Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Factors Shaping the Nutritional Value of Raw Ripening Meats
10.15199/65.2023.3.4
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
Streszczenie
W skład surowych wędlin dojrzewających wchodzą związki o istotnym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Takimi składnikami są aminokwasy egzogenne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, niektóre substancje mineralne i witaminy, które po wchłonięciu stają się kluczowymi składnikami tkanek i płynów ustrojowych lub kontrolują procesy fizjologiczne na poziomie komórkowym. Składniki te pełnią m.in. rolę buforów, kontrolują utlenianie wolnych rodników, wspomagają absorpcję wapnia i żelaza niehemowego, regulują poziom cukru we krwi, wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne lub przeciwnowotworowe. Ze względu na skład chemiczny, surowe szynki dojrzewające postrzegane są jako naturalne źródło żelaza, cynku, fosforu, selenu, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witamin B6 oraz B12.
Abstract
Raw ripening meats contain compounds that are important for human health. Such components are exogenous amino acids, essential fatty acids, some minerals and vitamins, which after absorption become components of tissues and body fluids. They act as buffers, control the oxidation of free radicals, promote the absorption of calcium and “non-heme” iron, regulate blood sugar levels, and exhibit antibacterial, antiviral, antifungal or anticancer properties. Due to its chemical composition, raw ripening hams are seen as a natural source of iron, zinc, phosphorus, selenium, thiamin, riboflavin, niacin and vitamins B6 and B12.
Słowa kluczowe
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
Keywords
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
Bibliografia
[1] Benedini R., G. Parolari, t. toscani. 2012. „Sensory and texture properties of Italian typical dry-cured hams as related to maturation time and salt content”. Meat Science 90 : 431-437. DoI: 10.1016/j.meats- ci.2011.09.001. [2] Chang C.Y., D.S. Ke, J.Y. Chen. 2009.„Essential fatty acids and human brain”. Acta Neurologica Taiwanica 18 (4) : 231-241. [3] Chang P.K., A. Khatchadourian, R.A. McKinney. 2015. „Docosahexaenoic acid (DHA): a modulator of microglia activity and dendritic spine morphology”. Journal of Neuroinflammation 12 (34) : 1-15. DoI: 10.1186/s12974-015-0244-5. [4] Decker E., Y. Park. 2010.„Healthier meat products as functional foods”. Meat Science 86 (1) : 49-55. DoI: 10.1016/j.meatsci.2010.04.021. [5] Degnes K.F., H.F.N. Kvitvang, H. Haslene-Hox, I.M. Aasen. 2017.„Changes in the profiles of metabolites originating from protein degradation during ripening of dry cured ham”. Food Bioprocess Technology 10 (6) : 1122-1130. DoI: 10.1007/s11947-017-1894-3. [6] Drywień M.E., J. Dźwigała, M. Staszewska-Skurczyńska. 2013. „Znaczenie aminokwasów rozgałęzionych w żywieniu człowieka oraz profilaktyce i przebiegu niektórych chorób”. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 19 (3) : 379-384. [7] Du M., D.U. Ahn. 2001.„Volatile substances of Chinese traditional Jinhua ham and Cantonese sausage”. Journal of Food Science 66 : 827-831. DoI: 10.1111/j.1365-2621.2001.tb15181.x. [8] Dyall S.C. 2015. „Long-chain omega–3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA”. Frontiers in Aging Neuroscience 7 (52) : 1-15. DoI: 10.3389/ fnagi.2015.00052. [9] FAo/WHo. 2010. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation (10-14 November 2008). Rome: FAo. [10] Fernandes M.F., D.M. Mutch, F. Leri. 2017. „The relationship between fatty acids and different depression-related brain regions, and their potential role as biomarkers of response to antidepressants”. Nutrients 9 (3) : 298. DoI: 10.3390/nu9030298. [11] Fernández M., J.A. ordóñez, I. Cambero, C. Santos, C. Pin, L. de la Hoz. 2007. „Fatty acids compositions of selected varieties of Spanish dry ham related to their nutritional implications”. Food Chemistry 101 : 107-112. DoI: 10.1016/j.foodchem.2006.01.006. [12] Fernando W.M., I.J. Martins, K.G. Goozee. 2015.„The role of dietary coconut for the prevention and treatment of Alzheimer’s disease: potential mechanisms of action”. British Journal of Nutrition 114 (14) : 1-14. DoI: 10.1017/S0007114515001452. [13] Forouhi N.G, R.M.Krauss, G.Taubes, W.Willet. 2018.„Dietary fat and cardio metabolic health: evidence, controversies, and consensus for guidance”. British Medical Journal 13 (361) : 1-8. DoI: 10.1136/bmj.k2139. [14] Gandemer G. 2009.„Dry cured ham quality as related to lipid quality of raw material and lipid changes during processing: A review”. Grasas y Aceites 60 : 297-307. DoI: 10.3989/gya.130908 [15] Goluch-Koniuszy Z., J. Fugiel. 2016.„Rola składników diety w syntezie wybranych neurotransmiterów”. Problemy Nauk Biologicznych 65 (4) : 523-534. [16] Gołąbczak J. 2008.„Biochemiczne, genetyczne i technologiczne podstawy biosyntezy L-lizyny”. Biotechnologia 1 (80) : 53-70. [17] Goncalves A., M.J. Amiot. 2017.„Fat-soluble micronutrients and metabolic syndrome”. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 20 (6) : 492-497. DoI: 10.1097/MCo.0000000000000412. [18] Heras-Sandoval D., J. Pedraza-Chaverri, J.M. Pérez-Rojas. 2016. „Role of docosahexaenoic acid in the modulation of glial cells in Alzheimer’s disease”. Journal of Neuroinflammation 13 (61). DoI: 10.1186/ s12974-016-0525-7. [19] Isabel B., G. Cordero, C. López-Bote, A. Daza. 2009. „Tocopherol content, weight loss and instrumental color analysis of Iberian dry-cured ham as affected by rearing and feeding systems”. Grasas y Aceites 60 : 248-254. DoI: 10.3989/gya.130108. [20] Isabel B., C.J. López-Bote, L. de la Hoz, M. timón, C. Garcia, J. Ruiz. 2003. „Effects of feeding elevated concentrations of manosaturated fatty acids and vitamin E to swine on characteristics of dry cured hams”. Meat Science 64 : 475-482. DoI: 10.1016/S0309-1740(02)00225-5. [21] Jarosz M. 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia. [22] Jiménez-Colmenero F., J. Ventanas, F. Toldrá. 2010.„Nutritional composition of dry-cured ham and its role in a healthy diet”. Meat Science 84 : 585-593. DoI: 10.1016/j.meatsci.2009.10.029. [23] Kindleysides S., K.L. Beck, D.I. Walsh, L. Henderson, S.N. Jayasinghe, M. Golding, B.H. Breier. 2017. „Fat sensation: fatty acid taste and olfaction sensitivity and the link with disinhibited eating behaviour”. Nutrients 9 (8) : 879. DoI: 10.3390/nu9080879. [24] Konikowska K., B. Regulska-Ilow. 2014.„Rola diety w stwardnieniu rozsianym”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 68 : 325-333. [25] Kunachowicz H., B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow. 2017. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. II zmienione. Warszawa : Wyd. Lek. PZWL. [26] LoFiegoD.P., P.Macchioni, P.Santoro, G.Pastorelli, C.Corino. 2005. „Effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) supplementation on CLA isomers content and fatty acid composition of dry-cured Parma ham”. Meat Science 70 : 285-291. DoI: 10.1016/j.meatsci.2005.01.014. [27] Martínez-Arellano I., M. Flores, F. Toldrá. 2016. „The ability of peptide extracts obtained at different dry cured ham ripening stages to bind aroma compounds”. Food Chemistry 196 : 9-16. DoI: 10.1016/j.food- chem.2015.09.023. [28] Marušić N., M.C. Aristoy, F. Toldrá. 2013.„Nutritional pork meat compounds as affected by ham dry-curing”. Meat Science 93 (1) : 53-60. DoI: 10.1016/j.meatsci.2012.07.014. [29] Mensink R.P., P.L. Zock, A.D.M. Kester, M.B. Katan. 2003.„Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials”. The American Journal of Clinical Nutrition 77 (5) : 1146-1155. DoI: 10.1093/ ajcn/77.5.1146. [30] MoraL., M.Gallego, E.Escudero, M.Reig, M.C.Aristoy, F.Toldrá. 2015. „Small peptides hydrolysis in dry-cured meats”. International Journal of Food Microbiology 212 : 9-15. DoI: 10.1016/j.ijfoodmi- cro.2015.04.018. [31] Pastorelli G., S. Magni, R. Rossi, E. Pagliarini, P. Baldini, P. Dirinck, F. Van opstaele, C. Corino. 2003.„Influence of dietary fat, on fatty acid composition and sensory properties of dry cured Parma ham”. Meat Science 65 : 571-580. DoI: 10.1016/S0309-1740(02)00250-4. [32] Petrón J.M., E. Muriel, M.L. timón, L. Martín, t. Antequera. 2004. „Fatty acids and triacylglycerols profiles from different types of Iberian dry-cured hams”. Meat Science 68: 71-77. DoI: 10.1016/j.meats- ci.2004.01.012. [33] Pugliese C. 2009.„Effect of genetic type and rearing conditions on characteristics of Italian quality hams: the instance of tuscan ham”. W Proceeding of 5th world congress of dry-cured ham. Aracena : Spain. [34] Simopoulos A.P. 2016.„An Increase in the omega-6/omega-3 fatty acid ratio increases the risk for obesity”. Nutrients 8 (3) : 128. DoI: 10.3390/nu8030128 [35] Ventanas S., J. Ventanas, J. tovar, C. Garcia, M. Estevez. 2007.„Extensive versus oleic acid and tocopherol enriched mixed diets for the production of Iberian dry-cured hams: Effect on chemical composition, oxidative status and sensory traits”. Meat Science 77 : 246-256. DoI: 10.1016/j.meatsci.2007.03.010. [36] Wagner K.H., E. Plasser, C. Proell, S. Kanzler. 2008. „Comprehensive studies on the trans fatty acid content of Austrian foods: convenience products, fast food and fats”. Food Chemistry 108 (3) : 1054-1060. DoI: 10.1016/j.foodchem.2007.11.038. [37] Zhou H.Y., Y. Wang, D.D. Pan, J.X. Cao, Y.J. Chen, Y. Liu, Y.Y. Sun, C.R. ou. 2017. „the changes in the proteolysis activity and the accumulation of free amino acids during Chinese traditional dry-cured loins processing”. Food Science and Biotechnology 26 (3) : 679-687. DoI: 10.1007/s10068-017-0089-z.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-3 , nr katalogowy 142573
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH