of ground fault relay on Feedera incoming substation 15 short circuit in substation 14 Plaju utilities PT. Pertamina (Persero) refinery unit III Plaju – Sungai Gerong
Kiagus Ahmad Roni
Taufik Barlian
Zulkifli Saleh
Bengaawan Alfaresi
Fadilah
Asri Indah Lestari
Muhammad Ustadzo
nr katalogowy: 139657
10.15199/48.2022.10.13
Switchbreaker
Relay
Feeder A
Substation.
przekażniki ziemnozwarciowe
błąd uziemienia
zwarcia
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Performance of ground fault relay on Feedera incoming substation 15 short circuit in substation 14 Plaju utilities PT. Pertamina (Persero) refinery unit III Plaju – Sungai Gerong
Kiagus Ahmad Roni
Taufik Barlian
Zulkifli Saleh
Bengaawan Alfaresi
Fadilah
Asri Indah Lestari
Muhammad Ustadzo
nr katalogowy: 139657
10.15199/48.2022.10.13
Switchbreaker
Relay
Feeder A
Substation.
przekażniki ziemnozwarciowe
błąd uziemienia
zwarcia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-2
Escherichia coli w produktach zbożowo-młynarskich
Jerzy Kuchciak
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 113062
Escherichia coli
EHE C O157:H7
źródła skażenia zboża i mąki
dopuszczalny poziom bakterii coli
Escherichia coli
EHEC O157:H7
sources of grain and flour contamination
acceptable level of coli bacteria
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-6
Badania murów zamku w Będzinie z użyciem tomografii ultradźwiękowej
Łukasz Drobiec
nr katalogowy: 138091
10.15199/33.2022.06.09
mury kamienne
„opus emplectum”
badania nieniszczące
tomografia ultradźwiękowa.
stone walls
"opus emplectum"
non-destructive testing
ultrasound tomography.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-6
Badania murów zamku w Będzinie z użyciem tomografii ultradźwiękowej
Łukasz Drobiec
nr katalogowy: 138091
10.15199/33.2022.06.09
mury kamienne
„opus emplectum”
badania nieniszczące
tomografia ultradźwiękowa.
stone walls
"opus emplectum"
non-destructive testing
ultrasound tomography.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-6
Badania murów zamku w Będzinie z użyciem tomografii ultradźwiękowej
Łukasz Drobiec
nr katalogowy: 138091
10.15199/33.2022.06.09
mury kamienne
„opus emplectum”
badania nieniszczące
tomografia ultradźwiękowa.
stone walls
"opus emplectum"
non-destructive testing
ultrasound tomography.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-2
Design of Microstrip-Like Interconnect Lines by Means of Particle Swarm Optimization
Asim Egemen YILMAZ
nr katalogowy: 49911
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-2
Ograniczenie wpływu odkształcenia napięcia sieci na dokładność pomiaru impedancji uziemień urządzeń elektroenergetycznych
Michał ZIÓŁKO
nr katalogowy: 41220
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-8
Application of modern methods computing geoelectrical models to complex ground structure analysis
Grzegorz KARNAS
nr katalogowy: 69764
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-7
Ground penetrating radar simulations of non-homogeneous soil with CST Studio Suite
Mariusz ZYCH
nr katalogowy: 77960
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Analiza śladu węglowego a wyzwania klimatyczne dla produkcji mąki
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 148948
10.15199/61.2024.3.4
emisja gazów cieplarnianych
ślad węglowy mąki
przemysł młynarski
znakowanie żywności
zrównoważony rozwój
greenhouse gas emissions
flour carbon footprint
milling industry
food labeling
sustainability
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-4
Nowe technologie w dziedzinie mikrobiologicznego oczyszczania wód powierzchniowych
nr katalogowy: 16530
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-2
Straty ciepła w przewodach zbiorczych gruntowych źródeł ciepła
HENRYK G. SABINIAK
WIKTORIA KUNIKOWSKA
TOMASZ ADA MIAK
nr katalogowy: 112114
10.15199/9.2018.2.3
gruntowe wymienniki ciepła
straty ciepła
przewody zbiorcze
ground heat exchanger
heat losses
main pipes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Próby zagospodarowania ścieków z wodnego oczyszczania pojemników po dodatkach do zapraw spajających
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 146567
10.15199/62.2023.12.15
ścieki z wodnego oczyszczania kanistrów
beczek lub pojemników
mielone szkło odpadowe
zestalanie odpadów
test TCLP
wastewater from aqueous treatment of canisters
drums or IBCs
ground waste glass
waste solidification
TCLP methodologies
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Próby zagospodarowania ścieków z wodnego oczyszczania pojemników po dodatkach do zapraw spajających
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 146567
10.15199/62.2023.12.15
ścieki z wodnego oczyszczania kanistrów
beczek lub pojemników
mielone szkło odpadowe
zestalanie odpadów
test TCLP
wastewater from aqueous treatment of canisters
drums or IBCs
ground waste glass
waste solidification
TCLP methodologies
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-7
Analiza porównawcza charakterystycznego obciążenia gruntu śniegiem na pograniczu polsko-czeskim
Szymon Karczewski
Łukasz Sadowski
nr katalogowy: 108189
10.15199/33.2017.07.24
obciążenie gruntu śniegiem
Eurokod
analiza porównawcza
pogranicze polsko-czeskie
ground snow load
Eurocode
peer analysis
polish- -czech borderland.
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
The influence of inclination and azimuth angle of PV modules on the energetic gain
Artur Bugała
Grażyna Frydrychowicz-Jastrzębska
nr katalogowy: 68617
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2020-6
Rozkład gęstości wyładowań piorunowych w Polsce
Krystian Leonard Chrzan
nr katalogowy: 126753
10.15199/74.2020.6.4
piorun doziemny
ryzyko strat piorunowych
lightning ground flash
risk of lightning damage
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2023-9
Porównanie gruntowych pomp ciepła pod względem właściwości technicznych i efektywności grzewczej
NIKON GAWRYLUK
nr katalogowy: 145147
10.15199/9.2023.9.5
pompy ciepła
wymiennik gruntowy
dolne źródło ciepła
górne źródło ciepła
gruntowe pompy ciepła
heat pumps
ground heat exchanger
lower heat source
upper heat source
ground to water heat pumps
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2023-9
Porównanie gruntowych pomp ciepła pod względem właściwości technicznych i efektywności grzewczej
NIKON GAWRYLUK
nr katalogowy: 145147
10.15199/9.2023.9.5
pompy ciepła
wymiennik gruntowy
dolne źródło ciepła
górne źródło ciepła
gruntowe pompy ciepła
heat pumps
ground heat exchanger
lower heat source
upper heat source
ground to water heat pumps
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Single line to ground-fault detection for unit generatortransformer based on wavelet transform and neutral networks
Ahmad Rizal SULTAN
Mohd Wazir bin MUSTAFA
Makmur SAINI
Ahmad GAFFAR
nr katalogowy: 117304
10.15199/48.2018.12.07
ground-fault detection
unit generator-transformer
wavelet transform
neural network
nieprawidłowość uziemiania
jednostka generator-tranasformator
transformata falkowa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-8
Frequency Reconfigurable Microstrip Antenna Array Based on Reconfigurable Defected Ground Structure
Khalid Subhi Ahmad
Mohamad Zoinol Abidin Abd. Aziz
nr katalogowy: 132837
10.15199/48.2021.08.20
Antenna array
defected ground structures
frequency reconfigurable antenna
surface current
układ anten
kofigurowalna częstotliwość
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-6
Application of wavelet transform for identification of single phase-to-ground fault in compensated networks
Dmitry S. Osipov
Vladimir Z. Kovalev
Olga V. Arkhipova
Nadezda N. Dolgikh
nr katalogowy: 132279
10.15199/48.2021.06.06
fault detection
industrial power systems
power system simulation
power system harmonics
wavelet transform.
wykrywanie uszkodzeń
przemysłowe systemy elektroenergetyczne
symulacja systemu elektroenergetycznego
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-1
Study on inertization of dust-air mixtures Badania inertyzacji mieszanin pyłowo-powietrznych
Bożena Kukfisz
Marzena Półka
Zdzisław Salamonowicz
Marek Woliński
nr katalogowy: 81971
10.12916/przemchem.2014.103
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Synteza i aktywność antyfidantna pochodnych farnezolu
Anna Gliszczyńska
Dorota Masłowiec
Maryla Szczepanik
Jan Nawrot
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 59857
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12b
Two-Step Inverse Problem Algorithm for Ground Penetrating Radar Technique
Arkadiusz MIASKOWSKI
Sławomir CIĘSZCZYK
nr katalogowy: 64277
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2010-6
Badania eksperymentalne wpływu zmian sposobu zasilania powietrznego gruntowego wymiennika ciepła typu rurowego na jego charakterystykę przepływową Część 1. Równomierność rozpływu
ŁUKASZ AMANOWICZ
JANUSZ WOJTKOWIAK
nr katalogowy: 52199
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2010-6
Badania eksperymentalne wpływu zmian sposobu zasilania powietrznego gruntowego wymiennika ciepła typu rurowego na jego charakterystykę przepływową Część 1. Równomierność rozpływu
ŁUKASZ AMANOWICZ
JANUSZ WOJTKOWIAK
nr katalogowy: 52199
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-1
Izolacja cieplna ogrzewania podłogowego usytuowanego w podłodze na gruncie
ANNA JUSTYNA
WERNER-JUSZCZUK
nr katalogowy: 111673
10.15199/9.2018.1.2
ogrzewanie podłogowe
podłoga na gruncie
wymagania wytrzymałościowe
izolacja cieplna
floor heating
floor on the ground
strength requirements
thermal insulation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wykorzystanie lecytyny w produkcji pieczywa pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 115168
mąka pszenna
lecytyna rzepakowa w proszku
jakość pieczywa
wheat flour
rapeseed lecithin powder
quality of bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Analiza spożycia produktów zbożowych w latach 2009-2019
Anna Czubaszek
Barbara Gazda
nr katalogowy: 128433
pieczywo
mąka
makaron i produkty makaronowe
kasze i ziarna zbóż
ryż
spożycie
bread
flour
pasta and pasta products
groats and cereal grains
rice
consumption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Analiza spożycia produktów zbożowych w latach 2009-2019
Anna Czubaszek
Barbara Gazda
nr katalogowy: 128433
pieczywo
mąka
makaron i produkty makaronowe
kasze i ziarna zbóż
ryż
spożycie
bread
flour
pasta and pasta products
groats and cereal grains
rice
consumption
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Ammonium ionic liquids containing an ester group as stored product insect antifeedants Amoniowe ciecze jonowe zawierające grupę estrową jako deterenty pokarmowe owadów magazynowych
Kamil Czerniak
Rafał Giszter
Michał Niemczak
Filip Walkiewicz
Tomasz Klejdysz
nr katalogowy: 86579
10.12916/przemchem.2014.1632
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Use of an extinguishing powder for reducing industrial dust explosion hazards. Wykorzystanie wybranego proszku gaśniczego do ograniczania wybuchowości pyłów przemysłowych
Mirosław Sobolewski
Marzena Półka
Marek Woliński
Bożena Kukfisz
nr katalogowy: 79879
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Właściwości mechaniczne kompozytów na osnowie polilaktydu napełnionych mączką drzewną
Mariusz Fabijański
nr katalogowy: 121939
10.15199/62.2019.8.6
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Wpływ warunków glebowych na właściwości wypiekowe mąki z ziarna rodów pszenicy ozimej
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Daria Romankiewicz
nr katalogowy: 98704
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-10
Wpływ technologii wymiany dynamicznej na kształt kolumn w warunkach laboratoryjnych
Sławomir Kwiecień
Siergey Ihnatov
nr katalogowy: 145650
10.15199/33.2023.10.07
wymiana dynamiczna
geoinżynieria
wzmocnienie podłoża
kolumny kamienne
grunt słaby
dynamic replacement
geotechnical engineering
ground improvement
stone columns
soft soil
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-12
Wewnętrzne okładziny ścienne z tworzyw sztucznych
Agnieszka Gorycka
nr katalogowy: 88804
10.15199/33.2014.12.08
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Badania brykietowania mieszanek wysokowapniowych szlamów pofiltracyjnych
Bogdan Kosturkiewicz
Łukasz Kosturkiewicz
nr katalogowy: 140469
10.15199/62.2022.11.18
brykietowanie
wysokowapniowe szlamy pofiltracyjne
wodorotlenek wapnia
mączka wapienna
kreda techniczna
briquetting
high-calcium mixtures of filter sludge
hydrated lime
limestone powder
fine technical chalk
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Badania brykietowania mieszanek wysokowapniowych szlamów pofiltracyjnych
Bogdan Kosturkiewicz
Łukasz Kosturkiewicz
nr katalogowy: 140469
10.15199/62.2022.11.18
brykietowanie
wysokowapniowe szlamy pofiltracyjne
wodorotlenek wapnia
mączka wapienna
kreda techniczna
briquetting
high-calcium mixtures of filter sludge
hydrated lime
limestone powder
fine technical chalk
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Experiences related to the renovation of street surfaces in the Płock conservation zone – mistakes, challenges and threats
Piotr Gryszpanowicz
Konrad J. Waluś
nr katalogowy: 151124
10.15199/33.2024.10.15
nawierzchnie zabytkowe
strefy ochrony konserwatorskiej
remonty nawierzchni
historic surfaces
conservation protection zones
surface renovations
CHŁODNICTWO 2014-8
Gruntowy wymiennik ciepła współpracujący z solarnym układem klimatyzacji Część 3
nr katalogowy: 86284
CHŁODNICTWO 2014-7
Gruntowy wymiennik ciepła współpracujący z solarnym układem klimatyzacji Część 2
Demis Pandelidis
nr katalogowy: 85758
CHŁODNICTWO 2014-6
Gruntowy wymiennik ciepła współpracujący z solarnym układem klimatyzacji Część 1
Demis Pandelidis
nr katalogowy: 85149
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9b
Zastosowanie transformaty curvelet w przetwarzaniu danych z georadaru GPR
Waldemar WÓJCIK
Sławomir CIĘSZCZYK
Tomasz ŁAWICKI
Arkadiusz MIASKOWSKI
nr katalogowy: 70724
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-2
Wpływ modulacji wektorowej na działanie zabezpieczeń ziemnozwarciowych w sieciach IT
Tomasz BISKUP
nr katalogowy: 65973
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2012-4
Naturalne pole temperatury gruntu
CZESŁAW OLEŚKOWICZ POPIEL
JANUSZ WOJTKOWIAK
nr katalogowy: 66898
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-3
Kryteria oceny oddziaływania iniekcji gruntowych na grunt oraz wodę gruntową
Tomasz Błaszczyński
Bogumił Klimaszewski
nr katalogowy: 112713
10.15199/33.2018.03.28
iniekcje gruntowe
ochrona środowiska
obiekty zabytkowe.
ground injections
environmental protection
listed buildings.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Wpływ dodatku enzymu transglutaminazy na jakość pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Katarzyna Just
nr katalogowy: 127384
transglutaminaza
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
transglutaminase
wheat flour
dough performance
crumb texture
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-6
Badanie odporności na polerowanie mieszanek kruszywa grubego i granulatu gumowego przeznaczonych do nawierzchni poroelastycznych
Marta Wasilewska
Władysław Gardziejczyk
nr katalogowy: 120783
10.15199/33.2019.06.06
wskaźnik polerowalności PSV
mikrotekstura
warstwa ścieralna
granulat gumowy
właściwości przeciwpoślizgowe.
PSV (Polished Stone Value)
microtexture
wearing course
rubber granules
skid resistance.
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2008-1
Robot do badań nieniszczących powierzchni mostów
nr katalogowy: 32484
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12b
The influence of Earth thermal conductivity on temperature profile of 110 kV electric power cable system
Janusz TYKOCKI
nr katalogowy: 64324
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9b
Lightning induced effects on lossy multiconductor power lines with ground wires and non-linear loads - Part I: model
Amedeo ANDREOTTI
Andrea DEL PIZZO
Renato RIZZO
Luigi VEROLINO
nr katalogowy: 70743
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-11
Analytical Field Expressions due to Inclined Lightning Channel
Mahdi IZADI
Mohd Zainal Ab KADIR
Chandima GOMES
Wan Fatinhamamah WAN AHMAD
nr katalogowy: 63943
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH