Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Kasza jaglana - wartość żywieniowa oraz właściwości prozdrowotne
Millet Groat – its Nutritive Value and Health-Promoting Properties
10.15199/65.2018.1.9
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
nr katalogowy: 111728
10.15199/65.2018.1.9
Streszczenie
Kasza jaglana zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz charakteryzuje się wysoką wartością żywieniową. Nie zawiera glutenu i dzięki temu może stanowić uzupełnienie diety osób cierpiących na celiakię. Niestety, zalety kaszy jaglanej wciąż nie są doceniane przez polskich konsumentów. W artykule przedstawiono sposób otrzymywania kaszy jaglanej, scharakteryzowano jej skład, a także opisano korzyści wynikające z jej spożywania.
Abstract
Millet groat is characterized by its rich nutritional composition and high nutritional value. This groat is gluten- -free product and owing to this fact, it can be a supplement to the diet of celiac sufferers. Unfortunately, the value of millet is still not appreciated by Polish consumers. The article presents the method of obtaining the millet groat, characterizing its composition and the benefits of its consuming.
Słowa kluczowe
kasza jaglana
wartość odżywcza
żywność prozdrowotna
Keywords
millet groat
nutritive value
health-promoting food
Bibliografia
[1] Amadou I., M.E. Goung, G.W. Le. 2013. "Millets: Nutritional composition, some health benefits and processing - A Review". Emirates Journal of Food and Agriculture 25 (7) : 501-508. [2] Aubrecht E., M. Horacsek, E. Gelencser, E. Dworschak. 1998. "Investigation of prolamin content of cereals and different plant seeds". Acta Alimentaria 27 (2) : 119-125. [3] Bisht A., M. Thapliyal, A. Singh. 2016. "Screening and isolation of antibacterial proteins/ /peptides from seeds of millets". International Journal of Current Pharmaceutical Research 8 (3) : 96-99. [4] Borowy T., M.S. Kubiak. 2014. "Kasza - produkt wartościowy sam w sobie". Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (4) : 8-10. [5] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2010. "Content of insoluble bound phenolics in millets and their contribution to antioxidant capacity". Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 (11) : 6706-6714. [6] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2011. "Determination of antioxidant activity in free and hydrolyzed fractions of millet grains and characterization of their phenolic profiles by HPLC-DAD-ESI-MSn". Journal of Functional Foods 3 (3) : 144-158. [7] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. "Antioxidant Phenolics of Millet Control Lipid Peroxidation in Human LDL Cholesterol and Food Systems". Journal of the American Oil Chemists’ Society 89 (2) : 275-285. [8] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. "Bioaccessibility and antioxidant potential of millet grain phenolics as affected by simulated in vitro digestion and microbial fermentation". Journal of Functional Foods 4 (1) : 226-237. [9] Ciborowska H., A. Rudnicka. 2014. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo PZWL. [10] Czerwińska D. 2009. "Charakterystyka żywieniowa kasz". Przegląd Zbożowo-Młynarski 53 (11) : 12-13. [11] Denery-Papini S., Y. Nicolas, Y. Popineau. 1999. "Efficiency and Limitations of Immunochemical Assays for the Testing of Gluten-free Foods". Journal of Cereal Science 30 (2) : 121-131. [12] Devi P.B., R. Vijayabharathi, S. Sathyabama, N.G. Malleshi., V.B. Priyadarisini. 2011. "Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review". International Journal of Food Science and Technology 51 (6) : 1021-1040. [13] Habiyaremye C., J.B. Matanguihan, J. D’Alpoim Guedes, G.M. Ganjyal, M.R. Whiteman, K.K. Kidwell, K.M. Murphy. 2017. "Proso Millet (Panicum miliaceum L.) and its potential for cultivation in the pacific northwest, U.S.: A review. Frontiers in Plant Science 7 : 1961. [14] Jurga R. 2014. "Prawie wszystko o kaszach". Przegląd Zbożowo-Młynarski 48 (6) : 25-27. [15] Kalinová J. 2007. "Nutritionally Important Components of Proso Millet (Panicum miliaceum L.)". Food - Global Science Books 1 (1) : 91-100. [16] Kalinová J., J. Moudry 2006. "Content and quality of protein in proso millet (Panicum miliaceum L.) varieties". Plant Foods for Human Nutrition 61 (1) : 45-49. [17] Kłys W. 2015. Chemiczne właściwości glutenu". W Dieta bezglutenowa - co wybrać? (red. Kunachowicz H.). Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [18] Kumari S.K., B. Thayumanavan. 1998. "Characterization of starches of proso, foxtail, barnyard, kodo, and little millets". Plant Foods for Human Nutrition 53 (1) : 47-56. [19] Mattila P., J.M. Pihlava, J. Hellstrom. 2005. "Contents of phenolic acids, alkyl- and alkenylresorcinols, and avenanthramides in commercial grain products". Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (21) : 8290-8295. [20] Nishizawa N., Y. Fudamo. 1995. "The elevation of plasma concentration of highdensity lipoprotein chloesterol in mice fed with protein from proso millet (Panicum miliaceum)". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 59 (2) : 333-335. [21] Nishizawa N., D. Sato, Y. Ito, T. Nagasawa, Y. Hatakeyama, M.R. Choi, Y.Y. Choi, Y.M. Wei. 2002. "Effects of dietary protein of proso millet on liver injury induced by D-galactosamine in rats". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 66 (1) : 92-96. [22] Park K.O., Y. Ito, T. Nagasawa, M.R. Choi, N. Nishizawa. 2008. "Effects of dietary Korean proso-millet protein on plasma adiponectin, HDL cholesterol, insulin levels, and gene expression in obese type 2 diabetic mice". Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 72 (11) : 2918-2925. [23] Piłat B., D. Ogrodowska, R. Zadernowski. 2016. "Nutrient Content of Puffed Proso Millet (Panicum miliaceum L.) and Amaranth (Amaranthus cruentus L.) Grains". Czech Journal of Food Science 34 (4) : 362-369. [24] Saleh A.S.M., Q. Zhang, J. Chen, Q. Shen. 2013. "Millet Grains: Nutritional Quality, Processing, and Potential Health Benefits". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 12 (2) : 281-295. [25] Shahidi F., Y. Zhong 2010. "Lipid oxidation and improving the oxidative stability". Chemical Society Reviews 39 (11) : 4067-4079. [26] Socha J. 2012. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego. W Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2 (red. Grzymisławski M., Gawęcki J.). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [27] Taylor J.R.N., M.N. Emmambux. 2008. Gluten-free foods and beverages from millets. W Gluten-Free Cereal Products and Beverages (red. Elke K. Arendt i Fabio Dal Bello). USA: Academic Press, Elsevier. [28] Zhang L., R. Liu, W. Niu. 2014. "Phytochemical and Antiproliferative Activity of Proso Millet". PLoS One 9(8) : 1-10. [29] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygodzka. 2012. "Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (80) : 5-26.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111728 "Kasza jaglana - wartość ż..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH