Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Zmiany jakości mikrobiologicznej wybranych wyrobów mięsnych w czasie przechowywania w warunkach chłodniczych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Julia Walos
nr katalogowy: 57681
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-12
Niektóre aspekty jakości i mikrobiologicznego zanieczyszczenia świeżych i mrożonych pieczarek
Janusz Czapski
nr katalogowy: 32220
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-3
Kryteria oceny mikrobiologicznej materiałów na obuwie specjalne
Michalina Falkiewicz-Dulik
nr katalogowy: 66798
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
GAZETA CUKROWNICZA 2011-5
Mikrobiologiczna jakość cukru białego
Małgorzata Kowalska
Ewelina Kacprzak
nr katalogowy: 62145
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Zmodyfikowana metoda impedymetryczna w ocenie zanieczyszczeń mikrobiologicznych piwa niepasteryzowanego
Łukasz Macioszek
Sylwia Andrzejczak-Grządko
Joanna Urbaniak
Katarzyna Dembińska
nr katalogowy: 140359
10.15199/48.2022.11.29
spektroskopia impedancyjna
obwód zastępczy
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
piwo niepasteryzowane.
impedance spectroscopy
equivalent circuit
microbiological contamination
unpasteurised beer.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Zmodyfikowana metoda impedymetryczna w ocenie zanieczyszczeń mikrobiologicznych piwa niepasteryzowanego
Łukasz Macioszek
Sylwia Andrzejczak-Grządko
Joanna Urbaniak
Katarzyna Dembińska
nr katalogowy: 140359
10.15199/48.2022.11.29
spektroskopia impedancyjna
obwód zastępczy
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
piwo niepasteryzowane.
impedance spectroscopy
equivalent circuit
microbiological contamination
unpasteurised beer.
GAZETA CUKROWNICZA 2013-3
Cukier buraczany i cukier trzcinowy wobec standardów mikrobiologicznych w kraju i na świecie
Ewelina Małczak
Małgorzata Kowalska
nr katalogowy: 77899
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Testy obciążeniowe (tzw. challenge) w ocenie stabilności mikrobiologicznej żywności RTE
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 139601
10.15199/65.2022.9.3
badania obciążeniowe
potencjał wzrostu
żywność RTE
Lm
challenge tests
rte food
Lm
potential growth
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Testy obciążeniowe (tzw. challenge) w ocenie stabilności mikrobiologicznej żywności RTE
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 139601
10.15199/65.2022.9.3
badania obciążeniowe
potencjał wzrostu
żywność RTE
Lm
challenge tests
rte food
Lm
potential growth
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Testy obciążeniowe (tzw. challenge) w ocenie stabilności mikrobiologicznej żywności RTE
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 139601
10.15199/65.2022.9.3
badania obciążeniowe
potencjał wzrostu
żywność RTE
Lm
challenge tests
rte food
Lm
potential growth
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Testy obciążeniowe (tzw. challenge) w ocenie stabilności mikrobiologicznej żywności RTE
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 139601
10.15199/65.2022.9.3
badania obciążeniowe
potencjał wzrostu
żywność RTE
Lm
challenge tests
rte food
Lm
potential growth
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Jakość mikrobiologiczna mrożonych owoców i warzyw i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 133182
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
CHŁODNICTWO 2012-12
Czystość mikrobiologiczna urządzeń chłodniczych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i gospodarstwach domowych
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
Joanna Królasik
Beata Paziak-Domańska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 73339
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-4
The influence of activated sludge wastewater treatment plant on the distribution of pores in mortars CEM I
Elżbieta Stanaszek-Tomal
Maria Fiertak
nr katalogowy: 105020
10.15199/40.2017.4.7
OPAKOWANIE 2009-I
Developing Antimicrobial Packaging Materials Using Bacteriocins
Anna Sip
Ewelina Celińska
nr katalogowy: 42502
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Bioremediacja jezior na przykładzie jeziora Bąk w miejscowości Okonek
Robert Mazur
Aleksandra Wagner
nr katalogowy: 133324
10.15199/62.2021.9.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Bioremediacja jezior na przykładzie jeziora Bąk w miejscowości Okonek
Robert Mazur
Aleksandra Wagner
nr katalogowy: 133324
10.15199/62.2021.9.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Bioremediacja jezior na przykładzie jeziora Bąk w miejscowości Okonek
Robert Mazur
Aleksandra Wagner
nr katalogowy: 133324
10.15199/62.2021.9.17
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Marta Duda
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 108774
10.15199/64.2017.8.3
homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH)
soki owocowe i warzywne
jakość mikrobiologiczna
uszkodzenia subletalne
high pressure homogenization (HPH)
fruit and vegetable juices
microbiological quality
sublethal injuries
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Rola opakowania w przedłużaniu trwałości pieczywa
Agnieszka Makowska
Jakub Królak
nr katalogowy: 148667
10.15199/65.2024.5.8
pieczywo
zmiany mikrobiologiczne
opakowania aktywne
nanocząstki
bread
microbiological changes
active packaging
nanoparticles
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZEWNĄTRZKOMÓRKOWE DEKSTRANOSACHARAZY LEUCONOSTOC MESENTEROIDES
Katarzyna Dybka
Anna Otlewska
Piotr Walczak
nr katalogowy: 70867
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Spis treści rocznika 2011 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 64449
MATERIAŁY BUDOWLANE 2021-5
Czynniki mikrobiologiczne a profilaktyka i rewaloryzacja budynków mieszkalnych
Jerzy Karyś
nr katalogowy: 131780
10.15199/33.2021.05.01
budynek
mikrobiologia
profilaktyka
rewaloryzacja.
building
microbiology
prophylaxis
revalorization
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-6
Wpływ sposobu chłodzenia na jakość mikrobiologiczną surowców przeznaczonych do produkcji żywności wygodnej
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 114574
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-3
Techniczne aspekty w zarządzaniu bezpieczeństwem zdrowotnym wody, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji wewnętrznych
Bogna Wichrowska
Barbara Mulik
Katarzyna Parafińska
Agnieszka Stankiewicz
nr katalogowy: 66485
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
NAJWAŻNIEJSZE ASPEKTY nadziewania
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 137141
nadziewanie
nadziewarki
zmiany jakościowe i mikrobiologiczne
farsze mięsne
stuffing
stuffing machines
quality and microbiological changes
meat batters
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
NAJWAŻNIEJSZE ASPEKTY nadziewania
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 137141
nadziewanie
nadziewarki
zmiany jakościowe i mikrobiologiczne
farsze mięsne
stuffing
stuffing machines
quality and microbiological changes
meat batters
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 112858
10.15199/65.2018.3.5
mięso i produkty mięsne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
meat and meat products
safety criteria
microbiological contamination
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Jakość mikrobiologiczna mieszanek sałat w czasie przechowywania chłodniczego
Monika Trząskowska
Małgorzata Rosikiewicz
nr katalogowy: 118715
10.15199/64.2019.1-2.2
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia
Katarzyna Czaczyk
Anna Dobrowolska
nr katalogowy: 114461
10.15199/65.2018.6.4
warzywa i owoce o małym stopniu przetworzenia
jakość mikrobiologiczna
minimally processed fruits and vegetables
microbiological quality
CHŁODNICTWO 2019-6
Czynniki kształtujące jakość mikrobiologiczną powietrza ze szczególnym uwzględnieniem klimatyzacji
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 124153
10.15199/8.2019.6.2
bioaerozole
jakość mikrobiologiczna powietrza
Legionella pneumophila
klimatyzacja
bioaerosols
microbiological air quality
Legionella pneumophila
air conditioning
GAZETA CUKROWNICZA 2013-4
Badania mikrobiologiczne cukru w kontekście jego wykorzystania w różnych branżach przemysłu spożywczego
Małgorzata Kowalska
Ewelina Małczak
nr katalogowy: 78747
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Listeria monocytogenes jako kryterium bezpieczeństwa żywności
Michał Tracz
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 142076
10.15199/65.2023.2.5
Listeria monocytogenes
RTE
bezpieczeństwo żywności
Listeria monocytogenes
RTE
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Listeria monocytogenes jako kryterium bezpieczeństwa żywności
Michał Tracz
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 142076
10.15199/65.2023.2.5
Listeria monocytogenes
RTE
bezpieczeństwo żywności
Listeria monocytogenes
RTE
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Listeria monocytogenes jako kryterium bezpieczeństwa żywności
Michał Tracz
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 142076
10.15199/65.2023.2.5
Listeria monocytogenes
RTE
bezpieczeństwo żywności
Listeria monocytogenes
RTE
food safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
MIKROFLORA POWIETRZA W POMIESZCZENIACH produkcyjnych zakładów mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Edyta Lipińska
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
nr katalogowy: 136297
jakość mikrobiologiczna powietrza
bioaerozole
wentylacja
metody oczyszczania powietrza
microbiological quality of air
bioaerosols
ventilation
methods of air purification
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód źródlanych, wód smakowych i napojów owocowo-warzywnych
Dorota Kręgiel
Anna Rygała
nr katalogowy: 61779
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-7
Bioaktywne wkładki do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 92703
10.15199/60.2015.7.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne w mrożonych produktach spożywczych
Aleksandra Antoszewska
Joanna Kowalska
Maja Ławrynowicz-Paciorek
Dorota Korsak Elżbieta Maćkiw
nr katalogowy: 126051
10.15199/65.2020.4.6
żywność
produkty mrożone
zagrożenia mikrobiologiczne
patogeny
food
frozen products
microbiological hazard
pathogens
CHŁODNICTWO 2020-6
Jakość mikrobiologiczna mrożonych surowców roślinnych i sposoby jej poprawy
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 129736
10.1599/8.2020.6.1
jakość mikrobiologiczna
mrożonki
owoce
warzywa
microbiological quality
frozen food
fruit
vegetables
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
GAZETA CUKROWNICZA 2009-10
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności a jakość mikrobiologiczna cukru i stan sanitarny cukrowni
Małgorzata Kowalska
nr katalogowy: 47479
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 112856
10.15199/65.2018.3.4
woda technologiczna
system HACCP
ocena ryzyka
bakterie heterotroficzne
process water
HACCP system
risk assessment
heterotrophic bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności
Katarzyna Leja
Kamila Szudera-Kończal
Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 122457
10.15199/65.2019.9.6
patogeny żywności
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
choroby przenoszone przez żywność
food pathogens
microbial contamination
food-borne diseases
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne - bakterie z grupy Bacillus cereus
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 118821
10.15199/65.2019.2.6
bacillus cereus
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
zagrożenia mikrobiologiczne
bacillus cereus group
safety criteria
microbiological contamination
microbiological hazard
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-3
Wykorzystanie gazowego nadtlenku wodoru do biodekontaminacji materiałów z zanieczyszczeń mikrobiologicznych
Elwira Furtak
Wioletta Cichocka
Edyta Kisielińska-Kot
nr katalogowy: 130834
10.15199/62.2021.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-3
Wykorzystanie gazowego nadtlenku wodoru do biodekontaminacji materiałów z zanieczyszczeń mikrobiologicznych
Elwira Furtak
Wioletta Cichocka
Edyta Kisielińska-Kot
nr katalogowy: 130834
10.15199/62.2021.3.4
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2021-12
Jakość mikrobiologiczna powietrza wewnętrznego miejskiej pływalni
ANNA GOTKOWSKA-PŁACHTA
nr katalogowy: 134925
10.15199/9.2021.12.4
zanieczyszczenie powietrza
basen
bakterie
grzyby
air contamination
swimming pool
bacteria
fungi
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
METODY PRZECHOWYWANIA CHŁODNICZEGO i ich wpływ na jakość mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 145092
chłodzenie
jakość mięsa
przechowywanie chłodnicze
atmosfery ochronne
cooling
meat quality
cold storage
protective atmospheres
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Wizualne zmiany na elewacjach wentylowanych z okładzinami włóknisto-cementowymi
Ołeksij Kopyłow
Krzysztof Schabowicz
nr katalogowy: 141167
10.15199/33.2022.12.02
elewacja wentylowana
płyty włóknisto-cementowe
przeglądy okresowe
ocena stanu technicznego
wytrzymałość na zginanie.
ventilated façade
fiber-cement claddings
periodic inspections
technical condition assessment
bending strength.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Wizualne zmiany na elewacjach wentylowanych z okładzinami włóknisto-cementowymi
Ołeksij Kopyłow
Krzysztof Schabowicz
nr katalogowy: 141167
10.15199/33.2022.12.02
elewacja wentylowana
płyty włóknisto-cementowe
przeglądy okresowe
ocena stanu technicznego
wytrzymałość na zginanie.
ventilated façade
fiber-cement claddings
periodic inspections
technical condition assessment
bending strength.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Wizualne zmiany na elewacjach wentylowanych z okładzinami włóknisto-cementowymi
Ołeksij Kopyłow
Krzysztof Schabowicz
nr katalogowy: 141167
10.15199/33.2022.12.02
elewacja wentylowana
płyty włóknisto-cementowe
przeglądy okresowe
ocena stanu technicznego
wytrzymałość na zginanie.
ventilated façade
fiber-cement claddings
periodic inspections
technical condition assessment
bending strength.
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-1
EXPLANATORY PREVIEW OF DIRECTIONS OF CHANGES IN DEVELOPMENT OF INDUSTRY
Bożena GAJDZIK
Sandra GRABOWSKA
Andrzej WYCIŚLIK
nr katalogowy: 120200
10.15199/180.2019.1.1
the fourth industrial revolution
Industry 4.0
directions of changes
czwarta rewolucja przemysłowa
Przemysł 4.0
kierunki zmian
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-4
Zmiany składu związków fenolowych przy przerobie jabłek na soki i przeciery
J. Markowski
W. Płocharski
nr katalogowy: 20646
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Czystość mikrobiologiczna wybranych suszonych ziół
Izabela Podgórska
nr katalogowy: 106755
10.15199/65.2017.6.5
czystość mikrobiologiczna
zioła
bakterie
drożdże
grzyby pleśniowe
microbiological purity
herbs
bacteria
yeast
molds
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2024-11
Mikrobiologiczna analiza jakości powietrza zewnętrznego na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej
ANNA ARKUSZEWSKA-GOMULAK
MAŁGORZATA JĘDRZEJCZAK
ROBERT CICHOWICZ
nr katalogowy: 151528
10.15199/9.2024.11.6
mikrobiologia
jakość powietrza
skażenia mikrobiologiczne
microbiology
air quality
microbial contamination
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-1
EXPLANATORY PREVIEW OF DIRECTIONS OF CHANGES IN DEVELOPMENT OF INDUSTRY
Bożena GAJDZIK
Sandra GRABOWSKA
Andrzej WYCIŚLIK
nr katalogowy: 120200
10.15199/180.2019.1.1
the fourth industrial revolution
Industry 4.0
directions of changes
czwarta rewolucja przemysłowa
Przemysł 4.0
kierunki zmian
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Pobieranie i przygotowanie próbek żywności
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 112321
10.15199/65.2018.2.3
próbka
plan pobierania próbek
pobieranie próbek
żywność
sample
sampling plan
sampling
food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Bioremediacja mikrobiologiczna zdegradowanych wód jako alternatywa dla metod chemicznego oczyszczania zbiorników wodnych
Agata Mazur
Aleksandra Wagnera
Robert Mazur
Dawid Bedla
nr katalogowy: 127924
10.15199/62.2020.9.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Bioremediacja mikrobiologiczna zdegradowanych wód jako alternatywa dla metod chemicznego oczyszczania zbiorników wodnych
Agata Mazur
Aleksandra Wagnera
Robert Mazur
Dawid Bedla
nr katalogowy: 127924
10.15199/62.2020.9.18
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-11
Dodatki naturalne przedłużające trwałość mięsa i wędlin
Agnieszka Starek
nr katalogowy: 129217
jakość żywności
mięso i wędliny
naturalne przeciwutleniacze
food quality
meat and its product
natural antioxidants
GAZETA CUKROWNICZA 2010-6
Stan sanitarny cukrowni i mikrobiologiczna jakość cukru wyprodukowanego podczas kampanii 2009/2010
Małgorzata Kowalska
nr katalogowy: 56312
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
ZAMRAŻANIE MIĘSA
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 136298
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
zmiany zamrażalnicze
rozmrażanie
freezing
frozen storage
changes caused by freezing
defrosting
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
ZAMRAŻANIE MIĘSA
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 136298
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
zmiany zamrażalnicze
rozmrażanie
freezing
frozen storage
changes caused by freezing
defrosting
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
ZAMRAŻANIE MIĘSA
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 136298
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
zmiany zamrażalnicze
rozmrażanie
freezing
frozen storage
changes caused by freezing
defrosting
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-8
Measurements of the temperature-dependent changes of the photometrical and electrical parameters of LEDs
Krzysztof WANDACHOWICZ
Konrad DOMKE
nr katalogowy: 37117
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-11
Monitoring of End Winding Vibrations using Neural Networks
Christian KREISCHER
Marek GOŁĘBIOWSKI
nr katalogowy: 80901
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Structure changes in TRIP type steel during hot deformation
MARIUSZ ADAMCZYK
KUC DARIUSZ
HADASIK EUGENIUSZ
NIEWIELSKI GRZEGORZ
nr katalogowy: 27492
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Changes in microstructure and properties of two-phase titanium alloys under the continuous heating and fast cooling conditions
MARIA SOZAŃSKA
WOJCIECH SZKLINIARZ
AGNIESZKA KOŚCIELNA
nr katalogowy: 27461
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Analiza parametrów pracy sprężarek gazowych
Andrzej J. Osiadacz
nr katalogowy: 138162
10.15199/17.2022.6.3
kompresory
moc
termodynamika kompresorów
transport gazu
compressors
horsepower
thermodynamics of compressors
gas transportation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Analiza parametrów pracy sprężarek gazowych
Andrzej J. Osiadacz
nr katalogowy: 138162
10.15199/17.2022.6.3
kompresory
moc
termodynamika kompresorów
transport gazu
compressors
horsepower
thermodynamics of compressors
gas transportation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Katarzyna Kucharek
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 123532
10.15199/65.2019.11.4
zioła i przyprawy
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
herbs and spices
microbiological contamination
pathogens
CHŁODNICTWO 2021-1
Zagrożenie mikrobiologiczne w środowisku pomieszczeń
Magdalena Korta-Pepłowska
Maria Jolanta Chmiel
Krzysztof Frączek
nr katalogowy: 130459
jakość powietrza
mikroorganizmy
środowisko pomieszczeń.
air quality
microorganisms
indoor environment
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-4
Piwa owocowe – korzyści i zagrożenia związane z wykorzystaniem owoców w technologii piwowarstwa
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 144701
10.15199/64.2023.4.1
piwa owocowe
biofilm
zanieczyszczenia piwa
bezpieczeństwo żywności
fruit beers
biofilm
beer contamination
food safety
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Wizualne zmiany na elewacjach wentylowanych z okładzinami włóknisto-cementowymi
Ołeksij Kopyłow
Krzysztof Schabowicz
nr katalogowy: 141167
10.15199/33.2022.12.02
elewacja wentylowana
płyty włóknisto-cementowe
przeglądy okresowe
ocena stanu technicznego
wytrzymałość na zginanie.
ventilated façade
fiber-cement claddings
periodic inspections
technical condition assessment
bending strength.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-12
The universal Mayr-Pentegov model of the electric arc
Antoni SAWICKI
nr katalogowy: 123729
10.15199/48.2019.12.47
electric arc
mathematical model
Mayr model
Pentegov model.
łuk elektryczny
model matematyczny
model Mayra
model Pentegowa.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-10
Prace porządkowe a czytość mikrobiologiczna powierzchni płaskich wokół niecki basenowej
Emilia Stańkowska
Agnieszka Włodyka-Bergier
nr katalogowy: 110225
10.15199/17.2017.10.7
czystość mikrobiologiczna
basen
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
microbial purity
swimming pools
bacterial contamination
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-8
Metody molekularne w detekcji i identyfikacji mikroorganizmów w zakładach przemysłu celulozowo-papierniczego
Katarzyna Dybka-Stępień
Anna Otlew ska
nr katalogowy: 121929
10.15199/54.2019.8.2
mikroorganizmy
metody molekularne
celulozownie i papiernie
microorganisms
molecular methods
pulp and paper mills
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-1
Zmiana wybranych parametrów stereologicznych ziaren austenitu w procesie rekrystalizacji drutów ze stali nierdzewnej X10crni18-8
Janusz Szala
Joanna Przondziono
Eugeniusz Hadasik
nr katalogowy: 40960
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11a
Design and investigation of a 15-kVAR reactive power compensation unit for different load changes
Engin CETIN
nr katalogowy: 72141
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-4
Bazujący na sygnale wideo algorytm o niskim obliczeniowo koszcie do kontroli bezpieczeństwa osobistego w strefie przemysłowej
Piotr LECH
nr katalogowy: 76374
PROBLEMY JAKOŚCI 2011-1
Summaries of selected atricles published in the "Problemy Jakości (Quality Issues)" monthly in 2010 year
nr katalogowy: 56977
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Ocena właściwości magnetycznych żeliwa sferoidalnego ausferrytycznego podczas wymrażania
Dawid Myszka
Maciej Kowalczyk
nr katalogowy: 95617
10.15199/28.2015.6.14
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-21
Transport lotniczy jako stymulator rozwoju cz. I
Tomasz Dziedzic
nr katalogowy: 101353
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-7
Zmiany w przedsiębiorstwach hutniczych w kierunku Przemysłu 4.0
Bożena GAJDZIK
nr katalogowy: 121558
10.15199/24.2019.7.2
przedsiębiorstwo hutnicze
zmiany
Przemysł 4.0.
steel enterprise
changes
Industry 4.0
GAZETA CUKROWNICZA 2012-6
Spis treści rocznika 2012 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 73349
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Dobór opakowań do produktu na przykładzie kiełbas
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 143012
10.15199/65.2023.4.6
kiełbasa
metody pakowania
tworzywa sztuczne
osłonki
folia opakowaniowa
sausage
packing methods
plastics
casings
packaging foil
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Dobór opakowań do produktu na przykładzie kiełbas
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 143012
10.15199/65.2023.4.6
kiełbasa
metody pakowania
tworzywa sztuczne
osłonki
folia opakowaniowa
sausage
packing methods
plastics
casings
packaging foil
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Dobór opakowań do produktu na przykładzie kiełbas
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 143012
10.15199/65.2023.4.6
kiełbasa
metody pakowania
tworzywa sztuczne
osłonki
folia opakowaniowa
sausage
packing methods
plastics
casings
packaging foil
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Jakość wody w punktach czerpalnych po ponownym rozruchu instalacji wodociągowych wyłączonych z eksploatacji w okresie pandemii
Kaja Niewitecka
Jarosław Chudzicki
nr katalogowy: 136327
10.15199/17.2022.2.1
jakość wody pitnej
stagnacja
biofilm
pandemia
budynki użyteczności publicznej
water quality
stagnation
biofilm
pandemic
public buildings
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Jakość wody w punktach czerpalnych po ponownym rozruchu instalacji wodociągowych wyłączonych z eksploatacji w okresie pandemii
Kaja Niewitecka
Jarosław Chudzicki
nr katalogowy: 136327
10.15199/17.2022.2.1
jakość wody pitnej
stagnacja
biofilm
pandemia
budynki użyteczności publicznej
water quality
stagnation
biofilm
pandemic
public buildings
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-9
Wpływ parametrów dielektryka w wielowarstwowej antenie planarnej zasilanej szczelinowo na szerokość jej pasma pracy
Marek BUGAJ
Marian WNUK
nr katalogowy: 46015
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-6
Opakowania w obiegu zamkniętym – konferencja na Warsaw Pack 2023
Agnieszka Werner
nr katalogowy: 143842
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2004-5
NOWE NORMY
nr katalogowy: 2898
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-5
Analiza jakości wody w wybranym fragmencie miejskiej sieci wodociągowej
Magdalena Teper
Beata Kowalska
Elżbieta Kuzioła
nr katalogowy: 113730
10.15199/17.2018.5.2
jakość wody
sieć wodociągowa
kalibracja modelu
water quality
water supply system
calibration
OPAKOWANIE 2019-7
PACKAGING SPECTRUM: Aktywne opakowanie regulujące wilgotność i zawartość wody. Projekt HumidWRAP
onika Kaczmarczyk
Alicja Kaszuba
Jacek Frydrych
nr katalogowy: 121483
10.15199/42.2019.7.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Innowacje w sektorze bezalkoholowych napojów fermentowanych
Nadia Guzińska
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 142851
10.15199/64.2023.2.6
żywność fermentowana
żywność funkcjonalna
kefir
kombucha
piwo bezalkoholowe
fermented food
functional food
kefir
kombucha
non-alcoholic beer
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Innowacje w sektorze bezalkoholowych napojów fermentowanych
Nadia Guzińska
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 142851
10.15199/64.2023.2.6
żywność fermentowana
żywność funkcjonalna
kefir
kombucha
piwo bezalkoholowe
fermented food
functional food
kefir
kombucha
non-alcoholic beer
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-3
Koncepcja zarządzania bezpieczeństwem dostaw wody w Górnośląskim Przedsiębiorstwie Wodociągów SA w Katowicach z wykorzystaniem zaawansowanych narzędzi informatycznych
Izabela Zimoch
Łukasz Czopik
nr katalogowy: 112825
10.15199/17.2018.3.7
ryzyko
bezpieczeństwo
chlor pozostały
wiek wody
obszary krytyczne
matryca ryzyka
GIS
analiza przestrzenna
risk
safety
chlorine residual
water age
critical regions
risk matrix
GIS
spatial analysis
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-3
Skuteczność działania preparatu biobójczego do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 112600
10.15199/60.2018.03.3
preparat biobójczy do obuwia
profilaktyka grzybicy stóp
higiena obuwia
biocidal footwear preparation
prevention of athlete’
s foot
hygiene of footwear
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-3
Examinations of thermomechanical properties and structure of polyethylene with cardboard fibre and colourant composites after electrochemical ageing
Adam Gnatowski
Mateusz Chyra
nr katalogowy: 99370
10.15199/28.2016.3.5
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-11
Techniczne i ekonomiczne aspekty eliminacji CO2 w krajowej produkcji energii elektrycznej i transporcie
Jerzy Gryko
nr katalogowy: 134443
10.15199/74.2021.11.1
eliminacja CO2 z elektroenergetyki
eliminacja CO2 z transportu
koszty eliminacji emisji
elimination of CO2 from power industry
elimination of CO2 from transportation
costs of emission elimination
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-11
Techniczne i ekonomiczne aspekty eliminacji CO2 w krajowej produkcji energii elektrycznej i transporcie
Jerzy Gryko
nr katalogowy: 134443
10.15199/74.2021.11.1
eliminacja CO2 z elektroenergetyki
eliminacja CO2 z transportu
koszty eliminacji emisji
elimination of CO2 from power industry
elimination of CO2 from transportation
costs of emission elimination
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-11
Techniczne i ekonomiczne aspekty eliminacji CO2 w krajowej produkcji energii elektrycznej i transporcie
Jerzy Gryko
nr katalogowy: 134443
10.15199/74.2021.11.1
eliminacja CO2 z elektroenergetyki
eliminacja CO2 z transportu
koszty eliminacji emisji
elimination of CO2 from power industry
elimination of CO2 from transportation
costs of emission elimination
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Interferometryczna stabilizacja długości fali diody laserowej
M. Dobosz
nr katalogowy: 1160
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-2
Restrukturyzacja technologiczna i produkcyjna przedsiębiorstw hutniczych w ujęciu statystycznym
Bożena Gajdzik
nr katalogowy: 74582
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-2
Reorganizacja służb utrzymania ruchu w przedsiębiorstwach hutniczych
Bożena GAJDZIK
nr katalogowy: 89586
10.15199/24.2015.2.6
OPAKOWANIE 2019-8
Packaging Spectrum: Znaczenie właściwego pakowaniA płytek Petriego dla ich jakości i trwałości
Andrzej Kornacki
nr katalogowy: 122055
10.15199/42.2019.8.1
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-6
Włókniny z włóknem aktywnym na wkładki do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 99036
10.15199/60.2016.06.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Mikrobiologiczne wytrącanie kalcytu jako alternatywna metoda uszczelniania powierzchniowego kompozytu cementowego
Marcin Zygmunt
Dalia Bednarska
Alicja Wieczorek
Dominika Drzewiecka
Marcin Koniorczyk
Maciej Batog
Jakub Bakalarz
nr katalogowy: 138536
10.15199/33.2022.07.07
wytrącanie kalcytu
MICP
wzmacnianie betonu
ekobeton
zrównoważony beton
biocement.
calcite precipitation
MICP
concrete strengthening
ecoconcrete
sustainable concrete
biocement.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Mikrobiologiczne wytrącanie kalcytu jako alternatywna metoda uszczelniania powierzchniowego kompozytu cementowego
Marcin Zygmunt
Dalia Bednarska
Alicja Wieczorek
Dominika Drzewiecka
Marcin Koniorczyk
Maciej Batog
Jakub Bakalarz
nr katalogowy: 138536
10.15199/33.2022.07.07
wytrącanie kalcytu
MICP
wzmacnianie betonu
ekobeton
zrównoważony beton
biocement.
calcite precipitation
MICP
concrete strengthening
ecoconcrete
sustainable concrete
biocement.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Mikrobiologiczne wytrącanie kalcytu jako alternatywna metoda uszczelniania powierzchniowego kompozytu cementowego
Marcin Zygmunt
Dalia Bednarska
Alicja Wieczorek
Dominika Drzewiecka
Marcin Koniorczyk
Maciej Batog
Jakub Bakalarz
nr katalogowy: 138536
10.15199/33.2022.07.07
wytrącanie kalcytu
MICP
wzmacnianie betonu
ekobeton
zrównoważony beton
biocement.
calcite precipitation
MICP
concrete strengthening
ecoconcrete
sustainable concrete
biocement.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Mikrobiologiczne wytrącanie kalcytu jako alternatywna metoda uszczelniania powierzchniowego kompozytu cementowego
Marcin Zygmunt
Dalia Bednarska
Alicja Wieczorek
Dominika Drzewiecka
Marcin Koniorczyk
Maciej Batog
Jakub Bakalarz
nr katalogowy: 138536
10.15199/33.2022.07.07
wytrącanie kalcytu
MICP
wzmacnianie betonu
ekobeton
zrównoważony beton
biocement.
calcite precipitation
MICP
concrete strengthening
ecoconcrete
sustainable concrete
biocement.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Mikrobiologiczne wytrącanie kalcytu jako alternatywna metoda uszczelniania powierzchniowego kompozytu cementowego
Marcin Zygmunt
Dalia Bednarska
Alicja Wieczorek
Dominika Drzewiecka
Marcin Koniorczyk
Maciej Batog
Jakub Bakalarz
nr katalogowy: 138536
10.15199/33.2022.07.07
wytrącanie kalcytu
MICP
wzmacnianie betonu
ekobeton
zrównoważony beton
biocement.
calcite precipitation
MICP
concrete strengthening
ecoconcrete
sustainable concrete
biocement.
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Fizjogiczna stymulacja serca realizowana przez stymulacje przedsionków serca
K. Pęczalski
D. Wojciechowski
nr katalogowy: 1209
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-1
Zmiany barwy, zawartości polifenoli i właściwości przeciwrodnikowych soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
A. Sokół-Łętowska
A. Z. Kucharska
nr katalogowy: 20711
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Ultradźwiękowy detektor helu
WIKTOR BOLEK
ARTUR JĘDRUSYNA
TADEUSZ WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 1150
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Badanie zmian parametrów składu frakcyjnego benzyn silnikowych zanieczyszczonych olejem napędowym
Tomasz Filipiuk
nr katalogowy: 144116
10.15199/62.2023.7.11
paliwa ciekłe
zanieczyszczenie międzyproduktowe
skład frakcyjny
liquid fuels
cross contamination
distillation characteristics
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-1
Niestabilność eksploatacyjna parametrów magnetycznych i elektrycznych blach rdzenia stojana generatora TWW-200-2A
Zbigniew Hilary ŻUREK
Dariusz BARON
nr katalogowy: 81914
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-9
Model zmian ceny surówki wielkopiecowej na świecie w latach 2001÷2010
eDyta KarDas
nr katalogowy: 62525
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2b
Material Edge Conditions of Electromagnetic Silicon Steel Sheets
Zbigniew H. ŻUREK
Krzysztof J. KURZYDŁOWSKI
Dominik KUKLA
Dariusz BARON
nr katalogowy: 74837
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-11
Kierunki przemian w społeczeństwie informacyjnym Przegląd problemów zmagań z nowoczesnością cz. II
Zbigniew Kierzkowski
nr katalogowy: 126395
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Challenge tests - przewidywanie i eliminacja potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych
Anna Zadernowska
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
Marek Zadernowski
Arkadiusz Zakrzewski
Urszula Zarzecka
nr katalogowy: 114460
10.15199/66.2018.6.3
challenge tests
Listeria monocytogenes
potencjalny wzrost
bezpieczeństwo żywności
challenge tests
Listeria monocytogenes
potential growth
food safety
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Testy metod automatycznej analizy obrazów tkanek w świetle spolaryzowanym we wczesnej diagnostyce zmian nowotworowych
A. Rodatus
N. Golnik
nr katalogowy: 1110
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Jakość fizykochemiczna i mikrobiologiczna lodów oferowanych na rynku
Jolanta Król
Aneta Karasińska
Aneta Brodziak
Joanna Barłowska
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 116667
10.15199/65.2018.10.3
lody
jakość
producenci
sezon produkcji
ice cream
quality
producers
production season
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-7
Wpływ schodzenia i topnienia narostów na proces wielkopiecowy
FRÖHLICHOVA M.
FRÖHLICH L.
KUCKOVA A.
BARBUŠOVA S.
nr katalogowy: 16943
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Surface morphology and optical properties of polymer thin films
JAN Weszka
Magdalena Szindler
Maria Bruma
nr katalogowy: 68613
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Analiza struktury geometrycznej powierzchni obszaru odkształcenia kształtowanego w procesie elektrodynamicznego formowania metali
Borys Borowik
Marek Kęsy
nr katalogowy: 140844
10.15199/48.2022.12.45
formowanie polem elektromagnetycznym
odkształcenie
struktura geometryczna powierzchni
chropowatość powierzchni.
electromagnetic forming
strain
geometrical surface structure
roughness.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Analiza struktury geometrycznej powierzchni obszaru odkształcenia kształtowanego w procesie elektrodynamicznego formowania metali
Borys Borowik
Marek Kęsy
nr katalogowy: 140844
10.15199/48.2022.12.45
formowanie polem elektromagnetycznym
odkształcenie
struktura geometryczna powierzchni
chropowatość powierzchni.
electromagnetic forming
strain
geometrical surface structure
roughness.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Badanie zmian parametrów składu frakcyjnego benzyn silnikowych zanieczyszczonych olejem napędowym
Tomasz Filipiuk
nr katalogowy: 144116
10.15199/62.2023.7.11
paliwa ciekłe
zanieczyszczenie międzyproduktowe
skład frakcyjny
liquid fuels
cross contamination
distillation characteristics
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Fire resistance verification for masonry walls
Krzysztof Chudyba
Piotr Matysek
nr katalogowy: 151111
10.15199/33.2024.10.02
konstrukcje murowe
ściany murowe
odporność ogniowa.
masonry structure
masonry wall
fire resistance
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Fire resistance verification for masonry walls
Krzysztof Chudyba
Piotr Matysek
nr katalogowy: 151111
10.15199/33.2024.10.02
konstrukcje murowe
ściany murowe
odporność ogniowa.
masonry structure
masonry wall
fire resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
Microbiological reduction of xanthohumol and 4-methoxychalcone. Mikrobiologiczna redukcja ksantohumolu i 4-metoksychalkonu
Monika Stompor
Bartłomiej Potaniec
Antoni Szumny
Paweł Zieliński
Anna Żołnierczyk
Mirosław Anioł
nr katalogowy: 75939
CHŁODNICTWO 2011-4
Wykorzystanie technologii chłodniczej w transporcie żywności
JOANNA PIEKARSKA
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 59186
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2014-7
Wykorzystanie wieloczasowych zdjęć lotniczych w badaniu zmian zagospodarowania przestrzennego
JAKUB MARKIEWICZ
AGNIESZKA TUREK
nr katalogowy: 85648
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9a
Prognoza zmian wystarczalności krajowego SEE do 2020 roku w kontekście rozwoju generacji rozproszonej
Henryk KOCOT
nr katalogowy: 70622
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1b
Workflow Region Recognition Algorithm and Its Time Complexity
Xinqin Gao
Xueping Wang
Mingshun Yang
and Yong Liu
nr katalogowy: 74358
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-6
Zmiany zachodzące w czasie przechowywania mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120752
MATERIAŁY BUDOWLANE 2016-8
Wymagania ochrony pomieszczeń przed hałasem zewnętrznym przyjęte w PN-B-02151-3:2015-10
Elżbieta Nowicka
Barbara Szudrowicz
nr katalogowy: 100230
10.15199/33.2016.08.11
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-6
AC Voltage Transforming Circuits in Power Systems
Jacek KANIEWSKI
Zbigniew FEDYCZAK
Paweł SZCZEŚNIAK
nr katalogowy: 91586
10.15199/48.2015.06.02
ATEST - OCHRONA PRACY 2021-4
Analiza studiów przypadku dotyczących pracy z przewlekłymi dolegliwościami układu mięśniowo- -szkieletowego (3)Lekcja 135
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 131118
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Określenie tempa modernizacji budynków w Polsce w celu spełnienia wymagań zeroemisyjnej gospodarki w 2050 roku
Adam Klażyński
nr katalogowy: 137163
10.15199/17.2022.4.3
termomodernizacja
efekt cieplarniany
zmiany klimatyczne
paliwa kopalne
sektor budynków
zeroemisyjność
zapotrzebowanie na energię
tempo modernizacji
scenariusz zmian
czysta energia
2050.
thermomodernization
greenhouse effect
climate changes
fossil fuels
buildings sector
zero-emission
energy consumption
modernization rate
changes scenario
clean energy
2050.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Określenie tempa modernizacji budynków w Polsce w celu spełnienia wymagań zeroemisyjnej gospodarki w 2050 roku
Adam Klażyński
nr katalogowy: 137163
10.15199/17.2022.4.3
termomodernizacja
efekt cieplarniany
zmiany klimatyczne
paliwa kopalne
sektor budynków
zeroemisyjność
zapotrzebowanie na energię
tempo modernizacji
scenariusz zmian
czysta energia
2050.
thermomodernization
greenhouse effect
climate changes
fossil fuels
buildings sector
zero-emission
energy consumption
modernization rate
changes scenario
clean energy
2050.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Określenie tempa modernizacji budynków w Polsce w celu spełnienia wymagań zeroemisyjnej gospodarki w 2050 roku
Adam Klażyński
nr katalogowy: 137163
10.15199/17.2022.4.3
termomodernizacja
efekt cieplarniany
zmiany klimatyczne
paliwa kopalne
sektor budynków
zeroemisyjność
zapotrzebowanie na energię
tempo modernizacji
scenariusz zmian
czysta energia
2050.
thermomodernization
greenhouse effect
climate changes
fossil fuels
buildings sector
zero-emission
energy consumption
modernization rate
changes scenario
clean energy
2050.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-8
Skurcz zaczynów żużlowo-popiołowych
Agnieszka Machowska
nr katalogowy: 115449
10.15199/33.2018.08.19
spalanie fluidalne
spoiwo żużlowo-popiołowe
skurcz
pęcznienie.
fluidized combustion
fly ash-slag binder
shrinkage
expansion.
CHŁODNICTWO 2019-1
Zmiany jakościowe zachodzące w żywności pod wpływem działania niskiej temperatury
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 118905
10.15199/8.2019.1.1
niska temperatura
zamrażanie
zmiany jakości
mięso
pieczywo
truskawki
low temperature
freezing
quality changes
meat
bread
strawberr
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Polski rynek zbóż w latach 2010-2020
Wiesław Łopaciuk
nr katalogowy: 134155
10.15199/65.2021.10.2
Polska
rynek zbóż
popyt
podaż
produkcja
bilans zbóż
struktura producentów
Poland
grain market
demand
supply
production
cereal balance sheet
producers’ structure
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-2
Jakość wody w instalacjach wewnętrznych w odniesieniu do procesów kształtujących tę jakość na przykładzie wybranego Systemu Zaopatrzenia w Wodę
Agnieszka Szuster-Janiaczyk
Jędrzej Bylka
Tomasz Schiller
Marta Skrzypczak
nr katalogowy: 112230
10.15199/17.2018.2.2
Jakość wody
instalacje wewnętrzne
zarządzanie jakością wody
water quality
plumbing
tap water
water quality management
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 123068
10.15199/65.2019.10.5
Listeria monocytogenes
żywność
kryteria mikrobiologiczne
Listeria monocytogenes
food
microbiological criteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 123068
10.15199/65.2019.10.5
Listeria monocytogenes
żywność
kryteria mikrobiologiczne
Listeria monocytogenes
food
microbiological criteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Skuteczność koagulantów w usuwaniu wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizykochemicznych ze ścieków z przemysłu owocowo-warzywnego
Agnieszka Makara
Dominika Kmiecik
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 149457
10.15199/62.2024.7.7
ścieki
koagulanty
zanieczyszczenia mikrobiolo giczne
ChZT
mętność
wastewater
coagulants
microbiological contamination
COD
turbidity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Skuteczność koagulantów w usuwaniu wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizykochemicznych ze ścieków z przemysłu owocowo-warzywnego
Agnieszka Makara
Dominika Kmiecik
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 149457
10.15199/62.2024.7.7
ścieki
koagulanty
zanieczyszczenia mikrobiolo giczne
ChZT
mętność
wastewater
coagulants
microbiological contamination
COD
turbidity
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Listeria monocytogenes wyzwaniem dla przemysłu spożywczego - jak radzić sobie z trwałym zagrożeniem mikrobiologicznym w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności?
Anna NIEPSUJ-WÓJKOWSKA
nr katalogowy: 150981
10.15199/65.2024.10.1
Listeria monocytogenes
listerioza
trwałe zagrożenia mikrobiologiczne
monitoring środowiska
Listeria monocytogenes
listeriosis
persistent microbiological hazards
environmental monitoring
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Listeria monocytogenes wyzwaniem dla przemysłu spożywczego - jak radzić sobie z trwałym zagrożeniem mikrobiologicznym w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności?
Anna NIEPSUJ-WÓJKOWSKA
nr katalogowy: 150981
10.15199/65.2024.10.1
Listeria monocytogenes
listerioza
trwałe zagrożenia mikrobiologiczne
monitoring środowiska
Listeria monocytogenes
listeriosis
persistent microbiological hazards
environmental monitoring
ATEST - OCHRONA PRACY 2018-1
Pomoc przedsiębiorstwom w poprawie stanu zdrowia pracowników: Holandia (4)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 111595
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WPŁYW DEGRADACJI NA ZMIANĘ WYBRANYCH WŁAŚCIWOŚCI KOMPOZYTÓW POLILAKTYDOWYCH Z CHITOZANEM
Agnieszka Richert
Maciej Walczak
nr katalogowy: 70846
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Studies on temperature changes during polymerization of light-cured dental composite materials Badanie zmian temperatury podczas polimeryzacji światłoutwardzalnych dentystycznych materiałów kompozytowych
Waldemar Świderski
Piotr Malara
Jolanta Świderska
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 105752
10.15199/62.2017.5.40
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-4
Determination of corrosion rate of porous, liquid permeable materials on the example of hydride powder composite
Henryk Bala
Martyna Dymek
nr katalogowy: 105014
10.15199/40.2017.4.1
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-11
Wpływ zmian w przepisach techniczno-budowlanych na proces budowlany. Część 3
Przemysław Kubica
Rafał Krupa
Marcin Burda
Paweł Sulik
nr katalogowy: 117073
10.15199/33.2018.11.13
bezpieczeństwo pożarowe budynków
przepisy techniczne
rozporządzenieWarunki Techniczne.
fire safety of buildings
technical regulations
Polish Law Technical Conditions
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-10
Ochrona skarp przed zagrożeniami w warunkach zabudowy miejskiej
Stanisław Łukasik
nr katalogowy: 109970
10.15199/33.2017.10.40
geotechnika
ochrona skarp
dokumentowanie geotechniczne.
geotechnics
slope protection
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH