Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-10
Zmienne cechy technologiczne żyta
nr katalogowy: 86965
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Ocena jakości bułek do domowego odpieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137884
pszenica
bułki
odroczony wypiek
ocena organoleptyczna
tekstura
wheat
rolls
par baking
organoleptic evaluation
texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Ocena jakości bułek do domowego odpieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137884
pszenica
bułki
odroczony wypiek
ocena organoleptyczna
tekstura
wheat
rolls
par baking
organoleptic evaluation
texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Ocena jakości bułek do domowego odpieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137884
pszenica
bułki
odroczony wypiek
ocena organoleptyczna
tekstura
wheat
rolls
par baking
organoleptic evaluation
texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Ocena jakości bułek do domowego odpieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137884
pszenica
bułki
odroczony wypiek
ocena organoleptyczna
tekstura
wheat
rolls
par baking
organoleptic evaluation
texture
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Tekstura - trend na 2018 rok
Adam Bogacz
nr katalogowy: 112311
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-3
Czynniki obniżające jakość pieczywa - część II
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 66128
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-6
Skąd się biorą dziury w chlebie?
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 52408
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Wykorzystanie metod sorpcyjnych w ocenie wpływu zamrażalniczego przechowywania chleba na świeżość miękiszu
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 57680
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Nitkowatość - choroba chleba
Elżbieta Staszewska
nr katalogowy: 44966
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-5
Tekstura żywności
AGATA MARZEC
nr katalogowy: 25844
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-2
Tekstura żywności Część I - Wybrane metody instrumentalne
AGATA MARZEC
nr katalogowy: 33022
CHŁODNICTWO 2014-4
Porównanie wpływu zamrażalniczego przechowywania pieczywa pszennego zwykłego i razowego na właściwości sorpcyjne miękiszu
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 83738
CHŁODNICTWO 2016-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na jakość pieczywa pszennego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 101681
10.15199/8.2016.10.3
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-9
Duże pory w miękiszu pieczywa Przyczyny tej wady i sposoby zapobiegania
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 86233
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-1
Charakterystyka dodatków technologicznych spowalniających tempo czerstwienia pieczywa
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 73903
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-7
Właściwości sensoryczne pieczywa - część I
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 77667
CHŁODNICTWO 2016-12
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe pieczywa mieszanego
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
Joanna Nebel
nr katalogowy: 102984
10.15199/8.2016.12.1
CHŁODNICTWO 2011-6
Modelowanie trwałości pieczywa przechowywanego zamrażalniczo w warunkach domowych z wykorzystaniem metod sorpcyjnych
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 60572
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-8
Jakość skórki pieczywa - jak ją uzyskać i utrzymać?
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92619
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-3
Ocena sensoryczne kakao
Ester Lemmen
Paweł Gaca
nr katalogowy: 12628
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-7
Wpływ metody teksturowania na hałaśliwość nawierzchni z betonu cementowego
Władysław Gardziejczyk
Paweł Gierasimiuk
nr katalogowy: 92573
10.15199/33.2015.07.24
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-11
Czynniki decydujące o jakości masła. Część II
B. Staniewski
nr katalogowy: 14941
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-1
Zastosowanie słodu w produkcji piekarskiej na Białorusi
Irina Tabolicz
nr katalogowy: 12556
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-1
Zastosowanie słodu w produkcji piekarskiej na Białorusi
Irina Tabolicz
nr katalogowy: 12556
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-12
KULTURY STARTEROWE GWARANCJĄ UDANYCH WYPIEKÓW
nr katalogowy: 110821
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-4
Rodzaje powierzchniowego teksturowania laserowego
TADEUSZ BURAKOWSKI
WOJCIECH NAPADŁEK
nr katalogowy: 62427
CHŁODNICTWO 2011-11
Tekstura mleka fermentowanego w zależności od doboru szczepionki probiotycznej w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK
MILENA TYLOCH
IZABELA DMYTRÓW
nr katalogowy: 63852
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-5
Tekstura żywności Część II - Wybrane metody sensoryczne
AGATA MARZEC
nr katalogowy: 35500
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-3
PRODUKTY MIESIĄCA
nr katalogowy: 119303
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-8
Nowy analizator dla przemysłu piekarskiego
nr katalogowy: 121611
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-3
Charakterystyka chemisorpcyjna i katalityczna układów ruten/węgiel przeznaczonych do syntezy amoniaku
ZBIGNIEW KOWALCZYK
WIOLETTA RARÓG-PILECKA
DARIUSZ SZMIGIEL
JERZY ZIELIŃSKI
nr katalogowy: 28888
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-5
Ocena jakości mąki - przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (część 4)
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 25597
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-9
Linie piekarskie Kaak – przemysłowa ilość, rzemieślnicza jakość
nr katalogowy: 133280
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-4
Produkcja pieczywa ze śruty żytniej
nr katalogowy: 75659
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-2
Chleb z jabłkami
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 56917
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Ocena jakości handlowego pieczywa bezglutenowego
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Agata Zaorska
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 119596
pieczywo bezglutenowe
białko
składniki mineralne
ocena organoleptyczna
gluten-free bread
protein
minerals
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-3
Z KRAJU I ZE ŚWIATA
nr katalogowy: 118904
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-12
Metody chłodzenia i dojrzewania poubojowego a kruchość wołowiny kulinarnej
Wioletta Krzynowek
Marek Cierach
nr katalogowy: 73014
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-2
Rola i znaczenie dźwięku w ocenie jakości żywności
Agata Marzec
nr katalogowy: 147270
10.15199/65.2024.2.4
Akustyka
kruchość
chrupkość
tekstura
Acoustics
crispness
crunchiness
texture
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-3
Innowacyjność 2018 w firmie
nr katalogowy: 112494
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-3
Dlaczego pieczywo czerstwieje?
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 74636
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-12
Elastyczny, oszczędny i samowystarczalny... Termoolejowy piec MIWE TS integro
nr katalogowy: 102513
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-2
Biuletyn Instytutu Metali Nieżelaznych
nr katalogowy: 50167
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-8
Właściwości sensoryczne pieczywa - część II
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 78272
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Konsumenci w U SA oczekują wydłużonej świeżości pieczywa
nr katalogowy: 109912
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-3
Pszenżyto - zbożem wypiekowym
Witold Brzeziński
Henryk Woś
nr katalogowy: 57892
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Właściwości fermentacyjne mąki, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101134
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-10
Inulina znaczenie żywieniowe i technologiczne
Danuta Górecka
Piotr Konieczny
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 47385
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-12
WPŁYW KWASU CYTRYNOWEGO, MRÓWKOWEGO, OCTOWEGO NA JAKOŚĆ I STRUKTURĘ CYNKU ELEKTROLITYCZNEGO
MAŁGORZATA PACHOLEWSKA
MARIA SOZAŃSKA
nr katalogowy: 56263
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-6
Zaproszenie na grilla
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 98896
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Żur na bazie kultur starterowych drogą do sukcesu
nr katalogowy: 53352
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-9
Linie piekarskie Kaak – przemysłowa ilość, rzemieślnicza jakość
nr katalogowy: 133280
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-6
Stabilność karotenoidów w żywności
Arkadiusz Szterk
Piotr P. Lewicki
nr katalogowy: 45313
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-8
Wpływ dodatku mąki kukurydzianej i jęczmiennej na właściwości ciasta i jakość chleba pszennego
MICHAEL ABDALLA
JESSICA HOEMPLER
nr katalogowy: 45901
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-12
Czekolada do picia na gorąco – rozkosz dla podniebienia i profit dla biznesu
nr katalogowy: 146309
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-4
Wykorzystanie mąki sojowej w produkcji pieczywa
nr katalogowy: 50880
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Wpływ warunków glebowych na właściwości wypiekowe mąki z ziarna rodów pszenicy ozimej
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Daria Romankiewicz
nr katalogowy: 98704
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Wpływ dodatku enzymu transglutaminazy na jakość pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Katarzyna Just
nr katalogowy: 127384
transglutaminaza
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
transglutaminase
wheat flour
dough performance
crumb texture
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-2
WPŁYW STANU METALURGICZNEGO I SPOSOBU ODKSZTAŁCENIA NA STRUKTURĘ I TEKSTURĘ STOPU AA7075
FELIKS STALONY-DOBRZAŃSKI
KRZYSZTOF PIEŁA
LUDWIK BŁAŻ
PAWEŁ OSTACHOWSKI
nr katalogowy: 50166
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-8
Elastyczny system mielenia pszenicy na mąkę na płaskie chlebki i mąki standardowe
Nicholas Trounce
nr katalogowy: 108422
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-2
Chleby z najwyższej półki
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 49802
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-2
Powtarzalność parametrów ciast chlebowych przy zastosowaniu kultur starterowych
Witold Krusz
nr katalogowy: 56912
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej typ 720 wyprodukowanej w krajowych młynach przemysłowych
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 118509
mąka żytnia
pentozany
krzywa pęcznienia
pieczywo żytnie
rye flour
pentosans
swelling curve
rye bread
CHŁODNICTWO 2010-1-2
Chłodnicze przechowywanie kiełków lucerny (Medicago sativa L.) w powietrzu i w modyfi kowanej atmosferze
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
LUCJAN KRALA
nr katalogowy: 50032
MATERIAŁY BUDOWLANE 2014-7
CTMeter i DFTester w ocenie właściwości przeciwpoślizgowych nawierzchni drogowych
Władysław Gardziejczyk
Marta Wasilewska
Paweł Gierasimiuk
nr katalogowy: 85608
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-7
Odporność na polerowanie kruszywa grubego z żużla stalowniczego
Marta Wasilewska
nr katalogowy: 92576
10.15199/33.2015.07.27
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Elastyczny system mielenia pszenicy na mąkę na płaskie chlebki i mąki standardowe
Nicholas Trounce
nr katalogowy: 108646
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-12
Wpływ rodzaju cementu i kruszywa drobnoziarnistego na właściwości zapraw
Teresa Rucińska
Olga Chańko
Agnieszka Nowicka
nr katalogowy: 95757
10.15199/33.2015.12.25
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Bürli - zwykły niezwykły chleb
Beata Marchand
nr katalogowy: 101137
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Elementy mikrobiologii ciasta żytniego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141606
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 148053
10.15199/61.2024.2.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
mrożenie
tekstura
jakość
gluten-free oat bread
transglutaminase
freezing
texture
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Łuska gryczana jako dodatek do biszkoptów
KATARZYNA SUJKA
nr katalogowy: 150890
10.15199/61.2024.5.6
biszkopt
łuska gryczana
gryka
tekstura
barwa
sponge cake
buckwheat hull
buckwheat
texture
color
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 112314
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-1
Piekarzu, czy wiesz, że...
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 118014
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-4
Badania fokusowe - jak poznać mechanizmy podejmowania decyzji zakupowych?
Alicja Chuda
Zbigniew Oczadły
nr katalogowy: 105157
AURA 2014-4
Popatrzmy na świat termalnie
Józef Osiadły
nr katalogowy: 83360
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw
Małgorzata Nowacka
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 60528
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-3
CBP - technologia, która zmieniła Anglię
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 74641
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-10
Chorleywood Bread Process - technologia sporządzania ciasta, która zmieniła Anglię
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 86958
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-5
Odroczony wypiek pieczywa Część II. Metoda odroczonego rozrostu
Magdalena Mart
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 76262
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Maria Różańska
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 113395
10.15199/65.2018.4.5
pieczywo bezglutenowe
technologia HHP
ekstruzja
miesienie ultradźwiękowe
gluten-free bread
HHP technology
extrusion
ultrasound mixing
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Alternative solutions for texturization of silicon solar cells
Karolina Drzymała
nr katalogowy: 68599
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-8
Jakość i trwałość pieczywa pakowanego w MAP
Tomasz Borowy
nr katalogowy: 85830
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-12
Zastosowanie substancji emulgujących w przetworach zbożowych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 64143
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-6
Surowce dodatkowe w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 126601
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Wpływ metody wytwarzania ciasta na kształtowanie jakości pieczywa żytniego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 126428
kultury starterowe
mąka żytnia
metody wypieku
starter culture
rye flour
baking methods
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-2
TEKSTURA I ANIZOTROPIA WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH KSZTAŁTOWNIKÓW WYCISKANYCH NA GORĄCO ZE STOPU EN AW-5019
PAWEŁ PAŁKA
DARIUSZ LEŚNIAK
nr katalogowy: 112330
10.15199/67.2018.2.3
stop 5019
wyciskanie
tekstura
właściwości mechaniczne
5019 alloy
extrusion
texture
mechanical properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-12
Kształtowanie jakości farszów mięsnych
Jolanta Kołodziej
nr katalogowy: 81259
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-4
Zastosowanie technik wizyjnych do oceny jakości mięsa poddanego obróbce cieplnej
Maciej Borzyszkowski
nr katalogowy: 76021
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-1-2
Tajniki temperatury
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 96442
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-6
WYPIEK PIECZYWA Część 10.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 98564
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-7
Wpływ kwasu piekarskiego na kształtowanie jakości ciasta i pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92062
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-8
Szwajcaria różnorodnością pieczywa słynie (część 2) Silserli
Beata Marchand
nr katalogowy: 92626
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Wpływ parametrów mrożenia na charakterystykę żywności
Adrien Agoulon
nr katalogowy: 80270
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-8
Dodatki kształtujące strukturę żywności - część I
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 78271
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-5
Skrobie modyfikowane nowa odsłona
Violetta Schube
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 76643
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-3
Nastrzykiwanie i uplastycznianie mięsa do produkcji wędzonek parzonych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 90200
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-4
Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek pieczywa
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 131193
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-11
Dodatki naturalne przedłużające trwałość mięsa i wędlin
Agnieszka Starek
nr katalogowy: 129217
jakość żywności
mięso i wędliny
naturalne przeciwutleniacze
food quality
meat and its product
natural antioxidants
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Techniki mroźnicze oraz pakowanie w technologii MAP stosowane w produkcji piekarskiej dla wydłużenia trwałości wyrobów
Przemysław Kopeć
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120565
techniki mroźnicze
pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP)
biokonserwacja
zakwas piekarski
ekstrakty warzywne
freezing techniques
packaging in modified atmosphere (MAP)
biopreservation
sourdough
vegetable extracts
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-5
Ocena tekstury żywności wybrane metody mechaniczne
Katarzyna Szczepańska
Kamil Dolik
nr katalogowy: 67955
OPAKOWANIE 2013-10
Opakowania inteligentne w zasięgu ręki
MARIUSZ S. KUBIAK
TOMASZ BOROWY
nr katalogowy: 79776
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-9
"Dodatki kształtujące strukturę żywności" cz. II
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 79008
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Characterization of SiO2 powders used as binders in thermal batteries. Charakterystyka proszków SiO2 stosowanych jako stabilizatory elektrolitu w bateriach termicznych
Bożena Rydzyńska
Sławomir Styczyński
Daniel Szal
nr katalogowy: 77326
CHŁODNICTWO 2010-7
Wpływ czynników higienicznych oraz toksycznych na kształtowanie wartości odżywczych i zdrowotnych produktów mięsnych
Ryszard Rywotycki
nr katalogowy: 53040
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-3
Wpływ procesu naprzemiennego gięcia na mikrostrukturę i własności stopu CuSn6
Waldemar Kwaśny
Paweł Nuckowski
nr katalogowy: 92088
10.15199/28.2015.3.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem
Agata Marzec
nr katalogowy: 139843
ciastka kruche
Tagatesse
erytrytol
Nutriose
mikrotomografia rentgenowska
shortbread cookies
Tagatesse
erythritol
Nutriose
X-ray microtomography
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem
Agata Marzec
nr katalogowy: 139843
ciastka kruche
Tagatesse
erytrytol
Nutriose
mikrotomografia rentgenowska
shortbread cookies
Tagatesse
erythritol
Nutriose
X-ray microtomography
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem
Agata Marzec
nr katalogowy: 139843
ciastka kruche
Tagatesse
erytrytol
Nutriose
mikrotomografia rentgenowska
shortbread cookies
Tagatesse
erythritol
Nutriose
X-ray microtomography
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem
Agata Marzec
nr katalogowy: 139843
ciastka kruche
Tagatesse
erytrytol
Nutriose
mikrotomografia rentgenowska
shortbread cookies
Tagatesse
erythritol
Nutriose
X-ray microtomography
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem
Agata Marzec
nr katalogowy: 139843
ciastka kruche
Tagatesse
erytrytol
Nutriose
mikrotomografia rentgenowska
shortbread cookies
Tagatesse
erythritol
Nutriose
X-ray microtomography
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-1
Wady pieczywa wynikające z jakości mąki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 64984
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-7
Zagrożenia mikrobiologiczne i fizykochemiczne w przemyśle piekarskim i ciastkarskim (cz. II) Przegląd zanieczyszczeń i ich skutków stwierdzonych w produktach piekarskich, ciastkarskich i wyrobach lodziarskich
Anna Bugajewska
nr katalogowy: 60686
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-5
Czerstwienie pieczywa - część II
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 76469
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-4
Czerstwienie pieczywa - część I
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 75662
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-3
"Czynniki wpływające na trwałość pieczywa"
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 75010
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-2
Makarony, wyroby ekstrudowane i wyroby specjalne produkowane na bazie innych niż mąka pszenna surowców
nr katalogowy: 57346
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-11
KWALIFIKACJA W ZAWODZIE PIEKARZ Część 3.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 94481
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2011-9
Modelowanie 3D z wykorzystaniem darmowego oprogramowania
JACEK RAPIŃSKI
JOANNA JANICKA
nr katalogowy: 62242
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-6
Walory kulinarne polskiej wieprzowiny
Wiesław Przybylski
nr katalogowy: 92044
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Czerstwienie pieczywa i sposoby jego spowalniania
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 81362
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-12
Wartość wypiekowa mąki żytniej
Magdalena Kot
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 72898
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-4
Cz. I. Pieczywo zapiekane
Magdalena Mart
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 75345
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101315
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-2
Metody oznaczania ilości i jakości glutenu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 97761
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-4
Wartość wypiekowa mąki żytniej i metody jej oceny
Sylwia Stępniewska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 99945
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wykorzystanie lecytyny w produkcji pieczywa pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 115168
mąka pszenna
lecytyna rzepakowa w proszku
jakość pieczywa
wheat flour
rapeseed lecithin powder
quality of bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Właściwości reologiczne ciasta z jasnych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak -Pietrzak
Katarzyna Sujka
Ewa Małkińska
nr katalogowy: 119594
mąka pszenna
typ mąki
gluten
właściwości reologiczne ciasta
wheat flour
type of flour
gluten
dough rheological property
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-3
Zmiany barwy i tekstury hamburgerów o różnej zawartości tłuszczu podczas zamrażalniczego przechowywania
Radosław Mostowski
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 112889
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-11
ZACHOWANIE STOPU ALUMINIUM AA1050 W PROCESIE ECAP I REKRYSTALIZACJI Z UWZGLĘDNIENIEM ZMIAN TEKSTUROWYCH
JAGODA POPLEWSKA
HENRYK PAUL
nr katalogowy: 81013
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-5
Przetwórstwo kukurydzy Część 1. Właściwości fizyczne i wymagania jakościowe ziarna kukurydzy
nr katalogowy: 83995
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11a
A hybrid color texture image classification method based on 2D and semi 3D texture features and extreme learning machine
Erkan TANYILDIZI
nr katalogowy: 72151
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-10
Mikrostruktura i tekstura w blachach z nierdzewnej stali austenityczno-ferrytycznej UR52N+
JAnusz ryŚ
nr katalogowy: 63439
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-8
Prawie wszystko o ziarnie i masie zbożowej kukurydzy
nr katalogowy: 61316
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-10
The impact of the texture and the roughness of the surface on the results of tests executed with the use of a triangular laser head
Andrzej ZBROWSKI
nr katalogowy: 80183
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-5
Struktura powłok CrN wytworzonych metodą katodowego odparowania łukowego w układzie stacjonarnym
Bogdan Warcholiński
Adam Gilewicz
Oliwia Łupicka
Igor V. Kolodiy
Alexandr S. Kuprin
nr katalogowy: 94657
10.15199/28.2015.5.20
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-11
Facial landmarks localization using binary pattern analysis
Michał OCHOCKI
Dariusz SAWICKI
nr katalogowy: 101953
10.15199/48.2016.11.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Relation between rheological properties and morphology of fat mixtures crystallized in ultrasonic field Zależność pomiędzy właściwościami reologicznymi a morfologią mieszanin tłuszczów poddanych krystalizacji w polu ultradźwiękowym
Barbara Tal-Figiel
Wiesław Figiel
Anna Michno
nr katalogowy: 101528
10.15199/62.2016.10.35
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-5
The structure of the porosity of the cement mortar CEM I exposed to microorganisms
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 91115
10.15199/40.2015.5.3
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-9
Wpływ wprowadzenia szwu na układalność tkanin
MONIKA ADAMIEC
IWONA FRYDRYCH
nr katalogowy: 93530
10.15199/60.2015.9.1
CHŁODNICTWO 2015-7-8
Stabilność przechowalnicza barwy i tekstury parówek z mięsa mrożonego z dodatkiem krioprotektantów
Radosław Mostowski
Lucjan Krala
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewelina Brzozowska
nr katalogowy: 93062
10.15199/8.2015.7-8.2
CHŁODNICTWO 2014-9-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego
IZABELLA KWAŚNIEWSKA-KAROLAK
LUCJAN KRALA
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
EWELINA BRZOZOWSKA
nr katalogowy: 87502
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-9
Zboża i chleb na przestrzeni dziejów
Kazimierz Bogaczyński
nr katalogowy: 79007
CHŁODNICTWO 2015-6
Właściwości bułek pszennych chłodzonych i głęboko mrożonych pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 92142
10.15199/8.2015.6.2
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-2
Wpływ kierunkowości struktury geometrycznej powierzchni na nośność połączeń klejowych
Władysław Zielecki
Łukasz Bąk
Ewelina Guźla
nr katalogowy: 132409
10.15199/160.2021.2.6
chropowatość powierzchni
kierunkowość struktury geometrycznej
tekstura
połączenie klejowe
surface roughness
directivity of the geometric structure
texture
adhesive joint
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-2
Wpływ kierunkowości struktury geometrycznej powierzchni na nośność połączeń klejowych
Władysław Zielecki
Łukasz Bąk
Ewelina Guźla
nr katalogowy: 132409
10.15199/160.2021.2.6
chropowatość powierzchni
kierunkowość struktury geometrycznej
tekstura
połączenie klejowe
surface roughness
directivity of the geometric structure
texture
adhesive joint
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Jakość pieczywa z handlowych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Gra żyna Cacak -Pietrzak
Małgorzata Loba
nr katalogowy: 120564
pszenne mąki jasne i ciemne
fizyczne cechy pieczywa
organoleptyczna jakość pieczywa
wheat flours white and dark
physical traits of bread
organoleptic quality of bread
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Preparatyka katalizatorów glinowo-magnezowych do procesu oksyetylenowania metylowych estrów wyższych kwasów tłuszczowych
Magdalena Emmons-Burzyńska
Marek Lukosek
Dominik Paukszta
Krzysztof Alejski
nr katalogowy: 117870
10.15199/62.2018.12.3
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Nowoczesne techniki oceny tusz wieprzowych
Dariusz Lisiak
Karol Borzuta
Piotr Janiszewski
Eugenia Grześkowiak
nr katalogowy: 133509
klasyfikacja tusz wieprzowych
SEUROP
ESTIMEAT
pork carcass classification
SEUROP
ESTIMEAT
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-12
WALCOWANIE ASYMETRYCZNE – WYBRANE PROBLEMY1 CZĘŚĆ C: WPŁYW ASYMETRII WALCOWANIA ASYMETRYCZNEGO NA TEKSTURĘ I MIKROSTRUKTURĘ METALI
AGNIESZKA UNIWERSAŁ
MIROSŁAW WRÓBEL
nr katalogowy: 117718
10.15199/67.2018.12.3
walcowanie asymetryczne
tekstura krystalograficzna
rozdrobnienie ziarna
asymmetric rolling
crystallographic texture
grain size
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2018-5
Przetwarzanie zdjęć lotniczych na podstawie tekstury
Michał Kućko
Krzysztof Gracki
nr katalogowy: 113676
10.15199/13.2018.5.2
przetwarzanie obrazów
cechy tekstury
segmentacja obrazu
klasyfikacja tekstur
image processing
texture features
image segmentation
texture classification
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-7
Methods for texture improvement in electrical steels
Marcos Flavio DE CAMPOS
nr katalogowy: 121172
10.15199/48.2019.07.02
electrical steels
texture
rotating machines
electric car .
blachy elektrotechniczne
tekstura
maszyny elektryczne.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wpływ wodoru na stale konstrukcyjne stosowane w sprzęcie i urządzeniach do jego transportu i magazynowania
Mateusz Masłowski
Marek Czupski
Piotr Kasza
Rafał Moska
nr katalogowy: 147832
10.15199/62.2024.3.11
wodór
korozja
kruchość wodorowa
transport wodoru
magazynowanie wodoru
hydrogen
corrosion
hydrogen embrittlement
hydrogen transport
hydrogen storage
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Wpływ wodoru na stale konstrukcyjne stosowane w sprzęcie i urządzeniach do jego transportu i magazynowania
Mateusz Masłowski
Marek Czupski
Piotr Kasza
Rafał Moska
nr katalogowy: 147832
10.15199/62.2024.3.11
wodór
korozja
kruchość wodorowa
transport wodoru
magazynowanie wodoru
hydrogen
corrosion
hydrogen embrittlement
hydrogen transport
hydrogen storage
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Technologiczne uwarunkowania produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 132614
mięso drobiowe
wartość odżywcza
przydatność i cechy przerobowe
obróbka termiczna
poultry meat
nutritional value
processing usefullness and processing features
thermal treatment
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-11
Środowiskowe aspekty wypalania łupków przywęglowych - emisja produktów gazowych
MAŁGORZATA OLEK
JAN WRONA
STANISŁAW KANDEFER
JERZY BARON
WITOLD ŻUKOWSKI
JAN PORZUCZEK
JAKUB STANKIEWICZ
nr katalogowy: 116886
10.15199/9.2018.11.6
łupki przywęglowe
emisja
NOx
CO2
SO2
HCl
coal shale
emission
NOx
CO2
SO2
HCl
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-10
Wpływ metakaolinitu i zeolitu na przyczepność prętów BFRP i GFRP do betonu
Julita Krassowska
Paweł Wolka
nr katalogowy: 145645
10.15199/33.2023.10.02
pręty szklane
pręty bazaltowe
metakaolinit
zeolit
glass bars
basalt bars
metakaolinite
zeolite
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Zastosowanie impregnacji próżniowej w przemyśle spożywczym
Magdalena Trusińska
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 149068
10.15199/65.2024.6.5
impregnacja próżniowa
wzbogacanie
wymiana masy
żywność funkcjonalna
vacuum impregnation
enrichment
mass exchange
functional food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna pszennych mąk pasażowych Cz. II . Właściwości reologiczne ciasta i jakość pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
MAŁGORZATA SOBCZYK
Dariusz Dziki
Krzysztof Jończyk
nr katalogowy: 108630
mąka pasażowa
wodochłonność
właściwości reologiczne
jakość pieczywa
flour from different grinding stages
water absorption
rheological properties
bread quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Napoje roślinne mlekopodobne charakterystyka i analiza dostępności w Polsce
Zuzanna Walczak
Anna Florowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 110159
10.15199/65.2017.10.3
napoje roślinne
substytuty mleka
badanie rynku
plant-based beverages
milk substitutes
market research
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 115169
cechy reologiczne ciasta
pieczywo pszenno-owsiane
produkty owsiane
wartość żywieniowa chleba.
oat products
oat-wheat flour bread
rheological properties of dough
nutrition value of bread.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej
Anna Szafr ańska
nr katalogowy: 109908
jakość mąki
precyzja metody
stopień uszkodzenia skrobi
wymagania jakościowe
flour quality
precision of the method
starch damage
quality requirements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720
Grażyna Cacak-Pietrzak
Kamila Rutkowska
nr katalogowy: 125849
żyto
mąka handlowa
cechy fizyko-chemiczne
wartość wypiekowa
pieczywo
jakość
rye
commercial flour
physico-chemical characteristics
baking value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ocena jakości handlowych mąk orkiszowych typ 2000
Grażyna Cacak-Pietrzak
Agnieszka Sulkowska
nr katalogowy: 131273
orkisz
mąka razowa
wartość wypiekowa
pieczywo
ocena sensoryczna
spelt
wholemeal flour
baking value
bread
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Ocena właściwości fizykochemicznych sosów serowych otrzymanych na bazie kazeiny kwasowej i oleju rzepakowego z dodatkiem koncentratu białek serwatkowych
Jagoda O. Szafrańska
Siemowit Muszyński
Bartosz G. Sołowiej
nr katalogowy: 121101
10.15199/65.2019.6.6
sos serowy
koncentrat białek serwatkowych (WPC80)
olej rzepakowy
tekstura
lepkość
cheese sauce
whey protein concentrate (WPC80)
rapeseed oil
texture
viscosity
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Analiza właściwości sensorycznych, barwy i tekstury biszkoptów z substytutami mąki pszennej
Joanna Grad
Agata Marzec
nr katalogowy: 118819
10.15199/65.2019.2.5
biszkopt
żywność bezglutenowa
ocena sensoryczna
gęstość
sponge cake
gluten- free food
sensory evaluation
density
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-11
Verification of the road construction quality of concrete pavement in terms of skid resistance assessing
Marta Wasilewska
Paweł Gierasimiuk
Krzysztof Zadrożny
nr katalogowy: 151556
10.15199/33.2024.11.11
współczynnik tarcia
urządzenia z wysokim stopniempoślizgu powyżej 60%
tekstura
bezpieczeństwo użytkowników dróg
friction coefficient
longitudinal force measurment with high slip ratios over 60%
texture
road user safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Rola opakowania w przedłużaniu trwałości pieczywa
Agnieszka Makowska
Jakub Królak
nr katalogowy: 148667
10.15199/65.2024.5.8
pieczywo
zmiany mikrobiologiczne
opakowania aktywne
nanocząstki
bread
microbiological changes
active packaging
nanoparticles
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Wybrane cechy jakościowe bezglutenowego pieczywa owsianego z udziałem komponentów białkowych i transglutaminazy
Joanna Markowska
nr katalogowy: 147246
10.15199/61.2024.1.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
białko
gluten-free oat bread
transglutaminase
protein
GOSPODARKA WODNA 2023-9
Syntetyczne maty betonowe dla umocnienia obiektów hydrotechnicznych, w szczególności instalowane pod wodą na dnie i brzegach rzek oraz kanałów
Janusz SOBOLEWSKI
nr katalogowy: 144870
10.15199/22.2023.9.10
hydrotechnika
ekran czołowy zapory
uszczelnienie wałów
wały przeciwpowodziowe
dno basenu portowego
hydraulic engineering
dam crest
embankment sealing
flood banks
harbour basin bottom
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Jakość chleba z dodatkiem błonnika pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 109909
chleb pszenny
błonnik pszenny
długość włókna
wydajność ciasta
jakość chleba
wheat bread
wheat fiber
fiber length
dough yield
bread quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720 z produkcji ekologicznej
Grażyna Cacak-Pietrzak
Natalia Kępińska
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 126427
cechy fizyko-chemiczne
mąka żytnia
pieczywo
rolnictwo ekologiczne
wartość wypiekowa
physico-chemical characteristics
rye flour
bread
ecological farm
baking value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Wpływ wytłoków lnianych na jakość bezglutenowego owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 145411
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
wytłoki lniane
gluten-free oat bread
transglutaminase
flax pomace
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-7
Enhanced Frost Self Organizing Map Segmentation Based Gradient Boost Classification for brain tumour Detection
Simy Mary KURIAN
Sujitha JULIET
nr katalogowy: 149550
10.15199/48.2024.07.49
Brain Tumor Detection
Enhanced Frost filter-based preprocessing
Kohonen Self Organizing Map segmentation
Wykrywanie guza mózgu
ulepszone przetwarzanie wstępne oparte na filtrze Frost
segmentacja samoorganizującej się mapy Kohonena
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH