Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-3
Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Wiktor OBUCHOWSKI
Aleksandra CHALCARZ
Leszek CIEŚLA
Alicja BZDĘGA
nr katalogowy: 20113
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-11
Zastosowanie utleniania anodowego w procesie dezynfekcji wody
Izabela Bartkowska
Lech Dzienis
nr katalogowy: 39120
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Miniaturowy system do prowadzenia reakcji PCR czasu rzeczywistego do taniego i masowego wykrywania patogenów żywności
RAFAŁ WALCZAK
JAN A. DZIUBAN
JAN KOSZUR
DANG DUONG BANG
JESUS MIGUEL RUANO-LOPEZ
nr katalogowy: 35687
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-1
Kuchenne porządki
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 40669
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-5
Problem, którego można uniknąć
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 44637
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-11
Analiza pracy zbiorników kontaktowych do dezynfekcji wody
Wiesław Zymon
Andrzej Bielski
nr katalogowy: 88130
GAZETA CUKROWNICZA 2009-1-2
Wybrane aspekty technologiczne oddziaływania udarów napięciowych na enzymy wpływające na wydajność produkcji sacharozy z buraka cukrowego
Stanisław Wawro
Halina Kalinowska
Radosław Gruska
nr katalogowy: 41266
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2004-6
Małe, ale groźne Drobnoustroje w żywności - znajomość tych zagadnień jest niezbędna dla prawidłowego prowadzenia procesów mycia i dezynfekcji oraz wdrażania systemu HACCP
WOJCIECH KOLANOWSKI
nr katalogowy: 4160
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-3
Szpital od kuchni
WIESŁAWA GRZESIŃSKA
nr katalogowy: 33546
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-2
Legionella zagraża pracownikom przemysłu spożywczego
DANUTA MAJCZYNA
nr katalogowy: 33028
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Powstawanie biofilmu w warunkach przemysłowych Cz. 3. Zagrożenia bakteriami Legionella pneumophila
Anna Sałek
nr katalogowy: 38916
ATEST - OCHRONA PRACY 2013-12
BHP W SIECI
nr katalogowy: 81189
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-7
Klimatyzacja w budynkach - komfort, ale i wyzwania
Jerzy PESZKE
nr katalogowy: 112938
patogeny
wentylacja
zabezpieczanie
grzyby
bakterie.
pathogens
ventilaton ducts
protection
fungi
bacteria
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych
Bożena Danyluk
Jan Pyrcz
nr katalogowy: 65231
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ochrona paszarni przed patogenami chorobotwórczymi sprawą priorytetową
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 131275
AURA 2024-7
Las naturalna klimatyzacja Ziemi
Stanisław Wiśniewski
nr katalogowy: 149590
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Niektóre aspekty jakościowe w produkcji pelletów paszowych
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 132061
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Niektóre aspekty jakościowe w produkcji pelletów paszowych
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 132061
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-2
Ochrona paszarni przed patogenami chorobotwórczymi sprawą priorytetową
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 131275
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-12
Zastosowanie metody PCR do wykrywania patogenów w żywności
Piotr Walczak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Dorota Merlak
nr katalogowy: 48948
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-3
Procesy dezynfekcji w instalacjach higienicznych
Łukasz Wołoszyn
nr katalogowy: 119341
ATEST - OCHRONA PRACY 2020-9
Technika na co dzień
nr katalogowy: 127841
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Wysokie ciśnienia hydrostatyczne jako alternatywna metoda konserwacji żywności
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 131437
10.15199/65.2021.4.5
HHP
inaktywacja patogenów
kryteria mikrobiologiczne
okres przydatności do spożycia
cechy organoleptyczne
HHP
pathogen inactivation
microbiological criteria
shelf life
organoleptic characteristics
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-8
Aspekty jakości konserw mięsnych
Jolanta Kołodziej
nr katalogowy: 78756
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-4
Radiacyjna obróbka żywności Stan prawny i dawki promieniowania
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 43855
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-2
Legionella - zagrożenie dla pracowników przemysłu spożywczego
Danuta Majczyna
nr katalogowy: 41641
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-1
Trwałość mikrobiologiczna mięsa i wyrobów mięsnych
Bożena Danyluk
Adam Kostecki
nr katalogowy: 82084
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
Cinnamic acid and its hydroxy derivatives. Synthesis and application. Kwas cynamonowy i jego hydroksypochodne. Synteza i praktyczne zastosowanie
Urszula Guzik
Katarzyna Hupert-Kocurek
Piotr Siupka
Danuta Wojcieszyńska
nr katalogowy: 75915
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-2
Genetyczne metody identyfikowania, klasyfikacji i różnicowania mikroorganizmów
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Justyna Broniarczyk
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 41827
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Chemiczne środki ochrony roślin
Anna Maria Majewicz
nr katalogowy: 48678
GAZETA CUKROWNICZA 2009-7-8
Wykorzystanie prognozowania epidemii chwościka buraka w wyznaczaniu terminów stosowania fungicydów
Anna Majewicz
nr katalogowy: 45999
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Bakterie Listeria monocytogenes Cz. II. Ograniczanie źródeł zanieczyszczeń żywności
Anna Sip
nr katalogowy: 55118
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
XYLEM DBA O BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
nr katalogowy: 122458
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Effectiveness of selected fungicides as function of physical properties of their solution Skuteczność wybranych fungicydów w zależności od właściwości fizycznych roztworu
Marek Korbas
Ewa Jajor
Jakub Danielewicz
Łukasz Sobiech
Agnieszka Perek
Joanna Horoszkiewicz-Janka
nr katalogowy: 99657
10.15199/62.2016.7.24
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-5
Mikrobiologiczne zagrożenia w żywności
Małgorzata Stachowiak
nr katalogowy: 98609
10.15199/65.2016.5.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-4
Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Justyna Nasiłowska
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 83793
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Technologia HPP Innowacyjna Metoda Utrwalania Żywności
nr katalogowy: 150458
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Technologia HPP Innowacyjna Metoda Utrwalania Żywności
nr katalogowy: 150458
AURA 2020-7-8
Sprawdzone oraz nowatorskie rozwiązania fizyczne w ochronie roślin
Marek KOPACKI
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127268
10.15199/2.2020.7–8.2
ochrona roślin
metody niechemiczne
ozon
plazma niskotemperaturowa
plant protection
non-chemical methods
ozone
non-thermal plasma
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-11
Opakowania jadalne na bazie polimerów
Joanna Kulikowska
nr katalogowy: 123396
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-2
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 143159
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
Inaktywacja przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris za pomocą dwutlenku chloru w zawiesinach modelowych
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
Marta Chodkiewicz
nr katalogowy: 67223
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-7
Listeria - współczesne wyzwanie
Wojciech Sienkiewicz
nr katalogowy: 61126
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-12-13
To nie jest zemsta przyrody
Maciej Kamyk
nr katalogowy: 126701
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-10
Na gorąco Aparaty grzejne w zakładach gastronomicznych
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 109865
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Synergiczne oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) oraz innych metod na płynne produkty spożywcze
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Piotr NAWARA
Krzysztof NĘCKA
Stanisław LIS
Paweł KIEŁBASA
Marcin TOMASIK
Marek OSTAFIN
nr katalogowy: 102615
10.15199/48.2016.12.31
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-1-2
Groźny patogen
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 103518
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-4
Środki transportu w przemyśle mięsnym
Joanna Kulikowska
nr katalogowy: 131405
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Ewa Zastempowska
Kata rzyna Budzińska
Radomir Graczyk
nr katalogowy: 115533
10.15199/62.2018.8.33
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-4
Rozwój mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej w mięsie i produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 67052
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Potencjał wykorzystania ziarna jęczmienia
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 129582
jęczmień
plon ziarna
technologia produkcji
mieszanka międzygatunkowa i międzyodmianowa
barley
grain yield
production technology
interspecies and intervarietal mixtures
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Potencjał wykorzystania ziarna jęczmienia
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 129582
jęczmień
plon ziarna
technologia produkcji
mieszanka międzygatunkowa i międzyodmianowa
barley
grain yield
production technology
interspecies and intervarietal mixtures
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2019-9-10
Targi nie tylko wakacyjne
Erwin Halentz
Józef Trzionka
nr katalogowy: 120063
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-2
MADE IN POLAND
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 143159
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności
Katarzyna Leja
Kamila Szudera-Kończal
Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 122457
10.15199/65.2019.9.6
patogeny żywności
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
choroby przenoszone przez żywność
food pathogens
microbial contamination
food-borne diseases
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Analiza sytuacji epidemiologicznej na podstawie raportów EFSA
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 132264
10.15199/65.2021.6.2
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
zakażenia odżywnościowe
zbiorowe zakażenia pokarmowe
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
foodborne infections
food-borne outbreaks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Analiza sytuacji epidemiologicznej na podstawie raportów EFSA
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 132264
10.15199/65.2021.6.2
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
zakażenia odżywnościowe
zbiorowe zakażenia pokarmowe
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
foodborne infections
food-borne outbreaks
CHŁODNICTWO 2021-5
Jak działają profesjonalne sterylizatory do pomieszczeń?
Sławomir Jewusiak
nr katalogowy: 134085
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 1
Dorota Starostka
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 82582
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2014-12
Wykorzystanie obserwacji terenowych do lokalizacji niektórych mostków termicznych i oszacowania ich wpływu na efektywność energetyczną budynków mieszkalnych
WOJCIECH KILIAN
nr katalogowy: 88283
CHŁODNICTWO 2012-11
Higienizacja urządzeń oraz instalacji chłodniczych w aspekcie usuwania i zapobiegania rozwojowi biofilmów
Joanna Królasik
Anna Szosland-Fałtyn
nr katalogowy: 72832
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Wrogowie, czy przyjaciele?
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 69663
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-8
Technologie utrwalania mięsa świeżego
nr katalogowy: 61713
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Substancje pochodzenia naturalnego w konserwacji żywności
Alina Kunicka-Styczyńska
Agnieszka Tyfa
nr katalogowy: 93650
10.15199/65.2015.9.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-1
Ocena ryzyka zdrowotnego w efekcie zmian stabilności mikrobiologicznej wody w systemie dystrybucji
Izabela Zimoch
Ewa Szymura
nr katalogowy: 89066
10.15199/17.2015.1.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Metoda "zimnej pasteryzacji" chroni środowisko naturalne Porównanie metod pasteryzacji
Reiner Gaub
nr katalogowy: 108405
ATEST - OCHRONA PRACY 2017-10
Szczepienia ochronne dla wybranych grup zawodowych
Daniel Veltzé
nr katalogowy: 109726
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-5
Projektowanie pestycydów
MARIAN KWIATKOWSKI
nr katalogowy: 105921
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-3
Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 2
Dorota Starostka
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 83234
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-1
Zastosowanie systemu EZ-Fluo Merck Millipore do szybkiej oceny jakości mikrobiologicznej soków i napojów
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
nr katalogowy: 89210
10.15199/64.2015.1.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-11
Techniki prognozowania wzrostu Listeria monocytogenes w wybranych matrycach spożywczych
Klaudia Szewczuk
Filip Zdziennicki
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 87960
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-10
Prognozowanie wzrostu Listeria monocytogenes w mleku i śmietance
Kamil Adamczewski
Jarosław Kowalik
nr katalogowy: 87254
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-11
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mięsnym
Dorota Kręgiel
Ewelina Parzęcka
nr katalogowy: 72614
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-2
Skuteczność usuwania wybranych grup drobnoustrojów w systemie biologicznych stawów ściekowych
Krzysztof Jóźwiakowski
Helena Iglik
Teresa Korniłłowicz-Kowalska
nr katalogowy: 65624
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Wpływ dodatku pochodnych poliheksametylenoguanidyny na masowy wskaźnik szybkości płynięcia oraz podatność na biodegradację kompozytów polilaktydowych
Agnieszka Richert
Maciej Walczak
nr katalogowy: 70097
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68844
CHŁODNICTWO 2011-11
Bakterie rodzaju Legionella w instalacjach wodnych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych
Ireneusz Rąkoski
nr katalogowy: 63848
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-1
Tworzenie biofilmu przez Campylobacter
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 96218
10.15199/65.2016.1.3
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-7
Niekonwencjonalne metody eliminacji Listeria monocytogenes
Michał Majewski
Przemysław Racewicz
Leszek Dziubdziela
Aleksandra Kamila Kierbić
Julita Maria Kmiecik
Magdalena Herudzińska
nr katalogowy: 99847
CHŁODNICTWO 2015-4-5
Koktajl bakteriofagowy - skuteczne narzędzie w zapewnianiu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności chłodzonej
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
nr katalogowy: 91392
10.15199/8.2015.4-5.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-4
Skuteczność fungicydów siarkowych w ochronie roślin zbożowych
KAZIMIERZ GÓRECKI
nr katalogowy: 107613
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-7
Zastosowanie metody RT-PCR do detekcji pasożytniczych pierwotniaków jelitowych w wodach powierzchniowych miasta Krakowa
Michał Polus
nr katalogowy: 85549
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Chelation of micronutrients recovered from horticultural waste mineral wool Chelatacja mikroelementów odzyskanych z ogrodniczej, odpadowej wełny mineralnej
Ewelina Klem
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 85028
10.12916/przemchem.2014.1033
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-9
Zastosowanie procesu flotacji ciśnieniowej w oczyszczaniu wód popłucznych
Jolanta Gumińska
Marcin Kłos
nr katalogowy: 62499
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Z prasy zagranicznej
Marian Paszkowski
nr katalogowy: 76849
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-3
System Colilert postęp w analizie jakości mikrobiologicznej wody
Anna Otlewska
Katarzyna Dybka
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 75462
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Wpływ sposobu wytwarzania octanu skrobiowego na jego amylolizę
Tomasz Zięba
Antoni Szumny
Małgorzata Kapelko
nr katalogowy: 58225
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-6
Bezpieczeństwo w Twoich rękach
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 91735
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Bakterie propionowe użyteczne w przemyśle spożywczym
Kamil Piwowarek
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 91370
10.15199/65.2015.5.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Zmiana klimatu a zagrożenia mikrobiologiczne dla przemysłu spożywczego
Agnieszka Wryk
nr katalogowy: 150448
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Dezynfekcja wody a bezpieczeństwo sanitarne na terenie pływalni
Agnieszka Włodyka-Bergier
Tomasz Bergier
Zbigniew Kowa lewski
Emilia Stańkowska
Dominika Gajewska
nr katalogowy: 116157
10.15199/62.2018.9.26
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Wykorzystanie technologii pulsacyjnego pola elektrycznego w procesie koagulacji lateksu syntetycznego
Tomasz Dróżdż
Adam Tarniowy
Anna Miernik
Anna Zielonka
nr katalogowy: 140853
10.15199/48.2022.12.54
emisja fotonowa
napary
rośliny
pole elektromagnetyczne
photon emission
brew
plants
electromagnetic field
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Wykorzystanie technologii pulsacyjnego pola elektrycznego w procesie koagulacji lateksu syntetycznego
Tomasz Dróżdż
Adam Tarniowy
Anna Miernik
Anna Zielonka
nr katalogowy: 140853
10.15199/48.2022.12.54
emisja fotonowa
napary
rośliny
pole elektromagnetyczne
photon emission
brew
plants
electromagnetic field
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Bakteriocyny - charakterystyka i potencjał w utrwalaniu żywności
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 125038
10.15199/65.2020.2.7
bakteriocyny
biokonserwanty
środki antymikrobiologiczne
opakowania aktywne
powłoki jadalne
bacteriocins
bio-preservatives
antimicrobials
active packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Optymalizacja tworzenia i charakterystyka hydrożelowych mikrokapsułek o kontrolowanym uwalnianiu wybranych herbicydów
MAŁGORZATA WŁODARCZYK
AGNIESZKA MUSZYŃSKA
HANNA SIWEK
ARTUR BARTKOWIAK
nr katalogowy: 51383
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Use of silver nanoparticles as a fungicide Wykorzystanie nanocząstek srebra jako fungicydu
Zuzanna Sawinskaa
*
Karen Khachatryan
Łukasz Sobiech
Robert Idziaka Tomasz Kosiada
Grzegorz Skrzypczak
nr katalogowy: 86126
10.12916/przemchem.2014.1472
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Comparison of phenolic acid contents in various wheat genotypes Porównanie profilu kwasów fenolowych w różnych genotypach pszenicy
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 88708
10.12916/przemchem.2014.2274
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Wpływ dodatku nanosrebra na kształtowanie się parametrów fizykochemicznych środowiska w obiekcie inwentarskim
Piotr Nowakowski
Katarzyna Czyż
Zbigniew Dobrzański
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
nr katalogowy: 59902
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-1
Biological sewage treatment plants as a source of ecological renewable energy and humic substances Biologiczne oczyszczalnie ścieków komunalnych źródłem ekologicznej energii odnawialnej i substancji humusowych
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 103382
10.15199/62.2017.1.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Oxygen permeability through the PE/PE laminates with modified adhesive layer Przenikalność tlenu przez laminaty PE/PE ze zmodyfikowaną warstwą klejową
Agnieszka Krudos
Jerzy Pankowski
Maciej Karłowicz
Sławomir Lisiecki
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 95909
10.15199/62.2015.12.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Study on effectiveness of chemical and biological preparations used for disinfection against pathogenic fungi Badanie skuteczności preparatów chemicznych i biologicznych wykorzystywanych do celów dezynfekcyjnych przeciwko patogenicznym grzybom
Barbara Breza-Boruta
Zbigniew Paluszak
Beata Szala
nr katalogowy: 94457
10.15199/62.2015.10.27
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Nanoemulsions on the basis of cinnamic aldehyde as a modern fungicide formulation Nanoemulsje na bazie aldehydu cynamonowego jako nowoczesne środki o działaniu grzybobójczym
Małgorzata Miastkowska
Alicja Michalczyk
Diana Belechowicz
Elżbieta Sikora
Elwira Lasoń
Katarzyna Matras-Postołek
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 101509
10.15199/62.2016.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 25 i 26 z 2014 r.)
nr katalogowy: 90052
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
GOSPODARKA WODNA 2019-10
Możliwości rekultywacji zbiornika Tresna w kaskadzie Soły
ANDRZEJ JAGUŚ
KRZYSZTOF DUŁAWA
nr katalogowy: 122889
zbiornik zaporowy
kaskada Soły
osady denne
rekultywacja zbiorników wodnych
damming reservoir
Soła cascade
bottom deposits
water reservoirs rehabilitation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Innovative bioformulations for seed treatment. Preliminary assessment of functional properties in the initial plant growth phase Innowacyjne biopreparaty do zaprawiania nasion. Wstępna ocena właściwości użytkowych w początkowej fazie wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85014
10.12916/przemchem.2014.959
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Effect of chlorine dioxide and hydrogen peroxide on elimination of Listeria monocytogenes in wastewater from fruit and vegetable industry Wpływ ditlenku chloru i nadtlenku wodoru na eliminację Listeria monocytogenes w ściekach z przemysłu owocowo-warzywnego
Katarzyna Budzińska
Natalia Pawlicka
Bożena Szejniuk
Adam Traczykowski
Magdalena Michalska
Krzysztof Berleć
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 104031
10.15199/62.2017.2.36
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) na parametry ultrasłabej luminescencji oraz redukcję liczby komórek wybranych drobnoustrojów w ekstraktach kawy typu cold brew
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Damian MAKSIMOWSKI
Anna MIERNIK
Sylwester TABOR
Agnieszka NAWIRSKA-OLSZAŃSKA
Magdalena TRENKA
nr katalogowy: 124194
10.15199/48.2020.01.34
ekstrakty kawy typu cold brew
pulsacyjne pola elektryczne
ultra słaba luminescencja
redukcja drobnoustrojów
cold brew coffee extracts
pulsed electric fields
ultra weak luminescence
reduction of microorganisms
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 123068
10.15199/65.2019.10.5
Listeria monocytogenes
żywność
kryteria mikrobiologiczne
Listeria monocytogenes
food
microbiological criteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 123068
10.15199/65.2019.10.5
Listeria monocytogenes
żywność
kryteria mikrobiologiczne
Listeria monocytogenes
food
microbiological criteria
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Formulacja jako czynnik modyfikujący działanie tebukonazolu
Zuzanna Sawinska
Marcin Urbaniak
Tomasz Kosiada
Robert Idziak
Zenon Woźnica
nr katalogowy: 115528
10.15199/62.2018.8.28
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Ograniczanie wzrostu Colletotrichum lupini przy użyciu wybranych substancji czynnych fungicydów w warunkach in vitro
Joanna Horoszkiewicz-Janka
Agnieszka Perek
Marek Korbas
Ewa Jajor
Jakub Danielewicz
Łukasz Sobiech
nr katalogowy: 107075
10.15199/62.2017.6.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Modelling the process for digestate hygienization with chemicals
Justyna Bauza-Kaszewska
Beata Szala
Barbara Breza-Boruta
Anna Ligocka
Zbigniew Paluszak
nr katalogowy: 110060
10.15199/62.2017.10.1
CHŁODNICTWO 2019-6
Czynniki kształtujące jakość mikrobiologiczną powietrza ze szczególnym uwzględnieniem klimatyzacji
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 124153
10.15199/8.2019.6.2
bioaerozole
jakość mikrobiologiczna powietrza
Legionella pneumophila
klimatyzacja
bioaerosols
microbiological air quality
Legionella pneumophila
air conditioning
AURA 2020-6
"Jedno zdrowie" - o znaczeniu przyrody w czasach pandemii
Piotr Skubała
nr katalogowy: 126631
10.15199/2.2020.6.2
koronawirus
choroby odzwierzęce
różnorodność biologiczna
„mokre targi”
coronavirus
zoonoses
biodiversity
„wet markets”
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Nowe technologie utrwalania żywności - badania modelowe
Mikołaj SKOWRON
Agnieszka WANTUCH
nr katalogowy: 124703
10.15199/48.2020.02.30
pulsacyjne pole elektromagnetyczne (PEF)
utrwalanie żywności
elektroporacja.
pulsed electromagnetic field (PEF)
food preservation
electroporation.
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2019-13
Czy stosowanie srebra rozwiąże problem zagrożenia mikrobiologicznego systemów klimatyzacyjnych i wentylacyjnych?
Jerzy Peszke
nr katalogowy: 120712
preparat srebrowy
mikroorganizm
patogen.
silver preparation
microorganism
pathogen
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Zwiększenie efektywności nawozu wytwarzanego z osadów ściekowych poprzez dodatek związków krzemu
Ewa Stanisławska-Glubiak
Jolanta Korzeniowska
Marta Stechman
nr katalogowy: 126274
10.15199/62.2020.5.6
AURA 2021-7-8
Pestycydy – nieodłączny element środowiska
Anna MALEJKA
Hanna BARCHAŃSKA
nr katalogowy: 132772
AURA 2024-3
Czy plazma niskotemperaturowa jest szansą na znaczne ograniczenie chemizacji w rolnictwie?
Marek KOPACKI
nr katalogowy: 147704
10.15199/2.2024.3.2
ochrona roślin
metody niechemiczne
metoda fizyczna
plazma niskotemperaturowa
plant protection
non-chemical methods
physical method
low- -temperature plasma
AURA 2018-8
Oczyszczalnie ścieków jako źródło zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego
Iwona PAŚMIONKA
nr katalogowy: 115297
10.15199/2.2018.8.2
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
oczyszczalnia ścieków
bioaerosol
microbial pollution
sewage treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Wpływ dodatku adiuwantów na skuteczność fungicydów w ograniczaniu wzrostu patogenów w warunkach in vitro
Ewa Jajor
Ilona Świerczyńska
Agnieszka Perek
Joanna Horoszkiewicz-Janka
Łukasz Sobiech
Jakub Danielewicz
Marek Korbas
Grzegorz Skrzypczak
nr katalogowy: 114937
10.15199/62.2018.7.19
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-10
Prace porządkowe a czytość mikrobiologiczna powierzchni płaskich wokół niecki basenowej
Emilia Stańkowska
Agnieszka Włodyka-Bergier
nr katalogowy: 110225
10.15199/17.2017.10.7
czystość mikrobiologiczna
basen
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
microbial purity
swimming pools
bacterial contamination
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zastosowanie promieniowania UVC do dezynfekcji skorup jaj spożywczych
Przemysław Marek
nr katalogowy: 123528
10.15199/65.2019.11.2
promieniowanie UVC
dezynfekcja powierzchni skorup jaj
dawka i natężenie promieniowania
chorobotwórcze mikroorganizmy
UVC radiation
disinfection of egg shells
radiation dose and intensity
pathogenic microorganisms
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Wpływ warunków hodowli na wzrost komórek Bacillus subtilis 4/7 syntetyzujących celulazę
Agnieszka Wita
Wojciech Białas
Radosław Wilk
Katarzyna Szychowska
Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 120222
10.15199/62.2019.5.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Popioły lotne ze spalania odpadów komunalnych jako dodatki mineralne do cementu
Monika Czop
nr katalogowy: 125794
10.15199/62.2020.4.24
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Jakość mikrobiologiczna mieszanek sałat w czasie przechowywania chłodniczego
Monika Trząskowska
Małgorzata Rosikiewicz
nr katalogowy: 118715
10.15199/64.2019.1-2.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Doniesienia RASFF Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej
Elżbieta Maćkiw
Monika Stasiak
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 110546
10.15199/65.2017.11.3
RASFF
żywność
mikroorganizmy chorobotwórcze
RASFF
foodstuffs
pathogenic microorganisms
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Efekty stosowania nanocząstek srebra i miedzi w nawozach dolistnych
Iwona Jaskulska
Dariusz Jaskulski
nr katalogowy: 124848
10.15199/62.2020.2.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Popioły lotne ze spalania odpadów komunalnych jako dodatki mineralne do cementu
Monika Czop
nr katalogowy: 125794
10.15199/62.2020.4.24
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2021-11
Techniki oczyszczania powietrza na potrzeby instalacji wentylacji i klimatyzacji w obiektach szpitalnych
AMELIA STASZOWSKA
nr katalogowy: 134665
10.15199/9.2021.11.3
oczyszczanie powietrza
dezynfekcja powietrza
filtr elektrostatyczny
usuwanie PM
air cleaning
air disinfection
electrostatic air filter
PM removal
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Jakość wody w punktach czerpalnych po ponownym rozruchu instalacji wodociągowych wyłączonych z eksploatacji w okresie pandemii
Kaja Niewitecka
Jarosław Chudzicki
nr katalogowy: 136327
10.15199/17.2022.2.1
jakość wody pitnej
stagnacja
biofilm
pandemia
budynki użyteczności publicznej
water quality
stagnation
biofilm
pandemic
public buildings
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Jakość wody w punktach czerpalnych po ponownym rozruchu instalacji wodociągowych wyłączonych z eksploatacji w okresie pandemii
Kaja Niewitecka
Jarosław Chudzicki
nr katalogowy: 136327
10.15199/17.2022.2.1
jakość wody pitnej
stagnacja
biofilm
pandemia
budynki użyteczności publicznej
water quality
stagnation
biofilm
pandemic
public buildings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia
Katarzyna Czaczyk
Anna Dobrowolska
nr katalogowy: 114461
10.15199/65.2018.6.4
warzywa i owoce o małym stopniu przetworzenia
jakość mikrobiologiczna
minimally processed fruits and vegetables
microbiological quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Sytuacja w produkcji i handlu pieczarkami i ich przetworami w Polsce
Łukasz Zaremba
nr katalogowy: 129641
10.15199/64.2020.11–12.5
produkcja
pieczarki
handel międzynarodowy
przetwory
production
champignons
international trade
preserves
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Sytuacja w produkcji i handlu pieczarkami i ich przetworami w Polsce
Łukasz Zaremba
nr katalogowy: 129641
10.15199/64.2020.11–12.5
produkcja
pieczarki
handel międzynarodowy
przetwory
production
champignons
international trade
preserves
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wybrane aspekty produkcji mieszanek zbożowych (międzygatunkowych i międzyodmianowych) warunkujących wysoki plon i dobrą jakość w uprawie ekologicznej
Danuta Leszczyńska
Piotr Kostiw
nr katalogowy: 148052
10.15199/61.2024.2.5
mieszanki zbożowe
bioróżnorodność
plon i jakość ziarna
uprawa ekologiczna
cereal mixtures
biodiversity
grain yield and quality
organic farming
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Wpływ czynników technologicznych na przeżywalność Lb. acidophilus i Lb. casei
Adrian Wojtczak
Małgorzata Ziarno
Katarzyna Czarniak
nr katalogowy: 115592
10.15199/65.2018.8.7
fermentacja
napowietrzanie
przechowywanie
fermentation
aeration
storage
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Granulowany nawóz z popiołu ze spalenia biomasy oraz kości z dodatkiem Bacillus megaterium w ocenie polowej. Cz. I. Wpływ na plonowanie i stan sanitarny łanu pszenicy ozimej
agdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Agnieszka Saeid
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
Adam Okorski
nr katalogowy: 110088
10.15199/62.2017.10.29
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-7
Bazy danych w prognozowaniu mikrobiologicznym żywności
Elżbieta Rosiak
Danuta Kołożyn-Krajewska
Joanna Gredka
Szymon Ośko
nr katalogowy: 121436
10.15199/65.2019.7.2
żywność
prognozowanie mikrobiologiczne
bazy on-line
biofood
predictive microbiology
on-line database
AURA 2021-1
Przegląd gatunków derenia ze szczególnym uwzględnieniem jego agrofagów i ochrony w miejskich terenach zieleni
Marek KOPACKI
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Iryna MATSIAKH
Wojciech SOKOŁOWSKI
nr katalogowy: 130006
10.15199/2.2021.1.2
gatunki derenia
ochrona przed agrofagami
miejskie tereny zieleni
dogwood species
protection against pests
urban green areas
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-8
Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza atmosferycznego na terenie oczyszczalni ścieków w Trutem
Iwona Paśmionka
Anna Skotnicka
nr katalogowy: 115584
10.15199/17.2018.8.8
oczyszczalnia ścieków
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
sewage treatment plant
bioaerosol
microbial pollution
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MYCOTOXINS IN CEREAL GRAIN AS A RESULT OF INFECTION OF CEREALS BY FUSARIUM FUNGI
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 147956
10.15199/180.2024.1.2
mycotoxins
fungal diseases of cereals
fusarium head blight
cereal grain
food safety
toxicity
mykotoksyny
choroby grzybowe zbóż
fuzarioza kłosów
ziarno zbóż
bezpieczeństwo żywnościowe
toksyczność
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MYCOTOXINS IN CEREAL GRAIN AS A RESULT OF INFECTION OF CEREALS BY FUSARIUM FUNGI
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 147956
10.15199/180.2024.1.2
mycotoxins
fungal diseases of cereals
fusarium head blight
cereal grain
food safety
toxicity
mykotoksyny
choroby grzybowe zbóż
fuzarioza kłosów
ziarno zbóż
bezpieczeństwo żywnościowe
toksyczność
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-11
Analysis of the possibilities of using sewage sludge for agricultural use
Dominika Łomińska-Płatek
Łucja Figura
nr katalogowy: 151615
10.15199/17.2024.11.3
osady ściekowe
zastosowanie rolnicze
metale ciężkie
rekultywacja
inner coating
pipeline
isolation
pipeline diameter
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2024-12
Możliwość powstawania biofilmów w systemach klimatyzacji i wentylacji
KATARZYNA PIEKARSKA
nr katalogowy: 151888
10.15199/9.2024.12.4
bioaerozole
adhezja
quorum sensing
antybiotykooporność
HVAC
skropliny
jakość powietrza wewnętrznego
bioaerosols
adhesion
quorum sensing
antibiotic resistance
HVAC
condensate
indoor air quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Walidacja środków kontroli w planie HACCP
Agnieszka Jackowska-Tracz
Paweł Pniewski
Michał Tracz
nr katalogowy: 150098
10.15199/65.2024.8.4
zagrożenie
środek kontroli
walidacja
rewalidacja
HACCp
podejście oparte na dowodach naukowych
monitoring
weryfikacja
hazard
control measure
validation
re-validation
HACCp
scientifically based approach
monitoring
verification
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH