Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren
Bohdan Achremowicz
Joanna Kaszuba
Adam P. Kuczyński
nr katalogowy: 102721
Całe ziarna są zasobne w szereg prozdrowotnych składników jak błonnik pokarmowy, skrobia, tłuszcze zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, sole mineralne, witaminy, lignany i związki fenolowe. Ich działanie prowadzi do zmniejszenia zagrożeń chorobami sercowo- -naczyniowymi, cukrzycą, rakiem, otyłością i innymi niezakaźnymi chorobami przewlekłymi. Konieczne jest informowanie społeczeństwa o ich roli w ograniczeniu chorób przez zwiększenie spożycia produktów z całych ziaren, zgodnie z zaleceniami dietetyków. Słowa kluczowe: produkty całoziarnowe, zagrożenia chorobowe, otyłość, zalecenia dietetyczne Health-promoting effect of foods with whole grains Summary Whole grains are rich in a number of healthy ingredients like fiber, starch, fats containing unsaturated fatty acids, anti-oxidants, mineral salts, vitamins, lignans and phenolic compounds. Their action leads to reducing the risks of cardiovascular disease, diabetes, cancer, obesity and other non-communicable chronic diseases. It is necessary to inform the public about their role in limited disease and increase the consumption of products with whole grains, as recommended by nutritionists. Keywords: whole grains products, the threat of disease, obesity, dietary recommendations.Badania przeprowadzone przez dietetyków dowiodły, że regularne spożywanie produktów zbożowych, wytworzonych z całych ziaren, wykazuje działanie ochronne dla organizmu człowieka. Uważa się, że może zapobiegać rozwojowi raka, chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy i otyłości [6]. Potencjalne mechanizmy ochrony są zróżnicowane, ponieważ całe ziarna zawierają wiele aktywnych składników odżywczych i fitochemicznych. Produkty z całych ziaren są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, skrobi opornej i oligosacharydów - węglowodanów nietrawionych w jelicie cienkim człowieka. Ulegają one fermentacji w jelicie grubym, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: masłowy, propionowy i octowy, które obn[...]
Bibliografia
[1] Adlercreutz H., W. Mazur 1997. Phyto- -oestrogens and western diseases. Annals of Medicine 29, 95-120. [2] Bjorck I, Y. Granfeldt, H. Lilijeberg, J. Tovar, N. Asp 1994. Food properties affecting the digestion and absorption of carbohydrates. Am. Journ. of Clin. Nutr. 59S, 688S-705S. [3] Gerhardt A.L., N.B. Gallo 1998. Full-fat rice bran and oat bran similarly reduce hypercholesterolemia in humans. Journal of Nutrition 128, 865-869. [4] H allikainen M.A., E. Sarkkinen, M. Uusitupa 2000. Plant stanols esters affect serum cholesterol concentrations of hypercholesterolemicmen and women in a dose-dependent manner. Journal of Nutrition 130, 767-776. [5] H o E., Marquart L., M. Camire. 2016. Whole grains and Health: Empowering diet ary change. Food Technology 4, 47-51. [6] Johnson N.F., K. Fredriksen, J. Christersen, G. Skeje 2015. Whole - grain products and whole - grain types are associated with lower all cause specific mortality in the Scandinavian kohort. Br. Journ. Nutr. 114(4), 606-623. [7] Ł ukasiewicz M., B. Achremowicz 2013. Wartość odżywcza i prozdrowotna produktów uzyskanych z przemiału całego ziarna zbóż. Piekarstwo, 3, 32-33. [8] Marlett J.A., M. McBurney, J. Slavin 2002. Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber. J. of the Am. Diet. Assoc. 102, 993-1000. [9] McIntyre A, R. Vincent, A. Perkins, R. Spiller 1997 Effect of bran, ispaghula, and inert particles on gastric emptying and small bowel transit in humans: the role of physical factors. Gut 40, 223-227. [10] McPherson R., G. Spiller, 1995. Effects of dietary fatty acids and cholesterol on cardiovascular disease risk factors in man. Handbook of Lipids in Human Nutrition. Boca Raton, FL: CRC Press. pp. 41-49. [11] Miller G. 2001. Whole grain, fiber and antioxidants. Handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition, Boca Raton, FL: CRC Press. pp. 453-460. [12] Ohr L. M. 2016. Wholly grains. Food Technology. 2, 63-66. [13] Pereira M.A., D. Jacobs, J. Pins, S. Raatz, M. Gross, J. Slavin 2002. Effect of whole grains on insulin sensitivity in overweight hyperinsulinemic adults. Am. Journ. of Clin. Nutr. 75, 848-855. [14] Ptomey L., F. Steger, M. Schubert, J. Lee. E. Willis. 2015. Breakfast intake and composition is associated with superior academic achievement in elementary schoolchildren. J. Am. Coll. Nutr. Advance. Oneline publication. Dec. 23, 1-8. [15] Slavin J. 2003. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proceed. of the Nutr. Society, 62, 129-134. [16] Slavin J., M. Martini, D. Jacobs 1999. Possible mechanisms for the protectiveness of whole grains. American Journal of Clinical Nutrition 70, 459S-463S. [17] Thompson L.U., M. Seidl, S. Rickard, L. Orcheson 1996. Antitumorigenic effect of a mammalian lignan prekursor from flaxseed. Nutrition and Cancer 26, 159-165. [18] Van Dam R.M., E. Rimm, W. Willeyt, M. Stampfer 2002. Dietary patterns and risk for type 2 diabetes mellitus in US men. Annals of Internal Medicine 136, 201-209. [19] Van Loo J, P. Coussement, L. De Leenheer, H. Hoebregs, G. Smits 1995. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet. Critical Rev. in Food Sc. and Nutr. 35, 525-552. [20] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygodzka 2012. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywność, Nauka, Techn. Jakość, 1(80), 5-26. [21] Y ankah V.V., P. Jones, 2001. Phytosterols and health implications- effciency and nutritional aspects. Inform 12, 899-903. [22] www.who.org.pl/aktualnosci 10 faktów na temat otyłości. Dostęp 16.09.2016.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102721 "Prozdrowotne działanie pr..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH