Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Alternatywne metody przedłużania trwałości żywności niskoprzetworzonej
Alternative methods for extending the shelf-life of minimally processed food
10.15199/64.2024.2.6
Małgorzata Sierocka
Michał Świeca
nr katalogowy: 148474
10.15199/64.2024.2.6
Streszczenie
W ostatnich latach obserwuje się tendencję wzrostową na rynku owocowo- -warzywnym, zwłaszcza w sektorze niskoprzetworzonych produktów spożywczych gotowych do bezpośredniego spożycia. Konsumenci w trosce o swoje zdrowie zwracają dużą uwagę na skład produktów spożywczych i świadomie eliminują ze swojej diety artykuły utrwalane syntetycznymi konserwantami. Producenci wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, poszukują alternatywnych metod przedłużania trwałości tej grupy produktów. W niniejszej pracy dokonano przeglądu nowoczesnych sposobów utrwalania żywności.
Abstract
In recent years, there has been an upward trend in the fruit and vegetable market, especially in the sector of low-processed food products ready for direct consumption. For the sake of their health, consumers pay great attention to the composition of food products and consciously eliminate products containing synthetic preservatives from their diet. To meet consumer expectations, manufacturers are looking for alternative methods of extending the durability of this group of products. This work reviews modern methods of food preservation.
Słowa kluczowe
żywność niskoprzetworzona
brązowienie enzymatyczne
oksydaza polifenolowa
peroksydaza
utrwalanie żywności
Keywords
low-processed food
enzymatic browning
polyphenol oxidase
peroxidase
food preservation
Bibliografia
[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1272/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji i mieszanin. Dz. U. UE L 354/18 z 31.12.2008. 2008, 1–353. [2] Monteiro C.A., Cannon G., Lawrence M., Louzada M.L. da C., Machado P.P. 2019. “Ultra-processed foods, diet quality, and health using, and health using the NOVA classification system”. Rome, FAO; ISBN 9789251317013. [3] Sathya R, Rasane P., Singh A., Singh J., Kaur S., Nanda V., Kaur J., Gunjal M., Bhadariya V. 2024. “Effect of herbal application on browning inhibition and physico-chemical quality of pear (Pyrus communis) slices”. South African Journal of Botany 165, 505–516. [4] Alzamora S.M., López-Malo A., Tapia M.S., Welti-Chanes J. 2016. “Minimally Processed Foods”. In Encyclopedia of Food and Health; Caballero, B., Finglas, P.M., Toldrá, F., Eds.; Academic Press: Oxford. pp. 767–771 ISBN 978-0-12-384953-3. [5] Sikora M., Świeca M. 2017. “Effect of ascorbic acid postharvest treatment on enzymatic browning, phenolics and antioxidant capacity of stored mung bean sprouts”. Food Chemistry 239, 1160–1166. [6] Zhan L., Li Y., Hu J., Pang L., Fan H. 2012. Browning inhibition and quality preservation of fresh-cut romaine lettuce exposed to high intensity light”. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 14, 70–76. [7] Afoakwa E.O., Mensah-Brown H., Hinneh M. 2013. “Optimization of blanching time, sodium metabisulphite (Na2S2O5) concentration and processing time on vitamin C content, microbial quality and sensory characteristics during canning of green pepper (Capsicum sinensis) using response surface methodology”. Journal of Food Science and Engineering 3, 285. [8] Skowron M., Wantuch A. 2020. “New food preservation technologies - model research”. Przeglad Elektrotechniczny 96, 125–128. [9] Kandasamy P., Moitra R., Mukherjee S. 2012. “Diffusion Channel System for Enhancing the Shelf Life of Fruits and Vegetables under Controlled / Modified Atmosphere”. International Journal of Bio-resource and Stress Management. 3, 394–403. [10] Skryplonek K. 2016. „Zimna plazma, jako niekonwencjonalna metoda utrwalania żywności”. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego. [11] Radziejewska-Kubzdela E., Biegański-Marecik R. 2009. „Pakowanie mało przetworzonych owoców i warzyw w atmosferze modyfikowanej”. Przemysł Spożywczy 30–33. [12] Ali H.M., El-gizawy A.M., El-bassiouny R.E.I., Saleh M.A. 2014. “Browning inhibition mechanisms by cysteine, ascorbic acid and citric acid, and identifying PPO-catechol-cysteine reaction products”. Journal of Food Science and Technology. [13] Sharpe C. P., R. Richardson D., S. Kalinowski D., V. Bernhardt P. 2011. “Synthetic and Natural Products as Iron Chelators”. Current Topics in Medicinal Chemistry 11, 591–607. [14] Bobo G., Arroqui C., Virseda P. 2022. “ Natural plant extracts as inhibitors of potato polyphenol oxidase : The green tea case study”. LWT 153, 112467. [15] Sikora M., Złotek U., Kordowska-Wiater M., Świeca M. 2020. “Effect of basil leaves and wheat bran water extracts on antioxidant capacity, sensory properties and microbiological quality of shredded iceberg lettuce during storage”. Antioxidants 9. [16] Sikora M., Złotek U., Kordowska-Wiater M., Świeca M. 2021. “Spicy Herb Extracts as a Potential Improver of the Antioxidant Properties and Inhibitor of Enzymatic Browning and Endogenous Microbiota Growth in Stored Mung Bean Sprouts”. Antioxidants 10.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148474
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH