Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Pumpkin - An Innovative Functional Food and Dietary Supplement Component in Consumers’ Perception
10.15199/65.2022.10.7
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
Streszczenie
W pracy zbadano postawę respondentów wobec prozdrowotnych właściwości dyni oraz ich opinię względem innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety. Analiza uzyskanych danych wskazuje, że dynia, choć wg kryteriów botanicznych jest owocem, to zwyczajowo jest uznawana za warzywo, do którego konsumenci i producenci żywności wracają po wielu latach zapomnienia. Używa się jej również jako surowiec do produkcji żywności prozdrowotnej oraz suplementów diety ukierunkowanych na uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych oraz niwelowanie wielu dolegliwości i wspomaganie leczenia niektórych chorób. Uzyskane wyniki badań potwierdziły, że zdecydowana większość respondentów pozytywnie odbiera innowacyjne produkty spożywcze i chętnie je próbuje. Wyniki przeprowadzonej ankiety wskazują, że konsumenci posiadają wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości dyni, jednak nie korzystają z zawierającej ją żywności prozdrowotnej oraz suplementów diety.
Abstract
The study examined the attitudes of respondents toward the health-promoting properties of pumpkin and their opinions on innovative functional foods and dietary supplements. The analysis of collected data indicates that pumpkin is a well-known fruit that consumers and food producers keep returning to after many years of neglect. It is also used as a raw material for the production of functional foods and dietary supplements aimed at supplementing vitamin and mineral deficiencies, as well as alleviating many ailments and supporting the treatment of some diseases. The results of the survey confirmed that the vast majority of respondents have a positive perception of innovative food products and are willing to try them. The results also indicate that consumers are familiar with the health promoting properties of pumpkin and are willing to use functional foods and dietary supplements containing it.
Słowa kluczowe
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
Keywords
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
Bibliografia
[1] Achremowicz B., A. Ceglińska, M. Darmetko, T. Haber, J. Jankowska, P. Karpiński, M. Obiedziński, R. Tarasiewicz. 2017. „Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 97-109. [2] Ahamed K.U., B. Akhter, M.R. Islam. 2011. „An assessment of morphology and yield characteristic of pumpkin (Cucurbita Moschata) genotypes in Northern Bangladesh”. Tropical Agricultural Research & Extension 14 (1) : 7-11. DOI: 10.4038/tare.v14i1.4834. [3] Lewicki P. 2008. „Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów”. Warszawa: Wydawnictwo SSGW. [4] Ciszek P., P. Dama 2013. „Analiza stosowania suplementów diety i świadomości zagrożeń wynikających ich pobrania wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVI (3) : 404-412. [5] Colagar A.H., O.A. Sourak. 2012. „Review of Pumpkin Anticancer Effects”. Quran Medicine 1 (4) : 77-88. DOI:10.5812/quranmed.8923. [6] Chilczuk B., I. Perucka, M. Materska, H. Buczkowska. 2014. „Zawartość luteiny, zeaksantyny iβ-karotenu w liofilizowanych owocach wybranych odmian Cucurbita Maxima D.”. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 2 (93) : 139-150. [7] Deldicque L., M. Francaux. 2016. „Potential harmful effects of dietary supplements in sports medicine.”Current Opinion in Clinical Nnutrition and Metabolic Care 19 (6) : 439-445. DOI:10.1097/ MCO.0000000000000321. [8] Fedko M., D. Kmiecik, A. Siger, B. Kulczyński. 2020. „Comparative characteristics of oil composition in seeds of 31 Cucurbita varieties”. Food Measure 14 : 894-904. DOI: 10.1007/s11694-019-00339-6. [9] Grajek W. 2006. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, 126-128. Warszawa : Wydawnictwo PWN. [10] Grębowiec M. 2011. Znaczenie innowacji produktowych w rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie branży owocowo-warzywnej, 1-10. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [11] Grzelak T., K. Suliga, M. Pelczyńska, M. Sperling, K. Czyżewska. 2017. „Ocena częstości stosowania suplementów diety wśród wegetarian oraz osób odżywiających się tradycyjnie”. Problemy Higieny i Epidemiologii 98 (2) : 170-176. [12] Kołłajtis-Dołowy A., B. Pietruszka, R. Chmara-Pawlińska. 2004. „Produkty wzbogacone – spożywanie oraz źródło informacji wśród młodzieży z wybranych rejonów Polski”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 37 : 149-154. [13] Kulczyński B., A. Gramza-Michałowska. 2019. „The profile of secondary metabolites and other bioactive compounds in Cucurbita pepo L. and Cucurbita moschata – pumpkin cultivars”. Molecules 24 (16) : 2945. DOI:10.3390/molecules24162945. [14] Kulczyński B., A. Gramza-Michałowska, J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik. 2016. „Działanie prozdrowotne pestek dyni”. Przemysł Spożywczy 70 (11) : 37-39. DOI: 10.15199/65.2016.11.9. [15] Kulczyński B., M. Człapka-Matyasik, A. Gramza-Michałowska. 2016. „Wartość żywieniowa dyni”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 49 (3) : 698-701. [16] Niewczas J., M. Mitek. 2007. „Wpływ przechowywania nowych odmian dyni olbrzymiej na wybrane parametry składu chemicznego”. Żywność Nauka Technologia Jakość 5 (54) : 155-164. [17] Przybyłowski K., Z. Benedycka, V. Skorina. 2015. „Uprawa dyni oleistej (Cucurbita pepo var. Oleifera Pietsch.) jako alternatywne źródło dochodu dla małych gospodarstw rolnych”. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży 59 : 39-49. [18] Rekiel A., K. Grzesiuk, M. Sonta. 2019. „Dynia pastewna –uprawa, pozyskanie, badania, wykorzystanie paszowe”. Przegląd Hodowlany 87: 2. [19] Roszkowska B., B. Piłat. 2015. „Miąższ dyni jako surowiec do otrzymywania naturalnych produktów kandyzowanych”. Journal of Education, Health and Sport 5 (9) : 127-140. [20] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety. Dz.U. Nr 196, poz. 1425 ze zm. [21] Rybarczyk M., B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska. 2020. „Dynia – bogate źródło związków bioaktywnych”. Przemysł Spożywczy 74 (6) : 25-31. DOI: 10.15199/65.2020.6.5. [22] Salejda A., G. Krasnowska, K. Buska. 2016. „Konsument na rynku żywności jego wiedza i zachowania”. W Żywność dla świadomego konsumenta, 15-24. Wydawnictwo UP w Poznaniu. [23] Schlegel-Zawadzka M., M. Barteczko. 2009. „Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (65) : 375-387. [24] Sigłowa A., B. Bertandt, M. Conder, K. Bertrandt, A. Lisiecka, A. Kubiak, A. Urbańska. 2009. „Suplementacja diety wśród studentów”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (65) : 236-249. [25] Sztangret J., A. Korzeniewska, B. Drzazga, M. Horbowicz, K. Niemirowicz-Szczytt. 2002. „Porównanie wybranych mieszańców dyni olbrzymiej (Cucurbitamaxima Duch.) pod względem przydatności miąższu owoców do mrożenia”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 488 (1) : 399-404. [26] Szwejda-Grzybowska J., A. Wrzodak, S. Kaniszewski. 2017. „Wybrane wskaźniki wartości odżywczej i jakość sensoryczna dyni surowej i po upieczeniu”. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 25 : 145-154. [27] Świderski F., E. Dybkowska, A. Wrońska, D. Kluszczyńska. 2012. „Minimalne przetwarzanie żywności – korzyści i zagrożenia”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 108-115. [28] Świderski F. 2018. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, 14-31. Wydawnictwo Naukowe PWN. [29] Telesiński A., M. Płatkowski, D. Jadczak. 2014. „Właściwości przeciwutleniające owoców wybranych odmian dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duch.)”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVII (2) : 150-154. [30] Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz.U.2006, nr 171, poz. 1225
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-10 , nr katalogowy 140175
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH