Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Effect of the addition of white, red and black quinoa seeds on the quality characteristics of wheat bread
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
Streszczenie
Celem pracy była ocena wpływu dodatku (10%, 20%, 30% i 50%) zmielonych nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na wybrane cechy jakościowe pieczywa pszennego jasnego. Pieczywo oceniono pod względem wydajności, objętości, straty piecowej i wypiekowej oraz cech organoleptycznych skórki i miękiszu. Na podstawie wyników stwierdzono, że wyższy udział nasion komosy ryżowej w pieczywie powoduje obniżenie akceptowalności konsumenckiej, ze względu na pojawienie się gorzkiego posmaku. Produkty wzbogacone w nasiona komosy białej cechowały się najbardziej pożądanymi cechami organoleptycznymi. Określono, że dodatek nasion komosy w ilości do 20% nie pogarsza cech jakościowych pieczywa.
Abstract
The aim of the study was to assess the effect of additions (10%, 20%, 30% and 50%) of ground white, red and black quinoa seeds on selected quality features of white wheat bread. The bread was assessed in terms of efficiency, volume, oven and baking losses as well as organoleptic characteristics of the crust and crumb. Based on the results, it was found that a higher proportion of quinoa seeds in bread reduces consumer acceptability due to the occurrence of a bitter aftertaste. Products enriched with white quinoa seeds had the most desirable organoleptic characteristics. It has been determined that the addition up to 20% of quinoa seeds is addition that does not worsen the quality of bread.
Słowa kluczowe
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
Keywords
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
Bibliografia
[1] Achremowicz B., A. Ceglińska, M. Darmetko, T. Haber, P. Karpiński, M. Obiedziński, M. Truszkowska M. 2016. Ogólna charakterystyka komosy ryżowej oraz możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 26/48:68-77. [2] Brzozowska A. 2001. Wzbogacanie żywności i suplementacja diety składnikami odżywczymi – korzyści i zagrożenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4:16-28. [3[ Ceglińska A., A. Dubicka. 2009. Wykorzystanie wybranych zbóż w produkcji piekarskiej. Przegląd Zbożowo-Młynarski 53:9-10. [4] Demin M. A., B.V. Vucelić-Radović, N.R. Banjac, N.N. Tipsina, M.M. Milovanović. 2013. Buckwheat and quinoa seeds as supplements in wheat bread production. Hemijska Industrija 67:115-121. [5] Enriquez N., M. Peltzer, A. Raimundi, V. Tosi, M.L. Pollio. 2003. Characterization of wheat and quinoa flour blends in relation to their bread making quality. Journal of the Argentine Chemical Society 91:47e54. [6] F.A.O 2011. Quinoa, an ancient crop to contribute to world food security. Regional Office for Latin America and the Caribbean 2, 73-87. [7] Haber T., H. Haberowa, L. Jankiewicz, J. Lewczuk, E. Nalborczyk. 1992. Próby wykorzystania tzw. roślin alternatywnych w technologii piekarstwa. Przegląd Zbożowo Młynarski, 36:9-12. [8] Jakubczyk T., T. Haber. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych: praca zbiorowa. Skrypty Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Akademii Rolniczej w Warszawie. [9] Lorenz K., L. Coulter. 1991. Quinoa flour in baker products. Plant Foods for Human Nutrition 41:213-223. [10] Mikulec A., S. Kowalski, B. Łapczyńska-Kordon. 2017. Wpływ zastosowania różnych mąk na wybrane cechy jakościowe ciastek kruchych. Acta Agrophysica 24:101-110. [11] Moawad e., I.R.S. Rizk, y.F.M. Kishk, M.R.G. youssif. 2019. Effect of substitution of wheat flour with quinoa flour o quality of pan bread and biscuit. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences, 26:2387-2400. [12] Mystkowska I., K. Zarzecka, M. Gugała, A. Baranowska. 2016. Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej. Problemy Higieny i Epidemiologii 97:29-31. [13] Navruz-Varli S., N. Sanlier. 2016. Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) – Review. Journal of Cereal Science 69:371-376. [14] Onuch J., B. Skwałryło-Bednarz. 2014. Komosa ryżowa – cenna roślina pseudozbożowa. Aura 9:23-25. [15] Pacesz A., A. Sip. 2018. Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków. Przemysł Spożywczy 72:23-27. [16] PN-A-74108:1996. Polska Norma, Pieczywo. Metody badań. [17] Sharma V., S. Chandra, P. Dwivedi, M. Parturkar. 2015. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): A nutritional healthy grain. International Journal of Advanced Research, 3:725-736. [18] Stikic R., D. Glamoclija, M. Demin, B. Vucelic-Radovic, Z. Jovanovic, D. Milojokovic-Opsenica, S.E. Jacobens, M. Milovanovic. 2012, Agronomical and nutritional evaluation of quinoa seeds (Chenopodium quinoa Willd.) as an ingredient in bread formulations. Journal of Cereal Science 55:132-138. [19] Sułkowski M, U. Gawlik-Dziki, J. Czyż. 2011. Komosa ryżowa – słabo znane pseudo- zboże o kosmicznych właściwościach. Kosmos 60:475-481. [20] Tang Y., X. Li, P.X. Chen, B. Zhang, M. Hernandez, H. Zhang, M.F. Marcone, R. Liu, R. Tsao. 2015. Characterisation of fatty acid, carotenoid, tocopherol/tocotrienol compositions and antioxidant activities in seeds of three Chenopodium quinoa Willd. genotypes. Food Chemistry 174:502-508. [21] Turkut G. M., H. Cakmak, S. Kumcuoglu, S. Tavman. 2016. Effect of quinoa four on gluten-free bread batter rheology and bread quality. Journal of Cereal Science, 69:174-181. [22] Valencia-Chamorro S.A. 2003. Quinoa. In encyclopedia of food science and nutrition. Vol. 8. (ed. B Caballero), 4895-4902.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-5 , nr katalogowy 128436
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2020-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH