Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1-2
Tajniki temperatury
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 96442
Wysoka temperatura już od czasów starożytnych jest stosowana do utrwalania żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, dzięki niszczeniu przez ciepło mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się artykułów spożywczych [1,11,17]. Obróbka termiczna jest najwcześniej odkrytym przez człowieka sposobem zwiększania atrakcyjności i przyswajalności pokarmów.W wyniku zmian zachodzących pod wpływem ciepła kształtują się smak, barwa, tekstura i kruchość pokarmów, a termiczna denaturacja białek ułatwia ich późniejszą penetrację przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka, co znacząco poprawia strawność żywności [8]. Umiarkowana obróbka termiczna dodatkowo zwiększa poziom substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, jak ma to miejsce podczas ogrzewania pomidorów, z których pod wpływem ciepła uwalniany jest likopen o właściwościach przeciwnowotworowych. Ponadto, od odkrycia w 1897 r. bakterii Clostridium botulinum odpowiedzialnych za zatrucia botulinowe [11], obróbka termiczna stała się podstawowym sposobem świadomego kształtowania poziomu bezpieczeństwa żywności [5,13,12,18], abstrahując od faktu, że drastyczna obróbka termiczna powoduje powstanie licznych związków chemicznych szkodliwych dla człowieka [6,7,8]. Destrukcja mikroorganizmów Wysoka temperatura, powodując denaturację białek zawartych w błonie cytoplazmatycznej mikroorganizmów oraz niszcząc kwasy nukleinowe, przyczynia się do obumierania drobnoustrojów [1,2,17]. Dzięki tej właściwości obróbka termiczna jest najważniejszym środkiem nadzoru/kontroli nad biologicznymi zagrożeniami bezpieczeństwa żywności, który umożliwia skuteczne eliminowanie lub znaczącą redukcję wirusów, bakterii, pleśni, pierwotniaków pasożytniczych i robaków pasożytniczych, stanowiących najgroźniejsze grupy zagrożeń biologicznych [2,12,14,18]. Skuteczność obróbki termicznej jest determinowana wieloma czynnikami, do których zalicza się [1,11,12,14]: [...]
Bibliografia
[1]. Adams M.R., Moss M.O. 2008. Food Microbiology. Third Edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge. [2]. Bacon R.T., Sofos J.N. 2003. Characteristics of Biological Hazards in Foods. W: Food Safety Handbook (Ed. RH. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken. [3]. CAC 1993. Code of Hygienic Practice for Precooked Foods in Mass Catering. CAC/RCP 39- 1993. [4]. Dillon M., Griffith C. 1996. How to HACCP. An illustrated guide. M.D. Associates, Grimsby. [5]. Dzwolak W. 2009. Salmonella i gronkowiec. Problem, którego można uniknąć. Przegląd Gastronomiczny, 5, 3–4. [6]. Dzwolak W. 2009. Sposoby zmniejszania zawartości akryloamidu w produktach skrobiowych. Przemysł Spożywczy, 7, 26–29. [7]. Dzwolak W. 2011. Szkodliwe związki chemiczne powstające w środkach spożywczych. Cz. 1 Towaroznawcze Problemy Jakości, 4(29), 82–91. [8]. Dzwolak W. 2013. Niebezpieczna przyjemność. Grillowanie, czyli opiekanie na ruszcie. Przegląd Gastronomiczny, 10/13, 4 i 9. [9]. Dzwolak W. 2014. Pierwotniaki pasożytnicze jako biologiczne zagrożenie bezpieczeństwa żywności. Towaroznawcze Problemy Jakości, 1, 27–36. [10]. Dzwolak W. 2014. Czyste wytyczne. Dobre praktyki w żywieniu zbiorowym wg Komisji Kodeksu Żywnościowego (CAC) FAO/ WHO – cz. 3. Przegląd Gastronomiczny, 9, 4–5. [11]. Jay J.M., Loessner M.J., Gulden D.A. 2005. Modern Food Microbiology. Seventh Edition. Springer Science + Business Media, Inc., New York. [12]. Mortimore S., Wallace C. 2013. HACCP. A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London. [13]. Ravishankar S., Maks N. 2007. Basic Food Microbiology. W: Advances in Thermal and Non -Thermal Food Preservation. (Eds.Tewari G., Juneja V.K.). Blackwell Publishing, Oxford, Karlton, 3–31. [14]. Ray B. 2005. Fundamental Food Microbiology. Third Edition. CRC Press LLC, Boca Raton London New York Washington. [15]. Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r., str. 1. [16]. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze. Dz.U. 2004, nr 104, poz. 1096. [17]. Stobińska H. 2000. Termiczne utrwalanie żywności. W: Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym (pod red. Z. Żakowskiej i H. Stobińskiej). Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 376–387. [18]. Wallace C.A., W. H. Sperber, Mortimore S.E. 2010. Food Safety for the 21st Century. Managing HACCP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. Wiley- Blackwell, Oxford, Iowa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 96442 "Tajniki temperatury..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH