Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Owies – walory odżywcze i właściwości prozdrowotne
Oats – nutritional values and health-promoting properties
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 146324
Streszczenie
Owies znany jest w technologii żywności oraz w żywieniu człowieka od wielu lat. Jednak w ostatnich latach owies odkrywany jest na nowo, jako najcenniejszy gatunek ze zbóż ze względu na wysoką wartość fizjologiczno-żywieniową. Bogaty skład chemiczny i wysoka wartość żywieniowa tego zboża sprawiają, że jest on obiektem zainteresowań naukowców zarówno z dziedziny technologii przetwórstwa spożywczego, jak również dietetyków. Niskoprzetworzone, całoziarnowe produkty owsiane bogate w substancje biologicznie aktywne wpisują się w definicję żywności funkcjonalnej i są doskonałym prebiotykiem. Prezentowana praca poszerza wiedzę o produktach owsianych, ich wpływie na zdrowie człowieka oraz postępach w technologii przetwórstwa owsa.
Abstract
Oats have been known in food technology and human nutrition for many years. However, in recent years oats are being rediscovered as the most valuable species among cereals due to their high physiological and nutritional value. The rich chemical composition and high nutritional value of this cereal make it an object of interest for scientists in the field of food processing technology, as well as of nutritionists. Low-processed, whole-grain oat products rich in biologically active substances fit into the definition of functional foods and are excellent prebiotics. The presented work expands the knowledge of oat products, their impact on human health, as well as advances in oat processing technology.
Słowa kluczowe
owies
przetwory z owsa
właściwości prozdrowotne
Keywords
oats
oat products
health-promoting properties
Bibliografia
[1] Bartnikowska E. 2003. Przetwory z ziarna owsa jako źródło ważnych substancji prozdrowotnych w żywieniu człowieka. Biul. IHAR, 229: 235–245. [2] Błażewicz J., J. Kawa-Rygielska, D. Leszczyńska, J. Gąsior, A. Gasiński. Słody specjalne z owsa nagiego. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny. 2020, 1-2: 23-24. [3] Czubaszek A., Z. Karolini-Skaradzińska, M. Fujarczuk. 2011. Wpływ dodatku produktów owsa na właściwości wypiekowe mieszanek żytnio-owsianych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 5(78): 150–162. [4] Gangopadhyay N., M. Hossain, D. Rai, N.A. Brunton. Review of Extraction and Analysis of Bioactives in Oat and Barley and Scope for Use of Novel Food Processing Technologies. Molecules 2015, 20, 10884–10909. [5] Gasinski A., J. Kawa-Rygielska, J. Błazewicz, D. Leszczynska. Malting procedure and its impact on the composition of volatiles and antioxidative potential of naked and covered oat varieties. J. Cereal Sci. 2022, 107, 103537. [6] Kawka A. 2010. Współczesne trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość. 3: 25-43. [7] Kawka A., B. Achremowicz. 2014. Owies – roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywieniowe i przemysłowe. Nauka Przyroda Technologie, 8 (3): 1–11. [8] Kotecki A. (red. ), 2020. Uprawa roślin, cz. II, 1-527. [9] Lange E. 2010. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywność Nauka Technologia Jakość, 3(70): 7–24. [10] Leszczyńska D., K. Noworolnik. 2010. Wpływ nawożenia azotem i gęstości siewu na plonowanie owsa nagoziarnistego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Kraków 3(70): 197-204. [11] Lista opisowa odmian COBORU 2022. [12] Martínez-Villaluenga C.E. Peñas. Health benefits of oat: Current evidence and molecular mechanisms. Curr. Opin. Food Sci. 2017, 14, 26–31. [13] Sykut-Domanska E., Z. Rzedzicki, Z. Nita. Chemical composition variability of naked and husked oat grain (Avena sativa L.). Cereal Res. Commun. 2013, 41, 327–337. [14] Sułek A., F. Brzóska. Uprawa i wykorzystanie owsa. Instr. upowsz. IUNG-PIB Puławy, 2007, 141, ss. 55. [15] Sułek A., D. Leszczyńska, R. Cyfert. Charakterystyka i technologia uprawy odmian owsa. IUNG-PIB Puławy, COBORU Słupia Wielka, 2005. [16] Szempliński W. (red.) 2012. Rośliny Rolnicze. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 1-470. [17] Wołoch R. 2003. Zdolność eliminowania wolnych rodników przez ekstrakty uzyskane z frakcji młynarskich ziarna nieoplewionych i oplewionych form jęczmienia i owsa. Biul. IHAR, 229: 263–270.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 146324
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH