Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 10
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności minimalnie przetworzonej
Shaping the Quality and Safety of Minimally Processed Food
10.15199/65.2021.10.7
Iwona Szymańska
Iwona Ścibisz
nr katalogowy: 134162
10.15199/65.2021.10.7
Streszczenie
Upowszechnianie wiedzy dotyczącej związku między stanem zdrowia a sposobem odżywiania spowodowało wzrost wymagań stawianych żywności przez współczesnego konsumenta. Coraz częściej szuka on produktów charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą, a ponadto takich, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu do spożycia. Spowodowało to rozwój technik niekonwencjonalnego utrwalania oraz sposobów pakowania, które umożliwiły producentom zwiększenie ilości oraz rodzaju oferowanego asortymentu żywności minimalnie przetworzonej. Wykorzystanie łagodnych metod utrwalania powoduje, że żywność ta ma ograniczą trwałość, co wynika nie tylko z działalności drobnoustrojów, ale również z procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w produktach. Niski stopień przetworzenia sprawia, że żywność ta wymaga chłodniczego przechowywania oraz efektywnego systemu pakowania dostosowanego do rodzaju produktu, który zapewni odpowiednio długi okres przydatności do spożycia.
Abstract
The dissemination of knowledge about the relationship between the health condition and the diet has resulted in an increase the demands placed on food by the modern consumer, who is increasingly looking for products with high nutritional value, as well as those that are easy and quick to prepare for consumption. This resulted in the development of unconventional preservation techniques and packaging methods, which allowed producers to increase the amount and type of minimally processed food assortment offered. The use of mild preservation methods causes that the food has a limited shelf life, which results not only from the activity of microorganisms, but also from the physiological and biochemical processes taking place in the products. Due to the low degree of processing, these foods requires refrigerated storage and an effective packaging system adapted to the type of product, which will ensure a sufficiently long shelf life.
Słowa kluczowe
żywność minimalnie przetworzona
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
przechowywanie
pakowanie
owoce i warzywa
Keywords
minimally processed food
microbiological safety
storage
packaging
fruit and vegetables
Bibliografia
[1] Baran J., F. Bińkowski. 2014. „Znaczenie opakowań aktywnych i inteligentnych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności”. Logistyka 6 : 13113-13118. [2] Czapski J. 2007. „Trendy w technologii aktywnych opakowań żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów owocowo-warzywnych”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 10 : 36-38. [3] Czapski J., E. Radziejewska. 2001. „Metody przedłużania trwałości warzyw i owoców mało przetworzonych”. Przemysł Spożywczy 51 (1) : 16-19. [4] Czarniecka-Skubina E., A. Głuchowski. 2017. „Systemy technologiczne produkcji potraw stosowane w żywieniu zbiorowym”. Kwartalnik Naukowy Uczelni Vistula 2 (55) : 221-236. [5] Daczkowska-Kozon E.G., A. Dłubała. 2015. „Żywność minimalnie przetworzona o przedłużonej trwałości. Zagrożenia mikrobiologiczne”. Przemysł Spożywczy 69 (2) : 43-45. DOI:10.15199/65.2015.2.8. [6] De Corato U. 2020. „Improving the shelf-life and quality of fresh and minimally-processed fruits and vegetables for a modern food industry: A comprehensive critical review from the traditional technologies into the most promising advancements.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 (6) : 940-975. DOI 10.1080/10408398.2018.1553025. [7] Gniewosz M., A. Synowiec, M. Dyrda. 2009. „Zastosowania opakowań jadalnych o aktywności przeciwdrobnoustrojowej w utrwalaniu żywności”. Biotechnologia 4 (87) : 40-53. [8] Grabek-Lejko D., M. Kluz. 2017. „Bakterie fermentacji mlekowej i ich metabolity – możliwość zastosowania w biokonserwacji ryb i owoców morza”. Nauka Przyroda Technologie 11 (2) : 207-221. DOI:10.17306/J.NPT.00194. [9] Grzegorzewska M. 2015. „Przechowywanie warzyw”. Hasło Ogrodnicze 7 : 15-18. [10] Grzegorzewska M., E. Badełek, A. Sikorska-Zimny, A. Wrzodak, K. Fabiszewski, A. Ciecierska. 2018. „Wpływ 1-metylocyklopropenu (1-mcp) na jakość i trwałość marchwi krojonej podczas krótkotrwałego przechowywania”. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 26 : 5-15. [11] Kowalska H. 2006. „Żywność minimalnie przetworzona – owoce i warzywa”. Przemysł Spożywczy 60 (6) : 24-27. [12] Kozłowicz K., M. Sułkowska, F. Kluza. 2011. „Powłoki jadalne i ich wpływ na jakość i trwałość owoców i warzyw”. Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria 10 (3-4) : 35-45. [13] Kukułowicz A. 2011. „Wpływ technologii utrwalania na jakość mikrobiologiczną śledzi”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 68 : 42-46. [14] Lentas K., D. Witrowa-Rajchert. 2008. „Wpływ wstępnego nasycania jonami wapnia na wybrane właściwości suszu jabłkowego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (60) : 178-188. [15] Malinowska-Pańczyk E., I. Kołodziejska. 2010. „Możliwości zastosowania wysokiego ciśnienia w przemyśle owocowo-warzywnym”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (17) : 5-15. DOI:10.15199/64.2015.4.2. [16] Nabrdalik M., P. Świsłowski. 2017. „Ocena mikrobiologiczna niepasteryzowanych soków owocowych i warzywnych”. Proceedings of ECOpole 11 (2) : 541-551. DOI:10.2429/PROC.2017.11(2)062. [17] Nowicka P., A. Wojdyło, J. Oszmiański. 2014. „Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (93) : 5-18. DOI:10.15193/zntj/2014/93/005-018. [18] Orkusz A. 2015. „Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego. Praca przeglądowa”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (16) : 47-60. DOI:10.15611/NIT.2015.1.05. [19] Pietrzyk S. 2008. „Żywność minimalnie przetworzona”. Laboratorium 11 : 18-23. [20] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. „Innowacyjne opakowania aktywne w przemyśle żywnościowym”. Nauki Inżynierskie i Technologie 2 (13) : 34-48. DOI:10.15611/NIT.2014.2.04. [21] Przerwa M. 2015. „Innowacyjne metody przechowywania warzyw”. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Radom, 10-21. [22] Pycia K., G. Jaworska. 2016. „Fortyfikacja żywności w niezbędne składniki odżywcze”. Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski 11/12 : 43-47. [23] Radziejewska-Kubzdela E., R. Biegańska-Marecik. 2009. „Pakowanie mało przetworzonych owoców i warzyw w atmosferze modyfikowanej.” Przemysł Spożywczy 6 : 30-33. [24] Ragaert P., J. Jacxsens, I. Vandekinderen, L. Baert, F. Devlieghere. 2010. „Microbiological and safety aspects of fresh-cut fruits and vegetables”. W Advances in fresh-cut fruits and vegetables processing, 53-86. Boca Raton, FL : CRC Press. DOI:10.1201/b10263-4. [25] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338). [26] Sakowska A., M. Konarska, D. Guzek, D. Głabska, A. Wierzbicka. 2014. „Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych”. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 14 (29) : 203-213. [27] Świderski S., A. Sadowska. 2011. „Pakowanie mięsa w warunkach zmodyfikowanej atmosfery i próżni”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 98-102. [28] Tomaszewska M. 2016. „System cook-chill”. W Technologia gastronomiczna. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [29] Tomaszewska M., W. Grzesińska, B. Bilska, J. Trafiałek. 2014. „Charakterystyka bakteriocyn jako naturalnych konserwantów żywności”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 84-89. [30] Witrowa-Rajchert D. 2011. „Technologie minimalnie przetworzonych owoców i warzyw”. Ekspertyza. Agroinżynieria Gospodarce, Warszawa. [31] Wrzodak A., J. Szwejda-Grzybowska, K.P. Rutkowski. 2018. „Wpływ kwasów organicznych jako czynnika antyoksydacyjnego na jakość krótkotrwale przechowywanej świeżo krojonej sałaty kruchej (Lactuca sativa L. var. capitata).” Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 26 : 107-118. [32] Zimoch A., A. Jarmoluk 2012. „Aspekty stosowania substancji bioaktywnych jako składników jadalnych powłok ochronnych mięsa i kiełbas”. Zarządzanie i Finanse 10 (3) : 251-258.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-10 , nr katalogowy 134162
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH