Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 9
Charakterystyka oraz możliwości wykorzystania mięsa dwóch rodzimych ras bydła - białogrzbietej i polskiej czerwonej
Characteristics and Possibilities of Utilizing of Meat of Two Types of Cattle Breeds - White Back and Polish Red
10.15199/65.2019.9.4
Małgorzata Pasternak
Maria Walczycka
nr katalogowy: 122452
10.15199/65.2019.9.4
Streszczenie
Mięso bydła ras rodzimych charakteryzuje się bardzo dobrą jakością, na którą składa się odpowiednia struktura włókien mięśniowych i specyficzny układ tłuszczu międzymięśniowego. Bydło, które najczęściej jest wypasane na użytkach zielonych, zjada zioła, te z kolei mogą przyczynić się do otrzymania mięsa lepszej jakości, charakteryzującego się ciekawą kompozycją smakową i zapachową. Pomimo preferencji rynku, na którym poszukuje się tusz wysokomięsnych, warto zachować bydło rodzime, ponieważ jest ono świadectwem tradycji, a jego doskonałe przystosowanie do trudnych warunków środowiskowych sprawia, że idealnie nadaje się do trudnych warunków gospodarskich. Niestety, stałe dążenie do podniesienia wydajności powoduje spadek zainteresowania hodowlą takiego bydła. Dlatego też w Polsce większość ras rodzimych od wielu lat objęta jest ochroną.
Abstract
A very good quality of meat of native breeds is influenced by the specific structure of muscle fibers and specific composition and localization of intramuscular fat. TThe cattle, which are most often grazed on grassland, eat herbs presented at meadows. The diet composition influences the meat quality which is distinguished by as the specific smell and taste. Despite the market tendency where the high meaty carcasses are prevailing, the preservation of native cattle breeds is worth to fight for, because it is the part of native heritage and also the possibility of accommodation to difficult environmental conditions allows for farming them in the poorer and demanding farm conditions. Unfortunately, the constant streaming for meat quality traits improvement causes the decrease in interest in breeding of traditional cattle breeds. Therefore, in Poland, the most of native, traditional cattle breeds, have been taken into state protection program for many years.
Słowa kluczowe
rasy rodzime
bioróżnorodność
jakość mięsa
Keywords
native breeds
biodiversity
meat quality
Bibliografia
[1] Bancewicz J., E. Radek, B. Skowronek. 2014. "Wykorzystanie ras rodzimych i tradycyjnych metod chowu, hodowli i użytkowania zwierząt w celu uzyskania surowców do wytwarzania żywności wysokiej jakości". Wyd. Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie; 7-11. [2] Domaradzki P., M. Florek. 2012. "Mięso i przetwory mięsne". W Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa, 288-391. Red. Z. Litwińczuk. PWRiL, Warszawa. [3] Domaradzki P., M. Florek, A. Staszowska, Z. Litwińczuk. 2016. "Evaluation of the Mineral Concentration in Beef from Polish Native Cattle". Biological Trace Elements Research 169 : 329-330. [4] Faustman C., R.G. Cassens. 1990. "The biochemical basis for meat discolouration in fresh meat: a review". Journal of Muscle Foods 1 : 217-243. [5] Florek M., Z. Litwińczuk, P. Domaradzki, W. Chabuz, P. Żółkiewski, P. Jankowski. 2017. "Rodzime rasy bydła podstawą produktów regionalnych z wołowiny". Wiadomości Zootechniczne R. LV, 5 : 127-130. [6] Grosch W. 2001. "Evaluation of the key odorant of foods by dilution experiments, aroma models and omission". Chemical Senses 26 : 533-545. [7] Insausti K., M.J. Beriain, A. Purroy, P. Alberti, C. Gorraiz, M.J. Alzueta. 2001. "Shelf life of beef from local Spanish cattle breeds stored under modified atmosphere". Meat Science 57 : 273-279. [8] Iwanowska A., E. Pospiech, A. Łyczyński, S. Rosochacki, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska, E. Rzosińska, G. Czyżak-Runowska. 2010. "Evaluation of variations in principal indices of the culinary meat quality obtained from young bulls of various breeds". Acta Scientarum Polonorum, Technologia Alimentaria 9 : 133-148. [9] Jeong J.Y., S.J. Hur, H.S. Yang, S.H. Moon, Y.H. Hwang, G.B. Park, S.T. Joo. 2009. "Discoloration characteristics of 3 major muscles from cattle during cold storage". Journal of Food Science 74 (1) : C1-C5. [10] Kołczak T. 2008. "Jakość wołowiny". Żywność Nauka Technologia Jakość 1 (56) : 5-22. [11] Litwińczuk Z. 2002. "Program hodowlany ochrony zasobów genetycznych bydła białogrzbietego". Maszynopis, Warszawa, 14. [12] Litwińczuk Z., W. Chabuz, P. Stanek, P. Jankowski, E. Ochap. 2003. "Białogrzbiety - stara rodzima rasa bydła". Przegląd Hodowlany 10 : 14-15. [13] Litwińczuk Z., M. Florek, P. Domaradzki, P. Żółkiewski. 2014. "Właściwości fizykochemiczne mięsa buhajów trzech rodzimych ras - polskiej czerwonej, białogrzbiety i polskiej czarno-białej oraz simentalskiej i polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (96) : 57-59. [14] Litwińczuk Z., P. Domaradzki, M. Florek, P. Żółkiewski. 2016. "Chemical composition, fatty acid profile, including health indices of intramuscular fat, and technological suitability of the meat of young bulls of three breeds included in a genetic resource conservation programme, fattened in a low-input system". Animal Science Paper Reports 34 : 388-395. [15] Mckenna D.R., P.D. Mies, B.E. Baird, K.D. Pfeiffer, J.W. Ellebracht, J.W. Savell. 2005. "Biochemical and physical factors affecting discoloration characteristics of 19 bovine muscles". Meat Science 70 : 675-682. [16] Mancini R.A., M.C. Hunt. 2005. "Current research in meat color". Meat Science 71 : 117-121. [17] Min B., K.C. Nam, J. Cordray, D.U. Ahn. 2008. "Endogenous factors affecting oxidative stability of beef loin, pork loin, and chicken breast and thigh meats". Journal of Food Science 73 : C439-C446. [18] Nielsen B.K., S.M. Thamsborg. 2005. "Welfare, health and product quality in organic beef production: a Danish perspective". Livestock Production Science 94 : 41-48. [19] Nuernberg K., D. Dannenberger, G. Nuernberg, K. Ender, J. Voigt, N. Scollan, J.D. Wood, G.R. Nute, R.I. Richardson. 2005. "Effect of a grass-based and a concentrate feeding system on meat quality characteri- stics and fatty acid composition of longissimus muscle in different cattle breeds". Livestock Production Science 94 : 137-144. [20] Ouali A., D. Demeyer, C. Raichon. 1992. "An introduction to the workship". Biochemie 74 : 213-215. [21] Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. 2019. Ocena i hodowla bydła mlecznego. Dane za rok 2018, Warszawa. [22] Polskie rasy zachowawcze. Atlas zwierząt gospodarskich objętych programem ochrony w Polsce. 2012. Instytut Zootechniki, Państwowy Instytut Badawczy. ISBN 83-60127-67-0. [23] Programy ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich. 2019. Instytut Zootechniki. Program ochrony zasobów genetycznych bydła rasy białogrzbietej i polskiej czerwonej. Bioróżnorodność bydła, Polski Instytut Badawczy; Biuletyn 21. [24] Wajdzik J. 2018. "Cechy żywieniowo-kulinarne mięsa wołowego". Ogólnopolski Informator Masarski 8 (276) : 32-36. [25] Warren H.E., N.D. Scollan, M. Enser, S.I. Hughes, R.I. Richardson, J.D. Wood. 2008. "Effects of breed and a concentrate or grass silage diet on beef quality in cattle of 3 ages. I: Animal performance, carcass quality and muscle fatty acid composition". Meat Science 78 : 257-267. [26] Zymon M. 2012. "Walory odżywcze i smakowe wołowiny oraz możliwości ich kształtowania". Wiadomości Zootechniczne 4 : 93-98.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 122452 "Charakterystyka oraz możl..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH