Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Substancje biologicznie aktywne w Colostrum oraz metody pozyskania i konserwacji
Biologically active substances in colostrum harvesting and preservation methods
10.15199/8.2018.6.4
Jacek Kondratowicz
Ewa Burczyk
Marta Macelewicz
nr katalogowy: 117863
10.15199/8.2018.6.4
Streszczenie
Siara inaczej colostrum jest swoistą wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków, która powstaje tuż przed porodem i w pierwszych dniach po nim. Colostrum ze względu na swój unikalny skład – ponad 250 całkowicie naturalnych związków chemicznych ma liczne właściwości i działanie zdrowotne. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej suplementów zawierających colostrum, które pozyskiwane jest głównie od krów. W artykule omówiono metody konserwacji tej substancji, takie jak: mrożenie, liofilizacja, suszenie rozpyłowe oraz zastosowanie nowych technologii m.in. pulsacyjnego pola elektycznego (PEF – Pulsed Electric Field), skoncentrowane go pola mikrofalowego (CMF – Content Microvawe Field).
Abstract
Colostrum is the first secretion produced by the mammary glands of mammals in late pregnancy in the first few days after delivery. Due to its unique composition, i.e. the presence of more than 250 natural chemical compounds, colostrum provides numerous health benefits. Colostrum, in particular bovine colostrum, has recently become an increasingly popular food supplement. This article discusses colostrum preservation methods such as freezing, lyophilization and spray drying as well as new technologies including the application of pulsed electric field (PEF) and concentrated microwave field (CMF).
Słowa kluczowe
colostrum
substancje biologicznie aktywne
pozyskiwanie
konserwacja
Keywords
colostrum
biologically active substances
harvesting
preservation
Bibliografia
[1] Artym J. 2006. "Aktywność przeciwnowotworowa i chemioprewencyjna laktoferryny“. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 60: 352-369. [2] Bruckmaier R. M., C. E. Ontsouka, J. W. Blum. 2004. “Fractionized milk composition in dairy cows with subclinical mastitis". Vet. Med. Czech., 49: 283-290. [3] Cichosz G., A. Ambroziak, M. Kowalska, M. Aljewicz. 2011. "Produkty mleczarskie jako źródło antyoksydantów w diecie człowieka“. Przegląd Mleczarski, 6: 4-10. [4] Danielsen M., L. J. Pedersen, E. Bendixen. 2011. “An in vivo characterization of colostrum protein uptake in porcine gut during early lactation". Journal of Proteomics, 74: 101-109. [5] Dąbrowska J., M. Dymnicka, B. Kuczyńska, J. Slósarz. 2008. "Skład chemiczny mleka i siary klaczy w zależności od rasy i stadium laktacji“. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 4(4): 15-22. [6] Demkowicz M. 2012. Bioaktywne preparaty z siary krów zachowujące parametry jej wartości biologicznej oraz jej przyswajalność u jagniąt i cieląt. Praca doktorska. Wrocław: UP. [7] Flore C., S. Chinenye, L. Elfstrand, C. Hagman, I. I. Coloplus. 2006. “A new product based on bovine colostrum, alleviates HIV-associated diarrhoea". Scandinavian Journal of Gastroenterology, 41: 682-686. [8] Hadjipanayiotou M.1995. “Composition of ewe, goat and cow milk and of colostrum and goats". Small Ruminant Research, 18: 255-262. [9] Hałasa M. 2011. Immunologiczne podstawy działania colostrum. Poznań: Pomorski Uniwersytet Medyczny. [10] Kowalczyk D. 2011. "Mechanizmy działania immunoglobulin". Pol. Merk. Lek., 30(180): 397-399. [11] Król J., A. Litwińczuk, A. Zarajczyk i wsp. 2008. "Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowej mleka". Medycyna Wet., 64(12): 1375-1378. [12] Macierzyńska A., E. Pierzchola 2011. "Siara bydlęca - właściwości i zastosowanie“. Dermatologia Estetyczna, 13(6): 372-376. [13] Orsi N. 2004. "The antimicrobial activity of lactoferrin: current status and perspectives". Biometals, 17: 189-196. [14] Hernández-Castellano L.E., J. Capote, A. Argüello, I. Moreno-Indiasa, D. Sánchez-Macías, N. Castro, A. Morales-dela Nuez. 2012. “Chemical composition and immune status of dairy goat colostrum fractions during the first 10 h after partum". Small Ruminant Research, 103: 220-224. [15] Oziembałowski M., A. Malicki, W. Kopeć, T. Trziszka. 2005. Functional and rheological properities of liquid whole egg after pulsed electric field treatment; Proceedings of the XVII European Symposium on the Quality of Poultry Meat and XI European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Doorwerth, Netherlands, 23-26 May. [16] Płusa T. 2009. "Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze". Pol. Merk. Lek., XXVI: 234-238. [17] Siemianowski K., J. Szpendowski. 2010. "Wartość żywieniowa białek serwatkowych". Przegląd Mleczarski, 11: 4-6. [18] Singh P.K., M.R. Parsek, E.P. Greenberg, M.J. Welsh. 2002. "A component of innate immunity prevents bacterial biofi lm development". Nature, 417: 552-555. [19] Sołowiej B. 2011. “Laktoferyna - białko XXI wieku". Agro Industry, 2: 49-52. [20] Szulc T. 2010. Mleko. Biologia chemia analizy. Wrocław: Wyd. UP, 7-26. [21] Szulc T., A. Zachwieja 1998. Siara eliksir życia osesków. Wrocław: Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu. [22] Uniacke-Lowe T., T. Huppertz, P. Fox 2010. “Equine milk proteins: Chemistry, structure and nutritional significance". International Dairy Journal, 20: 609-629. [23] Uruakpa F.O., M.A.H. Ismond, E.N.T. Akobundu. 2002. “Colostrum and its benefits: a review". Nutrition Research, 22: 755-767. [24] Zachwieja A. 2004. "Współzależność między cechami fizykochemicznymi i biologicznymi siary krów a poziomem immunoglobulin w surowicy ich cieląt“. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, 495: 18-65. [25] Zimecki M., J. Artym. 2005. "Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka“, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59: 309-323.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117863 "Substancje biologicznie a..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH