Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Industrial Hemp Seeds in The Prevention of Diet-Related Diseases
10.15199/65.2022.1.4
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
Streszczenie
Nieprawidłowy sposób odżywiania jest jedną z zasadniczych przyczyn wzrastającej liczby chorób przewlekłych, takich jak otyłość czy niektóre choroby układu krwionośnego, określanych zbiorczo mianem chorób dietozależnych. Jednym ze sposobów przeciwdziałania rozwojowi tych chorób jest zwiększenie udziału żywności pochodzenia roślinnego w codziennej diecie, w tym związków o charakterze prozdrowotnym, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT). Nasionami oleistymi bogatymi w WNKT, których potencjał prozdrowotny jest obecnie przedmiotem coraz częstszych badań, są nasiona konopi siewnych. Poza dużą zawartością oleju bogatego m.in. w kwas α-linolenowy z rodziny n-3, nasiona konopi zawierają również duże ilości białka i błonnika pokarmowego oraz bioaktywne peptydy i lignanoamidy. Badania własne autorów niniejszego artykułu wskazują, że suplementacja diety nasionami konopi, w tym także ich formą odtłuszczoną dostępną jako produkt uboczny przemysłu olejarskiego, może łagodzić zaburzenia metaboliczne charakterystyczne dla otyłości i powiązanych z nią chorób dietozależnych.
Abstract
Bad eating habits are one of the keys causes that increase the risk of chronic diseases, such as obesity and cardiovascular disease, collectively defined as diet-related diseases. One of the ways to preventing these diseases is to increase the contribution of plant-derived foods in the daily diet, including healthy compounds such as polyunsaturated fatty acids (PUFA). Industrial hemp seeds are PUFA-rich oilseeds, the health-promoting potential of which is currently more often studied. In addition to high content of oil rich n-3 family in α-linolenic acid, among others, hemp seeds are also rich in protein, fiber and bio-active peptides and lignanamides. the authors’ own research indicates that dietary supplementation with hemp seeds, including their defatted form, available as the by-product of vegetable oil processing, can attenuate metabolic disorders specific to obesity and associated diet-related diseases.
Słowa kluczowe
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
Keywords
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
Bibliografia
[1] Al-Khalifa A., T.G. Maddaford, M.N. Chahine, J.A. Austria, A.L. Edel, M.N. Richard, B.P. Ander, N. Gavel, M. Kopilas, R. Ganguly, P.K. Ganguly, G.N. Pierce. 2007. „Effect of dietary hempseed intake on cardiac ischemia-reperfusion injury”. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 292 (3) : R1198-1203. DOI: 10.1152/ajpregu.00661.2006. [2] Ander B.P., C.M.C. Dupasquier, M.A. Prociuk, G.N. Pierce. 2003. „Polyunsaturated fatty acids and their effects on cardiovascular disease”. Experimental and Clinical Cardiology 8 (4) : 164-172. [3] Callaway J.C. 2004. „Hempseed as a nutritional resource: An overview”. Euphytica 140 (1) : 65-72. DOI: 10.1007/s10681-004-4811-6 [4] Ceriello A., E. Motz. 2004. „Is oxidative stress the pathogenic mechanism underlying insulin resistance, diabetes, and cardiovascular disease? The common soil hypothesis revisited”. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 24 (5) : 816-823. DOI: 10.1161/01.ATV.0000122852.22604.78. [5] Cerutti M.L.M.N., A.A.U. de Souza, S.M.A.G. de Souza. 2012. „Solvent extraction of vegetable oils: Numerical and experimental study”. Food and Bioproducts Processing 90 (2) : 199-204. DOI: 10.1016/j.fbp.2011.03.002. [6] Clarke S.D. 2001. „Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: A molecular mechanism to improve the metabolic syndrome”. Journal of Nutrition 131 (4) : 1129-1132. DOI: 10.1093/jn/131.4.1129. [7] Conterno L., F. Fava, R. Viola, K.M. Tuohy. 2011. „Obesity and the gut microbiota: does up-regulating colonic fermentation protect against obesity and metabolic disease?” Genes & Nutrition 6 (3) : 241-260. DOI: 10.1007/s12263-011-0230-1. [8] Crescente G., S. Piccolella, A. Esposito, M. Scognamiglio, A. Fiorentiono, S. Pacifico. 2018. „Chemical composition and nutraceutical properties of hempseed: An ancient food with actual functional value”. Phytochemistry Reviews 17 (4) : 733-749. DOI: 10.1007/s11101-018-9556-2. [9] Da Porto C., D. Decorti, F. Tubaro. 2012. „Fatty acid composition and oxidation stability of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil extracted by supercritical carbon dioxide”. Industrial Crops and Products 36 (1) : 401-404. DOI: 10.1016/j.indcrop.2011.09.015. [10] Flores-Sanchez I.J., R. Verpoorte. 2008. „Secondary metabolism in cannabis”. Phytochemistry Reviews 7 (3) : 615-639. DOI: 10.1007/s11101-008-9094-4. [11] Girgih A.T., A.M. Alashi, R. He, S.A. Malomo, P. Raj, T. Netticadan, R.E. Aluko. 2014a. „A novel hemp seed meal protein hydrolysate reduces oxidative stress factors in spontaneously hypertensive rats”. Nutrients 6 (12) : 5652-5666. DOI: 10.3390/nu6125652. [12] Girgih A.T., R. He, R.E. Aliko. 2014b. „Kinetics and molecular docking studies of the inhibitions of angiotensin converting enzyme and renin activities by hemp seed (Cannabis sativa L.) peptides”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 62 (18) : 4135-4144. DOI: 10.1021/jf5002606. [13] Hariri N., L. Thibault. 2010. „High-fat diet-induced obesity in animal models”. Nutrition Research Reviews 23 (2) : 270-299. DOI: 10.1017/S0954422410000168. [14] House J.D., J. Neufeld, G. Leson. 2010. „Evaluating the quality of protein from hemp seed (Cannabis sativa L.) products through the use of the protein digestibility-corrected amino acid score method”. Journal Of Agricultural and Food Chemistry 58 (22) : 11801-7. DOI: 10.1021/jf102636b. [15] Jurgoński A., P.M. Opyd, B. Fotschki. 2020. „Effects of native or partially defatted hemp seeds on hindgut function, antioxidant status and lipid metabolism in diet-induced obese rats”. Journal of Functional Foods 72 : 104071. DOI: 10.1016/j.jff.2020.104071. [16] Kaul N., R. Kreml, A. Austria, M.N. Richard, A.L. Edel, E. Dibov, S. Hirono, M.E. Zettler, G.N. Pierce. 2008. „A comparison of fish oil, flaxseed oil and hempseed oil supplementation on selected parameters of cardiovascular health in healthy volunteers”. Journal of the American College of Nutrition 27 (1) : 51-58. DOI: 10.1080/07315724.2008.10719674. [17] Mattila P., S. Mäkinen, M. Eurola, T. Jalava, J.M. Pihlava, J. Hellström, A. Ppihlanto. 2018. „Nutritional value of commercial protein-rich plant products”. Plant Foods for Human Nutrition 73 (6) : 108-15. DOI: 10.1007/s11130-018-0660-7. [18] Memon R.A., L.H. Tecott, K. Nonogaki, A. Beigneux, A.H. Moser, C. Grunfeld, K.R. Feingold. 2000. „Up-regulation of peroxisome proliferator-activated receptors (PPARα) and PPARγ messenger ribonucleic acid expression in the liver in murine obesity: troglitazone inducesexpression of PPAR-γ-responsive adipose tissue-specific genes in the liver of obese diabetic mice”. Endocrinology 141 (11) : 4021-31. DOI: 10.1210/en.141.11.4021. [19] Montserrat-de la Paz S., F. Marin-Aguilar, M.D. Garcia-Gimenez, M.A. Fernandez-Arche. 2014. „Hemp (Cannabis sativa L.) seed oil: analytical and phytochemical characterization of the unsaponifiable fraction”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 62 (5) : 1105-10. DOI: 10.1021/jf404278q. [20] Nigro E., G. Crescente, M. Formato, M.T. Pecoraro, M. Mallrdo, S. Piccolella, A. Daniele, S. Pacifico. 2020. „Hempseed lignanamides rich-fraction: chemical investigation and cytotoxicity towards U-87 glioblastoma cells”. Molecules 25 (5) : 1049. DOI: 10.3390/molecules25051049. [21] Obiedzińska A., B. Waszkiewicz-Robak. 2012. „Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1 (80) : 27-44. [22] Opyd P.M., A. Jurgoński, B. Fotschki, J. Juśkiewicz. 2020. „Dietary hemp seeds more effectively attenuate disorders in genetically obese rats than their lipid fraction”. The Journal of Nutrition. 150 (6) : 1425-1433. DOI: 10.1093/jn/nxaa081. [23] Park Y., S. Nam, H.J. Yi, H.J. Hong, M. Lee. 2009. „Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids increase oxidative stress in rats with intracerebral hemorrhagic stroke”. Nutritional Researche 29 (11) : 812-818. DOI: 10.1016/j.nutres.2009.10.019. [24] Ren Y., K. Liang, Y. Jin, M. Zhang, Y. Chen, H. Wu, F. Lai. 2016. „Identification and characterization of two novel α-glucosidase inhibitory oligopeptides from hemp (Cannabis sativa L.) seed protein”. Journal of Functional Foods 26 : 439-50. DOI: 10.1016/j.jff.2016.07.024. [25] Rosiak E. 2017. „Światowy rynek olejów roślinnych”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wWarszawie 17(32) : 173-181. [26] Russo R., R. Reggiani. 2013. „Variability in antinutritional compounds in hempseed meal of Italian and French varieties”. Plant 1(2) : 25-29. DOI: 10.11648/j.plant.20130102.13. [27] Sampath H., J.M. Ntambi. 2005. „Polyunsaturated fatty acid regulation of genes of lipid metabolism”. Nutrition Reviews 62 (9) : 333-339. DOI: 10.1111/j.1753-4887.2004.tb00058.x. [28] Simopoulos A.P. 2002. „The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids”. Biomedicine & Pharmacotherapy 56 (8) : 365-379. DOI: 10.1016/S0753-3322(02)00253-6. [29] Toop C.R., S. Gentili. 2016. „Fructose beverage consumption induces a metabolic syndrome phenotype in the rats: asystematic review and meta-analysis”. Nutrients 8 (9) : 577. DOI: 10.3390/nu8090577. [30] Tsuduki T., T. Honma, K. Nakagawa, I. Ikeda, T. Miyazawa. 2011. „Long-term intake of fish oil increases oxidative stress and decreases lifespan in senescence-accelerated mice”. Nutrition 27 (3) : 334-337. DOI: 10.1016/j.nut.2010.05.017. [31] Yan X., J. Tang, A..dos Santos Passos, C.A. Simoes-Pires, M. Ji, H. Lou, P. Fan. 2015. „Characterization of lignanamides from hemp (Cannabis sativa L.) seed and their antioxidant and acetylcholinesterase inhibitory activities”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 63 (49) : 10611-1019. DOI: 10.1021/acs.jafc.5b05282.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136030
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH