Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Ocena efektywności tłoczenia i jakości oleju uzyskanego z nasion lnu i konopi poddanych obróbce mikrofalowej
Marta Krajewska
Agnieszka Starek-Wójcicka
Jakub Soja
nr katalogowy: 145737
10.15199/62.2023.10.6
ogrzewanie mikrofalowe
tłoczenie oleju
liczba kwasowa
liczba nadtlenkowa
stabilność oksydacyjna
barwa
microwave heating
oil pressing
acid value
peroxide value
oxidative stability
color
AURA 2021-10
Uprawa i wykorzystanie konopi siewnych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Mariusz SZMAGARA
nr katalogowy: 133677
10.15199/2.2021.10.1
konopie siewne
kannabinoidy
właściwości prozdrowotne i lecznicze
hemp
cannabinoids
pro-health and healing properties
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-5
Właściwości mechaniczne i struktura betonów konopnych w warunkach oddziaływania wysokiej temperatury
Elżbieta Horszczaruk
Piotr Rychtowski
Paweł Łukowski
nr katalogowy: 143360
10.15199/33.2023.05.01
beton konopny
paździerze konopne
wysoka temperatura
wytrzymałość na ściskanie
hemp concrete
hemp shiv
high temperature
compressive strength.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-5
Właściwości mechaniczne i struktura betonów konopnych w warunkach oddziaływania wysokiej temperatury
Elżbieta Horszczaruk
Piotr Rychtowski
Paweł Łukowski
nr katalogowy: 143360
10.15199/33.2023.05.01
beton konopny
paździerze konopne
wysoka temperatura
wytrzymałość na ściskanie
hemp concrete
hemp shiv
high temperature
compressive strength.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Chemical properties of cold-pressed vegetable oils Właściwości chemiczne ekologicznych olejów roślinnych tłoczonych na zimno
Marta Krajewska
Dariusz Andrejko
Beata Ślaska-Grzywna
nr katalogowy: 94442
10.15199/62.2015.10.12
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ spoiwa na strukturę i właściwości mechaniczne kompozytów konopnych o dużej zawartości spoiwa
Jarosław Strzałkowski
Wojciech Stawowy
Elżbieta Horszczaruk
nr katalogowy: 143782
10.15199/33.2023.06.01
beton konopny
paździerze konopne
wytrzymałość na ściskanie
strefa kontaktowa.
hemp concrete
hemp shives
compressive strength
interfacial transition zone.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ spoiwa na strukturę i właściwości mechaniczne kompozytów konopnych o dużej zawartości spoiwa
Jarosław Strzałkowski
Wojciech Stawowy
Elżbieta Horszczaruk
nr katalogowy: 143782
10.15199/33.2023.06.01
beton konopny
paździerze konopne
wytrzymałość na ściskanie
strefa kontaktowa.
hemp concrete
hemp shives
compressive strength
interfacial transition zone.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ spoiwa na strukturę i właściwości mechaniczne kompozytów konopnych o dużej zawartości spoiwa
Jarosław Strzałkowski
Wojciech Stawowy
Elżbieta Horszczaruk
nr katalogowy: 143782
10.15199/33.2023.06.01
beton konopny
paździerze konopne
wytrzymałość na ściskanie
strefa kontaktowa.
hemp concrete
hemp shives
compressive strength
interfacial transition zone.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 127690
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 127690
PROBLEMY JAKOŚCI 2024-2
Hemp oil quality designing – guidelines for managing the niche oil production process
Kamil CZWARTKOWSKI
nr katalogowy: 148457
10.15199/46.2024.2.3
production process management
consumption of niche oils
consumer preferences
organoleptic assessment
product design
zarządzanie procesem produkcji
konsumpcja olejów niszowych
preferencje konsumentów
ocena organoleptyczna
projektowanie produktu
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-11-12
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 95669
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Wykorzystanie paździerza konopnego jako zamiennika mieszanki kruszywowej w mieszance betonowej do produkcji prefabrykatów betonowych
MAREK HRYNIEWICZ
KINGA BOREK
KAMILA MAZUR
ANITA KONIECZNA
JAN MOTYKA
MATEUSZ RUTKOWSKI
TOMASZ RUTKOWSKI
MARIUSZ NAZARUK
BŁAŻEJ KOPERSKI
WIKTOR KOPERSKI
MARIUSZ LUDWINIAK
nr katalogowy: 136548
10.15199/28.2022.1.3
beton konopny
paździerze konopne
mieszanka betonowa
emisje gazów szklarniowych
ograniczenie emisji gazów szklarniowych
kompozyt
hempcrete
hemp chaff
concrete mix
GHG emssions
GHG emission savings
composite
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Wykorzystanie paździerza konopnego jako zamiennika mieszanki kruszywowej w mieszance betonowej do produkcji prefabrykatów betonowych
MAREK HRYNIEWICZ
KINGA BOREK
KAMILA MAZUR
ANITA KONIECZNA
JAN MOTYKA
MATEUSZ RUTKOWSKI
TOMASZ RUTKOWSKI
MARIUSZ NAZARUK
BŁAŻEJ KOPERSKI
WIKTOR KOPERSKI
MARIUSZ LUDWINIAK
nr katalogowy: 136548
10.15199/28.2022.1.3
beton konopny
paździerze konopne
mieszanka betonowa
emisje gazów szklarniowych
ograniczenie emisji gazów szklarniowych
kompozyt
hempcrete
hemp chaff
concrete mix
GHG emssions
GHG emission savings
composite
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-8
Rola kompozytów konopno-wapiennych w rozwoju budownictwa zrównoważonego
Michał Gołębiewski
nr katalogowy: 108735
10.15199/33.2017.08.56
hempcrete
kompozyt konopno-wapienny
ekologiczne materiały budowlane
budownictwo zrównoważone
hempcrete
hemp-lime composite
ecological construction materials
sustainable construction
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 142049
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-6
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 126840
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-1
Efektywność energetyczna budynków wykonanych w technologii kompozytów wapienno-konopnych
Michał Gołębiewski
Barbara Pietruszka
nr katalogowy: 141503
10.15199/33.2023.01.09
kompozyt wapienno-konopny
hempcrete
efektywność energetyczna budynków
budownictwo zrównoważone.
hemp-lime composite
hempcrete
energy efficiency of buildings
sustainable construction.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-1
Efektywność energetyczna budynków wykonanych w technologii kompozytów wapienno-konopnych
Michał Gołębiewski
Barbara Pietruszka
nr katalogowy: 141503
10.15199/33.2023.01.09
kompozyt wapienno-konopny
hempcrete
efektywność energetyczna budynków
budownictwo zrównoważone.
hemp-lime composite
hempcrete
energy efficiency of buildings
sustainable construction.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-1
Efektywność energetyczna budynków wykonanych w technologii kompozytów wapienno-konopnych
Michał Gołębiewski
Barbara Pietruszka
nr katalogowy: 141503
10.15199/33.2023.01.09
kompozyt wapienno-konopny
hempcrete
efektywność energetyczna budynków
budownictwo zrównoważone.
hemp-lime composite
hempcrete
energy efficiency of buildings
sustainable construction.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-1
Efektywność energetyczna budynków wykonanych w technologii kompozytów wapienno-konopnych
Michał Gołębiewski
Barbara Pietruszka
nr katalogowy: 141503
10.15199/33.2023.01.09
kompozyt wapienno-konopny
hempcrete
efektywność energetyczna budynków
budownictwo zrównoważone.
hemp-lime composite
hempcrete
energy efficiency of buildings
sustainable construction.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 142049
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Selected chemical and physical properties of Spanish sage seeds (Salvia hispanica L.) Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
Beata Zdybel
Agnieszka Sagan
Artur Przywara
nr katalogowy: 104012
10.15199/62.2017.2.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ spoiwa na strukturę i właściwości mechaniczne kompozytów konopnych o dużej zawartości spoiwa
Jarosław Strzałkowski
Wojciech Stawowy
Elżbieta Horszczaruk
nr katalogowy: 143782
10.15199/33.2023.06.01
beton konopny
paździerze konopne
wytrzymałość na ściskanie
strefa kontaktowa.
hemp concrete
hemp shives
compressive strength
interfacial transition zone.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ spoiwa na strukturę i właściwości mechaniczne kompozytów konopnych o dużej zawartości spoiwa
Jarosław Strzałkowski
Wojciech Stawowy
Elżbieta Horszczaruk
nr katalogowy: 143782
10.15199/33.2023.06.01
beton konopny
paździerze konopne
wytrzymałość na ściskanie
strefa kontaktowa.
hemp concrete
hemp shives
compressive strength
interfacial transition zone.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-6
The impact of the pulse electric field on the germination of common sorrel seed
Karolina TRZYNIEC
nr katalogowy: 148994
10.15199/48.2024.06.33
pulsacyjne pole elektryczne
kiełkowanie
szczwa zwyczajny
pulsed electric field
germination
common sorrel
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
OPAKOWANIE 2020-2
Badania i rozwój: Opakowanie jako nośnik idei i wartości
Agnieszka Andruszkiewicz
Magdalena Witkowicz
nr katalogowy: 125167
10.15199/42.2020.2.1
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-1
Efektywność energetyczna budynków wykonanych w technologii kompozytów wapienno-konopnych
Michał Gołębiewski
Barbara Pietruszka
nr katalogowy: 141503
10.15199/33.2023.01.09
kompozyt wapienno-konopny
hempcrete
efektywność energetyczna budynków
budownictwo zrównoważone.
hemp-lime composite
hempcrete
energy efficiency of buildings
sustainable construction.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-12
Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 117626
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
The Study of Electrical Properties of Components of a Winter Rape Seed Mixture
Stepan KOVALYSHYN
Viktor DADAK
Vadym PTASHNYK
Oleksiy SHVETS
Deta ŁUCZYCKA
Tomasz DRÓŻDŻ
Paweł KIEŁBASA
Marcin WESOŁOWSKI
nr katalogowy: 124175
10.15199/48.2020.01.15
seed
dielectric permittivity
electric charge
electric separation.
in the case of foreign Authors in this line the Editor inserts Polish translation of keywords.
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-8
Marcepan na nowo odkrywany
A.Ł.
nr katalogowy: 45440
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-9
Assessment of the effectiveness of an autonomous device for pre-sowing scarification and sorting of acorns
Paweł TYLEK
Jakub KLOCEK
Adam PIŁAT
Zdzisław KALINIEWICZ
Arthur I. NOVIKOV
Łukasz MATEUSIAK
nr katalogowy: 150379
10.15199/48.2024.09.40
acorns
scarification
image analysis
automation
admittance
żołędzie
skaryfikacja
analiza obrazu
automatyzacja
admitancja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
A measuring instrument for analyzing the behavior of seeds of selected plant species exposed to a uniform electric field
Ewelina Kolankowska
Stanisław Konopka
Renata Urbańska-Gizińska
Krzysztof Nalepa
Dariusz Jan Choszcz
Piotr Markowski
nr katalogowy: 143752
10.15199/48.2023.06.21
electric field
separation of seed mixtures
measuring instrument.
pole elektryczne
separacja składników mieszanin nasiennych
urządzenie badawcze.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
A measuring instrument for analyzing the behavior of seeds of selected plant species exposed to a uniform electric field
Ewelina Kolankowska
Stanisław Konopka
Renata Urbańska-Gizińska
Krzysztof Nalepa
Dariusz Jan Choszcz
Piotr Markowski
nr katalogowy: 143752
10.15199/48.2023.06.21
electric field
separation of seed mixtures
measuring instrument.
pole elektryczne
separacja składników mieszanin nasiennych
urządzenie badawcze.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Kierunki przetwórstwa jagód rokitnika
Agnieszka Wilkowska
Eugeniusz Pogorzelski
Wojciech Ambroziak
Robert Gwiazdecki
nr katalogowy: 44010
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-1
Investigation of the effect of pre-sowing electrical stimulation of winter rapeseed on its spectral-luminescent properties
S.Y. KOVALYSHYN
S.V. MYAGKOTA
V.V. PTASHNYK
S. O. KHARCHENKO
TOMPOROWSKI
P. KIEŁBASA
nr katalogowy: 135344
10.15199/48.2022.01.13
electrical stimulation
spectral-luminescent properties
rapeseed
stymulacja elektryczna
właściwości spektralno-luminescencyjne
rzepak
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Content of mycotoxins in winter wheat seeds from various cultivation systems Zawartość mikotoksyn w ziarnie pszenicy ozimej pochodzącym z różnych systemów uprawy
Joanna Horoszkiewicz-Janka
nr katalogowy: 99655
10.15199/62.2016.7.22
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej i czerwonej na jakość chrupek kukurydzianych, otrzymanych przy użyciu ekstrudera jednoślimakowego
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 123780
chrupki kukurydziane
komosa ryżowa biała
komosa ryżowa czerwona
właściwości fizyczne
wodochłonność
corn puffs
white quinoa
red quinoa
physical properties
water absorption
AURA 2023-8
Niezwykła odżywcza i prozdrowotna moc nasion komosy ryżowej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 144508
10.15199/2.2023.8.2
komosa ryżowa
nasiona
składniki odżywcze
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
quinoa
seeds
nutrients
nutritional value
health-promoting properties
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-9
Trwałość kompozytów wapienno-konopnych w świetle różnych metod badawczych
Michał Gołębiewski
Piotr Narloch
Wojciech Piątkiewicz
Igor Wasilewski
nr katalogowy: 145119
10.15199/33.2023.09.04
kompozyt wapienno-konopny
trwałość
zrównoważone budownictwo.
hemp-lime composite
durability
sustainable construction
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2005-3
Technika segmentacji obrazów barwnych i jej właściwości
Henryk PALUS
nr katalogowy: 11667
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-11
Słody specjalne z nasion roślin strączkowych
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Justyna Gąsior
nr katalogowy: 123999
10.15199/64.2019.11.1
groch
soczewica
wyka
słód
brzeczka
wydajność warzelni
peas
lentils
vetches
malt
wort
brewhouse efficiency
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Badanie stanu wody w pestkach dyni i słonecznika metodą wykorzystującą izotermy sorpcji
Zbigniew Pałacha
Izabela Kęsik
nr katalogowy: 121098
10.15199/65.2019.6.5
pestki dyni i słonecznika
izotermy sorpcji
czyste izosteryczne ciepło sorpcji wody
pumpkin and sunflower seeds
sorption isotherms
net isosteric heat of water sorption
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2005-3
Obliczanie wymiarów i liczby ziaren przy użyciu metod przetwarzania obrazu
Maja GRANISZEWSKA
Waldemar GRANISZEWSKI
nr katalogowy: 11668
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-1
Wpływ działania pola magnetycznego na kiełkowanie nasion
Antoni CIEŚLA
Wojciech KRASZEWSKI
Mikołaj SKOWRON
Przemysław SYREK
nr katalogowy: 88890
10.15199/48.2015.01.25
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-5
Ocena możliwości częściowego zastąpienia masy makulaturowej masą celulozową konopną w celu poprawy jakości wytworów makulaturowych
MARZANNA MAR CINKOWSKA
MAREK SZADK OWSKI
nr katalogowy: 114002
10.15199/54.2018.5.2
makulatura
masa celuloza brzozowa
masa celulozowa konopna
papier makulaturowy
paper for recycling
birch chemical pulp
hemp chemical pulp
recycled paper
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Obróbka wstępna biomasy konopi w procesie otrzymywania bioetanolu
Weronika Gieparda
Jolanta Batog
Aleksandra Wawro
nr katalogowy: 123966
10.15199/62.2019.12.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Efektywność enzymatycznej konwersji biomasy sorgo i konopi do glukozy
Aleksandra Wawro
Jolanta Batog
Weronika Gieparda
nr katalogowy: 129567
10.15199/62.2020.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Efektywność enzymatycznej konwersji biomasy sorgo i konopi do glukozy
Aleksandra Wawro
Jolanta Batog
Weronika Gieparda
nr katalogowy: 129567
10.15199/62.2020.12.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Efektywność enzymatycznej konwersji biomasy sorgo i konopi do glukozy
Aleksandra Wawro
Jolanta Batog
Weronika Gieparda
nr katalogowy: 129567
10.15199/62.2020.12.7
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOMPOZYT NATURALNY - WPŁYW TESTU GLEBOWEGO NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-MECHANICZNE
Judyta Walentowska
Joanna Foksowicz-Flaczyk
Krzysztof Bujnowicz
Jerzy Korol
nr katalogowy: 70849
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-7
Kompozyty konopno-wapienne (hempcrete)
Michał Gołębiewski
nr katalogowy: 99807
10.15199/33.2016.07.29
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Determination of rapeseed moisture based on electrical parameters - a review
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 146762
10.15199/48.2023.12.63
rapeseed
moisture
electrical parameters
rzepak
wilgotność
parametry elektryczne
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-12
Beton konopny do zastosowania w zrównoważonym budownictwie
Igor Klementowski
Sławomir Pochwała
Anna Król
nr katalogowy: 129485
10.15199/33.2020.12.03
beton konopny
budownictwo naturalne
kompozyt
hemp concrete
natural construction
composite.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-8
Nowe koncepcje w chemicznej diagnostyce skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.)
Marek Domin
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 150069
10.15199/62.2024.8.6
ciecierzyca
nasiona
ogrzewanie
skuteczność ogrze wania
test
chickpeas
seeds
heating
heating efficiency
test
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-6
Gryka – pseudozboże o wieloaspektowym znaczeniu
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 151863
10.15199/61.2024.6.3
gryka
produkcja
nasiona gryki
produkty gryczane
wartość odżywcza
Buckwheat
production
buckwheat seeds
buckwheat products
nutritional value
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118700
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118699
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Konopie - najbardziej uniwersalna roślina na świecie. Cz. 1
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 120737
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-6
Napoje funkcjonalne
nr katalogowy: 92034
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Innovative bioformulations for seed treatment. Preliminary assessment of functional properties in the initial plant growth phase Innowacyjne biopreparaty do zaprawiania nasion. Wstępna ocena właściwości użytkowych w początkowej fazie wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85014
10.12916/przemchem.2014.959
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Wynik ekspozycji nasion pieprzycy siewnej (Lepidium sativum L.) na promieniowanie neutronowe
Marek Ciechanowski
Andrzej Bolewski
Joanna Dudała
Tomasz Jakubowski
Serhiy Syrotyuk
Vasyl Lopushniak
Atilgan Atilgan
nr katalogowy: 140859
10.15199/48.2022.12.60
neutrony
ekspozycja
nasiona
kiełkowanie.
neutrons
exposure
seeds
germination.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Wynik ekspozycji nasion pieprzycy siewnej (Lepidium sativum L.) na promieniowanie neutronowe
Marek Ciechanowski
Andrzej Bolewski
Joanna Dudała
Tomasz Jakubowski
Serhiy Syrotyuk
Vasyl Lopushniak
Atilgan Atilgan
nr katalogowy: 140859
10.15199/48.2022.12.60
neutrony
ekspozycja
nasiona
kiełkowanie.
neutrons
exposure
seeds
germination.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-1
The Method of Determining Seed Moisture Based on the Signal Generated by the Piezoelectric Plate
Artur BOGUTA
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 129844
10.15199/48.2021.01.23
seeds
moisture
piezoelectric plate
nasiono
wilgotność
przetwornik piezoelektryczny
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Chemiczne metody oceny skuteczności ogrzewania nasion rzepaku i śruty rzepakowej
Marek Szmigielski
Piotr Kiczorowski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
nr katalogowy: 131428
10.15199/62.2021.4.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Chemiczne metody oceny skuteczności ogrzewania nasion rzepaku i śruty rzepakowej
Marek Szmigielski
Piotr Kiczorowski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
nr katalogowy: 131428
10.15199/62.2021.4.11
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-5
Właściwości mechaniczne i struktura betonów konopnych w warunkach oddziaływania wysokiej temperatury
Elżbieta Horszczaruk
Piotr Rychtowski
Paweł Łukowski
nr katalogowy: 143360
10.15199/33.2023.05.01
beton konopny
paździerze konopne
wysoka temperatura
wytrzymałość na ściskanie
hemp concrete
hemp shiv
high temperature
compressive strength.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-3
Przegląd prac naukowo-badawczych wykonanych w Zakładzie Technologii Włóknistych Mas Papierniczych IPiP w ostatnim dwudziestoleciu. Część 2.
Dariusz Danielewicz
nr katalogowy: 136880
masy papiernicze
właściwości włókien
bielone masy konopne
bielone masy z OCC
nanosrebro
papermaking pulps
fiber properties
bleached hemp pulps
bleached OCC pulps
nanosilver
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-3
Przegląd prac naukowo-badawczych wykonanych w Zakładzie Technologii Włóknistych Mas Papierniczych IPiP w ostatnim dwudziestoleciu. Część 2.
Dariusz Danielewicz
nr katalogowy: 136880
masy papiernicze
właściwości włókien
bielone masy konopne
bielone masy z OCC
nanosrebro
papermaking pulps
fiber properties
bleached hemp pulps
bleached OCC pulps
nanosilver
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-3
Przegląd prac naukowo-badawczych wykonanych w Zakładzie Technologii Włóknistych Mas Papierniczych IPiP w ostatnim dwudziestoleciu. Część 2.
Dariusz Danielewicz
nr katalogowy: 136880
masy papiernicze
właściwości włókien
bielone masy konopne
bielone masy z OCC
nanosrebro
papermaking pulps
fiber properties
bleached hemp pulps
bleached OCC pulps
nanosilver
AURA 2023-1
Wymyślmy papier na nowo
Piotr Skubała
nr katalogowy: 141420
10.15199/2.2023.1.1
papier
skażenie środowiska
lasy gospodarcze
kenaf
konopie włókniste
paper
environmental pollution
managed forests
kenaf
hemp
AURA 2023-1
Wymyślmy papier na nowo
Piotr Skubała
nr katalogowy: 141420
10.15199/2.2023.1.1
papier
skażenie środowiska
lasy gospodarcze
kenaf
konopie włókniste
paper
environmental pollution
managed forests
kenaf
hemp
AURA 2023-1
Wymyślmy papier na nowo
Piotr Skubała
nr katalogowy: 141420
10.15199/2.2023.1.1
papier
skażenie środowiska
lasy gospodarcze
kenaf
konopie włókniste
paper
environmental pollution
managed forests
kenaf
hemp
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-9
The use of an electroseparator with bifilar winding for extracting germ from crushed rape seed
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 127809
10.15199/48.2020.09.15
rapeseeds
electroseparator
bifilar winding
rzepak
elektroseparator
uzwojenie bifilarne
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-7-8
Mączka chleba świętojańskiego (E 410) - coraz częściej stosowany dodatek do środków spożywczych
Katarzyna Mitka
Krystyna Nowak
nr katalogowy: 29448
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Wpływ zastosowania kolagenu rybiego i chlorowodorku poliheksametylenobiguanidyny na zawartość mikro- i makroelementów w roślinach kukurydzy
Monika Skwarek
Paulina Pipiak
Katarzyna Sieczyńska
nr katalogowy: 128503
10.15199/62.2020.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Wpływ zastosowania kolagenu rybiego i chlorowodorku poliheksametylenobiguanidyny na zawartość mikro- i makroelementów w roślinach kukurydzy
Monika Skwarek
Paulina Pipiak
Katarzyna Sieczyńska
nr katalogowy: 128503
10.15199/62.2020.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Kompleksowa analiza fizykochemiczna biomasowych nośników energii
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Mateusz Jajczyk
Leszek Romański
nr katalogowy: 135201
10.15199/62.2021.12.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Kompleksowa analiza fizykochemiczna biomasowych nośników energii
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Mateusz Jajczyk
Leszek Romański
nr katalogowy: 135201
10.15199/62.2021.12.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Kompleksowa analiza fizykochemiczna biomasowych nośników energii
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Mateusz Jajczyk
Leszek Romański
nr katalogowy: 135201
10.15199/62.2021.12.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Otoczkowanie nasion strączkowych hydrolizatami kolagenu z odpadów garbarskich
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Magdalena Lasoń-Rydel
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 109317
10.15199/62.2017.9.11
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-8
Współczynnik przewodzenia ciepła kompozytów konopno-wapiennych wytworzonych metodą ubijania
Michał Gołębiewski
Barbara Pietruszka
nr katalogowy: 121828
10.15199/33.2019.08.09
hempcrete
kompozyt konopno-wapienny
przewodność cieplna.
hempcrete
hemp-lime composite
thermal conductivity.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru Cz. 1. Bawełna, kokos, len, kenaf, ramia, juta, ketmia, konopie siewne, sunn
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128290
10.15199/54.2020.9.1
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
produkcja
bawełna
kokos
len
kenaf
ramia
juta
ketmia
konopie siewne
Sunn
non-wood plants
fibrous raw materials
properties
production
cotton
coconut
flax
kenaf
ramie
jute
edible hibiscus
hemp
sunn
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru Cz. 1. Bawełna, kokos, len, kenaf, ramia, juta, ketmia, konopie siewne, sunn
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128290
10.15199/54.2020.9.1
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
produkcja
bawełna
kokos
len
kenaf
ramia
juta
ketmia
konopie siewne
Sunn
non-wood plants
fibrous raw materials
properties
production
cotton
coconut
flax
kenaf
ramie
jute
edible hibiscus
hemp
sunn
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Właściwości antyoksydacyjne ekstraktu z nasion barszczu Sosnowskiego
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Otmar Vogt
nr katalogowy: 61060
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Możliwości wykorzystania optoelektronicznych separatorów do czyszczenia nasion gryki, przeznaczonych do produkcji żywności bezglutenowej
Stanisław Konopka
nr katalogowy: 125848
nasiona gryki
produkty bezglutenowe
separatory optoelektroniczne
ocena techniczna i ekonomiczna
buckwheat seeds
gluten-free products
optoelectronic separators
technical and economic assessment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania nasion soi
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Zbigniew Krzysiak
Zbigniew Kobus
Marek Domin
nr katalogowy: 127950
10.15199/62.2020.9.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania nasion soi
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Zbigniew Krzysiak
Zbigniew Kobus
Marek Domin
nr katalogowy: 127950
10.15199/62.2020.9.31
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-9
Wytrzymałość na ściskanie kompozytów konopno-wapiennych wytworzonych metodą ubijania
Michał Gołębiewski
Grzegorz Adamczewski
nr katalogowy: 115955
10.15199/33.2018.09.24
hempcrete
kompozyt konopno-wapienny
wytrzymałość na ściskanie.
Hempcrete
hemp-lime composite
compressive strength.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-4
Przegląd prac naukowo-badawczych wykonanych w Zakładzie Technologii Włóknistych Mas Papierniczych IPiP PŁ w ostatnim dwudziestoleciu. Część 3.
Dariusz Danielewicz
nr katalogowy: 137186
surowce niedrzewne
delignifikacja
masy celulozowe siarczanowe
właściwości mas
spilśnianie formowe
ciecze jonowe
odkażanie papieru
non-wood fibrous raw materials
delignification
kraft pulp
pulp properties
form molding
ionic liquids
paper decontamination
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-4
Przegląd prac naukowo-badawczych wykonanych w Zakładzie Technologii Włóknistych Mas Papierniczych IPiP PŁ w ostatnim dwudziestoleciu. Część 3.
Dariusz Danielewicz
nr katalogowy: 137186
surowce niedrzewne
delignifikacja
masy celulozowe siarczanowe
właściwości mas
spilśnianie formowe
ciecze jonowe
odkażanie papieru
non-wood fibrous raw materials
delignification
kraft pulp
pulp properties
form molding
ionic liquids
paper decontamination
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-4
Przegląd prac naukowo-badawczych wykonanych w Zakładzie Technologii Włóknistych Mas Papierniczych IPiP PŁ w ostatnim dwudziestoleciu. Część 3.
Dariusz Danielewicz
nr katalogowy: 137186
surowce niedrzewne
delignifikacja
masy celulozowe siarczanowe
właściwości mas
spilśnianie formowe
ciecze jonowe
odkażanie papieru
non-wood fibrous raw materials
delignification
kraft pulp
pulp properties
form molding
ionic liquids
paper decontamination
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Łubin - możliwości wykorzystania
Aneta Tomczak
Magdalena Zielińska- -Dawidziak
nr katalogowy: 121096
10.15199/65.2019.6.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 142857
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ cienkich warstw srebrnych naniesionych metodą fizycznego osadzania próżniowego na energię i zdolność kiełkowania nasion roślin z rodziny Fabaceae
Ewa KORZENIEWSKA
Ilona GAŁAZKA-CZARNECKA
Andrzej CZARNECKI
nr katalogowy: 124217
10.15199/48.2020.01.57
sprouting energy
PVD
thin films
physical vacuum deposition
silver particles.
energia kiełkowania
PVD
cienkie warstwy
fizyczne osadzanie próżniowe
cząsteczki srebra.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Recovery of oils from domestic plant materials by extraction with supercritical carbon dioxide Wydzielanie olejów z krajowych surowców roślinnych przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Karolina Grzęda
Rafał Kowalski
nr katalogowy: 83684
10.12916/przemchem.2014.480
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Use of supercritical CO2 extracts from black currant and strawberry seeds in mild detergents Zastosowanie ekstraktów z nasion czarnej porzeczki i truskawki, otrzymanych przez ekstrakcję nadkrytycznym CO2, w łagodnych kompozycjach myjących
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
Patrycja Lulek
nr katalogowy: 82927
10.12916/przemchem.2014.339
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
In vivo evaluation of fertilizing properties of new biocomponents with micronutrients Ocena właściwości nawozowych nowych biokomponentów z mikroelementami w warunkach in vivo
Mateusz Samoraj
Łukasz Tuhy
Edward Rój
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 86117
10.12916/przemchem.2014.1432
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Technologia otrzymywania nawozów płynnych typu NS oraz ocena ich wpływu na plony nasion rzepaku ozimego
Janusz Igras
Ryszard Winiarski
Monika Karszniac
Piotr Rusek
Katarzyna Topolewska
Jolanta Wielicka
Andrzej Dancewicz
nr katalogowy: 65841
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Seeds of Lupinus mutabilis Sweet as a potential source of raw material for oil and fat industry. Nasiona łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet) jako potencjalne źródło surowca dla przemysłu tłuszczowego
Marta Gas
Marcin Kozak
Władysław Malarz
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 79454
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of an amino acids-containing biostimulator on common bean crop Wpływ działania biostymulatora zawierającego aminokwasy na plon fasoli zwykłej
Sławomir Kocira
Anna Kocira
Marek Szmigielski
Anna Piecak
Agnieszka Sagan
Urszula Malaga-Toboła
nr katalogowy: 94446
10.15199/62.2015.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Wpływ wybranych parametrów ziaren na jakość wytłoczonego oleju
Katarzyna Szczurko
Marta Kołodziej
Ryszard Konieczny
Wojciech Golimowski
nr katalogowy: 118327
10.15199/62.2019.1.11
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Performance Evaluation of Paddy Seed Distribution using Cylindrical Seed Container Spreader Robot
Arman Hadi AZAHAR
Mohamad Haniff HARUN
Muhammad Izzat Zakwan Mohd ZABIDI
Md Ashadi Md JOHARI
Adila Aida AZAHAR
Mohd Nurul Al Hafiz SHA’ABANI
nr katalogowy: 151329
10.15199/48.2024.11.05
paddy seeds
receiver/transceiver
Arduino
paddy field and traditional rice cultivation
nasiona ryżu
odbiornik/nadajnik
Arduino
pole ryżowe i tradycyjna uprawa ryżu
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of moisture, temperature, genotype and sowing dates on protein content and amino acid profile in seeds of Andean lupine Wpływ wilgotności, temperatury, genotypu i terminu siewu na zawartość białka i profil aminokwasów w nasionach łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet)
Magda Aniołowska
Marta Gas
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 83694
10.12916/przemchem.2014.524
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of non-conventional fatty oil resources in synthesis of biodiesel Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców oleistych w syntezie biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Anna Wondołowska-Grabowska
Edyta Stalmach
Marlena Szynal
Magdalena Leśniak
nr katalogowy: 101513
10.15199/62.2016.10.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Chemiczne właściwości oleju z nasion jabłek tłoczonego na zimno
Marta Krajewska
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
Izabela Kuna-Broniowska
nr katalogowy: 120226
10.15199/62.2019.5.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Ocena granulatów z odpadów konopi siewnej jako biopaliwa
Magdalena Dołżyńska
Sławomir Obidziński
Przemysław Simiński
nr katalogowy: 113850
10.15199/62.2018.5.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych
EDWARD RÓJ
AGNIESZKA DOBRZYŃSKA-INGER
DOROTA KOSTRZEWA
KRZYSZTOF KOŁODZIEJCZYK
MICHAŁ SÓJKA
BOGUSŁAW KRÓL
ARTUR MISZCZAK
JAROSŁAW MARKOWSKI
nr katalogowy: 48415
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 128794
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 128794
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Spożywcze i paszowe wykorzystanie nasion amarantusa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 126426
amarantus
szarłat
skwalen
wartość odżywcza
wartość paszowa
amaranth
squalene
nutritional value
fodder value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Groch i soja jako dodatek wzbogacający wartość pokarmową w przemyśle piekarskim
Magdalena Sobolewska
Marek Śnieg
nr katalogowy: 144371
groch
soja
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
pea
soybean
chemical composition
nutrients
ash
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania protein nasion ciecierzycy
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 125787
10.15199/62.2020.4.17
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-7
Badanie wpływu promieniowania mikrofalowego materiału siewnego na plon zbóż
Ivan SOLOVEI
nr katalogowy: 132467
10.15199/48.2021.07.27
Pole mikrofalowe
czas przetwarzania
odległość przetwarzania
plon.
Microwave field
processing time
processing distance
yield
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Investigation of ultra-low photon emission of rapeseed seeds stimulated in an electric field
Stepan Kovalyshyn
Vadym Ptashnyk
Bogdan Nester
Oleksiy Shvets
Paweł Tylek
Anna Miernik
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 140861
10.15199/48.2022.12.62
photon emission
electric field
rapeseed
emisja fotonów
pole elektryczne
rzepak
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Investigation of ultra-low photon emission of rapeseed seeds stimulated in an electric field
Stepan Kovalyshyn
Vadym Ptashnyk
Bogdan Nester
Oleksiy Shvets
Paweł Tylek
Anna Miernik
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 140861
10.15199/48.2022.12.62
photon emission
electric field
rapeseed
emisja fotonów
pole elektryczne
rzepak
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wytwarzanie oleożeli na bazie olejów naturalnych
Magdalena Misiak
Karolina Latanowicz
Agnieszka Feliczak-Guzik
Izabela Nowak
nr katalogowy: 132567
10.15199/62.2021.7.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wytwarzanie oleożeli na bazie olejów naturalnych
Magdalena Misiak
Karolina Latanowicz
Agnieszka Feliczak-Guzik
Izabela Nowak
nr katalogowy: 132567
10.15199/62.2021.7.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wytwarzanie oleożeli na bazie olejów naturalnych
Magdalena Misiak
Karolina Latanowicz
Agnieszka Feliczak-Guzik
Izabela Nowak
nr katalogowy: 132567
10.15199/62.2021.7.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wartość dietetyczna nasion amarantusa
Natalia Żurek
nr katalogowy: 114137
amarantus
wartość zdrowotna
dietetyka
amaranth
health value
dietetics
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Olej rydzowy jako naturalne źródło karotenoidów dla przemysłu kosmetycznego
Danuta Kurasiak-Popowska
Kinga Stuper-Szablewska
Jerzy Nawracała
nr katalogowy: 110067
10.15199/62.2017.10.8
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Roślinne zamienniki mięsa
nr katalogowy: 126734
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zagospodarowanie odpadów garbarskich w nasiennictwie
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Jolanta Jagiełło
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 110752
10.15199/62.2017.11.24
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Skład chemiczny i mikrostruktura biowęgli otrzymanych pirolitycznie z odpadów roślinnych
Jarosław Molenda
Marek Swat
Marek Wolszczak
nr katalogowy: 115529
10.15199/62.2018.8.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zastosowanie znaczników fluorescencyjnych do oceny jednorodności wieloskładnikowych ziarnistych mieszanek pasz
Dominika Matuszek
Łukasz Biłos
nr katalogowy: 110755
10.15199/62.2017.11.27
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-7
Szacowanie progów podatności urządzeń infrastruktury krytycznej na oddziaływanie impulsowego pola elektromagnetycznego dużej mocy
Andrzej KACZMAREK
Rafał NAMIOTKO
nr katalogowy: 85370
10.12915/pe.2014.07.037
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
W poszukiwaniu innowacyjnych surowców piekarskich - mąka z pestek dyni
Agnieszka Jaśniewska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120563
pestki dyni
mąka z pestek dyni
żywność funkcjonalna
pumpkin seeds
pumpkin seed flour
functional food
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
AURA 2023-6
Czy orangutan będzie pierwszą małpą naczelną, która wymrze?
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143547
10.15199/2.2023.6.2
palma olejowa
orangutany
las tropikalny
olej palmowy
oil palm
orangutans
tropical forest
palm oil
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH