Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 11-12
Świdośliwa - mało znany gatunek owoców - wstępna ocena przydatności dla przetwórstwa
Saskatoon Berry - a little known Species of Fruit, Preliminary Study on Processing Usefulness
10.15199/64.2017.11-12.1
Dorota Konopacka
Jan Piecko
Monika Mieszczakowska-Frąc
Jarosław Markowski
Krzysztof Rutkowski
Dorota Kruczyńska
Maria Buczek
nr katalogowy: 111170
10.15199/64.2017.11-12.1
Streszczenie
W ostatnich latach w Polsce znacząco wzrosło zainteresowanie produkcją towarową owoców świdośliwy (Amelanchier). Jednym z wyzwań dla rozwoju produkcji tego gatunku jest opracowanie skutecznych metod utrwalania owoców, gdyż są one bardzo nietrwałe. W opracowaniu przedstawiono wyniki badań wstępnych prowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa, które mają na celu określenie przydatności dla przetwórstwa owoców wybranych odmian świdośliwy, wyprodukowanych w warunkach klimatycznych Polski południowej. Zakres badań obejmował charakterystykę jakości surowca oraz ich przydatność do produkcji przecierów, a także możliwość utrwalania owoców świdośliwy z wykorzystaniem innowacyjnych technik suszenia. Uzyskane wyniki potwierdzają możliwość wykorzystywania owoców tego gatunku do wytwarzania przetworów wartościowych pod względem zachowania właściwości prozdrowotnych, które mogą być rozpatrywane jako wartościowy składnik do innowacyjnych produktów żywnościowych.
Abstract
In recent years, the interest in Saskatoon berry (Amelanchier) fruit production in Poland has increased considerably. One of the challenges for this species production development is to identify some effective methods of fruit preservation, as they are highly perishable. The results of preliminary research conducted at the Research Institute of Horticulture, which aim in determination of the suitability for processing of selected varieties of the species, produced in the climatic conditions of southern Poland, are presented in the paper. The scope of the study included quality characteristics of the raw material and its usefulness in the production of purées, as well as the possibility of preserving the fruit with the use of innovative drying techniques. The results confirm the possibility of using the fruits of this species for the production of preserves in terms of preserving healthy properties, which can be considered as a valuable ingredient for innovative food products.
Słowa kluczowe
świdośliwa
antocyjany
utrwalanie
przeciery
suszenie mikrofalowo-podciśnieniowe
Keywords
Saskatoon berry
anthocyanins
preservation
puree
vacuum-microwave drying
Bibliografia
[1] Calín-Sánchez Angel, Abdolreza Kharaghani, Krzysztof Lech, Adam Figiel, A. Angel Carbonell-Barrachina, EvangelosTsotsas. 2014. “Physical and sensory properties of chokeberry fruits dried with different methods". W Proceedings of the 19th International Drying Symposium, August 24-27, 2014, Lyon, France. CD-ROM ISBN:978-2-7598-1631-6, 1-6. ECP Sciences. [2] Galvano Fabio, Luca La Fauci, Giuseppe Lazzarino, Vincenzo Fogliano, Alberto Ritieni, Salvatore Ciappellano, Nino Battisini, Barbara Tavazzi, Giacomo Galvano. 2004. “Cyanidins: metabolism and biological properties". The Journal of Nutritional Biochemistry 15 (1) : 2-11. [3] Juríková Tunde, Stefan Balla, Jiri Sochor, Miroslav Pohanka, Jiri Mlcek, Mojmir Baron. 2013. “Flavonoid Profile of Saskatoon Berries (Amelanchier alnifolia Nutt.) and Their Health Promoting Effects". Molecules, 18 : 12571-12586. [4] Kwok B.H.L., C. Hu, Timothy Durance, D.D. Kitts. 2004. “Dehydration Techniques Affect Phytochemical Contents and Free Radical Scavenging Activities of Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.)". Journal of Food Science 69 (3) : SNQ122-126. [5] Lachowicz Sabina, Jan Oszmiański. 2016. "Świdośliwa - cenny surowiec dla przetwórstwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6 : 25-27. [6] Mazza G., T. Cottrell T. 2008. “Carotenoids and cyanogenic glucosides in Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.)". Journal of Food Composition and Analysis 21 (3) : 249-254. [7] Meda Venkatesh, M.G. Anthony Opoku. 2008. “Drying Kinetics and Quality Characteristics of Microwave-Vacuum Dried Saskatoon Berries". Journal of Microwave Power and Electromagnetic Energy 42 (4) : 4-12. [8] Mikulic-Petkovsek Maja, Valentina Schmitzer, Ana Slatnar, Franci Stampar, Robert Veberic. 2012. “Composition of sugars, organic acids and total phenolic in 25 wild and cultivated berry species". Journal of Food Science 77 (10) : C1064-C1070. [9] Mujumdar Arun S.,Chung Lim Law. 2010. “Trends and Applications in Postharvest Processing Drying Technology". Food and Bioprocess Technology 3 (6) : 843-852. [10] Nagalakshmi Avanthika, Pranabendu Mitra, Venkatesh Meda. 2014. “Color, mechanical, and microstructural properties of vacuum assisted microwave dried Saskatoon berries". International Journal of Food Properties 17 (10) : 2142-2156. [11] Ozga Jocelyn A., Asma Saeed, Denis M. Reinecke. 2006. “Anthocyanins and nutrient components of saskatoon fruits (Amelanchier alnifolia Nutt.)". Canadian Journal of Plant Science 86 : 193-197. [12] Ozga Jocelyn A., Asma Saeed, Wendy Wismer, Dennis M. Reinecke. 2007. “Characterization of cyanidin- and quercetin- derived flavonoids and other phenolics in mature saskatoon fruits". Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 (25) : 10414-10424. [13] Piecko Jan, Dorota Konopacka, Monika Mieszczakowska-Frąc, Dorota Kruczyńska. 2017. “The Effectiveness of Vacuum-microwave Drying Methods in the Preservation of Amelanchier Berries (Amelanchier canadensis L. Medik.)". International Journal of Food Engineering. [14] Seńczuk Witold. 2006. Modern toxicology. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [15] Sheahan C.M. 2015. “Plant guide for Canadian serviceberry (Amelanchier canadensis)". USDA-Natural Resources Conservation Service. Cape May, NJ: Cape May Plant Materials Center. [16] Zatylny Annette M., Richard G. St-Pierre. 2003. “Revised International Registry of Cultivars and Germplasm of the Genus Amelanchier". Small Fruits Review 2 (1) : 51-80.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111170 "Świdośliwa - mało znany g..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH