Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
The Impact of Coffee on Human Health
10.15199/65.2021.12.6
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
Streszczenie
W artykule przedstawiono charakterystykę kawy jako surowca oraz przebieg procesu technologicznego otrzymywania kawy prażonej. Omówiono najważniejsze składniki bioaktywne kawy tj. polifenole, kofeinę, trygonelinę, cholinę, diterpeny, substancje drażniące. Przedyskutowano wpływ kawy na zdrowie człowieka i stwierdzono, że jest napojem bezpiecznym, wykazującym cechy prozdrowotne, gdy spożywana jest przez osoby dorosłe w umiarkowanych ilościach.
Abstract
The main features of coffee as a raw material and its bioactive ingredients, such as polyphenols, caffeine, trigonelline, choline, diterpenes, and irritants are presented. The pipeline of the technological process of obtaining roasted coffee and its impact on human health was presented and discussed as well. Coffee has been recognized as a safe and health-promoting drink when consumed in moderate amounts by adults.
Słowa kluczowe
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
Keywords
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
Bibliografia
[1] Bae J.H., J.H. Park, S.S. Im, D.K. Song. 2014. „Coffee and health”. Integrative Medicine Research 3 (4) : 189-191. DoI: 10.1016/j.imr.2014.08.002. [2] Cano-marquina A., J.J. tarin, A. Cano. 2013. „the impact of coffee on health”. Maturitas 75 (1) : 7-21. DoI: 10.1016/j.maturitas.2013.02.002. [3] Ciaramelli C., A. Palmioli, A. De Lugia, L. Colombo, G. Sala, C. Riva, C. Airoldi. 2018.„NmR-driven iden- tification of anti-amyloidogenic compounds in green and roasted coffee extracts”. Food Chemistry 252 : 171-180. DoI:10.1016/j.foodchem.2018.01.075. [4] Ciaramelli C., A. Palmioli, C. Airoldi. 2019.„Coffee variety, origin and extraction procedure. Implications for coffee beneficial effects on human health”. Food Chemistry 278 : 47-55. DoI: 10.1016/j.food- chem.2018.11.063. [5] Clifford m.N., S. Knight. 2004. „the cinnamoyl-amino acid conjugates of green and robusta coffee ex- tracts”. Food Chemistry 87 (3) : 457-463. DoI: 10.1016/j.foodchem.2003.12.020. [6] Crozier t.W.m., A. Stalmach, m.E.J. Lean. 2012. „Espresso coffees caffeine and chlorogenic acid intake. Potential health implications”. Food & Function 3 (1) : 30-33 . DoI: 10.1039/c1fo10240k. [7] De Roos B., S. meyboom, t.G. Kosmeijer-Schuil, m.B. Katan. 1998.„Absorption and urinary excretion of the coffee diterpenes Cafestol and Kahweol in healthy volunteers”. Journal of Internal Medicine 244 (6) : 451-460. DoI: 10.1111/j.1365-2796.1998.00386.x. [8] Franca A.S., J.C.F. mendonca, S.D. oliveira. 2005.„Composition of green and roasted coffees of different cup Qualities”. LWT 38 (7) : 709-715. DoI: 10.1016/j.lwt.2004.08.014. [9] Geiger S.C., R. Perren, R. Kuenzli, F. Escher. 2005. „Carbon dioxide evolution and moisture evapora- tion during roasting of coffee beans”. Journal of Food Science 70 (2) : 124-130. DoI: 10.1111/j.1365- 2621.2005.tb07084.x. [10] Heilmann W., A.G. Rehfeldt, F. Rotzoll. 1999. „Behavior and reduction of ochratoxin A in green coffee beans in response to various processing methods”. European Food Research and Technology 209 (3) : 297-300. DoI:10.1007/s002170050497 . [11] Higdon J.V., B. Frei. 2006. „Coffee and health. A review of recent human research”. Food Science and Nutrition 46 (2) : 101-123. DoI: 10.1080/10408390500400009. [12] Hirakawa N., R. okaucin, Y. miura, K. Yagasaki. 2005. „Anti-invasive activity of niacin and trigonelline against cancer cells”. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 69 (3) : 653-658. DoI: 10.1271/ bbb.69.653. [13] Illy A., R. Viani. 1995. Espresso coffee. The chemistry of quality. Academic Press. [14] Kurzrock t., K. Speer. 2001.„Diterpenes and diterpenes esters in coffee”. Food Reviews International 17 (4) : 433-450. DoI: 10.1081/FRI-100108532. [15] macrae R., R.K. Robinson, m.J. Sadler. 1993. Encyclopedia of food science, food technology and nutrition 2, 1114-1146. Acdemic Press. [16] mandel H.G. 2002.„Update on caffeine consumption, disposition and action”. Food and Chemical Toxicol- ogy 40 (9) : 1231-1234. DoI: 10.1016/S0278-6915(02)00093-5. [17] mehr C.B., R.N. Biswal, J.L. Collins, H.D. Cochran. 1996. „Supercritical carbon dioxide extraction of caffeine from Guarana”. The Journal of Supercritical Fluids 9 (3) : 185-191. DoI: 10.1016/S0896- 8446(96)90031-5. [18] messina G., C. Zannella, V. monda, A. Dato, S. De Blasio, G. Cibelli. 2015.„the beneficial effects of coffee in human nutrition”. Biology and Medicine 7 (4) : 240. [19] millsC.E.,m.J.oruna-Concha,D.S.mottram,G.R.Gibson,P.E.Spencer.2013.„theeffectofprocessingon chlorogenic acid of commercially available coffee”. Food Chemistry 141 (4) : 3335-3340. DoI: 10.1016/j. foodchem.2013.06.014. [20] Niseteo t., D. Komes, A. Belscak-Cvitanovic, D. Horzic, m. Budec. 2012.„Bioactive composition and anti- oxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition”. Food Chemistry 134 (4) : 1870-1877. DoI: 10.1016/j.foodchem.2012.03.095. [21] oosterveld A., A.G.J. Voragen, H.A. Schols. 2003.„Effect of roasting on the carbohydrate composition of Coffee arabica beans”. Carbohydrate Polymers 54 (2) : 183-192. DoI: 10.1016/S0144-8617(03)00164-4. [22] Rodriguez-Artalejo F., E. Lopez-Garcia. 2018. „Coffee consumption and cardiovascular disease. a con- densed review of epidemiological evidence and mechanisms”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 66 (21) : 5257-5263. DoI: 10.1021/acs.jafc.7b04506. [23] Speer K., I. Kölling-Speer. 2006.„the lipid fraction of the coffee bean”. Brazilian Journal of Plant Physiol- ogy 18 (1) : 201-216. DoI: 10.1590/S1677-04202006000100014. [24] thorn J. 1995. Królestwo kawy – Przewodnik dla konesera. Wyd. twój Styl. [25] Wilska-Jeszka J. 2007. „Polifenole, glukozynolany i inne związki prozdrowotne i antyżywieniowe”. W Chemia Żywności. Składniki Żywności, 203-219. WNt. [26] Yuksel Z., E. Avci, Y.K. Erdem. 2010. „Characterization of binding interactions between green tea flavonoids and milk proteins”. Food Chemistry 121 (12) : 450-456. DoI: 10.1016/j.foodchem.2009.12.064. [27] Zeisel S.H., K.A. da Costa. 2009. „Choline. An essential nutrient for public health”. Nutrition Reviews 67 (11) : 615-623. DoI: 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x. [28] Strona internetowa. International Coffee organization. https://www.ico.org/.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-12 , nr katalogowy 135127
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH