Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Wpływ dodatku enzymu transglutaminazy na jakość pieczywa pszennego
Effect of transglutaminase additive on the quality of wheat bread
Marianna Raczyk
Katarzyna Just
nr katalogowy: 127384
Streszczenie
Zastosowanie preparatów enzymatycznych w produkcji pieczywa wydaje się atrakcyjnym rozwiązaniem w uzyskaniu poprawy jego jakości. Na etapie wypieku enzymy, w wyniku działania wysokiej temperatury, ulegają inaktywacji i nie wymagają deklaracji producenta w wykazie składników produktu. Celem badań była ocena wpływu dodatku enzymu transglutaminazy na jakość pieczywa pszennego z zastosowaniem różnej wydajności ciasta. Przeprowadzono ocenę właściwości wypiekowych mąk pszennych oraz oceniono wybrane cechy fizyczne pieczywa. Dodatek enzymu transglutaminazy, jak również zastosowany typ mąki pszennej nie miały istotnego wpływu na proces wypieku pieczywa.
Abstract
An attractive application in bakery to improve bread quality is the use of enzymes which inactivate during baking because of a high temperature. As a result the enzyme remains in a product as protein and it does not require a declaration of the additive on the label. The aim of this study was to assess an effect of transglutaminase on the wheat bread quality. Baking properties of flour and physical parameters of breads were assessed. The addition of transglutaminase enzyme, as well as the type of wheat flour did not have a significant effect on the baking process.
Słowa kluczowe
transglutaminaza
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
Keywords
transglutaminase
wheat flour
dough performance
crumb texture
Bibliografia
[1] Barłowska J., M. Florek, Z. Litwińczuk. 2016. Produkcja żywności ilość czy jakość? Przemysł Spożywczy 70(2): 8-12. [2] Czarniecka-Skubina E., A. Głuchowski. 2016. Kuchenne laboratorium. Przegląd Gastronomiczny 70(9): 21-23. [3] Dłużewska E., A. Florowska. 2010. Nowo-czesne substancje strukturotwórcze. Przemysł Spożywczy 64(5): 8-11. [4] Dłużewska E., K. Marciniak-Łukasiak, N. Ku-rek. 2015. Effect of transglutaminase additive on the quality of gluten-free bread. CyTA. Journal of Food 13 (1): 80-86. [5] Góes-Favoni S. P., F. R. Bueno. 2014. Microbial transglutaminase: general characteristics and performance in food processing technology. Food Biotechnology 28(1):1-24. [6] Jakubczyk T., T. Haber. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wydawnictwo SGGW-AR Warszawa. [7] Kasprzyk I., J. Markowska, E. Polak, K. Egierski Krzysztof. 2013. Efekt działania transglutaminazy na właściwości reologiczne ciasta pszennego podczas zamrażania przechowalniczego. Chłodnictwo, 48(8), 44-47. [8] Kieliszek M., A. Misiewicz. 2014. Microbial transglutaminase and its application in the food industry. A review. Folia Microbiologi-ca 59(3): 241-250. [9] Marchand B. 2016. Transglutaminaza. Jak wykorzystać zalety enzymu w piekarstwie?. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 64(1): 26-27. [10] Marchand B., H. Piesiewicz. 2014. Prezentacja możliwości wykorzystania preparatu POLSEVIA zawierającego transglutaminazę do wypieku pieczywa we Francji. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 62(9): 44-45. [11] Piesiewicz H. 2013. Zastosowanie transglutaminazy w piekarstwie. Przegląd Pie-karski i Cukierniczy 61(9): 30-31. [12] PN-EN ISO 21415-2:2015-12. Pszenica i mąka pszenna – ilość glutenu. Oznaczanie glutenu mokrego za pomocą urządzeń mechanicznych. [13] PN-EN ISO 27971:2009. Ziarno zbóż i prze-twory zbożowe – pszenica zwyczajna (Triti-cum aestivum L.). Oznaczanie właściwości alweograficznych ciasta przy stałym dodatku wody dla mąki handlowej lub laboratoryjnej oraz procedura przemiału laboratoryjnego. [14] PN-EN ISO 3093:2007. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina – oznacza-nie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena. [15] PN-EN ISO 712:2012. Ziarno zbóż i prze-twory zbożowe – oznaczanie wilgotności. [16] PN-A-74022:2003. Przetwory zbożowe – mąka pszenna. [17] Romankiewicz D., A. Ceglińska, G. Cacak-Pietrzak. 2013. Wpływ metody prowadzenia ciasta na jakość chleba pszennego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 574, 57-65 [18] Sadowska A., A. Diowksz. 2016. Właściwości transglutaminazy i jej rola w piekarstwie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5(108): 9-17. [19] Stępniewska S. 2015. Wartość technologiczna ziarna wybranych odmian pszenicy. Acta Agrophysica, 22(1), 103-114. [20] Straszyńska Z. 1983: Próbny wypiek laboratoryjny. W: Analiza zbóż i przetworów zbożowych (red. T. Jakubczyk, T. Haber). Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-4 , nr katalogowy 127384
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH