Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 7
Wybrane zastosowania dwutlenku węgla w przemyśle spożywczym
The Selected Applications of Carbon Dioxide in the Food Industry
10.15199/65.2017.7.6
Emilia Janiszewska-Turak
Dominika Sierszak
Maria Hankus
Zbigniew Pałacha
nr katalogowy: 108066
10.15199/65.2017.7.6
Streszczenie
Dwutlenek węgla jest substancją występującą naturalnie na Ziemi w małych ilościach. Jest on gazem niepolarnym, całkowicie nietoksycznym, niewywołującym korozji oraz, dzięki dużej lotności, łatwo usuwalnym z produktu. Co więcej, cechuje się wysoką wartością współczynnika dyfuzji, umożliwiającą dogłębną penetrację substratu w celu uzyskania z surowca wszystkich pożądanych składników. Dwutlenek węgla odznacza się niską wartością współczynnika lepkości i niskimi wartościami parametrów krytycznych (t = 31,1oC, P = 7,39 MPa). Dzięki tym właściwościom znalazł szerokie zastoso-wanie w przemyśle spożywczym, m.in. do mrożenia kriogenicznego, pakowania w modyfikowanej atmosferze gazów ochronnych, saturacji napojów i wina czy utrwalania produktów mlecznych. Poza tym użycie strumienia cząstek suchego lodu stanowi szybką i skuteczną metodę czyszczenia, gdy nie ma możliwości zastosowania wody ani agresywnych środków chemicznych. Ponadto dwutlenek węgla przeprowadzony w stan nadkrytyczny umożliwia ekstrakcję cennych składników z roślin oraz w procesie mikronizacji nadkrytycznej także ich ochronę przez przeprowadzenie ich w stan stały.
Abstract
Carbon dioxide is a substance naturally occurring on Earth in small quantities. It is a non-polar gas, completely non-toxic, non-corrosive and, due to high volatility, easily removable from the product. Moreover, it is characterized by a high diffusion coefficient allowing deep penetration of the substrate to obtain from the raw material all the desired ingredients. Carbon dioxide is characterized by low viscosity and low critical values (t = 31.1°C, P = 7.39 MPa). Thanks to these properties, it has been widely used in the food industry. Owing to its properties, it has been widely employed for cryogenic freezing, modified atmosphere packaging, saturation of beverages and wine or preservation of the dairy products. In addition, the use of dry ice is a quick and effective method of cleaning in each case where there is no possibility of applying water or aggressive chemicals. Moreover, supercritical carbon dioxide allows the extraction of valuable plant components and supercritical micronization to obtain a solid state.
Słowa kluczowe
mrożenie LIC
chłodzenie
pakowanie MAP
ekstrakcja nadkrytyczna
oszałamianie
Keywords
LIC freezing
cooling
MAP packaging
supercritical extraction
stunning
Bibliografia
[1] Amaral Gabriela V., Eric Keven Silva, Rodrigo N. Cavalcanti, Leandro P. Cappato, Jonas T. Guimaraes, Veronica O. Alvarenga, Erick A. Esmerino, Jessica B. Portela, Anderson S. Sant’ Ana, Monica Q. Freitas, Marcia C. Silva, Renata S.L. Raices, Angela A. Meireles, Adriano G. Cruz. 2017. "Dairy processing using supercritical carbon dioxide technology: Theoretical fundamentals, quality and safety aspects". Trends in Food Science & Technology 64 : 94-101. [2] Belay Zinash A., Oluwafemi J. Caleb, Linus Umezuruike Opara. 2016. "Modelling approaches for designing and evaluating the performance of modified atmosphere packaging (MAP) systems for fresh produce: A review". Food Packaging and Shelf Life 10 : 1-15. [3] Czapski Janusz, Marcin Kidoń. 2009. "Zastosowanie gazów w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 63 (9) : 12-16. [4] Enick Robert M., Klara Scott M. 1990. "CO2 solubility in water and brine under reservoir conditions". Chemical Engineering Communications 90.1 : 23-33. [5] Freund Paul, Stefan Bachu, Dale Simbeck, Kelly Thambimuthu, Murlidhar Gupta. 2005. "Annex I: Properties of CO2 and Carbon-based Fuels". W: IPCC Special Report on Carbon Dioxide Capture and Storage, 383-385, http://www.ipcc.ch/pdf/special-reports/srccs/srccs_annex1.pdf. [6] Gazda Wiesław. 2010. "Techniki kriogenicznego chłodzenia i zamrażania". Chłodnictwo 9 : 26-30. [7] Herrero Miguel, Andrea del Pilar Sánchez-Camargo, Alejandro Cifuentes, Elena Ibáñez. 2015. "Plants, seaweeds, microalgae and food by-products as natural sources of functional ingredients obtained using pressurized liquid extraction and supercritical fluid extraction". TrAC Trends in Analytical Chemistry 71 : 26-38. [8] Janiszewska Emilia, Dorota Witrowa-Rajchert, Edward Rój. 2013. "Metody i kierunki wykorzystania mikronizacji nadkrytycznej". Żywność Nauka Technologia Jakość 9 5-15. [9] Janiszewska Emilia, Dorota Witrowa-Rajchert. 2005. "Ekstrakcja nadkrytyczna w przemyśle spożywczym". Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (45) : 5-16. [10] Janiszewska-Turak Emilia. 2017. "Carotenoids microencapsulation by spray drying method and supercritical fluid micronization". Food Research International Doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres. 2017.02.001. [11] Jeandet Philippe, Yann Vasserot, Gerard Liger-Belair, Richard Marchal. 2011. Sparkling Wine Production. W Handbook of enology: Principles, practices and recent innovations. 1-52. Asiatech Publishers Inc. [12] Kondratowicz Jacek, Tomasz Bąk, Jerzy Denaburski. 2003. "Effect of cryogenic - ventilation freezing on the quality of pork during cold storage". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 12/53 (1) : 39-42. [13] Kondratowicz Jacek., Ewa Burczyk. 2008a. "Aktualne poglądy na temat zastosowania dwutlenku węgla do kształtowania jakości mięsa wieprzowego". Chłodnictwo 11 : 56-59. [14] Kondratowicz Jacek, Ewa Burczyk. 2008b: "Zastosowanie skroplonego dwutlenku węgla w przechowalnictwie produktów żywnościowych". Chłodnictwo 7 : 60-62. [15] Kosasih Leni, Bhesh Bhandari, Sangeeta Prakash, Nidhi Bansal, Claire Gaiani. 2016. "Physical and functional properties of whole milk powders prepared from concentrate partially acidified with CO2 at two temperatures". International Dairy Journal 56 : 4-12. [16] Lang Qingyong, Wai M. Chien. 2001. "Supercritical fluid extraction in herbal and natural product studies - a practical review". Talanta 53 (4) : 771-782. [17] Lo Raquel, Mark S. Turner, Mike Weeks, Nidhi Bansal. 2016. "Culture-independent bacterial community profiling of carbon dioxide treated raw milk". International Journal of Food Microbiology 233 : 81-89. [18] Łopacka Joanna, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka. 2017. "Effect of reduction of oxygen concentration in modified atmosphere packaging on bovine M. longissimus lumborum and M. gluteus medius quality traits". Meat Science 124 : 1-8. [19] Metz Bert, Ogunlade Davidson, Heleen De Coninck, Manuela Loos, Leo Meyer. 2005. IPCC special report on carbon dioxide capture and storage. Intergovernmental Panel on Climate Change, Geneva (Switzerland). Working Group III. https://www.ipcc.ch/pdf/special-reports/srccs/srccs_wholereport. pdf [20] Mitra Pranabendu, Hosahalli S. Ramaswamy, Kyu Seob Chang. 2009. "Pumpkin (Cucurbita maxima) seed oil extraction using supercritical carbon dioxide and physicochemical properties of the oil". Journal of Food Engineering 95 (1) : 208-213. [21] Piotrowski Eugeniusz. 2007. "Technika i technologia uboju trzody chlewnej w zmodernizowanej linii". Gospodarka Mięsna 4 : 12-18. [22] Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz.U. UE. L. 2009.303.1). [23] Sun Mei, Feral Temelli. 2006. "Supercritical carbon dioxide extraction of carotenoids from carrot using canola oil as a continuous co-solvent". The Journal of Supercritical Fluids 37 (3) : 397-408. [24] Truong Tuyen, Martin Palmer, Nidhi Bansal, Bhesh Bhandari. 2017. "Effect of solubilised carbon dioxide at low partial pressure on crystallisation behaviour, microstructure and texture of anhydrous milk fat". Food Research International 95 : 82-90. [25] Vardanega Renata, Juliana M. Prado, Angela A. Meireles,. 2015. "Adding value to agri-food residues by means of supercritical technology" The Journal of Supercritical Fluids 96 : 217-227. [26] Witte Anna Kristina, Martin Bobal, Roland David, Beat Blättler, Peter Rossmanith. 2017. "Investigation of the potential of dry ice blasting for cleaning and disinfection in the food production environment". LWT-Food Science and Technology 75 : 735-741.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108066 "Wybrane zastosowania dwut..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH