Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 2
Nowe technologie utrwalania żywności - badania modelowe
New food preservation technologies - model research
10.15199/48.2020.02.30
Mikołaj SKOWRON
Agnieszka WANTUCH
nr katalogowy: 124703
10.15199/48.2020.02.30
Streszczenie
Pulsacyjne pole elektromagnetyczne (PEF) o wysokim natężeniu jest stosunkowo nową, nietermiczną technologią konserwacji żywności. Opiera się ona na wykorzystaniu pól elektrycznych do eliminowania patogenów i kontrolowania mikroorganizmów powodujących psucie się żywności. Podstawową zaletą tej technologii jest zdolność do przedłużania okresu trwałości produktów spożywczych bez wykorzystania ciepła. Dzięki temu możliwe jest zachowanie odpowiedniej jakości oraz wartości odżywczych i smakowych. W artykule przedstawiono technologię PEF, możliwości jej zastosowania oraz badania modelowe.
Abstract
High intensity pulsed electromagnetic field (PEF) is a relatively new, non-thermal food preservation technology. It is based on the use of electric fields to eliminate pathogens and control food spoilage microorganisms. The main advantage of this technology is the ability to extend the shelf life of food products without using heat. Thanks to this, it is possible to preserve the right quality as well as nutritional and taste values. The article presents PEF technology, the possibilities of its application and model research.
Słowa kluczowe
pulsacyjne pole elektromagnetyczne (PEF)
utrwalanie żywności
elektroporacja.
Keywords
pulsed electromagnetic field (PEF)
food preservation
electroporation.
Bibliografia
[1] Kordala N., Bednarski W., Lewandowska M., Nanotechnologia w doskonaleniu oceny mikrobiologicznej jakości żywności, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, (2016), nr 586, 45-57 [2] Syed Q.A., Ishaq A., Rahman U.U., Aslam S., Shukat R., Pulsed electric field technology in food preservation: a review, Journal of Nutritional Health & Food Engineering, (2017), vol. 6, 168-172 [3] Maged E.A. Mohamed, Ayman H. Amer Eissa, Pulsed Electric Fields for Food Processing Technology, Structure and Function of Food Engineering, (2012), 275-306 [4] Bermúdez-Aguirre D., Mawson R., Versteeg K., Barbosa- Cánovas G.V., Composition parameters, physical chemical characteristics and shelf-life of whole milk after thermal and thermo-sonication treatments. Journal of Food Quality, (2009), 32, 283-302 [5] Ade-Omowaye B.I.0., Taiwo K, Knorr D., Use of pulsed electric field pretreatment to improve dehydration characteristics of plant based foods, Trends Food Sci. Technol., (2002), n.12, 285-295 [6] //www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/images/Files/Broszura_ dla_producentow_zywnosci_F.pdf, 26.09.2019 [7] Nowacka M., Nowoczesne operacje wstępne w technologii żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydz. Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, (2012) [8] Wiktor A., Wiatrowa-Rajchert D., Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego do wspomagania procesów usuwania wody z tkanek roślinnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 81, (2012), nr 2, 22 - 32 [9] Fellows P.J., Food Processing Technology - Principles and Practice, Woodhead Publishing Ltd., Abington (2000) [10] Zimmerman U., Pilwat G., Riemann F., Dielectric breakdown on cell membranes. Biophysical Journal, (1974), n. 14, 881-899 [11]Barbosa-Canovas G.V., Zhang Q.H., Pulsed Electric Fields in Food Processing, Technomic Publishing Co., Inc., 2001 [12] Sitzmann W., Vorobiev E., Lebovka N., Applications of electricity and specifically pulsed electric fields in food processing: Historical backgrounds, Innovative Food Science & Emerging Technologies, Vol. 37, Part C, (2016), 302-311 [13] Cserhalmi Zs., Sass-Kiss Á., Tóth-Markus M., Lechner N., Study of pulsed electric field treated citrus juices, Innovative Food Science & Emerging Technologies, vol. 7, (2006), 49-54 [14] Oziembłowski M., Dróżdż T., Wrona P., Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności, Przegląd Elektrotechniczny, 92, (2016), nr 12 [15] Koh Y., Modeling of Joule heating and thermoelectronic transport in thin film silicon for sjem measurement, University of Illinois at Urbana-Champaign, (2014) [16] http://www.biofiz.umed.wroc.pl/dydaktyka/inne/bfstr61.html (26.09.2019) [17] Barbosa-Canovas G., Tapia MS., Cano MP., Novel Food Processing Technologies, CRC Press, (2004) [18] Król E., Autoreferat rozprawy habilitacyjnej, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Lublin (2015) [19] Krupa S., Mitkowski S., Teoria pola, AGH, Kraków, (2002) [20] Konspekt do ćwiczeń laboratoryjnych z przedmiotu "Technika cyfrowa" layer.ket.agh.edu.pl/maglay/wrona/pl/podstrony /dydaktyka/Technika_Cyfrowa/Linia_Dluga/LinDluga_teor.pdf [21] Zelmat A., Hadi H., Amiali M., Gashovska T., Tilmatine A., Determination and analysis of the electrical components of a PEF treated equivalent circuit of potato tissue, International Journal of Environmental Studies, vol. 74, (2017), 262-274
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124703 "Nowe technologie utrwalan..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH