Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 7
Problem występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności
The Problem of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Food
10.15199/65.2020.7.4
Jagoda Kępińska
Wioletta Biel
nr katalogowy: 127229
10.15199/65.2020.7.4
Streszczenie
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) występują powszechnie w środowisku, a rozwój technologiczny powoduje, że rośnie stopień narażenia człowieka na te zanieczyszczenia. Stanowią one bardzo liczną grupę związków organicznych charakteryzujących się obecnością dwóch lub więcej sprzężonych pierścieni aromatycznych w cząsteczce. Wiele WWA to związki genotoksyczne i rakotwórcze. Związki te mogą się tworzyć zarówno w samej żywności (pierwotnie), jak i podczas procesów jej przemysłowego przetwarzania, utrwalania czy przygotowywania do spożycia. W przeciągu ostatnich kilkunastu lat udało się przeprowadzić wiele badań jakościowych i ilościowych WWA w różnych produktach żywnościowych. Celem artykułu jest charakterystyka głównych WWA oraz aktualna ocena występowania i zawartości WWA w artykułach spożywczych produkcji krajowej w odniesieniu do wymagań w ustawodawstwie Unii Europejskiej.
Abstract
Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are commonly found in the environment, and technological development increases human exposure to these pollutants. They are a large group of organic compounds characterized by the presence of two or more conjugated aromatic rings in the molecule. Many PAHs are genotoxic and carcinogenic. These compounds can form in the food itself (initially), as well as during the processes of its industrial processing, preparation for consumption or preservation. Over the past several years, many qualitative and quantitative tests of PAHs have been carried out in various food products. The purpose of the article is to characterize the main PAHs and to evaluate the occurrence and content of PAHs in food products of domestic production in relation to the requirements of the European Union legislation
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
zanieczyszczenia
zdrowie ludzi
Keywords
food safety
polycyclic aromatic hydrocarbons
human health
contaminants
Bibliografia
[1] Ciecierska M., M. Obiedzinski. 2006.„Zanieczyszczenie olejów roślinnych wielopierścieniowymi węglo- wodorami aromatycznymi”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Suplement 2 (13) : 48-55. [2] Ciecierska M., M. Obiedziński. 2009. „Występowanie WWA w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności dla małych dzieci w odniesieniu do wymagań prawa żywnościo- wego Unii Europejskiej”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (62) : 37-45. [3] Ciecierska M., M.W. Obiedziński. 2013. „Polycyclic aromatic hydrocarbons in the bakery chain”. Food Chemistry 141 (1) : 1-9. [4] Ciemniak A., L. Chrąchol. 2008.„Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) w zbożowych produktach śniadaniowych”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 59 (3) : 301-307. [5] Daniel C.R., K.L. Schwartz, J.S. Colt, L.M. Dong, J.J. Ruterbusch, M.P. Purdue, R. Sinha. 2011. „Meat-cooking mutagens and risk of renal cell carcinoma”. British Journal of Cancer 105 (7) : 1096-1104. [6] EC (European Commission). 2002.„Opinion of the Scientific Committee on Food on the risks to human health of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in food”. http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out153_en.pdf [dostęp 22.03.2020]. [7] FAO/WHO (Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization). 2005. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).„Summary and conclusions of the sixty--fourth meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)”. http://www.fao. org/3/a-at877e.pdf. [8] IARC (International Agency for Research on Cancer). 2010.„Some non-heterocyclic polycyclic aromatic hydrocarbons and some related exposures”. Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Hu- mans 92 : 1-853. [9] Iwegbue C.M.A., U.A. Onyonyewoma, F.I. Bassey, G.E. Nwajei, B.S. Martincigh. 2015. „Concentrations and health risk of polycyclic aromatic hydrocarbons in some brands of biscuits in the Nigerian market”. Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal 21 (2) : 338-357. [10] Jiménez F.J.L., A. Ballesteros-Gómez, S. Rubio. 2014. „Determination of polycyclic aromatic hydrocar- bons (PAH4) in food by vesicular supramolecular solvent-based microextraction and LC-fluorescence detection”. Food Chemistry 143 : 341-347. [11] Kiljanek T., A. Niewiadomska, J. Żmudzki, S. Semeniuk. 2014. „Występowanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia – ocena ryzyka”. Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy. [12] Kubiak M.S. 2013. „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – ich występowanie w środowisku i w żywności”. Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (1) : 31-36. [13] Kuna P. 2011. „Zanieczyszczenie wybranych komponentów środowiska przez wielopierścieniowe wę- glowodory aromatyczne (WWA) w Dąbrowie Górniczej”. Nauka Przyroda Technologie 8 : 1-9. [14] Ledesma E., M. Rendueles, M. Díaz. 2014. „Benzo(a)pyrene penetration on a smoked meat product during smoking time”. Food Additives & Contaminants: Part A 31 (10) : 1688-1698. [15] Ledesma E., M. Rendueles, M. Díaz. 2016.„Contamination of meat products during smoking by polycyc- lic aromatic hydrocarbons: Processes and prevention”. Food Control 60 : 64-87. [16] Londono V.A.G., L.P. Garcia, V.M. Scussel, S. Resnik. 2013. „Polycyclic aromatic hydrocarbons in milk powders marketed in Argentina and Brazil”. Food Additives & Contaminants: Part A 30 (9) : 1573-1580. [17] Misnawi J. 2012.„Effect of cocoa bean drying methods on polycyclic aromatic hydrocarbons contamina- tion in cocoa butter”. International Food Research Journal 19 (90) : 1589-1594. [18] Niewiadomska A., T. Kiljanek, S. Semeniuk, K. Niemczuk, J. Żmudzki. 2016. „Zawartość wielopierście- niowych węglowodorów aromatycznych w wędzonych produktach mięsnych i rybnych”. Medycyna Weterynaryjna 72 : 383-388. [19] Olatunji O.S., O.S. Fatoki, B.J. Ximba, B.O. Opeolu. 2014. „Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in edible oil: Temperature effect on recovery from base hydrolysis product and health risk factor”. Food and Public Health 4 (2) : 23-30. [20] Olesen L.D., M. Navaratnam, J. Jewula, H. Jensen. 2015.„PAH in Some Brands of Tea and Coffee”. Polycyc- lic Aromatic Compounds 35 (1) : 74-90. [21] Orecchio S., V.P. Ciotti, L. Culotta. 2009. „Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in coffee brew sam- ples: Analytical method by GC–MS, profile, levels and sources”. Food and Chemical Toxicology 47 (4) : 819-826. [22] PerellóG.,R.Marti-Cid,V.Castell,J.M.Llobet,J.L.Domingo.2009.„Concentrationsofpolybrominated diphenyl ethers, hexachlorobenzene and polycyclic aromatic hydrocarbons in various foodstuffs before and after cooking”. Food and Chemical Toxicology 47 (4) : 709-715. [23] Pietrzak-Fiećko R., J. Parol, M.S. Kubiak. 2015.„Porównanie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aro- matycznych (WWA) w wędzonych tradycyjnie rybach słodkowodnych”Nauka Przyroda Technologie 9 (3) : 1-9. [24] Plaza-Bolanos P., A. Garrido Frenich, J.L. Martínez Vidal. 2010.„Polycyclic aromatic hydrocarbons in food and beverages. Analytical methods and trends”. Journal of Chromatography 41 : 6303-6326. [25] Polanska K., G. Dettbarn, J. Jurewicz, W. Sobala, P. Magnus, A. Seide, W. Hanke. 2014.„Effect of prenatal polycyclic aromatic hydrocarbons exposure on birth outcomes: the Polish mother and child cohort stu- dy”. Biomed Research International doi: 10.1155/2014/408939. [26] Rociek A.S., M. Surma, E. Cieślik. 2014. „Comparison of different modifications on QuEChERS sample preparation method for PAHs determination in black, green, red and white tea”. Environmental Science and Pollution Research International 21 (2) : 1326-1338. [27] Rose M., J. Holland, A. Dowding, R.S. Petch, S. White, Q. Alwyn, D. Mortimer. 2015.„Investigation into the formation of PAHs in foods prepared in home to determine the effects of frying, grilling, barbecuing, toasting and roasting”. Food and Chemical Toxicology 78 : 1-9. [28] RozporządzenieKomisji(UE)nr835/2011zdnia19sierpnia2011r.zmieniającerozporządzenie(WE) nr 1881/2006 odnośnie do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowo- dorów aromatycznych w środkach spożywczych (Dz.U. L 215/4 z 20.8.2011). [29] Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 1327/2014 z dnia 12 grudnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglo- wodorów aromatycznych (WWA) w mięsie wędzonym tradycyjnie i produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie oraz w rybach i produktach rybołówstwa wędzonych tradycyjnie (Dz.U. L 358 z 13.12.2014). lipiec 2020 l tom 74 [30] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 208/2005 z dnia 4 lutego 2005 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (Dz.U. L 34 z 08.02.2005). [31] Singh L., J.G.Varshney,T. Agarwal. 2016.„Polycyclic aromatic hydrocarbons’formation and occurrence in processed food”. Food Chemistry 199 (15) : 768-781. [32] Skałecki P., M. Babicz, P. Domaradzki, A. Litwińczuk, M. Hałabis, B. Ruda. 2019. „Podstawowy skład chemiczny, barwa oraz zawartość WWA i azotanów w wędzonych produktach z mięsa świń rasy pu- ławskiej”. Medycyna Weterynaryjna 75 (7) : 422-425. [33] Sun Y., S. Wu, G. Gong. 2019.„Trends of research on polycyclic aromatic hydrocarbons in food: A 20-year perspective from 1997 to 2017”. Trends in Food Science & Technology 83 : 86-98. [34] Trapido M. 1999.„Polycyclic aromatic hydrocarbon in Estonian soil: contaminations and profiles”. Envi- ronmental Pollution 105 : 67-74. [35] WHO (World Health Organization) Technical Report Series, 930. 2006.„Evaluation of certain food conta- minants. Sixty-fourth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives”. [36] WHO/IPCS (World Health Organization – International Programme on Chemical Safety). 1998.„Selec- ted nonheterocyclic polycyclic aromatic hydrocarbons”. Environmental Health Criteria 202. WHO, Geneva, Switzerland. [37] Wieczorek J., Z. Wieczorek. 2011. „Pobranie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z żywnością”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (3) : 725-731. [38] Zachara A., L. Juszczak. 2016.„Zanieczyszczenie żywności wielopierścieniowymi węglowodorami aro- matycznymi – wymagania prawne i monitoring”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (106) : 5-20. [39] Zachara A., D. Gałkowska, L. Juszczak. 2017.„Występowanie wielopierścieniowych węglowodorów aro- matycznych w wybranych produktach zbożowych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 24 (2) : 67-77.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-7 , nr katalogowy 127229
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH