Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-1
Skoncentrowane pole mikrofalowe (CMF) jako niekonwencjonalna metoda utrwalania płynnych produktów spożywczych w ramach "teorii płotkowej"
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Łukasz BOBAK
Krzysztof NĘCKA
Stanisław LIS
Piotr NAWARA
Paulina WRONA
nr katalogowy: 96013
10.15199/48.2016.01.27
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Promieniowanie jonizujące – alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 134738
10.15199/65.2021.11.3
bezpieczeństwo żywności
promieniowanie jonizujące
źródła promieniowania
aspekty prawne
konserwacja żywności
food safety
ionizing radiation
radiation sources
legal aspects
food preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Promieniowanie jonizujące – alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 134738
10.15199/65.2021.11.3
bezpieczeństwo żywności
promieniowanie jonizujące
źródła promieniowania
aspekty prawne
konserwacja żywności
food safety
ionizing radiation
radiation sources
legal aspects
food preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-2
Znaczenie chłodzenia w przechowywaniu wyrobów mięsnych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 118694
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Promieniowanie jonizujące – alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 134738
10.15199/65.2021.11.3
bezpieczeństwo żywności
promieniowanie jonizujące
źródła promieniowania
aspekty prawne
konserwacja żywności
food safety
ionizing radiation
radiation sources
legal aspects
food preservation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-3
Effectiveness of selected ionic liquids affecting microorganisms causing "in can" degradation of emulsion paints
ALICJA MICHALCZYK
ANNA CIENIECKA-ROSŁONKIEWICZ
nr katalogowy: 97186
10.15199/40.2016.3.1
AURA 2022-7
Ochrona przyrody, a lokalna społeczność
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 138560
10.15199/2.2022.7.1
różnorodność biologiczna
ekoturystyka
lokalna społeczność
wzrost dochodów
biodiversity
ecotourism
local community
income growth
AURA 2022-7
Ochrona przyrody, a lokalna społeczność
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 138560
10.15199/2.2022.7.1
różnorodność biologiczna
ekoturystyka
lokalna społeczność
wzrost dochodów
biodiversity
ecotourism
local community
income growth
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-3
Modeling and the processes analysis in engineering ecology
Andrei I. BRAKOVICH
Vitali L. KOLESNIKOV
Alena V. ROMANTSEVICH
Pavel P. URBANOVICH
Ivan M. ZHARSKY
nr katalogowy: 33614
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF AUTUMN OLIVE (ELAEAGNUS UMBELLATA) FRUITS ACCORDING TO THE METHOD OF FRUIT PRESERVATION AND SOLVENT USED IN EXTRACTION
Klara ZGLIŃSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
Tomasz NIEMIEC
nr katalogowy: 137159
10.15199/180.2022.1.4
Autumn olive
plant extracts
antioxidative activity
antioxidant
functional food
oliwnik baldaszkowaty
ekstrakty roślinne
właściwości anty- oksydacyjne
antyoksydanty
żywność funkcjonalna
CHŁODNICTWO 2014-2
Żywność chłodzona niefermentowana - biologiczne metody wydłużania okresów przydatności do spożycia
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 82600
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-9
Technologie chłodzenia i mrożenia w przetwórstwie żywności
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
Iwona Kasprzyk
nr katalogowy: 86655
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Nowe technologie utrwalania żywności - badania modelowe
Mikołaj SKOWRON
Agnieszka WANTUCH
nr katalogowy: 124703
10.15199/48.2020.02.30
pulsacyjne pole elektromagnetyczne (PEF)
utrwalanie żywności
elektroporacja.
pulsed electromagnetic field (PEF)
food preservation
electroporation.
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności
JACEK KONDRATOWICZ
EWA BURCZYK
MAŁGORZATA JANIAK
nr katalogowy: 41437
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
CHŁODNICTWO 2013-5
Ozonowanie, czy promieniowanie ultrafioletowe? Niekonwencjonalne techniki utrwalania żywności zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 76710
CHŁODNICTWO 2018-6
Substancje biologicznie aktywne w Colostrum oraz metody pozyskania i konserwacji
Jacek Kondratowicz
Ewa Burczyk
Marta Macelewicz
nr katalogowy: 117863
10.15199/8.2018.6.4
colostrum
substancje biologicznie aktywne
pozyskiwanie
konserwacja
colostrum
biologically active substances
harvesting
preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Charakterystyka wybranych naturalnych metod utrwalania mięsa i przetworów mięsnych
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 119417
10.15199/65.2019.3.6
świeże mięso
produkty mięsne
utrwalanie
chłodzenie
technologie ochronne
bioprotekcja naturalna
fresh meat
meat products
preservation
refrigeration
preservation technologies
natural bioprotection
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 1)
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 105087
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Problemy wznoszenia budynków plombowych w zwartej zabudowie miejskiej z zachowaniem historycznych ścian frontowych
Jacek Dudkiewicz
Piotr Organek
nr katalogowy: 110674
10.15199/33.2017.11.25
budynek plombowy
zwarta zabudowamiejska
historyczna ściana frontowa.
urban infill
compact urban development
historic facade wall.
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-7
Badanie efektywności odkwaszania papierów metodą Bookkeeper Cz. 2. Badania pH oraz stopnia równomierności odkwaszania (wskaźniki kwasowo-zasadowe
Tomasz Kozielec
nr katalogowy: 53277
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Synergiczne oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) oraz innych metod na płynne produkty spożywcze
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Piotr NAWARA
Krzysztof NĘCKA
Stanisław LIS
Paweł KIEŁBASA
Marcin TOMASIK
Marek OSTAFIN
nr katalogowy: 102615
10.15199/48.2016.12.31
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2014-9
Nowości
nr katalogowy: 86617
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
CHŁODNICTWO 2022-5
Żywność chłodzona i mrożona - wady i zalety
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 140322
10.1599/8.2022.5.1
jakość mikrobiologiczna
chłodzenie
mrożenie
psychrofile
mięso
enzymy
microbiological quality
cooling
freezing
psychrophiles
meat
enzymes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Zamrażanie kriogeniczne – zastosowanie w przemyśle spożywczym
Beata Grabowska
nr katalogowy: 128163
10.15199/65.2020.9.4
technologie mrożenia
mrożenie kriogeniczne
przemysł spożywczy
urządzenia kriogeniczne
freezing technologies
cryogenic freezing
food industry
cryogenic devices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Zamrażanie kriogeniczne – zastosowanie w przemyśle spożywczym
Beata Grabowska
nr katalogowy: 128163
10.15199/65.2020.9.4
technologie mrożenia
mrożenie kriogeniczne
przemysł spożywczy
urządzenia kriogeniczne
freezing technologies
cryogenic freezing
food industry
cryogenic devices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-3
PROCESY PASTERYZACJI I STERYLIZACJI surowca mięsnego
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 142438
procesy pasteryzacji i sterylizacji
metody
uwarunkowania technologiczne procesu
pasteurization and sterilization processes
methods
technological conditions process
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-3
PROCESY PASTERYZACJI I STERYLIZACJI surowca mięsnego
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 142438
procesy pasteryzacji i sterylizacji
metody
uwarunkowania technologiczne procesu
pasteurization and sterilization processes
methods
technological conditions process
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Problemy adaptacji budynków do współczesnych funkcji na przykładzie Muzeum Pamięci Mieszkańców Ziemi Oświęcimskiej
Anna Martyka
nr katalogowy: 140575
10.15199/33.2022.11.12
zabytek
adaptacja
dziedzictwo poprzemysłowe
muzeum.
monument
adaptation
postindustrial heritage
museum.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Problemy adaptacji budynków do współczesnych funkcji na przykładzie Muzeum Pamięci Mieszkańców Ziemi Oświęcimskiej
Anna Martyka
nr katalogowy: 140575
10.15199/33.2022.11.12
zabytek
adaptacja
dziedzictwo poprzemysłowe
muzeum.
monument
adaptation
postindustrial heritage
museum.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Problemy adaptacji budynków do współczesnych funkcji na przykładzie Muzeum Pamięci Mieszkańców Ziemi Oświęcimskiej
Anna Martyka
nr katalogowy: 140575
10.15199/33.2022.11.12
zabytek
adaptacja
dziedzictwo poprzemysłowe
muzeum.
monument
adaptation
postindustrial heritage
museum.
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
PIECE KONWEKCYJNO-PAROWE z funkcją wędzenia naturalnym dymem
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 144001
piec konwekcyjno-parowy
wędzenie
mięso
utrwalanie
combi oven
smoking
meat
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
PIECE KONWEKCYJNO-PAROWE z funkcją wędzenia naturalnym dymem
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 144001
piec konwekcyjno-parowy
wędzenie
mięso
utrwalanie
combi oven
smoking
meat
preservation
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-6
Stan zachowania więźby storczykowej nad budynkiem kościoła po przeszło trzystu latach eksploatacji
Ryszard Antonowicz
Adam Klimek
nr katalogowy: 120770
10.15199/33.2019.06.02
kościół
stromy dach
więźba dachowa
uszkodzenia
analiza
wzmocnienie
church
slope roof
roof truss
damages
analysis
strenghtening.
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Rola i znaczenie wędzenia w kreowaniu cech jakościowych wyrobów mięsnych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 133506
wędzenie
barwotwórcze działanie dymu wędzarniczego
cechy jakościowe wyrobów wędzonych
utrwalające działanie dymu wędzarniczego
smoking
smoke color building effect
quality features of smoked meat products
preservative influence of smoke
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Alternatywne metody przedłużania trwałości żywności niskoprzetworzonej
Małgorzata Sierocka
Michał Świeca
nr katalogowy: 148474
10.15199/64.2024.2.6
żywność niskoprzetworzona
brązowienie enzymatyczne
oksydaza polifenolowa
peroksydaza
utrwalanie żywności
low-processed food
enzymatic browning
polyphenol oxidase
peroxidase
food preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Effect of Outlet at the Bottom of the Drying Chamber on the Performance of Natural Convection Solar Dryers
Jamal JAMAL
Muhammad Ruswandi DJALAL
nr katalogowy: 146212
10.15199/48.2023.11.26
Drying
Solar
Convection
Natural
Moisture
Suszenie
Słoneczne
Konwekcyjne
Naturalne
Wilgotne
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-10
Studying the air flow heating process in the vertical type ground heat exchanger
Hryhorii KALETNIK
Vitalii YAROPUD
Svitlana LUTKOVSKA
Elchyn ALIIEV
nr katalogowy: 150734
10.15199/48.2024.10.08
soil heat exchanger
numerical modeling
experimental studies
pneumatic losses
effective heat capacity
gruntowy wymiennik ciepła
modelowanie numeryczne
badania eksperymentalne
straty pneumatyczne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Oddziaływanie wysokich ciśnień na jakość i trwałość dań gotowych i produktów mięsnych
Barbara Krzysztofik
nr katalogowy: 116672
10.151.99/65.2018.10.6
utrwalanie żywności
wysokie ciśnienie (HPP)
żywność minimalnie przetworzona
food preservation
high pressure (HPP)
minimally processed food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Homogenizacja wysokociśnieniowa w przemyśle spożywczym
Justyna Szczepańska
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 113394
10.15199/65.2018.4.4
homogenizacja wysokociśnieniowa
zmiany fizyczne
jakość
drobnoustroje
enzymy
składniki bioaktywne
high pressure homogenization
physical changes
quality
microorganisms
enzymes
bioactive compounds
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-9
Sezon na grzyby
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145166
grzyby
wartość odżywcza
walory smakowe
utrwalanie
przydatność kulinarna
mushrooms
nutritional value
taste properties
preservation
culinary usefulness
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwość ograniczenia strat azotu przy zachowaniu żyzności gleb w uprawach pszenicy ozimej w Polsce w nawiązaniu do strategii „od pola do stołu”
Antoni Faber
Zuzanna Jarosz
nr katalogowy: 134678
10.15199/62.2021.11.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwość ograniczenia strat azotu przy zachowaniu żyzności gleb w uprawach pszenicy ozimej w Polsce w nawiązaniu do strategii „od pola do stołu”
Antoni Faber
Zuzanna Jarosz
nr katalogowy: 134678
10.15199/62.2021.11.6
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Dachówki ceramiczne wykonane w XIX-wiecznej technologii – spełnienie wymagań konserwatorskich oraz przepisów technicznych
Krzysztof Ałykow
Magdalena Napiórkowska-Ałykow
Tomasz Nieruchalski
Łukasz Bednarz
Magdalena Piechówka-Mielnik
Tomasz Nowak
nr katalogowy: 140615
10.15199/33.2022.11.52
dachówki ceramiczne
dachy zabytkowe
stara technologia
konserwacja
zabytki.
clay roof tiles
historic roofs
old technology
conservation
monuments.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Dachówki ceramiczne wykonane w XIX-wiecznej technologii – spełnienie wymagań konserwatorskich oraz przepisów technicznych
Krzysztof Ałykow
Magdalena Napiórkowska-Ałykow
Tomasz Nieruchalski
Łukasz Bednarz
Magdalena Piechówka-Mielnik
Tomasz Nowak
nr katalogowy: 140615
10.15199/33.2022.11.52
dachówki ceramiczne
dachy zabytkowe
stara technologia
konserwacja
zabytki.
clay roof tiles
historic roofs
old technology
conservation
monuments.
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2019-7
Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków na podział nieruchomości
Dariusz FELCENLOBEN
nr katalogowy: 121206
10.15199/50.2019.7.2
podział nieruchomości
wniosek o podział
pozwolenie na podział nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków
division of real estate
application for division
permission to divide the real estate listed under the register of monuments
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-8
Technologie utrwalania mięsa świeżego
nr katalogowy: 61713
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
ZAMRAŻANIE MIĘSA
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 136298
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
zmiany zamrażalnicze
rozmrażanie
freezing
frozen storage
changes caused by freezing
defrosting
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
ZAMRAŻANIE MIĘSA
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 136298
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
zmiany zamrażalnicze
rozmrażanie
freezing
frozen storage
changes caused by freezing
defrosting
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
ZAMRAŻANIE MIĘSA
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 136298
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
zmiany zamrażalnicze
rozmrażanie
freezing
frozen storage
changes caused by freezing
defrosting
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-11-12
Świdośliwa - mało znany gatunek owoców - wstępna ocena przydatności dla przetwórstwa
Dorota Konopacka
Jan Piecko
Monika Mieszczakowska-Frąc
Jarosław Markowski
Krzysztof Rutkowski
Dorota Kruczyńska
Maria Buczek
nr katalogowy: 111170
10.15199/64.2017.11-12.1
świdośliwa
antocyjany
utrwalanie
przeciery
suszenie mikrofalowo-podciśnieniowe
Saskatoon berry
anthocyanins
preservation
puree
vacuum-microwave drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Zastosowanie ozonu w produkcji bezpiecznej żywności
Monika Trząskowska
Bogusław J. Cieślicki
nr katalogowy: 113391
ozon
utrwalanie żywności
dezynfekcja
ozone
food preservation
disinfection
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Porównanie systemów tekstronicznych ograniczających rozwój bakterii
Ewa ŁADA-TONDYRA
Adam JAKUBAS
nr katalogowy: 124702
:10.15199/48.2020.02.29
promieniowanie ultrafioletowe
tekstronika
sterylizacja
dzianina dystansowa
ultras-violet radiation
textronics
sterilization
warp-knitted spacer fabric
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Utrwalanie mięsa i przetworów mięsnych poprzez zastosowanie technologii wysokich ciśnień – możliwości, jakość, bezpieczeństwo
Halina Makała
nr katalogowy: 119838
10.15199/65.2019.4.7
wysokie ciśnienie
mięso i przetwory mięsne
bezpieczeństwo żywnościowe
high pressure
meat and meat products
food safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-11
Pozyskiwanie osłonek naturalnych
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 117244
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-11
Możliwości zachowania cech architektury regionalnej w Kotlinie Kłodzkiej
Elżbieta Trocka-Leszczyńska
Joanna Nykiel
nr katalogowy: 95118
10.15199/33.2015.11.55
CHŁODNICTWO 2015-4-5
Koktajl bakteriofagowy - skuteczne narzędzie w zapewnianiu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności chłodzonej
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
nr katalogowy: 91392
10.15199/8.2015.4-5.5
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Modification of the colour of dessert strawberries subjected to pulse electric field
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewa Korzeniewska
nr katalogowy: 140867
10.15199/48.2022.12.68
PEF
electric field
strawberries
colour
food preservation
PEF
pole elektryczne
truskawki
barwa
utrwalanie żywności
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Modification of the colour of dessert strawberries subjected to pulse electric field
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewa Korzeniewska
nr katalogowy: 140867
10.15199/48.2022.12.68
PEF
electric field
strawberries
colour
food preservation
PEF
pole elektryczne
truskawki
barwa
utrwalanie żywności
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-13
Współczesne przechowalnictwo ziarna cz. II
Lesław Janowicz
Adam Kupczyk
Monika Janowicz
nr katalogowy: 106475
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-11-12
Współczesne przechowalnictwo ziarna cz.I
Lesław Janowicz
Adam Kupczyk
Monika Janowicz
nr katalogowy: 105975
przechowalnictwo ziarna
agregat chłodniczy
mieszalnik
wentylator
rozrzutnik.
grain storage
chiller
mixer
fan
spreader.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Wpływ położenia i budowy aplikatora eliptycznego stosowanego w magnetoterapii na rozrusznik serca
Przemysław SYREK
Antoni CIEŚLA
Mikołaj SKOWRON
nr katalogowy: 81591
CHŁODNICTWO 2014-3
Wpływ procesu chłodniczego przechowywania na kształtowanie jakości mięsa
JOANNA LEWANCKA
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 83153
OPAKOWANIE 2010-11
Wpływ promieniowania jonizującego na biodegradowalne materiały opakowaniowe
Karolina Assman
Hieronim Kubera
Krzysztof Melski
nr katalogowy: 55420
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Dobór surowca dymotwórczego a efektywność wędzenia
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 121373
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Wytłoki owocowe jako dodatek do kruchych ciastek
Ewa Siemianowska
Monika Radzymińska
Marek Aljewicz
Józef Tyburski
Andrzej Wesołowski
Agnieszka Barszcz
nr katalogowy: 101721
10.15199/65.2016.10.7
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-4
Adaptive Motion Control with State Constraints Using Barrier Lyapunov Functions
Marcin JASTRZĘBSKI
Jacek KABZIŃSKI
Przemysław MOSIOŁEK
nr katalogowy: 97602
10.15199/48.2016.04.24
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-2
Disturbances generated by locomotives in underground mines
Marek MICHALAK
Monika SZAFRAŃSKA
nr katalogowy: 96920
10.15199/48.2016.02.20
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-5
Zastosowanie metody zbiorów poziomicowych do wyodrębniania struktur naczyniowych w obrębie nerki w celu minimalizacji inwazyjności zabiegów onkologicznych
Katarzyna BUGAJSKA
Andrzej SKALSKI
Tomasz DREWNIAK
Janusz GAJDA
nr katalogowy: 91056
10.15199/48.2015.05.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRODUKTY CONVENIENCE I GRILLOWE w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek-Wójcicka
Joanna Pawłat
nr katalogowy: 143394
produkty wygodne
bezpieczne i zdrowe grillowanie
nowe technologie
convenient products
safe and healthy grilling
new technologies
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRODUKTY CONVENIENCE I GRILLOWE w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek-Wójcicka
Joanna Pawłat
nr katalogowy: 143394
produkty wygodne
bezpieczne i zdrowe grillowanie
nowe technologie
convenient products
safe and healthy grilling
new technologies
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Bakteriocyny - charakterystyka i potencjał w utrwalaniu żywności
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 125038
10.15199/65.2020.2.7
bakteriocyny
biokonserwanty
środki antymikrobiologiczne
opakowania aktywne
powłoki jadalne
bacteriocins
bio-preservatives
antimicrobials
active packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Utrwalanie soków wysokiej jakości z wykorzystaniem wysokich ciśnień
Jakub Bone Grzegorz Widłak Łukasz Wachowicz
nr katalogowy: 119415
10.15199/65.2019.3.5
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-5
Analysis of the vascular tone and character of the local blood flow to assess the viability of the body using the photoplethysmographic device
Sergii M. ZLEPKO
Sergii V. SANDER
Tatiana I. KOZLOVSKA1
Volodymyr S. PAVLOV
Waldemar WOJCIK
Laura YESMAKHANOVA
Oxana ZHIRNOVA
nr katalogowy: 105432
10.15199/48.2017.05.18
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-12a
Application of State Space Search Method to find a Low Voltage Solution for Ill-Conditioned System
Amidaddin SHAHRIARI
Hazlie MOKHLIS
Ab Halim A. BAKAR
Mazaher KARIMI
Hazlee A. ILLIAS
nr katalogowy: 73102
OPAKOWANIE 2012-10
Badania sensoryczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
MAŁGORZATA NOWACKA
DOMINIKA NIEMCZUK
nr katalogowy: 71930
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-5b
Research on Design and Control of Microgrid System
Yanbo CHE
Jian CHEN
nr katalogowy: 67837
CHŁODNICTWO 2013-10
Wpływ czasu zamrażalniczego przechowywania i metod rozmrażania na wielkość ubytku masy śliwek utrwalonych metodą dehydrofreezing
AGNIESZKA SZPARAGA
MARIA DYMKOWSKA-MALESA
nr katalogowy: 80073
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-3
Mathematical control system of grid-tied multilevel voltage inverter
Volodymyr GRABKO
Serhiy LEVITSKIY
Vadym BOMBYK
Waldemar WOJCIK
Oleksandra HOTRA
Baglan IMANBEK
nr katalogowy: 104317
10.15199/48.2017.03.31
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-6
Ochrona zabytków na podłożu papierowym pr zed mikroorganizmami i owadami
JOANNA KARBOWSKA-BERENT
nr katalogowy: 99397
10.15199/54.2016.6.2
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ANALIZA CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 137698
produkty mięsne
proces grillowania
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
źródła i środki zaradcze
meat products
grilling process
polycyclic aromatic hydrocarbons
sources and remediation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ANALIZA CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 137698
produkty mięsne
proces grillowania
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
źródła i środki zaradcze
meat products
grilling process
polycyclic aromatic hydrocarbons
sources and remediation
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-8
Zastosowanie błękitu laktofenolowego (LPCB) w mikroskopowych badaniach zanieczyszczeń mikrobiologicznych zabytków papierowych
Tomasz Kozielec
Joanna Karbowska-Berent
nr katalogowy: 139239
10.15199/54.2022.8.2
wybarwianie grzybów
papier
włókna
błękit anilinowy/ błękit bawełniany
mikroskopia świetlna
badania konserwatorskie
taining of fungi
paper
fibres
aniline blue/cotton blue
light microscopy
conservation researches
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Wybrane metody wzmacniania ceglanych obiektów zabytkowych
Monika Zielińska
Magdalena Rucka
nr katalogowy: 110661
10.15199/33.2017.11.12
obiekty zabytkowe
konstrukcje murowe
wzmacnianie ścian ceglanych.
historical buildings
masonry structures
strengthening of masonry walls.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Research of the process of vibroozone drying of grain
Oleh Tsurkan
Dmytro Prysiazhniuk
Anatolii Spirin
Dmytro Borysiuk
Ihor Tverdokhlib
Yurii Polievoda
nr katalogowy: 140875
10.15199/48.2022.12.76
grain raw materials
drying
vibration
ozone
vibration-ozonating complex
quality indicators
grain moisture.
suszenie I segregacja ziarna
separator wibracyjny.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
The impact of the selected methods of drying beef on the quality of the finished product
Tymoteusz Mysakowski
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118818
10.15199/65.2019.2.4
dried beef
beef jerky
meat snacks
drying
chamber drier
convective drying
suszona wołowina
beef jerky
przekąski mięsne
suszenie
suszarka komorowa
suszenie konwekcyjne
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Optimizing Rice Heating Efficiency: A Comparative Study of Zigzag Rail Design and Hybrid Induction Heating in a Novel Rice Heating System
Thanakrit CHAIWANDEE
Samroeng SANTALUNAI
Samran SANTALUNAI
Chanchai THONGSOPA
Weerawat CHAROENSIRI
Jariya PAKPROM
Thanaset THOSDEEKORAPHAT
Nuchanart SANTALUNAI
Pichaya CHAIPANYA
nr katalogowy: 151332
10.15199/48.2024.11.08
Induction Heating
Rice Heating System
Zigzag Rail Design
Hybrid Systems
Ogrzewanie indukcyjne
system ogrzewania ryżu
konstrukcja szyny zygzakowatej
system hybrydowy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-2
Biocydy w przemyśle skórzanym. normatywy i znormalizowane metody oznaczania
Ryszard Świetlik
Jan Żarłok
nr katalogowy: 142774
10.15199/60.2023.2.1
biocydy
konserwanty
metody oznaczania
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
skóra
obuwie
wyroby skórzane
biocides
preservatives
determination method
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
leather
footwear
leather goods.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-2
Biocydy w przemyśle skórzanym. normatywy i znormalizowane metody oznaczania
Ryszard Świetlik
Jan Żarłok
nr katalogowy: 142774
10.15199/60.2023.2.1
biocydy
konserwanty
metody oznaczania
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
skóra
obuwie
wyroby skórzane
biocides
preservatives
determination method
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
leather
footwear
leather goods.
CHŁODNICTWO 2018-4
Monitoring temperatur chłodniczych
Katarzyna Godlewska
nr katalogowy: 115883
10.15199/8.2018.4.1
chłodzenie
mrożenie
przechowywanie żywności
monitorowanie temperatury
cooling
freezing
food storage
temperature monitoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Marta Duda
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 108774
10.15199/64.2017.8.3
homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH)
soki owocowe i warzywne
jakość mikrobiologiczna
uszkodzenia subletalne
high pressure homogenization (HPH)
fruit and vegetable juices
microbiological quality
sublethal injuries
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-5
Architecture of the distributed information system of the Almaty Academgorodok
Nurlan TEMIRBEKOV
Dossan BAIGEREYEV
Almas TEMIRBEKOV
Andrzej SMOLARZ
nr katalogowy: 119940
10.15199/48.2019.05.19
information system
institutional repository
system architecture
system informacyjny
repozytorium instytucjonalne
architektura systemu.
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-6
Papiery termiczne – struktura, zniszczenia oraz problematyka konserwacji
TOMASZ KOZIELEC
JOANNA KOZIELEC
nr katalogowy: 149286
10.15199/54.2024.6.2
wydruki na papierze termicznym
problematyka zaniku treści
ochrona przed zniszczeniem
problematyka konserwacji
przechowywanie
thermal paper prints
fading problem
preservation
conservation treatments
conservation issues
storage
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Dworce autobusowe XX wieku w Polsce. Architektura i stan techniczny
Elżbieta Przesmycka
Wojciech Jabłoński
nr katalogowy: 110691
10.15199/33.2017.11.42
dworzec autobusowy
architektura
XX wiek
bus stations
architecture
20th century.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 2)
Tomas z Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 106432
The inclusion of the ozonization technology in storing seeds of grain allows to long then its applied value. Apart from efficient limitation of all disadvantageous biotransformations
growth and activity of microorganisms and insect pests
ozonization contributes to maintaining or even improving technological attributes of seed. Moreover
ozone can be used as an agent reducing the level of pesticides. In the continuation of the article
whose first part was published in PZM 2/17
the aspects related to the influence of ozone on particular quality discriminants of seed shaping its milling and baking value as well as an ability to reduce remnants of crop protection chemicals were discussed.
ozone
grain storage
baking value
pesticides
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-11-12
Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC
Justyna Szczepańska
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 111191
10.15199/64.2017.11-12.3
wysokie ciśnienie hydrostatyczne
soki owocowe i warzywne
drobnoustroje
enzymy
5-HMF
bezpieczeństwo
jakość
high hydrostatic pressure
fruit and vegetable juices
microorganisms
enzymes
5-HMF
safety
quality
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-3
Kształtowanie jakości materiałów poliuretanowych
Joanna BRZESKA
nr katalogowy: 112643
materiał poliuretanowy
modyfikacje
biokompatybilność
biodegradowalność
polyurethane material
modifications
biocompatibility
biodegradability
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Influence of environmental exposures on electrical parameters of low voltage surge arresters
Piotr PAJĄK
Bartłomiej SZAFRANIAK
Anna DĄDA
nr katalogowy: 124174
10.15199/48.2020.01.14
metal oxide surge arresters
impedance spectroscopy
water immersion
leakage current.
beziskiernikowe ograniczniki przepięć
spektroskopia impedancyjna
degradacja pod wpływem wilgoci
prąd upływowy.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i produkty mleczne jako potencjalne źródło enterotoksyn gronkowcowych
Patryk Wiśniewski
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
nr katalogowy: 128777
10.15199/65.2020.10.4
gronkowce koagulazo-ujemne
enterotoksyny gronkowcowe
mleko
produkty mleczne
coagulase-negative staphylococci
staphylococcal enterotoxins
milk
dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i produkty mleczne jako potencjalne źródło enterotoksyn gronkowcowych
Patryk Wiśniewski
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
nr katalogowy: 128777
10.15199/65.2020.10.4
gronkowce koagulazo-ujemne
enterotoksyny gronkowcowe
mleko
produkty mleczne
coagulase-negative staphylococci
staphylococcal enterotoxins
milk
dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Fakty i mity o sokach
Barbara Groele
nr katalogowy: 138320
10.15199/65.2022.6.4
sok
zdrowie
witaminy
składniki mineralne
juice
health
vitamins
minerals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Fakty i mity o sokach
Barbara Groele
nr katalogowy: 138320
10.15199/65.2022.6.4
sok
zdrowie
witaminy
składniki mineralne
juice
health
vitamins
minerals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Fakty i mity o sokach
Barbara Groele
nr katalogowy: 138320
10.15199/65.2022.6.4
sok
zdrowie
witaminy
składniki mineralne
juice
health
vitamins
minerals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Fakty i mity o sokach
Barbara Groele
nr katalogowy: 138320
10.15199/65.2022.6.4
sok
zdrowie
witaminy
składniki mineralne
juice
health
vitamins
minerals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Akceptacja konsumencka żywności utrwalanej innowacyjnymi metodami
Bartosz Kruszewski
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
nr katalogowy: 113396
innowacyjne techniki utrwalania
konsumencka akceptacja
edukacja konsumentów
innovative technics of preservation
consumer acceptance
consumer education
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Naturalne konserwanty pochodzenia drobnoustrojowego
Ewelina Pawlikowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 115041
10.15199/65.2018.7.6
biokontrola
metabolity
bakterie kwasu mlekowego
drożdże
biocontrol
metabolites
lactic acid bacteria
yeasts
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Nowości w materiałach opakowaniowych do napojów
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 148171
10.15199/65.2024.4.2
opakowania donapojów
biopolimery
szkło
metal
papier
tworzywa sztuczne
beverage packaging
biopolymers
glass
metal
paper
plastics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Dobór optymalnego opakowania do żywności. Projekt HumidWRAP
Monika Kaczmarczyk
Alicja Kaszuba
Jacek Frydrych
nr katalogowy: 118238
10.15199/65.2019.1.7
opakowanie do żywności świeżej
projekt HumidWRAP
packaging for fresh food
HumidWRAP project
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Transport - problematyczne ogniwo łańcucha chłodniczego
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 108781
10.15199/65.2017.8.3
transport
łańcuch chłodniczy
monitoring temperatur
żywność chłodzona i mrożona
transport
cold chain
temperature monitoring
chilled and frozen foods
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki lipofilowe
Urszula Trych
Sylwia Skąpska
Magdalena Buniowska
Piotr Kaczka
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 118815
10.15199/65.2019.2.3
bioprzyswajalność
biodostępność
antyoksydanty lipofilowe
wysokie ciśnienia
bioavailability
bioaccessibility
lipophilic antioxidants
high pressures
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Problematyka niszczenia papierów gumowanych z reaktywowaną warstwą kleju Cz. 1.
Agnieszka Zięba
nr katalogowy: 137718
10.15199/54.2022.5.2
papier podgumowany
guma naturalna
klej skrobiowy
kleje glutynowe
guma
gumowanie papieru
historyczny papier reaktywowany
niszczenie papierów podgumowanych
higroskopijność gumy
starzenie się papierów podgumowanych
uszkodzenia papierów gumowanych
film kleju na papierze
gummed paper
natural gum
starch adhesive
Animal adhesive
historical paper with reactivated adhesive film
damage gummed paper
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Problematyka niszczenia papierów gumowanych z reaktywowaną warstwą kleju Cz. 1.
Agnieszka Zięba
nr katalogowy: 137718
10.15199/54.2022.5.2
papier podgumowany
guma naturalna
klej skrobiowy
kleje glutynowe
guma
gumowanie papieru
historyczny papier reaktywowany
niszczenie papierów podgumowanych
higroskopijność gumy
starzenie się papierów podgumowanych
uszkodzenia papierów gumowanych
film kleju na papierze
gummed paper
natural gum
starch adhesive
Animal adhesive
historical paper with reactivated adhesive film
damage gummed paper
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-5
Problematyka niszczenia papierów gumowanych z reaktywowaną warstwą kleju Cz. 1.
Agnieszka Zięba
nr katalogowy: 137718
10.15199/54.2022.5.2
papier podgumowany
guma naturalna
klej skrobiowy
kleje glutynowe
guma
gumowanie papieru
historyczny papier reaktywowany
niszczenie papierów podgumowanych
higroskopijność gumy
starzenie się papierów podgumowanych
uszkodzenia papierów gumowanych
film kleju na papierze
gummed paper
natural gum
starch adhesive
Animal adhesive
historical paper with reactivated adhesive film
damage gummed paper
AURA 2023-8
Edward Osborne Wilson i ratowanie życia na Ziemi
Piotr Skubała
nr katalogowy: 144509
10.15199/2.2023.8.3
różnorodność biologiczna
myrmekologia
socjobiologia
ochrona
biofilia
biodiversity
myrmecology
sociobiology
conservation
biophilia
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
CONFORMAL THERMOSTATING OF HIGH-PRESSURE DIE CASTINGS WITH THE INCREASED TIGHTNESS
Krzysztof FIGURSKI
Łukasz PASIERB
Jarosław PIEKŁO
Andriy BURBELKO
nr katalogowy: 147955
10.15199/180.2024.1.1
HPDC
aluminium alloys
thermostating
conformal systems
RTG examinations
HPDC
stopy aluminium
termostatowanie
układy konformalne
badania RTG
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
CONFORMAL THERMOSTATING OF HIGH-PRESSURE DIE CASTINGS WITH THE INCREASED TIGHTNESS
Krzysztof FIGURSKI
Łukasz PASIERB
Jarosław PIEKŁO
Andriy BURBELKO
nr katalogowy: 147955
10.15199/180.2024.1.1
HPDC
aluminium alloys
thermostating
conformal systems
RTG examinations
HPDC
stopy aluminium
termostatowanie
układy konformalne
badania RTG
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Restoration work in the Church of the Blessed Virgin Mary Help of Christians in Czechowice-Dziedzice
Krzysztof Grzyb
Łukasz Drobiec
nr katalogowy: 151122
10.15199/33.2024.10.13
renowacja kościoła
zabytek sakralny
więźba dachowa
badania drewna
church renovation
religious monument
roof truss
wood testing.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Współczesne techniki zamrażania - możliwości poprawy kinetyki procesu oraz przebiegu krystalizacji
Julia Bogdanowicz
Wacław Mozolewski
Sylwester Rybaczek
nr katalogowy: 115590
10.15199/65.2018.8.5
zaawansowane techniki mrożenia
mikrostruktura
zarodkowanie lodu
przechłodzenie
advanced freezing techniques
microstructure
ice nucleation
supercooling
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Zastosowanie soków jagodowych do wytwarzania wysokiej jakości suszy z jabłek
Hanna Kowalska
Kinga Czajkowska
Katarzyna Łukasik
nr katalogowy: 106757
10.15199/65.2017.6.6
odwadnianie osmotyczne
wzbogacone susze owocowe
liofilizacja
suszenie hybrydowe
osmotic dewatering
enriched dried fruits
freeze- drying
hybrid drying
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Możliwości zastosowania HPP do przedłużania terminu przydatności do spożycia twarogów
Maria Wachowska
Agnieszka Jankowska
Marta Puchta
nr katalogowy: 118236
10.15199/65.2019.1.6
presuryzacja
twarogi
utrwalanie
mikrobiologia
pressurization
curd cheeses
preservation
microbiology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-1
The automation of the procedure of the electrohydraulic complex power harmonic analysis
Mykhaylo ZAGIRNYAK
Viktoriya KOVALCHUK
Tetyana KORENKOVA
nr katalogowy: 111532
10.15199/48.2018.01.01
electrohydraulic complex
non-stationary processes
power
energy analyzer
energy controllability
układ elektrohydrauliczny
procesy niestacjonarne
moc
energia
analizator energii
sterowalność energii
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Prozdrowotnie w gastronomii(IV) Pożegnanie z solniczką
Ewa Czarniecka-Skubina
Ewa Ołubiec-Opatowska
nr katalogowy: 113103
żywność
sód
sól kuchenna
ograniczenie ilości soli w potrawach Title: Farewell to the salt cellar
food
sodium
salt
reduction of the amount of salt in dishes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Charakterystyka oraz możliwości wykorzystania mięsa dwóch rodzimych ras bydła - białogrzbietej i polskiej czerwonej
Małgorzata Pasternak
Maria Walczycka
nr katalogowy: 122452
10.15199/65.2019.9.4
rasy rodzime
bioróżnorodność
jakość mięsa
native breeds
biodiversity
meat quality
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Integration of hidden markov models in the automated speaker recognition system for critical use
Vjatcheslav V. KOVTUN
Maria S. YUKHIMCHUK
Piotr KISAŁA
Akmaral ABISHEVA
Saule RAKHMETULLINA
nr katalogowy: 119503
10.15199/48.2019.04.32
microphone set
Gaussian mixures models
hidden Markov models. S
zestaw mikrofon
modele miksów Gaussa
ukryte modele Markowa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-7
Problem występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności
Jagoda Kępińska
Wioletta Biel
nr katalogowy: 127229
10.15199/65.2020.7.4
bezpieczeństwo żywności
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
zanieczyszczenia
zdrowie ludzi
food safety
polycyclic aromatic hydrocarbons
human health
contaminants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-7
Problem występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności
Jagoda Kępińska
Wioletta Biel
nr katalogowy: 127229
10.15199/65.2020.7.4
bezpieczeństwo żywności
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
zanieczyszczenia
zdrowie ludzi
food safety
polycyclic aromatic hydrocarbons
human health
contaminants
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
Wygoda i bezpieczeństwo
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 131702
żywność wygodna
metody utrwalania
koronawirus
gotowe dania restauracyjne
zestawy do samodzielnego przygotowania
oferta sklepowa gastronomii
convenience food
preservation methods
coronavirus
ready-made restaurant dishes
do it yourself kits
gastronomy offer for stores
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
Wygoda i bezpieczeństwo
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 131702
żywność wygodna
metody utrwalania
koronawirus
gotowe dania restauracyjne
zestawy do samodzielnego przygotowania
oferta sklepowa gastronomii
convenience food
preservation methods
coronavirus
ready-made restaurant dishes
do it yourself kits
gastronomy offer for stores
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-4
Zanieczyszczenia dawnych papierów fotograficznych drobinkami metali
Tomasz Kozielec
nr katalogowy: 142869
10.15199/54.2023.4.1
papiery fotograficzne P.O.P.
surowiec szmaciany
metale przejściowe
żelazo
uczulanie papierów fotograficznych
azotan srebra
metale szlachetne
ciemne plamki/struktury
szereg napięciowy metali
badania konserwatorskie
badania SEM/EDX/BSE
photographic papers P.O.P.
rag pulp
transition metals
iron
sensitizing photographic papers
black spots/structures
voltage series of metals
silver nitrate
precious metals
conservation research
SEM/EDX/BSE analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-4
Zanieczyszczenia dawnych papierów fotograficznych drobinkami metali
Tomasz Kozielec
nr katalogowy: 142869
10.15199/54.2023.4.1
papiery fotograficzne P.O.P.
surowiec szmaciany
metale przejściowe
żelazo
uczulanie papierów fotograficznych
azotan srebra
metale szlachetne
ciemne plamki/struktury
szereg napięciowy metali
badania konserwatorskie
badania SEM/EDX/BSE
photographic papers P.O.P.
rag pulp
transition metals
iron
sensitizing photographic papers
black spots/structures
voltage series of metals
silver nitrate
precious metals
conservation research
SEM/EDX/BSE analyses
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-4
Zanieczyszczenia dawnych papierów fotograficznych drobinkami metali
Tomasz Kozielec
nr katalogowy: 142869
10.15199/54.2023.4.1
papiery fotograficzne P.O.P.
surowiec szmaciany
metale przejściowe
żelazo
uczulanie papierów fotograficznych
azotan srebra
metale szlachetne
ciemne plamki/struktury
szereg napięciowy metali
badania konserwatorskie
badania SEM/EDX/BSE
photographic papers P.O.P.
rag pulp
transition metals
iron
sensitizing photographic papers
black spots/structures
voltage series of metals
silver nitrate
precious metals
conservation research
SEM/EDX/BSE analyses
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-7
Determining the Impact of Coefficients of Forced Excitation of Two Different Excitation Control Systems of Large Synchronous Generators on the Transient Stability of Electric Power Systems
Nuri Berisha
Gazmend Pula
Bahri Prebreza
Genc Sejdiu
Petrit Kastrati
Rad Stanev
nr katalogowy: 149518
10.15199/48.2024.07.17
Synchronous generator
excitation systems
transient stability
forced excitation
Generator synchroniczny
układy wzbudzenia
stabilność przejściowa
wzbudzenie wymuszone
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-1
Effect of a constant electric field on the electromagnetic spectrum structure of eucalyptus oil
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 147143
10.15199/48.2024.01.63
electric field
essential oils
eucalyptus oil
electromagnetic spectrum
pole elektryczne
olejki eteryczne
olejek eukaliptusowy
widmo elektromagnetyczne
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Revalorization, adaptation, and modernization of the Ballestrem Palace in Wrocław from the end of the 19th century
Grzegorz Dmochowski
Jerzy Szołomicki
nr katalogowy: 151123
10.15199/33.2024.10.14
zabytkowy budynek
rewaloryzacja
modernizacja
zmiany funkcjonalne
rozwiązania konstrukcyjne
historical building
revitalisation
modernisation
functional changes
design solutions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Wybrane zastosowania dwutlenku węgla w przemyśle spożywczym
Emilia Janiszewska-Turak
Dominika Sierszak
Maria Hankus
Zbigniew Pałacha
nr katalogowy: 108066
10.15199/65.2017.7.6
mrożenie LIC
chłodzenie
pakowanie MAP
ekstrakcja nadkrytyczna
oszałamianie
LIC freezing
cooling
MAP packaging
supercritical extraction
stunning
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Rewitalizacja zabytkowego kompleksu piekarni "Mamut" przy ul. Sienkiewicza 18/22 we Wrocławiu
Krystyna Kirschke
Paweł Kirschke
nr katalogowy: 110684
10.15199/33.2017.11.35
architektura postindustrialna
rewitalizacja
Research by Design
Wrocław.
postindustrial architecture
revitalization
Research by Design
Wroclaw.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-5
Assessment of pearlite degradation in power industry cast steel after long-term exploitation
Justyna Kasińska
Piotr Matusiewicz
Andrzej Czarski
Leopold Barwicki
nr katalogowy: 110242
10.15199/28.2017.5.2
25CrMo4 cast steel
pearlite degradation
quantitative metallography
staliwo 25CrMo4
degradacja perlitu
metalografia ilościowa
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-1
Wpływ wysokiej temperatury na wybrane cechy wytrzymałościowe drobnokruszywowego fibrokompozytu
Wiesława Głodkowska
Marek Lehmann
Joanna Laskowska-Bury
nr katalogowy: 146938
10.15199/33.2024.01.01
kompozyt drobnokruszywowy
właściwości mechaniczne
włókno stalowe
wysoka temperatura
fine-aggregate composite
mechanical properties
steel fibers
high temperature
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-10
Papierowe opakowania i odbitki wśród stosu klisz fotograficznych – przenosiny zbioru po brodnickim zakładzie fotograficznym rodziny Mełnickich do Biblioteki Uniwersyteckiej UMK w Toruniu
TOMASZ K OZIELEC
MAR TA NAL ASKOWSKA
SEBASTIAN PRZYB YŁA
WERONIKA GĄSIOR
JULIA URBANOWICZ
nr katalogowy: 145763
10.15199/54.2023.10.2
zakład fotograficzny Metnickich w Brodnicy
papier fotograficzny
klisze fotograficzne
papierowe opakowania
odbitki fotograficzne
przenosiny
konserwacja
photographic atelier in Brodnica (Poland) of Mełnicki’s family
photographic papers
glass plate negatives
photographic protective paper box
collection relocation
conservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Analiza możliwości rewitalizacji zabytkowych obiektów w dawnym kompleksie zespołu przędzalni w Łodzi
Ryszard Chmielewski
Jacek Sankowski
nr katalogowy: 150128
10.15199/33.2024.08.07
obiekty zabytkowe
stan techniczny
bezpieczeństwo konstrukcji
buildings
technical condition
construction safety
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Analiza możliwości rewitalizacji zabytkowych obiektów w dawnym kompleksie zespołu przędzalni w Łodzi
Ryszard Chmielewski
Jacek Sankowski
nr katalogowy: 150128
10.15199/33.2024.08.07
obiekty zabytkowe
stan techniczny
bezpieczeństwo konstrukcji
buildings
technical condition
construction safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
AURA 2018-5
Ochrona terenów zieleni i zadrzewień
Elżbieta DUSZA–
ZWOLIŃSKA
Anna KIEPAS–
KOKOT
nr katalogowy: 113748
tereny zieleni
ochrona
gatunki objęte ochroną
funkcje zieleni
green areas
landscape protect
species protection
functions of green areas
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH