Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 10
Oddziaływanie wysokich ciśnień na jakość i trwałość dań gotowych i produktów mięsnych
Influence of High Pressure on Quality and Stability of Ready Made and Meat Products
10.151.99/65.2018.10.6
Barbara Krzysztofik
nr katalogowy: 116672
10.151.99/65.2018.10.6
Streszczenie
Skuteczność i efekty wynikające z zastosowania HPP do produkcji żywności zostały dobrze przebadane na każdym etapie procesu produkcyjnego, wykazując istotne korzyści, które nie wyczerpują wszystkich oczekiwań producentów i konsumentów żywności. Wymagane są dalsze badania stosowania metody HPP do utrwalania żywności. Dotychczasowe wyniki badań potwierdzają niszczące działanie wysokich ciśnień na drobnoustroje. Jest ono tym skuteczniejsze, im wyższe jest ciśnienie, jednakże niektóre mikroorganizmy przeżywają nawet przy ciśnieniu 1200 MPa, natomiast zbyt niskie ciśnienie może powodować wzrost tempa namnażania drobnoustrojów. Praca ma na celu przedstawienie dotychczasowych efektów badań oraz wady i zalety stosowania tej metody do przedłużania trwałości wybranych produktów spożywczych.
Abstract
The effectiveness and effects of using HPP for food production have been well investigated and passed many tests at every stage of the production process, showing many important benefits that do not exhaust all expectations of food producers and consumers. Further research on the use of the HPP method for food preservation is required. The results so far have confirmed the destructive effects of high pressures on microorganisms. It is the more effective the higher the pressure were applied, however some microorganisms are resistant even at the pressure reaching 1200 MPa, while too low pressure can increase the rate of multiplication of microorganisms. The work aims to present the current research results and the advantages and disadvantages of using this method to extend the shelf life of selected food products.
Słowa kluczowe
utrwalanie żywności
wysokie ciśnienie (HPP)
żywność minimalnie przetworzona
Keywords
food preservation
high pressure (HPP)
minimally processed food
Bibliografia
[1] Aymerich T., P.A. Picouet, J.M. Monfort. 2008. "Decontamination technologies for meat products". Meat Sci. 78 : 114-129. [2] Biegańska-Marecik R., J. Czapski. 2003. "Porównanie przydatności odmian jabłek do produkcji plastrów małym stopniu przetworzenia". Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2 (2) : 115-127. [3] Beltran E., R. Pla, J. Yuste, M. Mor-Mur. 2004. "Use of antioxidants to minimize rancidity in pressurized and cooked chicken slurries". Meat Sci. 66 : 719-725. [4] Chung-Yi W., H. Hsiao-Wen, H. Chiao-Ping, B.Y. Binghuei. 2015. "Recent Advances in Food Processing Using High Hydrostatic Pressure Technology". Journal Critical Reviews In Food Science and Nutrition 56 : 527-540 . [5] Cheftel J.C. 1992. "Effect of high hydrostatic pressure on food constituents" an overview. High Pressure Biot., Coll. INSERM, Libbey Eurotext Ltd. 224 : 195-210. [6] Czapski J., D. Limanówka-Jacygrad. 1996. "Nietermiczne metody przedłużania trwałości żywności o małym stopniu przetworzenia". Przem. Spoż. 3 : 27-30. [7] Czapski J. 2007. "Czy nowe znaczy bezpieczne?" Przem. Spoż. 4 : 12-15. [8] Dehne L.I., M. Pfister, K.W. Bogl. 2000. "Verfahren zur Haltbarmachung". Fleischwirtschaft 81 : 41-45. [9] Fangfei L., N. Hudaa, C. Haiqiang, L. Jianrong. (2015). "High Hydrostatic Pressure Processing: A Promising Nonthermal Technology to Inactivate Viruses in High-Risk Foods". Annual Review of Food Science and Technology 6 : 389-409. [10] Fischer M.S. 2007. “Fleischforschung und Entwicklung Hochdruckbehandlung von Fleischerzeugnissen". Fleischwirt 88 (7) : 88-91. [11] Fonberg-Broczek M., B. Windyga, J. Szczawiński, M. Szczawińska, D. Pietrzak, G. Prestamo. 2005. "High pressure processing for food safety". Acta Biochimica Polonica 52 : 721-724. [12] Garriga M., N. Grèbol, T. Aymerich, J.M. Monfort, M. Hugas. 2004. “Microbial inactivation after highpressure processing at 600 MPa in commercial meat products over its shelf life". Innovative Food Sci.Emerg. Technol. 5 : 451-457. [13] Hać-Szymańczuk E., J. Mroczek, S. Tworzydlak, B. Stolpe. 2005. "Wpływ wysokiego ciśnienia na wybrane cechy jakościowe polędwicy sopockiej i surowej polędwicy wędzonej". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (45) : 42-51. [14] Hsiao-Wen H., L. Hsiang-Mei, B.Y. Binghuei, W. Chung-Yi. (2014). "Responses of microorganisms to high hydrostatic pressure processing". Food Control 40 : 250-259. [15] Hayman M.M., I. Baxter, P.J. O’riordan, C.M. Stewart. 2004. "Effects of high-pressure processing on the safety, quality and shelf life of ready-to-eat meats". J. Food Prot. 67 : 1709-1718. [16] Jung S., C.T. Samson, M. De Lamballerie. (2011). "High Hydrostatic Pressure Food Processing". Royal Society of Chemistry 10 : 254-306. [17] Kowalska H. 2006. "Żywność minimalnie przetworzona-owoce i warzywa". Przem. Spoż. 6 : 24-31. [18] Malinowska-Pańczyk E., I. Kołodziejska. 2009. "Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mięsnym i rybnym". Med. Wet. 65 : 455-459. [19] Martins C.G., J.H. Behrens, M.T. Destro, F.B.D.G. de Melo, D.M. Vizeu, B. Hutzler, M. Landgraf. 2004. "Gamma radiation in the reduction of Salmonella spp. inoculated on minimally processed watercress (Nasturtium officinalis)". Rad. Phys. Chem. 71 : 87-91. [20] Mor-Mur M., J. Yuste. 2003. "High pressure processing applied to cooked sausage manufacture: physical properties and sensory analysis". Meat Sci. 65 : 1187-1191. [21] Norton T., S. Da-Wen. 2008. "Recent advances in the use of high pressure as an effective processing technique in the food industry". Food Bioprocess Technol. 1 : 2-34. [22] Patterson M.F., M. Quinn, R. Simpson, A. Gilmour. 1995. "Sensitivity of vegetative pathogens to high hydrostatic pressure treatment in phosphate-buffered saline and foods". J. Food Prot. 58 : 524-529. [23] Pietrzak D., M. Ziarno, A. Tyburcy, L. Adamczak, E. Trejda, M. Fonberg-Broczek. 2007. "Effects of high pressure processing on quality of poultry burgers". Animal Sci. Proc. 1 : 110-111. [24] Pietrzak D., J. Mroczek, S. Skupiński, E. Hać-Szymańczuk, M. Fonberg-Broczek. 2007. "Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego na jakość zapiekanych pasztetów z udziałem mięsa drobiowego odzyskanego mechanicznie". Med. Wet. 63 : 870-873. [25] Pietrzak D., M. Fonberg-Broczek, A. Mućka, B. Windyga. 2007. "Effect of high pressure treatment on the quality of cooked pork ham prepared with different levels of curing ingredients". High Pressure Res. 27 : 27-31. [26] Pietrzyk D., E. Trejda, M. Ziarno. 2011. "Wpływ wysokich ciśnień na wybrane właściwości oraz trwałość kotlecików z mięsa drobiowego". Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 1 (74) : 68-87. [27] Pietrzak D.. 2010. "Perspektywa stosowania wysokich ciśnień w produkcji żywności wygodnej z mięsa drobiowego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (69) : 16-28. [28] Pietrzyk S.. 2008. "Żywność minimalnie przetworzona". Laboratorium Przemysłowe 11 : 18-23. [29] Pietruczuk M. 2010/2011. "Technika konserwacji żywności". Politechnika Gdańska, Seminarium. [30] Radziejewska-Kubzdela E., J. Czapski, K. Czaczyk, A. Zielińska. 2003. "Wpływ moczenia w wodzie utlenionej oraz pakowania w atmosferze modyfikowanej na przedłużenie trwałości selera korzeniowego mało przetworzonego". Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 2 (2) : 129-137. [31] Ragaert P., F. Devlieghere, J. Debevere. Review. 2007. "Role of microbiological and physiological spoilage mechanisms during storage of minimally processed vegetables". Postharvest Biol. Technol. 44 : 185-194. [32] Rodriguez-Aguilera R., J. Oliveira. 2009. "Review of design engineering methods and applications of active and modified atmosphere packaging systems". Food Eng. Rev. 1 : 66-83. [33] Uradziński J., M. Jabłońska, E. Jóźwik. 2008. "Inactivation of Campylobacter jejuni in poultry meat by means of high-pressure". Bull. Vet. Inst. Puławy. 52 : 93-96. [34] Walczyński P.. 2014. "Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności - HPP". Przem. Spoż. 68 : 56-57. [35] Żyngiel W., H. Kolenda. 2009. "Wpływ parametrów utrwalania techniką wysokich ciśnień na jakość i trwałość soku marchwi". Bromat. Chem. Toksykol. XLII (3) : 408-413.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116672 "Oddziaływanie wysokich ci..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH