Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Wykorzystanie polisacharydów jako materiałów powłokowych w procesach mikrokapsułkowania
The Use of Polysaccharides as Coating Materials Used in Microencapsulation
10.15199/65.2019.4.5
Ewelina Drozińska
Aleksandra Kanclerz
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 119833
10.15199/65.2019.4.5
Streszczenie
Mikrokapsułkowanie to proces zamykania substancji rdzeniowej, zazwyczaj lotnej lub wrażliwej, w powłoce z innego materiału, w celu ochronienia jej przed uwalnianianiem się z matrycy lub szkodliwym działaniem czynników środowiska, takich jak światło, temperatura czy tlen atmosferyczny. Materiałem powlekanym są zazwyczaj witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, oleje, olejki eteryczne. Materiałem powlekającym jest substancja dopasowana chemicznie do rdzenia i zapewniająca mu ochronę i przedłużenie trwałości, taka jak polisacharydy, białka, polimery naturalne i syntetyczne. Rodzaj materiału powłokowego oraz metoda mikrokapsułkowania decydują o funkcjonalnych i technologicznych właściwościach kapsułek. Powszechnie stosowanym materiałem powłokowym są polisacharydy, które ceche zdolność do żelowania, emulgowania i stabilizowania emulsji oraz obojętnością chemiczną. Polisacharydy należące do frakcji błonnika pokarmowego, takie jak beta-glukan, inulina, guma arabska czy pektyny, wykazują także wiele właściwości prozdrowotnych.
Abstract
Microencapsulation is the process of closing a core material, usually volatile or sensitive, in a coating of another material, in order to protect it from volatilization or the harmful effects of environmental factors such as light, temperature or atmospheric oxygen. The coated material are usually vitamins, unsaturated fatty acids, enzymes, oils, essential oils. The coating material is a substance chemically matched to the core and provides protection and prolonged durability, such as polysaccharides, proteins, natural and synthetic polymers. The type of coating material and the microencapsulation method determine the functional and technological properties of the capsules. Commonly used coating material are polysaccharides, which are characterized by the ability to form gels, to emulsify and stabilize the emulsions and chemical inertness. Polysaccharides belonging to the dietary fiber fraction, such as β-glucan, inulin, gum arabic or pectin, also show a number of health-promoting properties.
Słowa kluczowe
mikrokapsułkowanie
polisacharydy
błonnik pokarmowy
materiał powłokowy
Keywords
microencapsulation
polysaccharides
dietary fiber
coating material
Bibliografia
[1] AbdManaf M., J. Jai, R. Raslan, I. Subuki, A.N. Mustapa. 2015. "Microencapsulation Methods of Volatile Essential Oils - A Review". Advanced Materials Research 1113 : 679-683. [2] Bakry A.M., S. Abbas, B. Ali, H. Majeed, M.Y. Abouelwafa, A. Mousa, L. Liang. 2016. "Microencapsulation of Oils: A Comprehensive Review of Benefits, Techniques, and Applications". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 15 (1) : 143-182. [3] B.D. Alvarenga, S.V. Borges, F.R.V. de Barros, R. Antoniassi, A.F. de Faria-Machado, J.P. de Andrade Feitosa, R.C.M. de Paula. 2017. "Application of cashew tree gum on the production and stability of spray-dried fish oil". Food Chemistry 221 : 1522-1529. [4] Domian E., E. Swirydow, J. Cenkier. 2013. "Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego - stan badań". Nauki Inżynierskie i Technologie 3 (10) : 45-61. [5] EFSA Panel on Dietetic Products, N. and A. (NDA). (2011). "Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to barley beta-glucans and lowering of blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 9 (12) : 1-15. [6] Fang S., X. Zhao, Y. Liu, X. Liang, Y. Yang. 2019. "Fabricating multilayer emulsions by using OSA starch and chitosan suitable for spray drying: Application in the encapsulation of β-carotene". Food Hydrocolloids 93 : 102-110. [7] Fernandes R.V.B., D.A. Botrel, E.K. Silva, S.V. Borges, C.R. Oliveira, M.I. Yoshida, J.P.A. Feitosa, R.C.M. de Paula. 2016. "Cashew gum and inulin: New alternative for ginger essential oil microencapsulation". Carbohydrate Polymers 153 : 133-142. [8] Jarosz M., E. Rychlik, K. Stoś, R. Wierzewska, A. Wojtasik, J. Charzewska, Z. Chwojnowska. 2017. "Normy żywienia dla populacji Polski." Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. [9] Krasaekoopt W., S. Watcharapoka. 2014. "Effect of addition of inulin and galactooligosaccharide on the survival of microencapsulated probiotics in alginate beads coated with chitosan in simulated digestive system, yogurt and fruit juice". LWT-Food Science and Technology 57 (2) : 761-766. [10] Kurek M.A., M. Moczkowska, E. Pieczykolan, M. Sobieralska. 2018. "Barley β-d-glucan-modified starch complex as potential encapsulation agent for fish oil". International Journal of Biological Macromolecules 120 : 596-602. [11] Lara-Espinoza C., E. Carvajal-Millán, R. Balandrán-Quintana, Y. López-Franco, A. Rascón-Chu. 2018. "Pectin and Pectin-Based Composite Materials: Beyond Food Texture." Molecules 23 (4) : 942-976. [12] Lei M., F.C. Jiang, J. Cai, S. Hu, R. Zhou, G. Liu, Y.H Wang., H.B. Wang, J.R. He, X.G. Xiong. 2018. "Facile microencapsulation of olive oil in porous starch granules: Fabrication, characterization, and oxidative stability". International Journal of Biological Macromolecules 111 : 755-761. [13] Mariod A.A. 2018. "Gum arabic structure, properties, application and economics". 67-72. Academic Press Elsevier, London. [14] Mahdavi S.A., S.M. Jafari, E. Assadpoor, D. Dehnad. 2016. "Microencapsulation optimization of natural anthocyanins with maltodextrin, gum Arabic and gelatin." International Journal of Biological Macromolecules 85 : 379-385. [15] Nesterenko A., I. Alric, F. Silvestre, V. Durrieu. 2013. "Vegetable proteins in microencapsulation: A review of recent interventions and their effectiveness." Industrial Crops and Products 42 : 469-479. [16] Nie S.P., S. Cui, M. Xie. 2018. "Cereal Beta-Glucan". W: Bioactive Polysaccharides 445-482. Academic Press. [17] Park J.S., Y.M. Lim, J. Baik, J.O. Jeong, S.J. An, S.I. Jeong, H.J. Gwon, M.S. Khil. 2018. "Preparation and evaluation of β-glucan hydrogel prepared by the radiation technique for drug carrier applications." International Journal of Biological Macromolecules 118 : 333-339. [18] Poshardi A., K. Aparna. 2010. "Microencapsulation technology: a review". Journal of Research ANGRAU 38 (1) : 86-102. [19] Rajabi H., M. Ghorbani, S.M. Jafari, A.S. Mahoonak, G. Rajabzadeh. 2015. "Retention of saffron bioactive components by spray drying encapsulation using maltodextrin, gum Arabic and gelatin as wall materials". Food Hydrocolloids 51 : 327-337. [20] Ramakrishnan Y., N. M. Adzahan, Y. A. Yusof, K. Muhammad. 2018. "Effect of wall materials on the spray drying efficiency, powder properties and stability of bioactive compounds in tamarillo juice microencapsulation". Powder Technology 328 : 406-414. [21] Ribeiro A.J., F.R.L. de Souza, J.M.N.A. Bezerra, C. Oliveira, D. Nadvorny, M.F. de La Roca Soares, L.C.C. Nunes, E.C. Silva-Filho, F. Veiga, J.L.S. Sobrinho. 2016. „Gums’ based delivery systems: Review on cashew gum and its derivatives”. Carbohydrate Polymers 147 : 188-200. [22] Singh M., J.S. Dua, M. Muse, S. Mansi, D. N. Prasad. 2016. „Microencapsulation and its various aspects: a review”. International Journal of Advanced Research 4 : 2094-2108. [23] Shoaib M., A. Shehzad, M. Omar, A. Rakha, H. Raza, H.R. Sharif, A. Shakeel, A. Ansari, S. Niazi. 2016. „Inulin: Properties, health benefits and food applications”. Carbohydrate Polymers 147 : 444-454. [24] Wang X., Q. Chen, X. Lü. 2014. „Pectin extracted from apple pomace and citrus peel by subcritical water”. Food Hydrocolloids 38 : 129-137. [25] Zhu F., B. Du, B. Xu. 2016. „A Critical Review on Production and Industrial Applications of Beta-Glucans”. Food Hydrocolloids 52 : 275-88.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119833 "Wykorzystanie polisachary..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH