Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Akceptacja konsumencka żywności utrwalanej innowacyjnymi metodami
Consumer Acceptance of Products Preserved by Innovative Methods
Bartosz Kruszewski
Stanisław Kalisz
Anna Grobelna
nr katalogowy: 113396
Streszczenie
Międzynarodowy rynek produktów spożywczych utrwalanych nowoczesnymi metodami jest niewielki i wciąż się rozwija. Najbardziej obiecujące technologie to wysokie ciśnienia (HPP) oraz pulsacyjne pole elektryczne (PEF). Jedną z barier rozwoju jest niewystarczająca akceptacja konsumentów wynikająca z braku wiedzy o nowych metodach utrwalania żywności oraz negatywnych skojarzeń niektórych nazw technologii. Ewaluację akceptacji konsumenckiej w przypadku innowacyjnego produktu należy przeprowadzić już na etapie jego projektowania. W procesie ewaluacji rynku żywności powinno się uwzględnić różne kryteria będące mieszanką kulturowych, społecznych i poznawczych postaw konsumentów. Niezbędna jest także ciągła komunikacja i informowanie konsumentów o stwierdzonych w wielu badaniach korzyściach wynikających z zastosowania nowych technologii, takich jak zachowanie wartości odżywczych czy przedłużona trwałość.
Abstract
The international market of products preserved by innovative methods is small but still growing. The most promising technologies are high pressure processing (HPP) and pulsed electric field (PEF). One of the barriers to product development is insufficient consumer acceptance resulting from lack of knowledge about the operation principle and negative associations of some technologies names. Evaluation of consumer acceptance of an innovative product should be carried out from the product design stage. The evaluation should comprise various criteria that are mix of cultural, social and cognitive attitudinal variables of consumers. Continuous communication and rising consumer awareness about the benefits confirmed by many studies, such as high nutritional value and extended shelf life, are needed
Słowa kluczowe
innowacyjne techniki utrwalania
konsumencka akceptacja
edukacja konsumentów
Keywords
innovative technics of preservation
consumer acceptance
consumer education
Bibliografia
[1] Bruhn M. Christine. 2016. Consumer Acceptance of High-Pressure Processed Products: American Perspective. W High Pressure Processing of Food, 733-742. New York: Springer. [2] Cardello V. Armand, G. Howard Schutz, L. Larry Lesher. 2007. ,,Consumer perceptions of foods processed by innovative and emerging technologies: A conjoint analytic study". Innovative Food Science & Emerging Technologies 8 (1) : 73-83. [3] Cardello V. Armand. 2003. ,,Consumer concerns and expectations about novel food processing technologies: effects on product liking". Appetite 40 (3) : 217-233. [4] De Barcellos D. Marcia, O. Jens Kügler, G. Klaus Grunert, Lynn Van Wezemael, J.A. Federico Pérez-Cueto, Øydis Ueland, Wim Verbeke. 2010. ,,European consumers’ acceptance of beef processing technologies: A focus group study". Innovative Food Science & Emerging Technologies 11 (4) : 721-732. [5] Deliza Rosires, Amauri Rosenthal, F.B.D. Abadio, H.O. Carlos Silva, C. Castillo. 2005. ,,Application of high pressure technology in the fruit juice processing: benefits perceived by consumers". Journal of Food Engineering 67 (1-2) : 241-246. [6] Frewer J. Lynn, Karin Bergmann, Mary Brennan, René Lion, Ree Meertens, Gene Rowe, Michael Siegrist, Carolus Vereijken. 2011. ,,Consumer response to novel agri-food technologies: Implications for predicting consumer acceptance of emerging food technologies". Trends in Food Science & Technology 22 (8) : 442-456. [7] Heinrich Victoria, Marija Zunabovic, Theo Varzakas, Wolfgang Kneifel. 2016. ,,Pulsed light treatment of different food types with a special focus on meat: a critical review". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 56 (4) : 591-613. [8] Jaeger Henry, Dietrich Knorr, Erzsébet Szabó, Judit Hámori, Diána Bánáti. 2015. ,,Impact of terminology on consumer acceptance of emerging technologies through the example of PEF technology". Innovative Food Science & Emerging Technologies 29 : 87-93. [9] Jermann Colette, Tatiana Koutchma, Edyta Margas, Craig Leadley, Valquiria Ros-Polski. 2015. ,,Mapping trends in novel and emerging food processing technologies around the world". Innovative Food Science & Emerging Technologies 31 : 14-27. [10] Koutchma Tatiana, Larry Keener. 2015. ,,Novel food safety technologies emerge in food production". Food Safety Magazine, February/March. [11] Lavilla Maria, Janire Orcajo, Araceli Diaz-Perales, Pedro Gamboa. 2016. ,,Examining the effect of High Pressure Processing on the allergenic potential of the major allergen in peach (Pru p 3)". Innovative Food Science & Emerging Technologies 38 (part B) : 334-341. [12] Mireaux Melanie, N. David Cox, Amy Cotton, Greg Evans. 2007. ,,An adaptation of repertory grid methodology to evaluate Australian consumers’ perceptions of food products produced by novel technologies". Food Quality and Preference 18 (6) : 834-848. [13] Nielsen B. Henriette, Anne-Mette Sonne, G. Klaus Grunert, Diana Banati, Annamária Polláck-Tóth, Zoltán Lakner, V. Nina Olsen, P. Tanja Žontar, Marjana Peterman. 2009. ,,Consumer perception of the use of high-pressure processing and pulsed electric field technologies in food production". Appetite 52 (1) : 115-126. [14] Olsen V. Nina, G. Klaus Grunert, Anne-Mette Sonne. 2010. ,,Consumer acceptance of high-pressure processing and pulsed-electric field: a review". Trends in Food Science & Technology 21 (9) : 464-472. [15] Popa E. Mona, Alexandra Popa. 2012. Consumer behavior: determinants and trends in novel food choice. W Novel technologies in food science, 137-156. New York: Springer. [16] Santhirasegaram Vicknesha, Zuliana Razali, George S. Dominic, Chandran Somasundram. 2015. ,,Comparison of UV-C treatment and thermal pasteurization on quality of Chokanan mango (Mangifera indica L.) juice". Food and Bioproducts Processing 94 : 313-321. [17] Soliva-Fortuny Robert, Ana Balasa, Dietrich Knorr, Olga Martin-Belloso. 2009. ,,Effects of pulsed electric fields on bioactive compounds in foods: a review". Trends in Food Science & Technology 20 (11-12) : 544-556. [18] Tang Juming. 2015. ,,Unlocking potentials of microwaves for food safety and quality". Journal of Food Science 80 (8) : 1776-1793. [19] Wilkinson B.T. Susan, Gene Rowe, Nigel Lambert. 2004. ,,The risks of eating and drinking". EMBO reports 5 : 27-31.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113396 "Akceptacja konsumencka ży..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH