Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Rola opakowania w przedłużaniu trwałości pieczywa
The role of packaging in extending the shelf-life of bread
10.15199/65.2024.5.8
Agnieszka Makowska
Jakub Królak
nr katalogowy: 148667
10.15199/65.2024.5.8
Streszczenie
Pieczywo jest produktem spożywczym ostosunkowo krótkiej przydatności do spożycia. Ztego względu jest to jeden znajczęściej marnowanych asortymentów żywności. Istnieją dwa powody pogorszenia się jakości pieczywa. Pierwszy znich to przemiany fizyczne zachodzące w pieczywie po wypieku, ogólnie nazywane czerstwieniem, adrugi to zmiany mikrobiologiczne, związane zpleśnieniem pieczywa. Wartykule omówiono tradycyjne metody przedłużania trwałości pieczywa, jak pasteryzacja, sterylizacja pieczywa ipakowanie w atmosferze modyfikowanej wraz zrodzajami materiałów opakowaniowych. Przedstawiono także przegląd literatury dotyczący nowych, perspektywicznych rozwiązań w tym obszarze, które na chwilę obecną nie są jeszcze na szeroką skalę stosowane w opakowalnictwie produktów piekarskich. Skupiono się na opakowaniach aktywnych, w których substancje chemiczne odpowiedzialne za funkcję aktywną można umieścić w saszetce wewnątrz opakowania lub włączyć bezpośrednio do materiału opakowaniowego. Wskazano, że do projektowania opakowań aktywnych do pieczywa można wykorzystać naturalne olejki eteryczne ekstrahowane zroślino właściwościach antymikrobiologicznych. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie nanocząstek jako składników polimerów oulepszonej funkcji barierowej dla tlenu lub absorbujące tlen i wodę, co, jak wskazują liczne badania, może opóźniać rozwój mikroorganizmów ipleśni
Abstract
Bread is a food product with a relatively short shelf life. For this reason, it is one of the most frequently wasted food products. There are two reasons for the deterioration of bread quality. The first of them are physical changes occurring in bread after baking, generally called staling, and the second are microbiological changes related to bread molding. The article discusses traditional methods of extending the shelf life of bread, such as pasteurization, sterilization of bread, and modified atmosphere packaging, along with the types of packaging materials. A literature review is also presented regarding new, promising solutions in this area, which are not yet widely used in the packaging of bakery products. Active packaging, where the chemicals responsible for the active function can be placed in a sachet inside the packaging or incorporated directly into the packaging material was presented. It was indicated that natural essential oils extracted from plants with antimicrobial properties can be used to design active packaging for bread. Another solution is the application of nanoparticles as components of polymers with an improved oxygen barrier function or absorbing oxygen and water. These substances, as numerous studies indicate, may delay the development of microorganisms and molds in bread
Słowa kluczowe
pieczywo
zmiany mikrobiologiczne
opakowania aktywne
nanocząstki
Keywords
bread
microbiological changes
active packaging
nanoparticles
Bibliografia
[1] Agarwal A., A. Raheja, T.S. Natarajan, T.S. Chandra. 2014. Effect of electrospun montmorillonite-nylon 6 nanofibrous membrane coated packaging on potato chips and bread. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 26, 424-430. [2] Alhendi A., R. Choudhary. 2013. Current practices in bread packaging and possibility of improving bread shelf life by nanotechnology. International Journal of Food Sciences and Nutrition,3(4), 55-60. [3] Bouyahya A., A. Et-Touys, J. Abrini, A. Talbaoui, H. Fellah, Y. Bakri, N. Dakka. 2017. Lavandula stoechas essential oil from Morocco as novel source of antileishmanial, antibacterial and antioxidant activities. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 12,179-84. [4] Chan, R.B.Y. 2022. Packaging solutions for household food waste in the context of the food/beverage– packaging industry: A comparative review of empirical literature and industry press releases. Resources, Conservation and Recycling, 185, 106479. [5] Dainelli D., N. Gontard, D. Spyropoulos, E. Zondervan-van den Beuken, P. Tobback. 2008. Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science and Technology, 19, S103-S112. [6] Faparusi F., A. Adewole. 2019. Characterization of moulds associated with spoilage of bread soldin Ilaro, Yewa-South, Nigeria. International Journal of Biological and Chemical Sciences, 13(1), 426-433. [7] Fik M. 2004. Czerstwienie pieczywa i sposoby przedłużania jego świeżości.Żywność Nauka Technologia Jakość, 11(2), 5-22. [8] Flanagan K., K. Robertson, C. Hanson. 2019. Reducing food loss and waste Setting the Global Action Agenda: Washington, DC, USA. [9] Forbes H. 2021. Food waste index report 2021. [10] Franke I., E. Wijma, K. Bouma. 2002. Shelf life extension of pre-baked buns by an active packaging ethanol emitter. Food Additives and Contaminants, 19, 314-322. [11] Galić K., D. Curic, D. Gabric. 2009. Shelf life of packaged bakery goods – A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(5), 405-426. [12] Gavahian M., Y.-H. Chu, J.M. Lorenzo, A. Mousavi Khaneghah, F.J. Barba. 2018. Essential oils as natural preservatives for bakery products: Understanding the mechanisms of action, recent findings, and applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1–12. [13] Gavahian M., A. Farahnaky, K. Javidnia, M. Majzoobi. 2012. Comparison of ohmic-assisted hydrodistillation with traditional hydrodistillation for the extraction of essential oils from Thymus vulgaris L. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 14, 85-91. [14] Gomez J.V., A. Tarazona, R. Mateo-Castro, J.V. Gimeno-Adelantado, M. Jimenez, E.M. Mateo. 2018. Selected plant essential oils and their main active components, a promising approach to inhibit aflatoxigenic fungi and aflatoxin production in food. Food Additives and Contaminants: Part A: Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment, 35, 1581–95. [15] Gustafsson J., C. Cederberg, U. Sonesson, A. Emanuelsson. 2013. The methodology of the FAO study: Global Food Losses and Food Waste-extent, causes and prevention”-FAO, 2011. [16] Gutiérrez L., R. Batlle, S. Andújar, C. Sánchez, C. Nerín. 2011. Evaluation of antimicrobial active packaging to increase shelf life of gluten-free sliced bread. Packaging Technology and Science, 24 :485-494. [17] Hanson C., P. Mitchell. 2017. The business case for reducing food loss and waste. A Report on Behalf of Champions,12, 7-8. [18] Kotsianis I.S., V. Giannou, C. Tzia. 2002. Production and packaging of bakery products using MAP technology. Trends in Food Science and Technology,13(9-10), 319-324. [19] Krisch J., T. Rentskenhand, G. Horváth, C. Vágvölgyi. 2013. Activity of essential oils in vapor phase against bread spoilage fungi. Acta Biologica Szegediensis, 57, 9-12. [20] Kütahneci E., Z. Ayhan. 2021. Applications of different oxygen scavenging systems as an active packaging to improve freshness and shelf life of sliced bread. Journal of Consumer Protection and Food Safety, 16(3), 247-259. [21] Kwaśniewska-Karolak I., R. Mostowski. 2020. Wpływ preparatów enzymatycznych na trwałość pieczywa mieszanego wytworzonego na zakwasie i przechowywanego w warunkach zamrażalniczych. Żywność Nauka Technologia Jakość,27(1), 63-73. [22] Liu Y., J. Tang, Z. Mao. 2009. Analysis of bread dielectric properties using mixture equations. Journal of Food Engineering,93(1), 72-79. [23] Lopes F.A., N. Fátima Ferreira Soares, C. Cássia Pires Lopes, W.A. Silva, J.C. Júnior, E.A. Medeiros. 2014. Conservation of bakery products through cinnamaldehyde antimicrobial films. Packaging Technology and Science, 27, 293-302. [24] Magro A., M. Carolino, M. Bastos, A. Mexia. 2006. Efficacy of plant extracts against stored products fungi. Revista Iberoamericana de Micologıa, 23(3), 176-8. [25] Martins I.E., T.A. Shittu, O.O. Onabanjo, A.D. Adesina, A.G. Soares, P.I. Okolie, A.O. Obadina. 2021. Effect of packaging materials and storage conditions on the microbial quality of pearl millet sourdough bread. Journal of Food Science and Technology,58, 52-61. [26] Mihaly-Cozmuta A., A. Peter, L. Mihaly-Cozmuta L., C. Nicula, L. Crisan, L. Baia, A. Turila. 2015. Active packaging system based on Ag/TiO2 nanocomposite used for extending the shelf life of bread. Chemical and microbiological investigations. Packaging Technology and Science, 28, 271-284. [27] Muizniece-Brasava S., T. Rakcejeva, O. Circene. 2011. Method for treatment of packaged bread products for prolonging shelf-life thereof. Patent of Republic of Latvia, no. LV 14225 B. [28] Nielsen P.V., R. Rios. 2020. Inhibition of fungal growth on bread by volatile components from spices and herbs, and the possible application in active packaging, with special emphasis on mustard essential oil. International Journal of Food Microbiology, 60, 219-229. [29] Noshirvani N., B. Ghanbarzadeh, R.R. Mokarram, M. Hashemi. 2017. Novel active packaging based on carboxymethyl cellulose-chitosan-ZnO NPs nanocomposite for increasing the shelf life of bread. Food Packaging and Shelf Life,11, 106-114. [30] Oliveira P.D.L., E.A.R. de Oliveira, W.A. dos Santos Vieira, M.P.S. Camara, E.L. de Souza. 2018. Control of anthracnose caused by colletotrichum species in guava, mango and papaya using synergistic combinations of chitosan and Cymbopogon citratus (DC ex nees) stapf. essential oil. International Journal of Food Microbiology, 266, 87-94. [31] Otoni C.G., S.F. Pontes, E.A. Medeiros, N.D. Soares. 2014. Edible films from methylcellulose and nanoemulsions of clove bud (Syzygium aromaticum) and oregano (Origanum vulgare) essential oils as shelf life extenders for sliced bread. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62, 5214-5219. [32] Pagani M.A., M. Lucisano, M. Mariotti, S. Limbo. 2006. Influence of packaging material on bread characteristics during ageing. Packaging Technology and Science: an International Journal, 19(5), 295-302 [33] Pasqualone A. 2019. Bread packaging: Features and functions. In Flour and breads and their fortification in health and disease prevention. Academic Press, 211-222. [34] Passarinho A.T., N.F. Dias, G.P. Camilloto, R.S. Cruz, C.G. Otoni, A.R. Moraes, N.D. Soares. 2014. Sliced bread preservation through oregano essential oil-containing sachet. Journal of Food Process Engineering, 37, 53-62. [35] Peter A., L. Mihaly-Cozmuta, A. Mihaly-Cozmuta, C. Nicula, W. Ziemkowska, D. Basiak, V. Danciu, A. Vulpoi, L. Baia, A. Falup, G. Craciun. 2016. Changes in the microbiological and chemical characteristics of white bread during storage in paper packages modified with Ag/TiO2–SiO2, Ag/N–TiO2 or Au/TiO2. Food Chemistry, 197, 790-798. [36] Pitt J. I., A.D. Hocking. 2022. Spoilage of stored, processed and preserved foods. InFungi and food spoilage. Cham: Springer International Publishing, 537-568. [37] Qian M., D. Liu, X. Zhang, Z. Yin, B.B. Ismail, X. Ye, M. Guo. 2021. A review of active packaging in bakery products: Applications and future trends. Trends in Food Science and Technology,114, 459-471. [38] Rakcejeva T., L. Dukalska, O. Petrova, D. Klava, E. Kozlinskis, M. Sabovics. 2012. Thermal Treatment Influence on the Quality of Rye Bread Packaged in Different Polymer Films. International Journal of Nutrition and Food Engineering, 6(7), 538-544. [39] Rodríguez M., L.M. Medina, R. Jordano. 2000. Effect of modified atmosphere packaging on the shelf life of sliced wheat flour bread. Food/Nahrung, 44, 247-252. [40] Saleem M., H.N. Bhatti, M.I. Jilani, M.A. Hanif. 2015. Bioanalytical evaluation of Cinnamomum zeylanicum essential oil. Natural Product Research, 29(19), 1857-9. [41] Sanuja S., A. Agalya, M.J. Umapathym. 2015. Synthesis and characterization of zinc oxide–neem oil–chitosan bionanocomposite for food packaging application. International Journal of Biological Macromolecules, 74, 76-84. [42] Sharma A., S. Rajendran, A. Srivastava, S. Sharma, B. Kundu. 2017. Antifungal activities of selected essential oils against Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici 1322, with emphasis on Syzygium aromaticum essential oil. Journal of Bioscience and Bioengineering, 123 (3), 308-13. [43] Shukla R., A. Kumar, C.S. Prasad, B. Srivastava, N.K. Dubey. 2008. Antimycotic and antiaflatoxigenic potency of Adenocalymma alliaceum Miers. on fungi causing biodeterioration of food commodities and raw herbal drugs. International Biodeterioration and Biodegradation, 62(4), 348-51. [44] Słowik E. 2002. Przedłużanie świeżości i trwałości pieczywa – dodatki i sposoby.Przegląd Piekarski iCukierniczy,50(06), 14-17. [45] Soares N.F., D.M. Rutishauser, N. Melo, R.S. Cruz, N.J. Andrade. 2002. Inhibition of microbial growth in bread through active packaging. Packaging Technology and Science, 15, 129-132. [46] Suwanamornlert P., N. Kerddonfag, A. Sane, W. Chinsirikul, W. Zhou, V. Chonhenchob. 2020. Poly (lactic acid)/poly (butylene-succinate-co-adipate) (PLA/PBSA) blend films containing thymol as alternative to synthetic preservatives for active packaging of bread. Food Packaging and Shelf Life, 25, 100515. [47] Tomazoni E.Z., G.F. Pauletti, R.T. da Silva Ribeiro, S. Moura, J. Schwambach. 2017. In vitro and in vivo activity of essential oils extracted from Eucalyptus staigeriana, Eucalyptus globulus and Cinnamomum camphora against Alternaria solani sorauer causing early blight in tomato. Scientia Horticulturae, 223, 72-7. [48] Umachandran K., B. Sawicka, M. Arifullah, N.A-N. Nasir, A. Pasqualone. 2018. Relevance of nanotechnology in food processing industries. International Journal of Agricultural Science, 10, 5730-5733. [49] Williams H., A. Lindström, J. Trischler, F. Wikström, Z. Rowe. 2020. Avoiding food becoming waste in households – The role of packaging in consumers’ practices across different food categories. Journal of Cleaner Production, 265, 121775. [50] Zabka M., R. Pavela, L. Slezakova. 2009. Antifungal effect of Pimenta dioica essential oil against dangerous pathogenic and toxinogenic fungi. Industrial Crops and Products, 30(2), 250-3
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 148667
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH